jogurcie i serku kozim – Crumpets, czyli angielskie racuchy – Racuchy na jogurcie z cukrem lawendowym – Racuchy drożdżowe z jabłkami – Racuchy drożdżowe na kefirze – Racuchy (z brzoskwiniami) Składniki na ok. 10 drożdżowych racuchów z serkiem homogenizowanym 300 g mąki pszennej 150 g waniliowego serka homogenizowanego 20 g świeżych drożdży 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 1 opakowanie cukru(...)staną się płynne. Żółtka ucieramy z resztą cukru i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże, serek homogenizowany, masło oraz szczyptę soli, zagniatamy na sprężyste ciasto. Nie zostawiamy do wyrośnięcia, racuchy będą rosły podczas smażenia. Ciasto wykładamy na obsypany maką blat, rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5 cm i wykrawamy krążki. W szerokim garnku rozgrzewamy olej
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrównie dobrze można dodać truskawki, śliwki, brzoskwinie, jagody lub inne ulubione owoce. Przepis na 12 sztuk. Kruszonka: 30 g mąki pszennej 20 g schłodzonego masła 10 g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków Chłodne masło posiekać z mąką i cukrem aż do powstania sypkiej, grudkowanej mieszanki. Odstawić do lodówki na czas przygotowywania ciasta na muffiny. Ciasto na muffiny
Trzeci talerzkoniec podawaliśmy słodkości: ciasto marchewkowe i brownie z buraczkami, które były hitem wśród dorosłych a szczególnie wśród dzieci Wszystkie przepisy przedstawiam poniżej. KOKTAJL Z BOTWINKĄ Składniki: – 1 l soku jabłkowego – pęczek botwinki – 500 gramów malin – pęczek kolendry KOKTAJL SZPINAK I SELER NACIOWY Składniki: – 1 l soku jabłkowego – 4 łodygi selera naciowego – 500 gramów szpinaku – 4 soczyste brzoskwinie KOKTAJL MARCHEW(...)ewentualnie doprawcie do smaku. W przygotowane liście kapusty zawińcie nadzienie, sposób zawijania jest identyczny jak przy wrapach czy gołąbkach. Podawajcie od razu lub po schłodzeniu coolwrapów w lodówce. CIASTO MARCHEWKOWE Składniki: – 1 szklanka mąki pszennej – 2 szklanki startej marchewki – 2 jajka – szklanka zmielonych orzechów nerkowca lub włoskich – pół szklanki brązowego cukru – ¼ szklanki oliwy – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 1 łyżeczka proszku
karmelowyCiąg dalszy sylwestrowych propozycji!, postanowiłem zrezygnować z trudniej dostępnych produktów by każdy mógł się cieszyć smakiem pysznych sałatek. Przed nami bakaliowa dama - sałatka w której znajdziemy
Kuchnia PROzdrowotnajajka 5 szt, cukier 3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, orzechy włoskie 200 g, warstwa jabłkowa: jabłka starte 2 słoiki (każdy po 0,90 litra) galaretka o smaku brzoskwiń 2 szt, masa serowa: ser 1 kg, budyń waniliowy 60 g, cukier puder 2 szklanki, masło 100 g, olejek pomarańczowy 1 łyżeczka, dodatkowo: herbatniki 20 szt, czekolada mleczna(...)połączenia. Do masy jajecznej dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy i delikatnie mieszamy szpatułką do połączenia. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno) i wylewamy ciasto. Piekarnik nagrzewamy. Biszkopt pieczemy w 170 st.C przez 30 min. do suchego patyczka. Upieczony odstawiamy do ostygnięcia. Masa serowa: Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy
kulinarne odsłony patiborówkami na szpinakowym cieście Kajmakowy sernik na zimno Fit sernik na zimno z chia i mango Składniki: 400g serków quark 200ml jogurtu skyr 3 łyżeczki żelatyny 100ml mleka 3 łyżki ksylitolu (erytrolu/cukru) łyżeczka ekstraktu z wanilii 3 łyżki nasion chia warstwa owocowa: 200ml pure z mango (lub innych owoców, np. truskawek, brzoskwiń, malin, śliwek) 1 łyżeczka żelatyny
Obiad gotowyPieczenie tortu, a szczególnie jego dekorowanie jest dla mnie zawsze wielką przyjemnością. Ten ozdobiłam ostatnimi owocami zebranymi w ogrodzie - ciemnymi i jasnymi winogronami. W warstwach bitej
Przepisy KulinarneSkładniki: woda gorąca 2 szklanki, żelatyna deserowa 8 łyżeczek, ciastka maślane 300 gram, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1 kg wiaderko, cukier puder 1 szklanka
W Mojej Kuchni LubięDziś serniczek na zimno. Lekko orzeźwiający dzięki sosowi miętowemu, który raczej przeznaczony jest do dań wytrawnych. Ale w słodkim deserze też sprawdził się świetnie. Taki wiosenny
Ewa w kuchniklonowym. Możemy więc przerobić nasze ulubione ciasta, żeby były bardziej zdrowe. A co bym ugotowała ze “Zdrowych słodkości”, żeby wejść w ten słodki, mączny, owsiankowy i muffinkowy klimat? Na pewno wypróbuję jaglankę z masłem orzechowym i owsiankę zapieczoną w jabłku, pudding z kaszy mannej, babeczki jogurtowo-owocowe, kokosową leguminę ryżową, jogurtowy deser z brzoskwiniami, dietetyczne pierogi leniwe, torcik arbuzowo-melonowy
Ugotowane pozamiataneinnymi owocami np. śliwką czy brzoskwinią. 2 kostki masła 60 dag. mąki pszennej 7 żółtek 7-8 łyżek śmietany kilka jabłek/brzoskwiń/śliwek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masło posiekać i zagnieść z mąką. Żółtka rozmieszać ze śmietaną i połączyć z mąką i masłem. Włożyć do zamrażarki na ok. 1,5 - 2 godziny. Schłodzone ciasto cienko rozwałkować, wycinać szklanką kółka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieTort z truskawkami, brzoskwiniami i kremem galaretkowym Spód tarty: - 300 g mąki ( u mnie 200 g białej pszennej i 100 g pełnoziarnistej)* - 200 g chłodnego masła - 100 g cukru pudru - 1 jajko/ 2 żółtka - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalane 4 łyżkami wrzątku i ostudzone Posiekaj wszystkie składniki w malakserze kuchennym. Z ciasta uformuj kulę, zawiń w folię
Corner With Recipesskórka się zezłoci. Odstawiamy. Ciasto francuskie wycinamy na kształt filetów. Mięso przekrawamy w połowie i nadziewamy pieczarkami lub serem kozim ze szpinakiem (sposób na ten szpinak w poprzednim poście). Zamknięte sakiewki nakłuwamy i smarujemy żółtkiem. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Surówka z marchwi. Marchew tniemy obieraczką na długie pasy, dodajemy posiekaną brzoskwinie i zmiażdżone orzechy włoskie. Solimy, skrapiamy oliwą
BaRepasSernik bez pieczenia Sernik z malinami Tęczowy torcik Sernik z czarną porzeczką Warstwowy torcik Sernik brzoskwiniowy Łaciaty torcik z kaszy manny Rafaello Serowa chatka Jogurtowiec z
Ala piecze i gotujeMąka ta ma fajny, kokosowy posmak, a do tego jest bogata w błonnik – warto wprowadzić ją na stałe do swojego menu! Świetnie nadaje się do naleśników , pankejków , ciast , ciasteczek i innych wypieków, ale uwaga: pobiera dużo więcej płynów niż mąka pszenna! Tym razem postawiłam na kakaową wersję naleśników, które po brzegi wypełniłam musem dyniowo-brzoskwiniowym ( z owoców z własnego(...)mleko ) – 250 ml * kakao – 1 łyżeczka * olej kokosowy – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * starta dynia – 1 szkl * brzoskwinia – 1 szt * coś do posłodzenia – cukier / ksylitol / erytrol – do smaku * sok z cytryny SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MUS BRZOSKWINIOWO – DYNIOWY: Startą dynię wkładamy do rondelka, dodajemy pokrojoną drobno
Ostra na Słodko