ciasto z bezami - 13503 przepisów (strona:526/901)

Ciasto z borówkami dla leniwych 375

Ciasto to nic innego jak biszkopt, bita śmietana i borówki amerykańskie :)Składniki na biszkopt:6 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej5 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejopis biszkoptu:białka ubić ze szczyptą soli mikserem,żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana(...)następnie żółtka dodać do białek  - mieszać mikserem,potem dodać przesianą mąkę – uwaga mąkę miksujemy na najniższych obrotach! – najlepiej byłoby mąkę mieszać drewnianą łyżką – ale bez przesady :-p. Jak biszkopt przestygnie to przekrawamy wzdłuż na dwie warstwy.Składniki na krem:500 ml śmietanki kremówki 30 albo 36 %1 galaretka truskawkowaopakowanie borówek amerykańskichOpis na pierwszy krem

Bon Appetit Małgorzaty
Naleśniki gryczane z sosem korzeniowo - pieczarkowym i zieloną pietruszką z szybkowaru 158

przepisu można bez wysiłku przekształcić w pyszną i aromatyczną zupę korzeniową. Wystarczy, że zwiększysz ilość wody o jakieś 300 ml, a gotową zupę zagęścisz troszkę mniej, niż sos, aby zachowała rzadszą konsystencję. Sos korzeniowo - pieczarkowy Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min 50 sek Otwieranie Garnka: Szybkie JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Ciasto naleśnikowe gryczane(...)Przygotowanie połącz mąkę z mlekiem ubijaczką - rózgą do ciasta dolej wodę i ponownie całość wymieszaj dodaj sól, rozmącone jajka, olej - całość dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej konsystencji gotowe ciasto odstaw do lodówki na min. 30 min patelnię do smażenia naleśników natłuść  olejem rzepakowym np. pędzelkiem albo natłuszczonym ręcznikiem papierowym nagrzej patelnię, gdy będzie miała odpowiednią temperaturę

Szybko Szybkowar
Waniliowe ciasteczka. Vanillekipferl. 144

smak jest najważniejszy i można się bez nich obejść;) :) Składniki: 150 g mąki pszennej 80 g zmielonych migdałów 2 żółtka 50 g cukru  100 g masła (w temp. pokojowej) ziarna z 1 laski wanilii szczypta soli cukier puder (do oprószenia upieczonych ciastek) Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Chłodzić w lodówce przez 2 godz. Z ciasta

zadanie-gotowanie
Sernik na zimno, ku chwale truskawkom! 140

bardzo umiem piec ciasta, ale słodkości lubię, owszem. Uczę się, próbuję, ale jednak pieczenie wymaga często dużej precyzji, której niestety zwykle mi brakuje. Nie mówię, że nic nie wychodzi. Niby wychodzi, ale żeby rezultaty były jakieś spektakularne, to nie powiedziałabym. Niedawno postanowiłam spróbować przygotować sernik... na zimno, bez pieczenia, czyli przepis idealny dla mnie. Przewertowałam dużą ilość przepisów z przeróżnymi

Pichceniomania
Drożdżowe pierożki z mięsem (do barszczu) 210

gotowanie i blogowanie . Oczywiście nie obyło się bez próbowania i zarówno mi jak i Mężowi posmakowały, więc reszta wylądowała w zamrażalnikach: moim, Mamy i Teściowej :) W święta będą jak znalazł do barszczu pozostałego z Wieczerzy Wigilijnej. Zdążycie je zrobić i Wy, bierzcie się więc do pracy :) Składniki na ok 45 sztuk: Ciasto: 900g mąki + do podsypywania 3 żółtka 60g drożdży

Kuchnia w czekoladzie
Rodzynki w rumie 210

doskonałym dodatkiem do ciast (m.in. serniki, ciasta drożdżowe, keksy), czy deserów, np. lodów. Polecam :) Składniki: 300 g rodzynek ok. 300 ml ciemnego rumu Przygotowanie: Rodzynki zalać wrzątkiem, po kilku minutach odsączyć i o osuszyć, np. na ręczniku papierowym lub pozostawiając na ok. 20 min. na sitku. Jeśli macie rodzynki ekologiczne (bez konserwantów i substancji słodzących) wystarczy je opłukać i osuszyć

Domowa Cookierenka Agi
Babeczki do koszyczka 121

rękawa cukierniczego – wówczas wygodniej się nakłada ciasto, ponieważ dotrzemy do każdej szczeliny w foremce. Piekarnik nagrzać do 170 st. piec 25 min., lub do suchego patyczka (grzałka góra-dół, druga półka od dołu). Po upieczeniu piekarnik lekko uchylić, zostawić babeczki na 20 min. po czym wyjąć i wystudzić już bez foremek na kratce. Po wystudzeniu lukrować. Lukier

moj przepis na
Racuchy – mięciutkie i puszyste 144

mnie na Wigilię racuchy podawane są bez dodatku jabłek, ale jeśli je robię na co dzień to z kawałkami jabłek posypanymi cynamonem. Przepis poniżej : Na około 25 racuchów potrzeba : Na rozczyn drożdżowy: 10 g. świeżych drożdży 2 łyżeczki mąki pszennej łyżeczka cukru 4 łyżki ciepłego mleka ( ok. 60 ml.) Na ciasto: 200 g. cukru pudru 200 g. mąki pszennej

Niebieski kubek z kawa
Polewa czekoladowa 139

więc okres  w którym pieczemy ciasta, ciasteczka i pierniki. Zachęcam Was do robienia domowej polewy czekoladowej. Polewy na bazie naturalnego kakao. Jej przygotowanie nie jest wcale skomplikowane, a jej zrobienie trwa parę minut. W zamian otrzymamy naturalną polewę z produktów, które z reguły  zawsze mamy w domu pod ręką. Bez zbędnych dodatków ani polepszaczy, które znajdują się

Kulinarne przygody Gatity
Kiszka Babci Józi 108

jajka 2 czubate łyżki mąki pszennej (jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie to dodać jeszcze odrobinę) sól i pieprz do smaku ok 1,5 metra jelita do kiełbasy ( u mnie w domu często używamy jelito cienkie baranie ) olej do smarowania blachy Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Boczek podsmażyć i wsypać do miski bez tłuszczu, na tłuszczu od boczku podsmażyć cebulę pokrojoną

Niezły Młynek
Pierniczki z agrestową konfiturą! 148

Wyobrażacie sobie Święta bez piernika? Bez zapachu korzennych przypraw i tego aromatycznego smaku? Pierniczki z agrestową konfiturą są niesamowicie oryginalne. Przenika się w nich smak lekko kwaśnego agrestu i słodkawych, ciężkich przypraw korzennych. W malutkim kawałku wyczuwamy kandyzowaną skórkę z pomarańczy, orzechy, goździki, cynamon i wanilię. Pyszności! Składniki na ciasto: 560g mąki pszennej 250g masła 360g cukru 4 małe jajka

Kuchnia Pani Wiosny
Omlet bez mąki z kokosową nutką 128

Omlet bez mąki pszennej, z wykorzystaniem zmielonych wiórków kokosowych. Idealny na drugie śniadanie. Składniki: 2 jajka 3 łyżki wiórków kokosowych kropelka aromatu waniliowego jogurt naturalny Rozgrzać patelnię. Wiórki zmiksować na mąkę. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka i zmiksować. Wymieszać z wiórkami i aromatem.  Ciasto wyłożyć na patelnię. i smażyć z dwóch stron. Podawać z jogurtem naturalnym

Chocolate Muffin Blog
Seromakowiec 266

bakaliami i tych z makiem również dlatego bez zbędnego gadania zapraszam na moim zdaniem najlepszy przepis na seromakowiec lub jak ktoś woli sernik z makiem ;)   Spód: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 margaryny 2 żółtka 1 łyżka wódki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche i wkładamy na co najmniej

Cynamonowe szczęście
Nad morzem miło jest. I drożdżówki z owocami 121

niemal tysiąckilometrową podróż, nie można się obejść bez łakoci. Upiekłam więc drożdżówki. Połączenie nektarynek z marcepanem znalazłam u Doroty , ale to właściwie wszystko, co z oryginalnego przepisu zostało. Dodałam jeszcze garść poziomek, które został mi od sernika (uwaga! U mnie poziomki jeszcze są, więc może i u Was się znajdą...?), a ciasto zawinęłam w bułeczki-ślimaczki. Jeszcze ciepłą blachę zapakowałam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Flammkuchen z cukinią i jagodami 171

Flammkuchen, alzacka lub  niemiecka pizza, jednak bez dodatku drożdży, zatem szybsza do przygotowania. Lekki placek idealny na lato, z cukinią i czarnymi jagodami. W letniej odsłonie nawet śmietana z wersji klasycznej została zastąpiona twarożkiem. Zaskakujące składniki ? Musisz sam ocenić, nam bardzo smakowała. Zapraszam na pyszną dietetyczną wersję Flammkuchena. Składniki na ciasto: 240 g mąki orkiszowej 630 135 g wody

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania