Sezon truskawkowy zbliża się do nas wielkimi krokami! Co prawda w sklepach można już dostać olbrzymie ( naprawdę olbrzymie :D ) truskawki, ale nie ma co ich porównywać
Ostra na SłodkoCzasem nachodzi mnie ochota na coś, co mogę bez obawpodjadac sobie, oglądając telewizję.I nie mówię tu o słodkościach!Lubię od czasu do czasu coś skubnąć
W kuchni Karmel-itkiOstatnio bardzo spodobało mi się pieczenie muffinek. Jest bardzo szybkie, a to podstawa w gorące letnie dni. Te są bardzo owocowe, a więc też bardzo wilgotne
Smaczne ZdroweDzisiaj wytrawa strona bloga z marką #Ambition. Mamy już listopad więc, pewnie wiele z nas powoli zaczyna myśleć o świętach. U mnie jedna z najbardziej spopularyzowanych
vaniliowoczekoladowafont:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Szarlotka zawsze przypomina mi moje dzieciństwo. Jest prosta do przygotowania. Kruche ciasto z warstwą winnych jabłek i makowa słodka beza –brzmi wspaniale a smakuje jeszcze lepiej. Zachwyca smakiem i dobrze wygląda. W połączeniu ze słodkim winem Monte Santi stanowi prawdziwą ucztę dla podniebienia(...)kisiel, wymieszać, zagotować i wystudzić. Makowa beza: Białka ubić na sztywną pianę wsypując stopniowo cukier, miksować do rozpuszczenia cukru, następnie wsypać budyń i mak, nie przerywając ucierania cienką strużką wlewać olej. Miksować tylko do połączenia. Na kruchy spód wyłożyć zimne jabłka, przykryć makową pianką, zetrzeć na tarce resztę zmrożonego ciasta. Piec w nagrzanym
Wanilia i KardamonWielkimi krokami zbliżają się "walentynki" nasuwa się pytanie jaka jest miłość. Słodka, ostra, z nutą fantazji z odrobiną pieprzyku .... można było by tak pisać i
Basia w kuchnirozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy ok. 15-17 minut. Formę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do przestudzenia. Gdy ostygnie na tyle, że będzie można jej bez ryzyka poparzenia dotknąć, wówczas z reszty ciasta formujemy dookoła brzeg wysoki na ok. 4-5 cm. Dokładnie dociskamy ciasto do podpieczonego spodu, aby serowa masa nie wypłynęła. Masa serowa: Oddzielamy białka od żółtek
MyCookBook.plpowierzchni. Rozgrzać piekarnik do 180stopni C i piec przez 15min. Po wyjęciu z piekarnika. wyjąć ciasto, ściągnąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu ciasto włożyć spowrotem do blachy, ale już bez papieru do pieczenia. 3. Trzy galaretki o smaku agrestowym rozpuścić w 3 szklankach gorącej wody ( 750ml). Ostudzić. Po ostygnięciu zmiksować, tak aby powstała piana. Nadal miksując
W kuchni u Monikimąki orkiszowej 180 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 2 łyżki cukru 1 jajko roztrzepane z 2 łyżkami zimnej wody 1 małe jajko, roztrzepane do posmaorawania ciasta Składniki na nadzienie: 300 g truskawek bez szypułek, pokrojonych w plasterki 250 g rabarbaru, obranego z zewnętrznych błonek i pokrojonego na 1 cm kawałki 150 g cukru trzcinowego 2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej
karmelowywstawiam do piekarnika. Ciasto piekę około 28 minut w temperaturze 180 stopni na drugiej o dołu półce, piekarnik mam ustawiony na grzanie góra/dół bez używania termoobiegu. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone, to możemy wbić wykałaczkę i gdy po wyjęciu jest sucha to znaczy że ciasto jest upieczone. Po upieczeniu ciasto wyjmuję z foremki i odkładam
Uwaga Babcia GotujeTo nie będzie tradycyjne banoffee, tylko takie moje, żeby pokazać, że można je zrobić nieszablonowo, ze składników, które macie w kuchni. Potrzebujemy: 250 biszkoptów 2 łyżki
MamaOskarkaszklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu 1/3 szklanki oleju Ciasto ciemne 6 żółtek 2 jajka 6 łyżek cukru 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao 1/3 szklanki oleju Masa budyniowa 1 i 3/4 szklanki mleka budyń waniliowy bez cukru 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty) 1 kostka masła(...)przykryć drugą połową biszkoptu. Na wierzch można wylać polewę czekoladową (ja z niej zrezygnowałam, gdyż na wierzchu biszkoptu utworzyła się cienka warstwa pysznej bezy). Tutaj widać jak jakiś niecierpliwy łakomczuch dobierał się do ciasta Nadgryzione najlepiej smakuje
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieLubicie nutelle albo muffinki z nutellą? Jeśli tak, to mam dla was coś idealnego na sobotnie popołudnie(i nie tylko). Muffinki te są dosyć słodkie, więc
Smaczne Zdroweniestety 7,5% tłuszczu i jest rzadszy od Emilki) do przełożenia: słoiczek domowych powideł śliwkowych bez cukru (dziękuję mamusiu :*) około 4 łyżek twarogu sernikowego (możemy go czymś posłodzić, np. miodem, jednak dla mnie sama słodycz z dżemu starczyła) Sposób przygotowania: Wszystkie składniki na ciasto POZA białkami mieszamy białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie mieszając(...)reszty tak przygotowane ciasto wykładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do X stopni (mam gazówkę bez termometru, strzelam, że to mogło być 170 stopni) na około 40 minut (do suchego patyczka) ciasto studzimy a następnie przekrawamy w poprzek jedną stronę smarujemy powidłami natomiast drugą serem, a następnie składamy najlepiej jest wstawić ciasto
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćustach. Nie sposób poprzestać na jednym... Nie wyobrażam sobie polskiego karnawału i Tłustego Czwartku bez takich właśnie pączków! Pączki rodem z najlepszej cukierni od dziś mogą zagościć w Waszym domu. Są smaczne nawet następnego dnia. Skusicie się? Bardzo polecam! Składniki: Na około 20 szt. Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g masła 90 g cukru 7 dużych(...)ładnie wyrosnąć, podwoić swoją wielkość, napuszyć się. W niewysokim, szerokim garnku rozgrzać olej do 170 - 180 ° C. By określić czy olej jest już wystarczająco rozgrzany bez użycia termometru, można również wrzucić jedną "testową" kulkę ciasta lub kawałek surowego obranego ziemniaka. Jeśli kulka/ziemniak odbije się od dna garnka i wypłynie na powierzchnię oleju rumieniąc się - olej ma już odpowiednia temperaturę. Jeśli
maniapieczenia