papierze do pieczenia i nasączamy za pomocą łyżki pozostałym likierem z każdej strony. Sok z ananasa odcedzamy. Powinno go być ok szklanki. 1/3 odlewamy i mieszamy z budyniem śmietankowym, po czym wlewamy do gotującej się reszty soku. Studzimy, a następnie mieszamy z kokosem nasączonym likierem. Masę schładzamy ok 15 minut w lodówce. Herbatniki drobno kruszymy, a resztę(...)puszki oraz resztą pokruszonych herbatników i wykładamy na wierzch lekko dociskając. Boki wygładzamy i całość posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Schładzamy w lodówce najlepiej kilka godzin. Dobrze schłodzone ciasto powinno się bez problemu kroić
Kuchnia w czekoladzieprzelać do formy. Piec w nagrzanym piekarniku w 170° C przez 30-35 minut (mniejsza forma 30-40 minut). Jak ciasto przestanie rosnąć zmniejszyć temperaturę do 160° C. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika upuścić (w formie!) z wysokości 50 cm na blat lub podłogę i odstawić do ostygnięcia do uchylonego piekarnika. Wystudzony biszkopt oddzielić od brzegów nożykiem, wyjąć z formy(...)masła Pół szklanki mleka zmiksować z mąką i jajami. Resztę mleka zagotować z cukrem. Gdy mleko się zagotuje, zdjąć rondel z płyty i wlać jajeczną masę, cały czas mieszając. Budyń ponownie postawić na płycie. Podgrzewać mieszając, aż na powierzchni zaczną pękać pęcherzyki powietrza. Budyń przełożyć do szklanej miski, przykryć folią spożywczą, aby nie powstał kożuch. Odstawić do ostudzenia. Masło mocno
Pełny talerzwarto dodatkowo oprószyć je cukrem pudrem. Jako nadzienie wybrałam trzy rodzaje przetworów owocowych: domowy dżem truskawkowy , frużelinę z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone. Wy możecie wykorzystać ulubione dodatki - twaróg, budyń, nutellę, świeże owoce, itp. Z każdym nadzieniem buchty będą smakować wybornie, a jeśli tak jak ja, ułożycie w formie koło siebie bułeczki z różnymi dodatkami, sięgając po nie po upieczeniu(...)około 100g dowolnych przetworów owocowych w różnych smakach (u mnie domowy dżem truskawkowy, frużelina z czarnej porzeczki oraz jabłka prażone) cukier puder do oprószenia gotowych bułeczek Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - przygotować rozczyn: do miseczki przełożyć rozkruszone drożdże, dodać 1/2 łyżki cukru, 50ml letniego mleka (lub wody) oraz 2 łyżki mąki, składniki wymieszać, pozostawić w ciepłym
Smakołyki Berenikibudynie waniliowe 1 szklanka śmietanki kremówki 30% POLEWA CZEKOLADOWA: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady białej 2/3 szklanki śmietanki kremówki 30% Mąkę pszenną przesiać razem z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Posiekać z zimnym masłem dodając jajko i śmietanę. Szybko zagnieść i wylepić dno blaszki 25 x 35 cm wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Ciasto schłodzić przez
https:KKuchniaMniamAch osłódźmy sobie te wiosenne smutki powodowane pogodą jakimś dobrym ciachem… Dziś będzie to przekładaniec z mojego przepisu- bardzo prosty, dość efektowny i orzeźwiający. Wiśnia w
Domowe ciastasmak sernika. Co prawda mój serniczek nie był wysoki, ponieważ do upieczenia wykorzystałam dużą, prostokątną foremkę. Robiąc w tortownicy (takiej klasycznej o średnicy 24cm) na pewno uzyskamy duzo wyższe ciasto. W każdym razie mimo, że sernik niezbyt wysoki, jego kremowa konsystencja i aksamitny smak zachwycił nasze podniebienia ... 😄 Przepis podaję po mojej modyfikacji. Na czekoladowy spód(...)rozpuszczonego masła 3 łyżki prawdziwego kakao Na masę serową: 1 kg zmielonego twarogu 250 mascarpone 200 g cukru 1 cukier wanilinowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 budyń wanilinowy 3 jajka skórka otarta z 1 sparzonej cytryny 1 szkl. puree z dyni Na polewę: 100 g białej czekolady 2-3 łyżki jogurtu naturalnego (o tepm.pokojowej) Wykonanie: Herbatniki
Walijskie PichcenieSkładniki 0,5 kg mąki, pół na pół tortowa i krupczatka 1 kostka margaryny 4 jaja 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka kakao 1
czarrna od kuchniPyszny,kremowy serniczek z owocami i przeźroczystą galaretką. Gorąco polecam bo robi się go szybko a smakuje wyśmienicie. Składniki: 1 kg sera białego
Niespełnione zdolności kulinarnebudyniu śmietankowego 3 łyżki mielonych migdałów 1 łyżka domowego masła orzechowego 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w pudrze 3 łyżki mleka Do dekoracji: ekspandowana kasza jaglana, biała czekolada Masło i olej kokosowy utrzeć z ksylitolem do połączenia. Suche składniki wymieszać ze sobą w misce. Połączyć wszystkie składniki ze sobą łącznie z mlekiem i zagnieść ciasto. Podzielić
FitKotpołączenie. Ciasto z powodzeniem można upiec z dowolnym w smaku cappucino. Goście na pewno poproszą o dokładkę :) Biszkopt cappucino: 4 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 2 łyżki oleju łyżeczka octu 4 łyżki wody 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cappucino orzechowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa: 3/4 l mleka 2 budynie śmietankowe
Smakołyki Asiteż ciasto rozprowadzić za pomocą łyżki. Z podanej porcji wyszło mi 10 eklerków (po złożeniu 5). Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180*C przez 20 minut. Krem czekoladowy: Do garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka oraz dosypujemy cukier. W reszcie mleka mieszamy żółtka, mąki oraz kakao. Gdy mleko wrze dolewamy masę z kakao. Mieszamy do momentu powstania budyniu. Garnek
VioletoweKucharzenienaturalny, budynie, olej i dobrze mikserem wymieszać do masy jogurtowej dodać ubitą pianę i a wolnych obrotach miksera wymieszać do masy jogurtowej dodać marcepan i wymieszać łyżką tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia i na dno rozłożyć biszkopty - boków nie smarować niczym na biszkopty wylać masę jogurtową i piec w 200C około 45 minut po upieczeniu zostawić ciasto
W Mojej Kuchni Lubięwygląda troszkę inaczej, bo biszkopty ułożyłam ściśle obok siebie. Ciasto bardzo smaczne, mocno czekoladowe z nutą kawy :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Blaszka 22 x 30 cm Składniki ciasto ciemne: 125 g masła 1 szklanka mleka 2 łyżki kakao 3/4 szklanki cukru 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka(...)żółtka, przesianą mąkę i sodę. Miksujemy wszystko delikatnie mikserem. Odstawiamy na czas przygotowania masy śmietanowej. Masa śmietanowa: 3 białka 600 g śmietany 12% 2/3 szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy bez cukru (40g) 1 łyżka wiórek kokosowych cukier waniliowy (ja nie dałam) 1. Białka (3 sztuki, które zostały nam od żółtek plus teraz 3 sztuki czyli razem białka
kruche babeczkirożki miałam w domu, nie było się nad czym zastanawiać – zabrałam się do przygotowań. Nadzienie okazało się być niezwykle ciekawe, wręcz intrygujące … ni to grysik, ni to budyń… dla mnie BOMBA! Jedynie co, to brakowało mi w nim minimalnie słodyczy. Cukru dałam płaskie łyżeczki, więc może to to…. a MOŻE….? Po czasie zorientowałam się(...)takie na zimno (kiedy dodatkowo jeszcze zmiękły i ładniej się kroiły) wyglądały i smakowały mi duuuuuużo bardziej. Zrobię jeszcze nie raz i Wam też polecam:) 1 op. ciasta francuskiego xl Nadzienie: 1 i 1/2 szklanki wody 5-6 łyżek mleka w proszku 2 łyżeczki cukru 1 op. cukru wanilinowego (16g) 3 łyżki kaszy manny 2 łyżki skrobi ziemniaczanej 2 łyżki
Smaki Na Talerzumojej kuchni szukam właśnie tych smaków i zapachów, więc tym razem „przywołam”… rogale drożdżowe z makiem. Jest to mój podstawowy przepis na wszelkie bułki, chałki, drożdżówki z serem, makiem, budyniem, owocami – z czym „dusza zapragnie”. Z poniżej podanego przepisu wychodzi ok. 18-20 szt. (to zależy od ich wielkości). Proporcje, oczywiście, proszę sobie dopasować. Po wystygnięciu, dzielę(...)wymieszaniu, całość ma być ciepła). Ubijam całe jajka z pozostałym cukrem. Do przesianej mąki dodaję wyrośnięty rozczyn, masło z mlekiem, ubite jajka, sól. Wyrabiam robotem z hakami, aż ciasto zacznie odchodzić od miski, trwa to ok. 10 minut. Wyrobione ciasto lekko oprószam mąką, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Gdy ciasto już zwiększy swoją objętość, przebijam
mojewypiekiinietylko