Składniki: Mąka tortowa 1 kg Drożdże świeże 100 g (kostka) Żółtka 6 Jajko Mleko 1/2 l Cukier 1/2 szklanki Masło 100 g Sól szczypta Powidła / czekolada / budyń do nadziewania Przygotowanie: W miseczce przygotować rozczyn z drożdży, pół szklanki mleka, łyżki cukru oraz dwóch łyżek mąki. Wszytko razem wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Do dużej(...)przełożyć żółtka, jajko, cukier oraz sól. Wszystko razem wymieszać. Dodać rozczyn i ponownie krótko wymieszać. Dodać mąkę i wymieszać. Na koniec dodajemy roztopione i przestudzone masło. Teraz już ciasto wyrabiamy ręcznie do czasu, aż ciasto wchłonie całe masło. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od rąk. W razie konieczności podsypać niewielką ilością mąki. Ciasto przełożyć do miski,posypać odrobiną
Kulinarne przygodycukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru z wanilią (polecam ten z Skworcu ) Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, owijamy w folię spożywczą i wkładamy na co najmniej 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na wielkość blaszki (moja miała 25x35 cm) i pieczemy(...)złoty kolor. Ser: 1 kg dobrego sera 3/4 szklanki cukru 7 żółtek 3 białka 1/2 szklanki oleju 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru z wanilią 1 budyń (śmietankowy lub waniliowy) Ser mielimy (ja użyłam gotowego mielonego sera w tzw. kiełbaskach, więc ominęło mnie to). Żółtka ucieramy z cukrami, a następnie dodajemy ser, mleko, olej i całość dokładnie mieszamy
Cynamonowe szczęścieSernik to ciasto którego nigdy nie odmówię... piekłam już różne serniki ale z pomarańczą to mój pierwszy raz. Smaki się świetnie uzupełniają więc to z pewnością nie będzie ostatni raz. Składniki na spód; 30 dag kruchych ciasteczek (ja użyłam belvita) 5 dag masła Składniki na masę serową; 1 kg twarogu półtłustego 10 dag cukru sok i skórka otarta(...)pomarańczy sok z jednej cytryny 3 jajka 1 budyń waniliowy (proszek) 200 ml jogurtu naturalnego Pomarańcze w cukrze; 2 pomarańcze cukier (tyle ile zaważą pomarańcze) Polewa; 10 dag gorzkiej czekolady 50 ml śmietany 30% 50 ml z konfitowania pomarańczy Przygotowanie; Spód; Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem. Ciasteczka wraz z masłem miksujemy na mokry piasek w blenderze. Masą wykładamy
Radość kipiąca uśmiechem.kruchy spód: 180 g mąki pszennej 30 g kakao 80 g cukru pudru 1 jajko 80 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki (ok.21×32 cm). Podpiekamy w ok. 180 st. C. składniki na kruszonkę: 85 g mąki 15 g kakao 50 g cukru pudru(...)przekładamy np. do miseczki i dłońmi wyrabiamy kruszonkę. składniki na masę serową: 1500 g sera białego, zmielonego 4 jajka 200 ml śmietanki kremówki 30% 300- 350 g cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej opcjonalnie 1 łyżka ekstraktu cytrynowego dodatkowo: ok. 600 g wiśni wykonanie: Wszystkie składniki krótko miksujemy, tylko do połączenia się na jednolitą masę. Przekładamy na podpieczony
Domowy Smak Jedzeniatego jajka, cały czas mieszając mikserem całość. Do tej masy następnie dodajemy przesiane suche składniki, mleko oraz śmietanę kremówkę i wszystko łączymy ze sobą. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Ciasto wykładamy do każdej formy. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20-25 minut. Po tym czasie wyciągamy i ostawiamy do wystudzenia na kratce. W tym czasie przygotowujemy masę czekoladową. Śmietanę(...)Zdejmujemy z ognia i dodajemy do tego posiekaną czekoladę. Mieszamy aż do uzyskania jednolitej i gładkiej polewy. Odstawiamy do lodówki, krem powinien się schłodzić i zgęstnieć do konsystencji ugotowanego budyniu. Musimy uważać żeby nie zastygnął. Po ostudzeniu przekładamy do misy miksera i ubijamy aż powstanie nam puszysty krem czekoladowy. Masę czekoladową przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy ostudzone babeczki. Artykuł
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneLubicie serniczki? Ja powiem szczerze nie jestem wielką miłośniczką ale co jakiś czas mam ochotę właśnie na takie ciasto ostatnio zainspirowałam się serniczkiem z dodatkiem dyni Pobiegłam do sklepu, kupiłam składniki i raz, dwa, trzy serniczek gotowy Oj jaki on dobry Polecam przepis bo to prawdziwa „petarda” dobrego smaku Składniki /średnica(...)mascarpone – 1 kg zmielonego twarogu – 70 g masła – 3 jajka – 200 g cukru – 2 op. cukru wanilinowego – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 1 budyń wanilinowy – ok. 300 g puree z pieczonej dyni* propozycja podania: mus czekoladowy, konfitura z malin lub innych owoców. Przygotowanie: Przygotowujemy puree z dyni*. W dużej misce mieszamy mikserem zmielony
I LOVE LIFEmasa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie, nie przerywając miksowania, dodajemy po jednym żółtku. Teraz w kilku partiach dodajemy suche składniki, mieszamy dużą łyżką w jednym kierunku. Przekładamy ciasto do dwóch blaszek o wym. 20×30 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-30 minut do tzw. suchego patyczka w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Odmierzamy pół szklanki mleka(...)mąki. Dodajemy rozmieszane z cukrem żółtka. Pozostałe mleko doprowadzamy do wrzenia. Na gotujące się mleko wylewamy masę żółtkową, cały czas mieszając. Dodajemy proszek cappuccino i mieszamy do połączenia. Gęsty budyń odkładamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy na tzw. puch. Następnie stopniowo dodajemy masę budyniową ( masło i budyń powinny być w tej samej temp.). Na biszkopt wykładamy 1/4 masy. Układamy jeden
Smaki Na TalerzuSerniczek jest delikatny, orzeźwiający i rozpływa się w ustach. Idealny z filiżanką dobrej kawy. Wypróbujcie koniecznie, na pewno nie pożałujecie. Spód: 210 g ciasteczek digestive 60
Smakołyki AsiSkładniki: 1 op maślanych ciasteczek 100 g masła 1 kg mielonego twarogu szczypta soli 0, 5 kubka oleju 0, 5 kubka mleka 0, 5 kubka
Luźna KuchniaZapiekanka w słodkiej formie zaspokoi ochotę na słodycze. Z orkiszowym makaronem, twarogiem, mango i gruszką tworzy spójną smaczną całość. 100 g makaronu orkiszowego Szczypta soli 100
VioletoweKucharzenieSerniki od zawsze gościły w moim domu. Postanowiłam żeby tym razem sernik miał inny smak i koniecznie chciałam wykorzystać pyszne letnie owoce i tak powstał ten
Kuchenne WariacjeSchłodzone ciasto wałkujemy, następnie wykładamy nim formę do tarty i wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni gdzie pieczemy ok. 15-20 minut do zrumienienia tarty. Podczas pieczenia ciasta robimy krem waniliowy. Najpierw ucieramy żółtka z cukrem. Następnie do żółtek dodajemy obie mąki oraz esencję waniliową i ucieramy na jednolitą masę. Kiedy masa jest już gotowa to do osobnego(...)następnie gotujemy. Po zagotowaniu wlewamy po troszku do jajecznej masy i mieszamy. Po zmieszaniu stawiamy całość na małym gazie cały czas mieszamy aby wyszedł nam gęsty krem o konsystencji budyniu. Kiedy ów budyń nam się zrobi ściągamy z gazu i dodajemy zimne masło jednocześnie mieszając do całkowitego połączenia składników. Gotowy krem przekładamy na tarte i dekorujemy owocami Smacznego
Kuchenne WariacjeSkładniki: 200 g masła (zamrożonego), 2 szklanki mąki, 1/2 łyżeczki sody, 3/4 szklanki cukru, 400 g twarogu, 3/4 szklanki cukru do twarogu, 2 jajka
kulinarnajamka.blogspot.com