samym podaniem ciasto ozdobiłam świeżymi bratkami. Polecam… Składniki: około 200g okrągłych biszkoptów 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 opakowania galaretki w czerwonym kolorze (użyłam żurawinowej, ale może być wiśniowa, truskawkowa) 250g masła w temperaturze pokojowej 1 puszka papai w syropie 425g – możemy zastąpić gruszkami, brzoskwiniami Do nasączenia (poncz(...)wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Wierzch: 7 Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić 1 szklance gorącej wody i odstawić do ostygnięcia. 8. Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać biszkopty maczane w ponczu. 9. Skondensowane mleko ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Następnie cały czas mieszając, wlewać powoli
Mała Cukierenkadodatkiem masy brzoskwiniowej, to ciacho, które zauroczyło swym smakiem wszystkich imprezowych gości. Było tak pyszne (cudnie chrupiący słonecznik), że postanowiłam je przygotować również w swojej wersji. Przepisem na to ciasto podzieliła się ze mną Babcia Lala, to już kolejna inspiracja od niej. Podaję dwie wersje biszkoptu, pierwszy w wersji pszennej (taki jak otrzymałam od Lali) i drugi w wersji orkiszowej(...)wymieszać. Na końcu dodajemy odsączone brzoskwinie, pokrojone na małe kawałki. Całość mieszamy i wykładamy na przygotowany wcześniej biszkopt. Masę wygładzamy, przykrywamy drugim blatem biszkoptu, lekko dociskamy. Wierzch smarujemy masą krówkową - kajmakiem (gdyby masa była bardzo gęsta, lekko ją podgrzać, moja była idealna do rozsmarowania bez podgrzewania), wyrównujemy. Wierzch obsypujemy podsmażonym słonecznikiem, lekko dociskamy. Schładzamy ciasto w lodówce. Najlepiej przygotować ciasto
Smaczne ZdroweDziś ciasto które gości w moim domu od dziecka, zawsze było robione z owocami i galaretką a ja dodałam jeszcze masę budyniową. Tarta z letnimi owocami Składniki: - 1/4 margaryny Kasi - 1/2 szklani cukru - 2 jajka - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mąki - 3 łyżki gorącej wody - 1 galaretka agrestowa - budyń waniliowy z cukrem - 1,5 szklanki mleka - 3/4 szklanki(...)schłodzonej kremówki - 3 łyżki cukru pudru - brzoskwinia - jeżyny - truskawki - czerwona porzeczka Przygotowanie: Margarynę z cukrem siekamy nożem w misce do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy jajka, proszek do pieczenia, zasypujemy mąką, wlewamy gorącą wodę i miksujemy ok. 5 minut. Masę przelewamy do formy z tarty o wypukłym dnie, wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez
Kulinarne życieSernik na kakaowym spodzie z herbatników to wersja ciasta dla tych wszystkich, którzy mają obawy przed przygotowaniem kruchego ciasta. Niemniej uwierzcie, że przygotowanie kruchego ciasta wcale
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!pieczenia szczypta soli Składniki płynne: 1 szklanka mleka 1 roztrzepane jajko 1/2 margaryny roztopionej i ostudzonej Dodatkowo: 50 g gorzkiej czekolady dowolne bakalie (u mnie migdały i suszone brzoskwinie) do dekoracji płatki migdałów na plewę: 100 g czekolady z co najmniej 45% kakao, 50 g masła, 2 łyżki mleka Wykonanie: Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Bakalie i czekoladę gorzką(...)drobno pokroić. Składniki sypkie wymieszać i dodać do nich składniki płynne. Wymieszać do połączenia się składników (nie musi być dokładnie, mogą być grudki). Bakalie obsypać łyżeczką mąki, dodać do ciasta i wymieszać. Nakładać łyżeczką ciasto do 3/4 wysokości foremek (u mnie papilotki o średnicy 7 cm i wysokości 3 cm) Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około
Kuchcik gotujeSkładniki: 250 g cukru 250 g mąki pszennej 6 jaj (najlepiej wiejskich) 1 cukier wanilinowy (8g) 1 mała łyżeczka proszku do pieczenia Pozostałe składniki do przygotowania tortu: 3 połówki brzoskwiń krem śmietankowy lub waniliowy (nie za słodki) na 200 ml mleka do nasączenia: przegotowana woda z cukrem i cytryną lub kwaskiem cytrynowym wiórki truskawkowe Sempre od Cukieteria.pl kwiatki płatki(...)składniki, najlepiej w osobnych naczyniach. Ubijamy białka. Ciągle ubijając dodajemy przygotowane żółtka. Następnie wsypujemy cukier z cukrem wanilinowym. Na koniec wsypujemy powoli (ciągle miksując) mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wlewamy do wysmarowanej tłuszczem (u mnie margaryną) i dokładnie obsypanej kaszą manną tortownicy o średnicy 24 cm. Biszkopt pieczemy w 190 stopniach na środkowym poziomie piekarnika (temperatura zależy od piekarnika
Słodkie okruszkiciasto lodowiec. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 i 1/2 kostki masła 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mleka 6 jajek 2 czubate łyżki budyniu śmietankowego 2 czubate łyżki kakao 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej kilka kropli soku z cytryny ew troszkę kwasku cytrynowego 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 1 galaretka o dowolnym smaku dowolne owoce (np borówka amerykańska, ananas, morele, brzoskwinie(...)galaretki (dodajemy trochę mniej wody niż podaje instrukcja tak aby galaretki szybciej zgęstniały). Na wierzch tortownicy układamy owoce według własnego uznania, a następnie zalewamy gęstniejącą galaretką. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki aż do momentu gdy masy zgęstnieją. Gotowe (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czas przygotowania: 30-40 min (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Blog kulinarny S9.PLmasy jajecznej. Ubijać delikatnie. Na koniec dodać mak i wymieszać. Dużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto. Piekarnik nagrzać do 180 C i piec 12 minut. Natychmiast zawinąć ciasto jak każdą roladę. Zawinąć w papier na którym się piekło ciasto. Zostawić w papierze aż ostygnie. Przygotowanie kremu – Żelatynę zalać odrobiną zimnej wody, zostawić żeby napęczniała. Następnie wlać wrzącą(...)wodę, tyle żeby można było żelatynę rozmieszać. Przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, wsypać cukier i wymieszać. Wlać do śmietany zimną żelatynę i wymieszać. Brzoskwinie odcedzić, następnie pokroić w kostkę. Dodać do śmietany i delikatnie wymieszać. Zostawić kilka brzoskwiń do dekoracji. Zimną roladę delikatnie rozłożyć i posmarować grubo masą ze śmietany. Teraz już zwinąć. Złożoną częścią położyć na dół. Lekko
Kuchnia PokoleńPyszne ciasto według mojego pomysłu - idealne na imieniny, urodziny czy ot, tak do kawki. Zapraszam wszystkich łasuchów i amatorów słodkości do kawki :) Imieninek Biszkopt - 8 jajek - 6 łyżek mąki tortowej - 3 łyzki mąki ziemniaczanej - 2 łyżki kakao - 8 łyżek cukru Nadzienie - sok z brzoskwiń z odrobiną mocnego alkoholu i wody Krem - 700 ml mleka pełnotłustego (3,2%) - budyń śmietankowy
Kuchnia Pełna EmocjiSkładniki: 600 g jeżyn 1 cukier waniliowy 4 łyżki żelatyny 2 szklanki płatków owsianych 2 banany 2 łyżki miodu 800 g jogurtu naturalnego (2 duże kubeczki
czarrna od kuchniSłodka i prosta w przygotowaniu frużelina brzoskwiniowa poleca się do wypieków! Frużelinę robiłam tylko z owoców z puszki, ale
Słodki Pomysłkokosem i chia Sałatka z rukoli z brzoskwinią i wędzonym kurczakiem Jogurt ze śliwką, musli, kokosem i chia Knedle ze śliwkami Koktajl śliwkowo - kakaowy na maślance z kokosem i chia Kompot jabłkowo - śliwkowy Koktajl bananowy z nektarynką i śliwką Muffinki ze śliwkami Pieczona owsianka ze śliwkami i kokosem Śliwkowe ciasto z chrupiącymi płatkami migdałów Śliwkowe ciasto z rumowym cappuccino Śliwkowy
Moja smaczna kuchniaSKŁADNIKI 300 ml śmietany kremówki 250 g ricotty 70 g cukru pudru 50 g czerwonej porzeczki 50 g borówek 1-2 brzoskwinie 6 g żelatyny
La grande e la piccola cuocaśniadania to np : bananowe placki z ricottą, brzoskwiniami i porzeczkami, sałatka z kozim serem i malinami jest też makaron z łososiem, pesto i mozzarellą :-) Obiady oto kilka propozycji : polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem krewetek lub czerwona fasola w paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą
kruche babeczki