jakości z wiaderka; nie powinien być rzadki!) 4 jajka 400g puree z pieczonej dyni (przepis tu - klik ) 1 szklanka cukru (1 szklanka = 250 ml; u mnie ksylitol) 1 budyń waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu Wierzch: około 100g masy krówkowej/kremu toffi Przygotować spód. Pokruszone ciastka, orzechy oraz miękkie masło dokładnie zmiksować w malakserze, a następnie wklepać w dno tortownicy(...)sernik nie opadł podczas pieczenia.) Całość przelać na ciasteczkowy spód i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60-80 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy. Wierzch ciasta powinien być sprężysty. Przepieczony sernik może popękać.) Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce. Wierzch sernika posmarować kremem
Di gotujeciasto wcale nie musi być czasochłonne. Wystarczy że dzień wcześniej upieczesz biszkopt i sernik, a drugi dzień poświęcisz na krem i wykończenie. Równie dobrze możesz zrobić to ciasto w formie okrągłego tortu, więc jeśli nadarza się jakaś okazja, to nawet się nie wahaj. Przygotuj je, a jeśli chcesz- zdjęciem podziel się na Facebooku lub Instagramie oznaczając profil @Kuchnia(...)łyżki mąki ziemniaczanej Szczypta soli Sernik: 750g dwukrotnie zmielonego białego sera 5 jajek 1 opakowanie cukru waniliowego 1 ⅓ szklanki drobnego cukru kryształu 80g roztopionego i przestudzonego masła 1 duży budyń waniliowy w proszku Krem truskawkowy: 2 kostki masła 10 łyżek cukru pudru Ok 400g truskawek (waga po odszypułkowaniu) 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 1kg truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania Biszkopt
Kuchnia w czekoladzieSkładniki 1 kg sera ( president twaróg sernikowy wiaderko ) 1/2 kostki masła 1 łyżeczka rumu opcjonalnie 6-7 jajek 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka skórki cytryny
w mojej kuchniBISZKOPT: 5 jajek 3/4 szkl mąki 3/4 szkl cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubić, dodać cukier. Na końcu delikatnie wmieszać mąkę z proszkiem do
Dziś Ja gotujePrzepyszny sernik z jogurtów greckich z dodatkiem wiśni. Sernik jest lekki, kremowy i delikatny, Cudowny w połączeniu z lekko kwaskowymi wiśniami, a właściwie frużelinie wiśniowej. Zdecydowanie
Kuchnia bezglutenowaWlać ekstrakt, zmiksować. Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z migdałami. Wsypać do ubitej masy jajecznej, delikatnie wymieszać łyżką, tylko do połączenia składników. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy, wyrównać wierzch. Piec w 170 st. C. przez 15 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Mus malinowo-różany: Maliny podgrzać. Gdy zaczną się rozpadać, zdjąć garnuszek z palnika, zmiksować(...)połową cukru. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać gorącą kawę, cały czas miksując. Przelać masę do garnuszka, gotować, aż zgęstnieje do konsystencji budyniu. Zdjąć z palnika, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać. Przełożyć do miski, miksować przez około 10 minut, aż masa całkowicie wystygnie. Po kawałeczku dodawać miękkie masło, cały czas miksując. Kremówkę ubić
Pożeraczka, czyli raz adobrzewlać masę jajeczną i gotować, mieszając często, jak budyń, do zgęstnienia. Gotowy krem przykryć folią spożywczą i wystudzić. Masło przełożyć do miski i utrzeć do otrzymania kremowej konsystencji. Dodawać budyń, łyżka po łyżce, miksując po każdym dodaniu. Dodatkowo: 220 g dżemu truskawkowego np. 100% 2 galaretki truskawkowe, rozpuszczone w 500 ml wrzącej wody wiórki kokosowe Dolny blat biszkoptu posmarować(...)pomocą kieliszka zrobić otworki. Blat z otworkami położyć na krem. Posmarować pozostałym kremem omijając wycięte otworki. Oprószyć wiórkami kokosowymi. Schłodzoną i lekko tężejącą galaretkę przełożyć do otworków w cieście. Wstawić do lodówki, żeby galaretka dobrze stężała. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiZnacie ciasto „Lodowiec”? Ja dopiero teraz zrobiłam je po raz pierwszy. Niemałą niespodzianką było dla mnie to, że z lodami nie ma ono nic wspólnego;) Robiłam kiedyś torcik lodowy i błędnie założyłam, że „Lodowiec” właśnie przygotowywany jest na ich bazie. Okazuje się jednak, że Lodowiec to nic innego jak pyszne ciasto bez pieczenia z biszkoptami, podwójną(...)będzie zbyt mało. Jak widzicie, wyszło idealnie. 2 op. okrągłych biszkoptów typu petitki 2 opakowania galaretki truskawkowej 1 i 1/2 szklanki mleka (375 ml) 5 żółtek 1 op. budyniu śmietankowego bez cukru 1 łyżka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 200 g masła 1 i 1/2 łyżki kakao około 500 g drobnych owoców (u mnie maliny, truskawki i borówki amerykańskie
Smaki Na Talerzuprzepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 0,5szkl. zmielonych orzeszków arachidowych (ziemnych) ok. 3/4szkl. mąki pszennej tortowej 1/3szkl. cukru pudru 1 mały cukier waniliowy 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 budyń waniliowy/śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka (40g) szczypta soli 1 jajko 100g zimnego masła Sposób przygotowania: Do miski wsypałam mąkę pszenną tortową, zmielone orzechy ziemne (mieliłam(...)mięsa), proszek do pieczenia, sól, proszek budyniowy, cukier puder i cukier waniliowy. Wbiłam jajko (prosto z lodówki) i dodałam pokrojone na kawałki zimne masło. Z podanych składników zagniotłam jednolite ciasto. Ciasto uformowałam w kulę, owinęłam folią spożywczą i schowałam do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto wyjęłam i ulepiłam z niego kulki trochę mniejsze niż orzech włoski
Waniliowe Improwizacjebędą one wysuszone. Upieczone ptysie łatwo wysychają więc należy je przechowywać w zamkniętym pudełku. Nadzienie do ptysi Masa budyniowa. Nie za słodka, o waniliowym posmaku, idealnie komponuje się z ciastem parzonym. Składniki: 100g cukru pudru + cukier wanilinowy lub esencja waniliowa miksujemy na puszystą, jasną masę z 6 żółtkami następnie dodajemy 3 łyżki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej oraz(...)garnku gotujemy 1 szkl mleka i dodajemy zmiksowane wcześniej składniki. Wszystko mieszamy do otrzymania gęstej i gładkiej masy. Studzimy. Następnie wszystko łączymy z 200g masła w temperaturze pokojowej. Budyń dodajemy stopniowo, łyżka po łyżce. Tak wykonanym kremem napełniamy ptysie. Bita śmietana. Najprostszy a zarazem jeden z najsmaczniejszych rodzajów kremów. Wystarczy ubić schłodzoną śmietankę (jak to zrobić pisałam tutaj ), dodając
Słodki Blogznów bułeczki drożdżowe,ze swoim dżemem z wiśni, pycha.Nadzienie oczywiście może być inne, dżem, marmolada, budyń itd. 500 g mąki około 250 ml mleka 60 g margaryny 40 g drożdży 3 łyżki cukru 1 duże jajko 1 żółtko Mleko podgrzać,dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, jajko. Margarynę podgrzać(...)wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodać do mąki i dokładnie wymieszać . Wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie, nie będzie kleiło się do ręki i miski. Odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z miski na stolnicę, rozwałkować i wycinać kółka.Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem
Moje domowe kucharzenieszkl wody. Mieszankę wlać do gotującego się soku, cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Zdjąć z ognia i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć do puszystości, stopniowo dodawać ostudzony budyń, miksować do uzyskania jednolitego kremu. Połowę kremu wyłożyć na pierwszy placek orzechowy, na placku poukładać nasączone w kawie i spirytusie delicje (czekoladą do dołu). Na ciastka wyłożyć resztę kremu, zostawiając(...)przykryć drugim plackiem orzechowym i wysmarować odłożonym wcześniej kremem. Na kremie poukładać pokrojone w plasterki brzoskwinie. Całość zalać tężejącą, wystudzoną ,przygotowanymi w 750 ml gorącej wody galaretkami brzoskwiniowymi. Ciasto schłodzić w lodówce całą noc.Najlepiej smakuje na 2-3 dzień,kiedy placki zrobią się lekko wilgotne, Smacznego
Swojskie jedzonkoPolewa - 40 g gorzkiej czekolady - 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie Masa serowa Twaróg miksujemy z greckim jogurtem na jednolitą masę. Dodajemy miód oraz całe jajka. Miksujemy. Na koniec wsypujemy budyń i ponownie miksujemy wszystko na jednolitą, gładką masę. Tak przygotowaną masę przekładamy do foremki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Po tym czasie sernik(...)wystudzenia. Masa orzechowa W rondelku delikatnie podgrzewając łączymy masło orzechowe z miodem. Kiedy delikatnie przestygnie wykładamy na wystudzony sernik. Polewa W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę oraz olej kokosowy . Polewamy ciasto. Sernik najlepiej smakuje schłodzony przez noc. Mimo braku spodu nie ma problemu z krojeniem ciasta. Smacznego
Health-Fit-Life