się skorupka – można sprawdzić palcem czy ciasto się nie klei. Możemy wykorzystać ten czas na przygotowanie prostego kremu. Masło orzechowe mieszamy w miseczce ze śmietaną kremówką – nie trzeba jej ubijać, ma jedynie rozcieńczyć masło orzechowe do odpowiedniej konsystencji. Gotowy krem powinien być na tyle delikatny, żeby dało się go bez trudu wycisnąć przez worek. Makaroniki pieczemy około
Ciastkozercywersji wątróbka nie twardnieje. Płaty wątróbki maczam w cieście, później w bułce tartej i na oleju smażę ok 4 min. każdą ze stron pod przykryciem, oczywiście na małym ogniu żeby się dobrze usmażyła w środku.Smażę tylko po 2 szt. na osobę żeby zjeść na świeżo do obiadu ponieważ odgrzewana wątróbka bez sosu nie ma już tak fajnego smaku. Podsumowanie
Tanio smacznie i prostopowietrzu... Według wielu z nas nie mogą istnieć bez pachnących korzennymi aromatami pierniczków. A gdyby tak upiec piernikowy tort? I przełożyć go masą z orzechów? Efekty widzisz poniżej. Ja nie przepadam za zbyt słodkim lukrem, ale krem z nerkowców zjem zawsze i wszędzie. Jeżeli nie jesteś w posiadaniu dwóch małych tortownic, ciasto możesz upiec w jednej i zwiększyć czas pieczenia
Roślinna - blog wegańskifasoli – w celu obciążenia ciasta, żeby nam nie falowało podczas pieczenia. Wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. Wstawić do nagrzanego piekarnika, na 15 min, po 10 min zdjąć fasolę i papier i piec jeszcze 5 min bez obciążenia. W czasie gdy spód się piecze przygotować masę serową. Masa
moj przepis narozwałkować i dopiero przełożyć na blachę. Na ciasto wykładamy sos pomidorowy i go równomiernie rozprowadzamy. Następnie rozkładamy ser mozzarella. Na koniec kładziemy plasterki pomidorów i cebulę pokrojoną w piórka. Całość posypujemy oregano. Tak przygotowaną pizzę wkładamy na dolną półkę nagrzanego piekarnika. Pieczemy 12 minut w 240 stopniach. Grzałka góra + dół, bez termoobiegu. Po wyjęciu z piekarnika pizzę podajemy :) Smacznego
Smak mojego domuNaleśniki, które robi się bardzo szybko, bez dodatku mleka doskonałe dla alergików. Ostatnio to nasz hit śniadaniowy. Dzieciaki za nimi przepadają, starszy lubi z dżemem, młodszy ze słodkim serkiem i cynamonem. woda mineralna (może być gazowana) żółtko mąka cukier waniliowy (najlepiej domowy) łyżka oleju rzepakowego Z podanych składników robimy ciasto naleśnikowe - w zależności od ilości, jaką chcemy uzyskać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanietaki prostokątny z formy, tylko taki zwykły owalny, bez formy robiony. Taki jak w sklepie są. No i próbowałem nawet dwa razy tak zrobić, ale jakieś takie niekształtne te bochenki robiłem i jak wyrastały to na boki mi szły i całość wyglądała jak Jabba z Gwiezdnych Wojen :/ Musiałem wtedy szybko wkładać ciasto do foremki i udawać, że nic się
Marder&Marder Manufacturemiejscu, pod przykryciem do wyrośnięcia (ok. 30 minut) Ciasto wyrobiłam ponownie. Uformowałam okrągłe bułeczki. Ułożyłam w blasze na papierze do pieczenia. Przykryłam i pozostawiła do ponownego wyrośnięcia (ok 20 minut). Przed samym pieczeniem posmarowałam pędzelkiem odrobiną mleka i posypałam szczyptą ziół prowansalskich. Piekłam przez ok 20 minut w temperaturze 200 stopni (bez termoobiegu). Ciepłe bułeczki przykryłam ściereczką. Tuż po upieczeniu
Kuchnia po mojemuklasyczne: mało słodkie bez przypraw ale jeśli ktoś zechce może dodać pół szklanki cukru więcej lub trochę przyprawy do piernika lub cynamonu. Podstawą w przepisie jest to aby przed ugniataniem masło posiekać nożem. W przypadku nieposiekania będziemy pewnie za długo całość ugniatać co się kończy napowietrzeniem ciasta i miejscami strukturą ciasta
Lubczyk i Waniliawyrośnięcia. Następnie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto (grubość ok 1,5 cm) i wycinamy kółka szklanką, a kieliszkiem wycinam dziurki w pączkach. Pączki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Przed pieczenie smarujemy donaty roztrzepanym jajkiem i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach bez termoobiegu. Po ostudzeniu rozpuszczamy gorzką czekoladę z odrobiną mleka
Aga w kuchnijajko do posmarowania czarnuszka------------- ---u mnie ser pleśniowy ,bez mozzarelli Wykonanie. Do miski robota przesiać mąkę. W letnim mleku rozpu ś ci ć drożdże i dodać do mąki. Dodać roztrzepane jajko , stopione masło oraz sól. Włączyć robot i wyrabiać ,aż utworzy się zwarta masa, kula. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto zagnieść, utworzy ć wałek, podzielić na kawałki
w mojej kuchnisemi greasy 150 g jogurtu naturalnego bez cukru / 150 g natural yogurt without sugar 1 żółtko / 1 egg yolk 2 łyżki cukru trzcinowego / 2 tablespoons of sugar cane olej do smażenia / oil for frying Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 10 Najpierw robimy ciasto na naleśniki, czyli jajka, cukier waniliowy, aromat
Projekty ze smakiemjajka roztrzepane 400 g gruszek bez gniazd nasiennych, pokrojonych w cienkie plasterki 1 łyżka brązowego cukru A jak to zrobić: Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem i sodą. Dodać pokrojone na drobne kawałki masło, cukier, imbir oraz jajka. Całość dokładnie utrzeć przy pomocy miksera na gładką masę. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy i wyrównać. Na wierzchu
Kuchnia w opałachtymi wszystkimi smakami była caiem niezła, no i ciasto cienkie i dobrze przypieczone. Jak nie przepadacie za rybą, polecam spróbować właśnie pizzę, chociaż nieskromnie powiem, że z mojego przepisu znajdującego się na blogu, robi się o niebo lepszą i płaci trochę mniej. Pizza HawajskaPosiłek IXNie ma wyjazdu nad morze bez wędzonej ryby. Ostatnia rybka kupiona tego lata nad morzem
Słodkie Przyjemnościpłatki owsiane i przelać/ przełożyć do niego ciasto. Zamknąć pokrywkę i piec około pół godziny a następnie zdjąć pokrywkę, zmniejszyć temperaturę do 220 stopni i dopiekać jeszcze 15-20 minut. Po wyjęciu sprawdzić, czy jak pukamy w spód chleba, to wydaje on głuchy odgłos?. Jeśli nie, to wstawić chleb – już bez garnka- do piekarnika i jeszcze dopiec
UgotujmyTo.plpamiętając, aby łączenie ciasta było na spodzie. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 40 minut. Na 5 minut przed wyciągnięciem wierzch baby smarujemy gęstym krochmalem. Po wyciągnięciu z formy całą babę smarujemy krochmalem i ponownie, ale już bez formy wstawiamy do piekarnika na ok. 5 minut. Baba
Maminek kulinarnysemi greasy 150 g jogurtu naturalnego bez cukru / 150 g natural yogurt without sugar 1 żółtko / 1 egg yolk 2 łyżki cukru trzcinowego / 2 tablespoons of sugar cane olej do smażenia / oil for frying Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 20 min, smażenie: ok. 30 min, ilość porcji: 14 Najpierw robimy ciasto na naleśniki, czyli jajka, cukier waniliowy
Projekty ze smakiemkluski i kluseczki. Zazwyczaj do zup robimy makaron bez jajek ale dziś do zupy owocowej będą treściwe kluski z jajek i to w dodatku słodkie. Składniki : 1,5 szklanki mąki 2 szklanki wody 3 jajka łyżeczka cukru szczypta soli olej do smażenia Wszystkie składniki miksujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Z ciasta smażymy 6 dużych naleśników. Pozwalamy im trochę przestygnąć
prawdziwe jedzeniedolewamy wodę, dodajemy siemię i sól. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie odchodziło od rąk i będzie lekko sprężyste. Z dużej kuli lepimy mniejsze kule o średnicy około 3 cm i formujemy z nich w dłoniach nieregularne placuszki Teflonową patelnię rozgrzewamy bardzo mocno, po czym układamy nasze placuszki i smażymy bez tłuszczu tak długo, aż będą rumiane i lekko
Sajkofanka smakusprawy blogowe. Jeszcze jutro wrzucę przepisy na ciasta i dania świąteczne. A później w pierwszy i drugi dzień świąt w godzinach lekko wieczornych zapraszam Was na wpisy o Bożonarodzeniowych Jarmarkach. Teraz już przechodzę do zdjęć! pomysł na bułki mojego S :* taka pierdółka i jakoś zawsze ożywi kącik moja gwiazda betlejemska bez której nie ma świąt małe prezenty
Magiczne Życie Martyzmajstrować coś wesołego. Nie ma Wielkiej Nocy bez kurczaczków, zajączków, pisanek, bazi. Nie ma, przynajmniej dla mnie. W tym roku nie zdążę zrobić papierowych kicajków, jak rok temu. Dlatego postanowiłam je upiec :] Są bardzo łatwe w przygotowaniu, jedyny kłopot to wycięcie kształtu zająca z tektury, który później wycinam z rozwałkowanego ciasta. Niestety nie udało mi się (przez pracę) zrobić wzoru
W kuchni Karmel-itkialternatywę dla poczciwych placków ziemniaczanych – placki z batatów i cukinii. Bez tłuszczu, bez jajek, bez mleka i bez glutenu. Zaskakująco dobre jak na taką ilość składników „bez” i ekspresowe w wykonaniu. Mój mąż był zachwycony, ja zresztą też. Składniki na około 25 placków o grubości ok 1 cm i średnicy 5-6 cm: 600 gr cukinii (około(...)mąkę, simie, wodę, sól, pieprz zmiksować na gładką masę. Dodać do przetartych warzyw, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie, pędzelkiem rozsmarować odrobinę oleju, następnie nakładać po dwie płaskie łyżki surowego ciasta, uformować w okręg, wyrównać, piec po 5-7 min z każdej strony na średniej mocy palnika (u mnie w skali 1-9 na 4-5). Zdjąć z patelni, podawać natychmiast
moj przepis nadrożdżami i cały poolish. Zagnieść. Dodać ziarna, wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto złożyć, odstawić na kolejne 40 minut. Uformować z ciasta podłużny bochenek, odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Chleb naciąć po skosie w trzech miejscach, skropić wodą. Razem z chlebem na blasze ustawić małe naczynie z wodą. Piec(...)piec jeszcze 35-40 minut. Ostudzić na kratce. Smacznego! Uwielbiam zapach chleba. Jego pieczenie sprawia mi ogromną radość, i już sobie nie wyobrażam śniadań bez własnej roboty pieczywa. Co to będzie, jak uda mi się wyhodować zakwas
Pożeraczka, czyli raz adobrzepojemnika, żeby dotrwać przynajmniej w części do świąt). Moje pierniczki są grube i pulchne, bo takie lubię najbardziej, udekorowałam je dla urozmaicenia nie lukrem, a pisakami spożywczymi. Pierniczki bez leżakowania Składniki: 80g margaryny 3 łyżki miodu 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej 0,5 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru 300g mąki 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki mleka 2 żółtka(...)wystudzić pamiętając, że przy mieszaniu z mąką nasz syrop musi być jeszcze płynny - mąkę przesiać, dodać powyższą mieszankę, dwa żółtka i łyżkę śmietany - sodę rozpuścić w mleku, dodać do ciasta - ze składników wyrobić gładkie ciasto - gotowe ciasto schłodzić w lodówce (moje leżakowało kilka dni, bo nie miałam czasu na pieczenie) - po wyjęciu z lodówki pozostawić na pewien czas, żeby zmiękło
Smakołyki Berenikidoskonale smakuje. Jako polewy użyłam gotowej masy krówkowej, można też zrobić polewę czekoladową, lub posmarować np. nutellą :) Warto go upiec nawet bez okazji. Biszkopt: 7 jajek (L) 7 łyżek cukru 7 łyżek mąki pszennej 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa(...)masy dodaję po dwie łyżki sera, stale miksuję, dodaję budynie ( proszek) . Białka ubijam na sztywno i dodaję na koniec do masy serowej. Mieszam całość. Na blaszce układam połowę „pasków” ciasta , wlewam masę serową w puste miejsca. Teraz wykładam resztę „pasków” na masie, tam gdzie były puste przestrzenie, całość zalewam masą serową. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę godzinę
Takie tam pichceniekrokiety, troche inne niż tradycyjne, gdyż naszła mnie ochota, tak na kaszę, jak na grzyby. Z braku czasu ...poszłam na łatwiznę- to oczywiście nie oznacza, że będzie niesmacznie czy bez wyrazu. Wręcz przeciwnie. Mając dostęp do produktów wysokiej jakości, krokiety wyszły Pierwsza Klasa, i zostały zaserwowane gościom, którzy boją się raczej eksperymentów...i gościom, którzy jedli takowe po raz pierwszy(...)koryciński swojski z suszonym borowikiem Czesłąwy Zarzeckie j pieprz ziołowy u mnie od Skworcu ziarenka prażone Ziołowo Mi! od Ziarenkowo sól, maggi do smaku Składniki na ciasto naleśnikowe -mleko -mąka pszenna typ 500 u mnie Młyn Kopytowa proszek do pieczenia – dosłownie na czubek łyżeczki sól Ze składników na ciasto naleśnikowe wysmaż naleśniki. U mnie od serca . Ugotuj
Z Kuchni Do KuchniSkładniki na tartaletki : 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru łyżeczka ekstraktu waniliowego (używamy swojego) 1/4 łyżeczki soli Beza włoska: 3 białka 200 g cukru (do ugotowania syropu) 50 g cukru do białek ok. 1 cm ponad poziom cukru + lody Przygotowanie: Mąke i proszek(...)waniliowy. Kiedy masło osiagnie kremową konsystencję stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy na niskich obrotach, do połączenia się składników. Ciasto na pół godziny wkładamy do lodówki. Gotowe ciasto wałkujemy, dziurkujemy i wykładamy nim foremki. P ieczemy 15 min. w tem. 170 stopni. Tartaletki zostawiamy aż wystygną i dopiero wtedy wyjmujemy je z foremek, bardzo ładnie wtedy
Lili w kuchnijest mniej problemów...) i po 10 minutach w 150 stopniach zmniejszamy do minimalnej temperatury 120- 100 stopni. Pieczemy - suszymy bezę ok. 2h. Zostawiamy w uchylonym piekarniku do wystudzenia. Taka beza może leżeć kilka dni i nic jej nie będzie. Najlepiej wykonać ją dzień przed składaniem tortu, aby dobrze wyschła i była krucha (i piankowata w środku).Składniki na krem malinowy500(...)wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut. Dodatkowook. 500-600 g owoców (mogą być mrożone porzeczki, maliny, jeżyny)płatki ciemnej czekoladySkładanie tortuSpodem będzie brownie. Na brownie wykładamy malinowy krem oraz trochę owoców i posypujemy płatkami czekolady. Na tym układamy blat bezowy i smarujemy go delikatnie kremem (tak aby beza za bardzo nie popękała
Symfonia Smakównowym domu, z mężem:) Mazurek więc musiał być! ;) Ale czy da się upiec mazurek, który nie spowoduje nagłego wystrzału insuliny do krwi? Okazuje się, że da się. To pyszne ciasto w mojej wersji ma IG obniżone jak się dało;) Jest słodki, oczywiście nie tak słodki jak masa kajmakowa, ale wystarczająco słodki dla kogoś kto nie je cukru ;) Prezentuje się pięknie(...)białka szczypta stewii 2 łyżki oliwy Krem 1 łyżka masła 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej/tapioki + 2 łyżki wody łyżka syropu z agawy 1/4 słoika dżemu pomarańczowego 100% bez cukru Krem 2 2 łyżki mleka sojowego łyzka masła kokosowego 1,5 tabliczki gorzkiej czekolady (74%) Bakalie do ozdabiania Przygotowanie: Spód Białka jajek ubić na sztywno Dodać mąkę i stewię
pyszne zdrowościczęści i upiec kolejno w prostokatnej średniej wielkości blaszce Pieczemy około 15 min. w temp. 170 stopni C Składniki na krem: 2 śmietankowe budynie - takie na 750 ml mleka ( bez cukru) 1 l. mleka 1/2 szklanki cukru 1 masło Przygotowanie kremu: W około 500 ml mleka rozmieszać dobrze budyń Pozostałe 500 ml mleka wlać do garnuszka, posłodzić(...)mieszając Zdjąć z ognia Do lekko przestudzonej masy wkręcić masło- doskonale ucierając Jeszcze ciepłą masą przekładać kolejne placki Wierzch posmarować najlepiej następnego dnia gotową masą krówkową. Przepis i ciasto dostałam od Bożenki, dziękuję! Było bardzo smaczne:) Najlepsze,gdy skruszeje- choć dnia następnego
Proste PotrawyNajpopularniejszy angielski krem. Mocno cytrynowy, kwaśno - słodki, wspaniale orzeźwiający, przepyszny! Lemon curd jest doskonały sam w sobie, wspaniale sprawdza się również jako wyborny dodatek do wszelkich
maniapieczeniamojprzepisna.pl | Rysiowy sernik wegański z owocami Zapraszam na niecodzienny sernik, bo bez sera, jajek, cukru czy glutenu :). Za to z kaszą jaglaną, kakao, bananami i daktylami
moj przepis naZa oknem szaro i smutno. Na poprawę samopoczucia postanowiłam osłodzić sobie i najbliższym ten dzień. A jak szaleć i zajadać kalorie to na całego;-) Będzie
potrawyregionalneSernik z jogurtów greckich – oczywiście „oszukany”, bo żadnego sera (nie licząc serka mascarpone, któremu bliżej do śmietany niż sera) w nim nie znajdziemy
Poezja smakuPolecam skrzydełka w panierce Produkty: 60 dag skrzydełek z kurczaka 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (lub więcej w zależności od gustu) szczypta słodkiej papryki
Ugotujmy CośJuż raz publikowałam przepis na zupę ziemniaczaną. Postanowiłam ją nieco "ulepszyć", jestem bardzo ciekawa co powiecie na ten przepis:) Niezwykle pyszna i aromatyczna zupa. Idealna na
Kuchnia Pełna Pasji