orzechową nutką. Całość obłożona bitą śmietaną (już bez dodatku cukru), posypana delikatnie kakao z ułożonymi na wierzchu czekoladkami belgijskimi w kształcie muszelek i owoców morza. Jeżeli w najbliższym czasie ktoś z Waszych bliskich będzie obchodzić swoje święto, to jest to tort idealny na tą okazję! Przepis pochodzi z książki Dr Oetker „Czekoladowe ciasta”. Składniki: Ciasto: 150 g gorzkiej czekolady
MyCookBook.plumieszczamy jeden płat ciasta i wykładamy masę budyniową, odstawiamy do lodówki na 1 godzinę. Kolejno zabieramy się za galaretkę wiśniową. Sok z kompotu oraz wodę zagotowujemy w garnku. Odstawiamy z ognia. Dodajemy 2 galaretki wiśniowe, dokładnie mieszamy do jej rozpuszczenia. Gdy galaretka zacznie tężeć, dodajemy do niej wiśnie (bez pestek). Odkładamy, aby galaretka
Symfonia smakowaBardzo dobre ciasto. Dobrze jest mieć taki przepis pod ręką gdy w ostatniej chwili zapowiadają się goście na kawę :) Składniki: gotowy spód biszkoptowy, tortowy ( można również upiec samemu), gotowy krem do tortów o smaku czekoladowym, przygotować według opisu na opakowaniu ( można dodatkowo dodać łyżkę kakao), słoik wiśni bez pestek, odsączonych. 2-3 garście rodzynek, 2-3 garście orzechów włoskich, lekko
W kuchni u Monikiolej łączymy ze sobą. Zagniatamy ciasto, jeśli trzeba dosypujemy odrobinę mąki.. Formujemy 4 kulki takiej samej wielkości. 2. Każdą kulkę wałkujemy na cienkie placki (ok 2-3mm) na ok 28cm średnicy, podsypując blat mąką. 3. Fileta z kurczaka opłukać i pokroić na kawałki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię teflonową bez dodatku tłuszczu, ale z dodatkiem kurkumy
Kuchnia w czekoladzieswoją tarte w całości dostanie. Całe danie bez użycia nawet szczypty soli zostało przygotowane, bo tak składniki są dobrane by w końcowym finale wszystko smakowało i słony smak miało. Tatry można jako danie główne podawać lub na przystawkę zajadać, a piwo marcowe mocno smak podkręci i tylko do rozkoszowania smakami zachęci. Składniki: ciasto, na 6 foremek o średnicy
Moniki SmakołykiJesień zapasem, święta tuż tuż, więć najwyższy czas żeby uzupełnić domową spiżarnię, o niezbędnę w tym okresie, ekstrakty oraz aromatyzowane cukry do wypieków . Nie wyobrażam sobie
DefinicjaSmakupizza i pozostaw do wyrośnięcia. Podziel ciasto na 3 porcje i rozwałkuj na 3 okrągłe placki. Wymieszaj crème fraîche z czosnkiem, solą i pieprzem, posmaruj każdą pizzę. Poukładaj szparagi, pokrusz feta i posyp dymką pokrojoną w piórka. Całość posyp chili i sezamem. Piec pizza w nagrzanym piekarniku na 200ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni więcej) przez około 15 minut
codojedzeniaminuty z każdej strony. Do ciasta jest już dodany tłuszcz więc nie trzeba używać go do smażenia, jeśli macie patelnie teflonową. Przekładamy placki na talerz i dodajemy swoje dodatki. Smacznego! Ja podałam z białą czekoladą (która booosko się rozpuściła! <3) i (ostatnimi w tym sezonie? :c) truskawkami. Wartość odżywcza porcji (bez dodatków
chili & sugarłyżka budyniu waniliowego bez cukru (lub skrobi) 5 rozkruszonych tabletek stewi 1 jajko cynamon do posypania lub jak kto lubi ;) Sposób przygotowania: Ser dokładni rozduszamy widelcem dodajemy jako i znów porządnie rozgniatamy (mieszamy) dodajemy budyń, mąkę, otręby, stewię i po raz kolejny wszystko zgniatamy widelcem z tak przygotowanego ciasta lepimy kulki lub małe wałeczki, jak komu wygodnie
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćK wiaty czarnego bzu mają wyjątkowy zapach i mnóstwo substancji odżywczych. Można je jeść na surowo w sałatkach, aromatyzować nimi napoje i oliwy, sporządzać nalewki, octy
SzczyptaSmaQJak napisałam w poprzednim poście, chodził za mną ten nieszczęsny sernik, aż znalazłam przepis, a nawet dwa. Ten drugi był tak nietypowy
Ciasteczkowy Potwórcałą noc do lodówki. Rano wyjąć ciasto i zapleść z niego warkocze. Zrobić kruszonkę: do roztopionego masła dodawać po łyżce cukru i mąki. Po pewnym czasie mieszanka powinna zacząć przypominać grudkowatą kruszonkę. Wyplecione chałki posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Odstawić na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów do podrośnięcia. Wstawić do nagrzanego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Zdecydowanie jestem fanką wszelakich pierogów i również bardzo lubię kaszę gryczaną. Kiedy na blogu Marzeny zaciszekuchenne.blogspot.co.uk zobaczyłam przepis na pierogi z kaszą gryczaną i serem, i
UgotujmyTo.pldelikatnie posypać cukrem. Na tak przygotowane ciasto posypać kruszonkę (którą przygotowujemy w bardzo prosty sposób, a mianowicie wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać i zagnieść, rozcierając palcami na drobne kawałeczki) oraz płatki migdałów. Całość ponownie odstawić na 20-30 minut do wyrośnięcia. Piec w temperaturze około 190°C przez 20-30 minut bez termoobiegu lub 180-185°C przez
Świat Ciastaświeże pieczywo, zwłaszcza w niedzielny poranek, bez wychodzenia do sklepu? Bez używania drożdży, także można upiec pyszne bułeczki.Składniki:0.5 kg mąki pszennej bądź razowejłyżka cukru1 jajko400 ml maślankiłyżeczka sody oczyszczonejszczypta solirodzynki, słonecznik bądź pestki dyniSposób przyrządzenia:Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy w jednym kierunku, aż ciasto utworzy jednolitą kulę. Następnie odkrawamy małe porcje i formujemy kule
upichcic