ciasto z budyniem - 11695 przepisów (strona:597/780)

Portugalskie babeczki budyniowe 151

cynamonu * 250ml mleka * 150ml śmietanki * 1 laska wanilii * 5 żółtek * 1 całe jajko * 35g mąki kukurydzianej Na początek wyklejam ciastem lekko natłuszczone foremki do babeczek. Ja po prostu kroję ciasto na 12 kwadratów i nadmiar z rogów zawijam do środka.  Wodę z cukrem i laską wanilii trzeba zagotować do wrzenia i przestudzić. Podobnie mleko i śmietankę, zagotować z laską(...)jajko z żółtkami, potem nieustannie mieszając powoli wlewać zagotowane ze śmietanką mleko (wanilię po gotowaniu wyjąć). Na koniec wmieszać przesianą mąkę kukurydzianą. Teraz garnek wraca na kuchenkę i zagotowuję budyń na średnim ogniu, nie przerywając mieszania. Na koniec niewielkim strumieniem wlewam słodką wodę, bez laski cynamonu. Budyń rozdzielam do przygotowanych foremek wypełniając je do poziomu 3/4 wysokości foremki. Podczas pieczenia

I tu będę miała takie te
Złoty tort pomarańczowo-cytrynowy 226

dodatkiem szczypty soli. Pianę z białek wykładać warstwami na utarte żółtka, na przemian z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną. Dodać otarte skórki. Wszystko delikatnie wymieszać łyżką lub łopatką. Ciasto wlać do natłuszczonej tortownicy (lub wyłożonej papierem do pieczenia) i piec ok. 40 min. w 180 st. C. Biszkopt jest gotowy, gdy po sprawdzeniu patyczkiem, patyczek jest suchy. W rondelku(...)oraz otartą skórkę. Wszystko wymieszać i delikatnie podgrzewać na małym ogniu cały czas lekko ubijając trzepaczką. Nie dopuścić do powstania grudek ani do zagotowania. Gdy masa zgęstnieje do konsystencji budyniu  zdjąć z ognia i dodać masło. Wszystko dolej wymieszać rózgą i schłodzić w lodówce. Biszkopt przeciąć na trzy blaty. Każdy lekko nasączyć sokiem pomarańczowym wymieszanym z dowolnym likierem cytrusowym

Korniszonki
Śniadaniowe bułki 132

Zostało mi trochę drożdży po pieczeniu bułek z budyniem i bułek z kruszonką , postanowiłam zrobić bułki pszenne na śniadanie. Pachnące drożdżami i puszyste. Po prostu pyszne. Składniki: (na 5 sztuk) 25 g drożdży 1 1/2 mąki  Ok 1/2 szklanki ciepłej wody Szczypta soli 1/4 szklanki mleka Łyżka cukru Łyżka mąki  Przygotowanie: Mleko podgrzewamy. Dodajemy drożdże oraz po łyżce(...)cukru i mąki. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.  Do mąki dodajemy zaczyn, szczyptę soli oraz stopniowo wodę. Zagniatamy na elastyczne ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy na 5 części i formujemy kulki. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok 20 minut do zarumienienia

Lena Gotuje
Sernik kajmakowo-pomarańczowy z bananami i cynamonem i dla Mojej Babci i Dziadka… 132

pomarańczy 2 łyżeczki cynamonu 1/2 tabliczki białej czekolady 1 łyżeczka masła 3 łyżki mleka Wykonanie: Twaróg zmielić, zmiksować z serkiem mascarpone, śmietanką, dodawać po jajku i miksować. Wsypać budyń i ponownie zmiksować. Masę serową podzielić na 2 części. Do jednej dodać 2/3 ilości kajmaku, resztę pozostawić na dekorację wierzchu.Do drugiej dodać cukier puder, olejek pomarańczowy, otartą skórkę. Tortownicę (26cm) wyłożyć(...)Wymieszać dokładnie. Taką masą wylepić spód tortownicy. Podpiec w 180C przez 10minut. Na podpieczony spód wyłożyć plasterki bananów. Posypać dokładnie i obficie cynamonem. Na banany przełożyć masę kajmakową i ciasto włożyć do piekarnika. Piec ok. 30-40minut w 180C przez 15minut, następnie zmniejszyć temp. do 150-160C. Po tym czasie na masę kajmakową, która powinna już być ścięta

Raj dla Podniebienia
sernik "banan w czekoladzie" 189

boki blaszki do pieczenia wyścielić papierem. Na spodzie ułożyć herbatniki. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem na biało. Dodać ser, kakao, olej i budyń. Zmiksować. Na końcu delikatnie domieszać pianę z białek. Przelać do foremki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170* i piec około 50 minut. Na upieczony sernik położyć całe banany i piec(...)następnie wystudzić. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i kiedy zacznie tężeć zalać nią banany. Odstawić żeby całkiem zastygła. Czekolady połamać, zalać śmietanką i rozpuścić nad garnkiem z wrzątkiem. Polać ciasto i wstawić na kilka godzin do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta z aronią 249

upływie czasu, rozwałkuj ciasto na grubość około 3 – 5 mm (ciasto możesz podsypywać mąką), a następnie przełóż je do formy wysmarowanej masłem i oprószoną mąką i lekko dociśnij. Ciasto ponakłuwaj widelcem i piecz je w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut. Czas na przygotowanie kremu. Do garnuszka z grubym dnem wlej 2 szklanki mleka, wsyp cukier, dodaj ziarenka(...)zagotuj. W między czasie rozbełtaj żółtka ze szklanką mleka, dodaj mąkę i wymieszaj na jednolitą masę. Tak przygotowaną masę wlej do gotującego się mleka i mieszaj do powstania kremu (budyniu). Tak przygotowany krem wyłóż na upieczony i wystudzony spód. Kolejno polej wszystko galaretką z owocami aronii

Kocham Czekoladę
Kremówka z truskawkami i bezą kokosową 199

Nadchodzi sezon na ulubione, rodzime truskawki. Pora więc na ciasta z tymi wspaniałymi owocami. Ciasto: Biszkopt kakaowy z 4-5 jajek upieczony według dowolnego przepisu, (blaszka 26x34). Beza kokosowa: 4 białka 1 i 1/4 szklanki cukru 20 dag kokosu          Białka ubić na sztywno z cukrem, wymieszać z kokosem. Piec w blaszce wyłożonej(...)przez 45 minut. W razie potrzeby można jeszcze chwilę podsuszyć przy uchylonym piekarniku. Krem budyniowy: 1 i 1/2 szklanki mleka 2 żółtka 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka budyniu śmietankowego 3/4 szklanki cukru po pół kostki masła i margaryny mlecznej mały kieliszek czystej wódki          Połowę mleka zagotować z cukrem, pozostałą część wymieszać

Praktyczna pl
Tort Ambasador 470

zanadrzu czeka na wstawienie (i wcześniejsze napisanie) kilka przepisów na świąteczne ciasta, które gościły w naszej Rodzinie na święta Bożego Narodzenia.  Ambasador jest jednym z nich, a przepis pochodzi ze starych zbiorów Mamy :) Oczywiście troszkę zmodyfikowałam, ale to u mnie norma... Składniki: Na blaszkę o wymiarach ok 23x29cm Biszkopt: 7 jajek 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu 7 łyżek(...)mąki ziemniaczanej 7 łyżek mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem: 4 żółtka 1/2l mleka 300g cukru kryształu 2 łyżki mąki pszennej 1 budyń waniliowy 500g masła lub margaryny 2 łyżeczki żelatyny 2 kieliszki spirytusu Dodatkowo: 100g płatków migdałów 100g orzechów włoskich (posiekanych) 100g rodzynek np sułtańskich 1/2 szklanki kakao 1 puszka brzoskwiń 1 cytryna 1 opakowanie

Kuchnia w czekoladzie
Mój dzienny przykładowy jadłospis :) 247

ogorki 4 posilek:  ryż, kurczak, warzywa, olej sezamowy 5 posilek:  ryż, kurczak, warzywa, olej sezamowy 8 1. Owsianka z malinami i orzechami 2.  Cynamonowo-orzechowe orkiszowe ciasto z nutą malinową 3.  Penne z ostrymi małżami 4. Jogurt z orzechami i płatkami owsianymi 5.  Ryżowa pizza z patelni 9 1.  Mini protein cakes(...)Wafle ryżowe z jajkiem, awokado i warzywami 2.  4 kawałki dietetycznej babki marchewkowej 3. Oczyszczająca zupa jaglana 4. Makaron z twarogiem i cynamonem 5.  Dietetyczny domowy budyń waniliowy Mam nadzieję, że ten wpis się komuś przyda.  Przypominam, to tylko lekki podgląd :) No i oczywiście... Czasem podjadam sklepowe słodkości

Czarnawisienka
KARPATKA CZYLI BUDYNIOWY ZAWRÓT GŁOWY 156

ucierać (każde kolejne dopiero w momencie, kiedy wbite wcześniejsze połączy się już z ciastem). Ja robię to przy użyciu miksera. Blachę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto podzielić na 2 równe części i piec w 190 stopniach ok 25 minut (to zezłocenia się i uzyskania wybrzuszeń). Po upieczeniu wystudzić i przełożyć kremem budyniowym. Schłodzić(...)mleka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 1 mały cukier wanilinowy 3/4 szklanki cukru 3/4 kostki masła Wykonanie: Z mleka, mąki ziemniaczanej i pszennej oraz cukrów ugotować budyń - mieszając cały czas intensywnie, aby nie było grudek.  Ostudzić go. Utrzeć masło mikserem a nastepnie  dodawać po łyżce oziębionego budyniu, cały czas ucierając, aż do uzyskania jednolitego, gładkiego

Walijskie Pichcenie
W malinowym chruśniaku 166

wyczekiwania, aż ciasto wypłynie (czas jest różny od 30 min. do 2h nawet, u mnie wypłynęło już po 15 min.).  Wyjęłam z wody, na oprószonej mąką stolnicy wyrobiłam ciasto, które podzieliłam na 4 części. Każdą rozwałkowałam na cienki placek i podzieliłam na 8 trójkątów. U podstawy każdego z trójkątów położyłam łyżeczką dżemu i zwinęłam, formując rogalika. Piekłam przez(...)rogaliki i tak się udały ;)) Nie posmarowałam do pieczenia jajkiem, nie oprószyłam cukrem pudrem... i tak zaraz znikną ;) Na podstawie oryginału "Zatapiane rogaliki" ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Powiązane posty: Rogaliki drożdżowe z budyniem kokosowym

bastalena
Sernik wiedeński z brzoskwiniami 430

Serniki to jedne z ciast które bardzo lubimy.Jeżeli chodzi o serniki pieczone to najlepsze są z twarogu ale takiego który sami zmielimy.Sery w wiaderkach to zdecydowanie do serników na zimno.Z mieleniem trochę pracy dłużej trwa przygotowanie ale smaczny sernik wynagradza trud.I ten sernik sprawdził się rewelacyjnie,łatwy w przygotowaniu,wilgotny nie za słodki po prostu pyszny. Składniki(...)twaróg półtłusty 7 szt jajka 80 g masło 1,5 szk cukier 2 łyżeczki esencja waniliowa 1 szt budyń waniliowy 1 szt brzoskwinie w puszce cukier puder  Przygotowanie: Twaróg zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa.Masło rozpuścić.Brzoskwinie wyłożyć na sitko do odsączenia z nadmiaru płynu. Żółtka ubić mikserem z cukrem na puszystą masę dodać esencję waniliową wymieszać

Ala piecze i gotuje
Jogurtowy sernik wiśniowy 150

Ten sernik powstał z pokusy na słodkie i  z tego, co było w lodówce. Wspierałem się przepisem z zeszytu, ale trochę zmieniłem. Został zjedzony w

Przepisy Mikołaja
Ptasie Gniazdka - wielkanocne tartaletki z musem pomarańczowy i mango 186

masło, kakao,sól i żółtka zagniatamy na ciasto. Ciasto odkładamy na pół godziny do lodówki a potem wałkujemy i wypełniamy nim foremki do tartaletek wysypane bułką tartą lub mąką. Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie zdejmujemy papier z fasolą i podpiekamy jeszcze 10 minut. Upieczone(...)sokiem i mango przekładamy do blendera i miksujemy. Mus owocowy podgrzewamy, dodajemy cukier, a potem mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/2 szkl wody. Gotujemy aż mus zgęstnieje do konsystencji budyniu. Studzimy. Przestudzony mus owocowy przekładamy do upieczonych tartaletek. gniazdka: Czekoladę rozpuszczamy w ciepłej śmietance. Do ostudzonej rozpuszczonej czekolady wsypujemy płatki kukurydziane i mieszamy aby wszystkie pokryły się czekoladą. Tak przygotowane płatki

Bon appetit mon amie
Sernik z mango na migdałowym spodzie 180

jędrną skórkę w kolorach od zielono-żółtej, przez pomarańczową do czerwonej, która lekko ugina się pod naciskiem. Jasnopomarańczowy, soczysty miąższ idealnie nadaje się do przygotowania koktajli, sorbetów, lodów i ciast. Przetarty mus z mango dodałam do masy serowej, z czego powstał sernik na spodzie z mielonych migdałów, zwieńczony galaretką z musu ze zmiksowanego mango. Takie mango-migdalenie, jak określiła(...)łyżki cukru trzcinowego Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego (najlepiej trzykrotnie) 530 g słodzonego mleka skondensowanego 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub budyniu  1 duże dojrzałe mango (zmiksowane na gładki mus) Polewa:  1 dojrzałe mango (zmiksowane na gładki mus) 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody Przygotowanie: Migdały rozdrabniamy w malakserze. Masło roztapiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Sernik waniliowy na herbatnikach. Lekki i delikatny. 439

Zapraszam na delikatny i bardzo lekki serniczek waniliowy na herbatnikach. Bardzo łatwy i szybki w wykonaniu a przy tym bardzo smaczny. Polecam :) Składniki * na blachę 35x25cm

Kuchnia z widokiem na ogród
Idealne na Tłusty Czwartek pączki z serków homogenizowanych. 149

czasu (8 lutego) już teraz można pomyśleć o tym jakie słodkości będziemy robili na ten dzień. Możliwości mamy mnóstwo, między innymi: serowe oponki  oraz  domowe pączki z budyniem . Ja dzisiaj postanowiłam zrobić pączki na szybko - czyli pączki z serków homogenizowanych. Składniki: 400g serka homogenizowanego o smaku waniliowym 4 jajka szczypta soli 2,5 szkl. mąki 2 łyżeczki proszku(...)proszek do pieczenia - zmiksować. Na rozgrzany olej nakładać łyżeczką przygotowaną masę. Piec do czasu, aż pączki się zarumienią. Na koniec posypać wszystko cukrem pudrem. Zajrzyj również tu: 1.  Ciasto do pizzy 2.  Piersi z kurczaka inaczej - siekane kotlety 3.  Kostka kokosowa - kokosanki

My World by Dagmara Rek
Ciasto Cytrynowo - Pomarańczowe 136

uwielbiam takie ciacha :) ktoś powie ze jest przy tym trochę pracy ale naprawdę warto :) WYMIARY BLASZKI : 39cmx24cm DODATKI: 1 duże opakowanie herbatników 1 duże opakowanie podłużnych

Dziś Ja gotuje
Tartaletki z kremem karpatkowym i rabarbarem 151

Dr.Oetker 1 szklanka cukru ½ szklanki płatków migdałowych Sposób przygotowania; Ciasto kruche: Mąkę wymieszać z cukrem i szczyptą proszku do pieczenia, dodać żółtko oraz pokrojone w kostkę zimne masło, zagnieść ciasto. Włożyć na 20 minut do lodówki, po czym rozwałkować na podsypanej lekko mąką stolnicy , wylepić nim foremki do tartaletek , ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180*c piekarnika i piec(...)litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń.  Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając kilka kropel aromatu cytrynowego  oraz stopniowo cały czas miksując po łyżce zimnego budyniu aż powstanie puszysty  krem. Wierzch: Płatki migdałowe uprażyć

Wanilia i Kardamon
CIASTO SEROWO-CZEKOLADOWE czyli SERNIKOBROWNIE IDEALNY 117

Składniki część czekoladowa: 200 g gorzkiej czekolady 200 g masła 200 g cukru 3 jaja 100 g mąki pszennej 50 g posiekanych orzechów włoskich  część

OliveandThyme
Pączki na śmietanie 170

Karnawał trwa..więc u mnie pączkowo...przepis dostałam od znajomej..i musiałam od razu wypróbować..były pączki na piwie , wodzie gazowanej , z gotowanym budyniem , na białkach , bez jajek  i wiele innych pączków ..a dziś na śmietanie. 4 szkl.mąki 5 żółtek 1 szkl.gęstej śmietany 1 saszetka drożdży instant [ dałam 32 g świeżych]  1 łyżka cukru [ dałam(...)waniliowy ] dowolne nadzienie Świeże drożdże wymieszać z 1/4 śmietany [suche wystarczy wymieszać z mąką] .Żółtka lekko ubić ze śmietaną, dodać mąkę , szczyptę soli , stopione masło i drożdże.Wyrobić elastyczne ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny placek. Placek podzielić na połowę i na jednej z nich ułożyć porcje nadzienia . Przykryć drugą połową ciasta i przy pomocy szklanki

Moje domowe kucharzenie
Truskawkowe pyszności nie dla Bożenki :-) 207

Pychotka, którą troszkę zmodyfikowałam tzn zamiast owoców leśnych dałam truskawki i polałam galaretką. A oto przepis! Pychotka (wg s. Leonilli) troszkę trudne ok 2h duża blacha 23/33 Składniki ciasto: * 4 jajka * szklanka mąki * szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki wody Masa: * 4 żółtka * 2 i pół szklanki mleka * 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej * 3 czubate łyżki mąki(...)owoce wg uznania ( ja dałam truskawki) Do dzieła!!! Z podanych składników pieczemy biszkopt. Następnie 2 szklanki mleka gotujemy. W połowie szklanki rozcieramy mąki, żółtka i cukier. Gotujemy z tego budyń - trzeba szybko mieszać aby grudki się nie zrobiły. Gdy budyń wystygnie ucieramy go z masłem/margaryną (do utartego masła dodajemy po łyżce budyniu). Ja dodatkowo dodałam jeszcze troszkę wódki

sierotka maRysia w kuchni
Sernik Cioci Joli 384

Pyszny, mięciutki sernik wg przepisu mojej Cioci :) Bardzo łatwy w przygotowaniu, po prostu nie może się nie udać! Zapraszam do przygotowań! Składniki na formę o wymiarach

My Culinary Art
117. 3 Bit 357

ciasto, które zawsze się udaje!!!    7 paczek herbatników 1 puszka masy kajmakowej Masa budyniowa: 2 szklanki mleka ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 5 łyżek mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej kostka masła 0,5 litra kremówki 30% 2 śmietan fixy 2 łyżki cukru pudru Czekolada do posypania wierzchu Przygotować masę budyniową: szklankę mleka gotujemy z cukrem i cukrem(...)waniliowym, w drugiej szklance mieszamy obie mąki. Do gotującego mleka dodać mączną zawiesinę i przez chwilę gotować. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia. Masło miksujemy i dodajemy powoli budyń ucierając na puch. Na blaszkę o wymiarach ok. 30x25 wykładamy jedną warstwę ciastek, na to masę kajmakowa którą przykrywamy drugą warstwą ciastek, na to masę budyniową i trzecią   warstwę ciastek

Jadło i czytadło
Słodkie Owsiane Naleśniki 138

Składniki na naleśniki: 220 g mąki pszennej 200 ml mleka  150 ml wody gazowanej (dzieki niej neleśniki są mega puszyste) 1 łyżeczka proszku do pieczenia

ClauditteMissCooking