Kilka lat temu wybrałam się do tej samej cukierni, na te same jagodzianki. Kupiłam całą furę bułeczek, by podzielić się z bliskimi moim wspomnieniem i ... klapa! Ciasto jakieś takie bure, chyba na wodzie, bez smaku, za to nadzienie- to dopiero było rozczarowanie! Maź przypominająca kisiel zmieszany z bułka tartą i garścią jagód na 10 kilogramów nadzienia! Więcej tam nie poszłam(...)kilka swoich sprawdzonych przepisów i piekę w domu. Długo szukałam przepisu na jagodzianki, ale po wielu próbach mogę stwierdzić, że właśnie ten nadaje się na jagodzianki najlepiej. Niesamowicie puszyste ciasto, delikatne, idealne, a nadzienie.. mmm... soczyste, słodkie jagódki... Polecam również przepis na jagodzianki de lux , wypełnione bitą śmietaną oraz jagodzianki z serem ! Składniki na jagodzianki na 16 sztuk
Rozpustne gotowaniedodanej do masy, i tej na wierzchu. Śmietana nie dosyć, że pozwala uzyskać idealnie lekką, gładką i kremową strukturę tego ciasta, pozwala je także mrozić (co – jak sami wiecie – dla leniwych Amerykanów nie pozostaje kwestią zupełnie bez znaczenia ). Zapisz UWAGA! Wszystkie składniki masy, spodu i wierzchu sernika powinny być wyjęte z lodówki odpowiednio wcześniej (najlepiej 2 godziny przed(...)wiaderka, serka typu Philadelphia albo Bieluch 120g drobnego białego cukru 100ml śmietany 30-36% tłuszczu 1 budyń waniliowy bez cukru (opakowanie 36-40g) 2 jajka M lub 3 jajka S 0,5 łyżeczki soli 1 łyżeczka aromatu waniliowego SKŁADNIKI - SPÓD CIASTA 120g ciastek owsianych 35g orzechów włoskich lub laskowych 60g masła 82% tłuszczu lub oleju kokosowego, rozpuszczonego SKŁADNIKI - WIERZCH
Karo in the KitchenFocaccia jest to potrawa pochodząca z kuchni włoskiej. To rodzaj pieczywa, które jest podstawą pizzy, bez sera i sosu pomidorowego, samo ciasto. W każdym regionie Włoch ma swoje odmiany. Może być z ciasta suchego polanego oliwą , z solą i ziołami lub pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Focaccia podawana jest jako przystawka oraz jako dodatek do innych potraw, zazwyczaj spożywana
ProstePesto.pldwie takie rolady – wyszła tak dobra, że zniknęła w ciągu półtora dnia… Przyznam się, że nic tak nie cieszy jak wyjdzie mi smaczne i do tego piękne ciasto, gdzie wszyscy mruczą z rozkoszą jak jedzą. Chyba więcej zachęcać do jej zrobienia nie trzeba, naprawdę warto Składniki (na dużą roladę): 5 jajek 150g cukru 150g mąki 1/2 łyżeczki proszku(...)odwiajamy ze ścierki. Smarujemy ją dokładnie kremem, zostawiając około 2cm wolnego od dłuższego brzegu, który będzie zawijany do spodu – krem wtedy nie ucieknie nam pod ciasto. Posmarowana roladę ponownie zawijamy, już bez ścierki, delikatnie dociskając. Tak przygotowaną wkładamy do lodówki na około 2 godziny- narazie jest zbyt miękka, aby ją ładnie ukroić, a krem jeszcze do końca nie ściągnął
Smaczna StronaDeser tiramisu z kiwi w szklankach. Tiramisu w szklance – sprytny sposób na serwowanie pojedynczych porcji klasycznego włoskiego deseru . Ta wersja tiramisu serwowana jest w przezroczystej szklance
Zdrowy Styl JoannyPascha wielkanocna. Deser wielkanocny. Spraw by Wielkanoc była jeszcze bardziej urocza i smaczniejsza dzięki temu pysznemu deserowi . Wspaniałe połączenie twarogu , żółtek jaj, suszonych owoców i orzechów
Zdrowy Styl Joannyprzepis spód ciasto kruche przepis na blogu już jest masa serowa 1 puszka Ananasa odsączyć i pokroić w kostkę 1 wiaderko sera 5 jajek 1 1/2
Moje WyrobyKochani dziś na ten Nowy Rok 2017 życzę Wam i sobie spełnienia marzeń wszelakich a na deser proponuję pyszną i niezawodną Pavlovą. Tort bezowy z lemon
Moje Małe CzarowanieJejku, jedzenie ze słówkiem "BEZ" w nazwie jest ostatnio bardzo modne. Chyba bardziej przykuwa uwagę niż jedzenie "Z". To dodam jeszcze bez konserwantów i bez barwników
Mama z MotylemKilka osób pisało do nas o przepis na ciemny biszkopt bezglutenowy, który można by wykorzystać w bezglutenowym torcie. Taki przepisik przygotowaliśmy na potrzeby tortu jaki robiliśmy
Kuchenne WariacjeGdy tylko zobaczyłam podobny wypiek na instagramie, to wiedziałam, że muszę przygotować takie cudo. Zainspirowałam się jedynie wyglądem, bo bezę lubię piec po swojemu. Przepis na
Gotowanie i blogowanieSyrop jest aromatyczny i świetnie rozgrzewa. Do herbaty nada się idealnie, szczególnie do herbatki wypitej po powrocie z nart, łyżew czy innych zimowych szaleństw! Nie jest
Mania WypiekaniaDomowe bezy są wspomnieniem mojego dzieciństwa. Z pysznym kremem orange fajnie się komponują i smakują. Moi znajomi są nimi zachwyceni. orange curd 2 pomarańcze duże 2
wesoła kuchniaKolejne zdrowe ciasto z mega dawką witamin i minerałów. Smak gruszki, zapach miodu, chrupkość kaszy i orzechów – to same przyjemne doznania
To co kochamweekend polecam Wam znane cisto bez pieczenia jakim jest śnieżny puch. Moja wersja jest bez prażonego kokosa, zamiast niego dałam amarantową posypkę waflową do ciast. Jeśli nie robiliście jeszcze tego ciacha to polecam, bo jest pyszne. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni