Delikatny, kremowy sernik o lekko pomarańczowym i cynamonowym posmaku prosty i łatwy w przygotowaniu, bez udziwnień, uda się nawet początkującym,ciasto upiekłam w formie ze sklepu Bazylia.pl którą wygrałam jakiś czas temu w konkursie dla blogerów kulinarnych, co więcej mogłam ją sama sobie wybrać, czemu padło na taką? otóż bardzo nie lubię smarowania zwykłych blaszanych form które
Wanilia i Kardamonrozpuszczamy w rondelku (w razie potrzeby z odrobiną wody), po czym mieszamy z rozpuszczonym, utartym cukrem i dokładnie mieszamy. Jeszcze ciepłą i płynną polewę wylewamy na ciasto i dowolnie ozdabiamy. Przyznaję się bez bicia, że do tego ostatniego nie przyłożyłam się za dobrze. Smak jednak jest doskonały, więc polecam
Kuchenna KontrrewolucyaWszyscy lubią ciasto czekoladowe. Przygotowany przeze mnie dzisiaj wypiek jest wilgotny, ale jednocześnie lekki dzięki mące kukurydzianej. Na jego korzyść przemawia mocno czekoladowy smak, lekko
Szybko Tanio SmaczniePyszny koktajl, w sam raz na upalne dni. truskawki z miętą dają uczucie przyjemnego orzeźwienia i są bardzo zdrowe! W sezonie warto truskawki jeść jak najczęściej
Kolorowy Przepisownikzrobienie takich pierogów - białkowych, a najlepiej bez glutenu. Z pomocą przyszła mi książka "Mama alergika gotuje", na podstawie jednego z przepisów powstało to danie:) Robiąc pierogi bez glutenu (i inne potrawy, gdzie ciasto ma się kleić) bardzo ważny jest dodatek skrobi - minimum 20%, zamiennie można używać siemię lniane, ale tutaj zdecydowałam się na skrobię ziemniaczaną. Dla osób dbających o niski
pyszne zdrowościPrzepyszny, słodko-kwaśny deserek dla każdego łasucha :) kozi jogurt naturalny w smaku jest bardzo podobny do krowiego i świetnie przełamał smak słodkich wiśni w galaretce :)
Kolorowy PrzepisownikNazwa Maca pochodzi z języka hebrajskiego i oznacza chleb przaśny - cienki placek ciasta wyrabiany z mąki i wody, bez użycia zakwasu i bez soli, pieczony około osiemnaście minut. Według tradycji maca spożywana jest podczas Paschy, zwanej Świętem Niekwaszonego Chleba (info. sonko.pl) Ja dziś nieco zmodyfikowałam te pyszne placuszki. W takiej formie (kulek) bardzo dobrze smakują z rosołem, zupą lub podane
Tradycyjna Kuchniajajka szczypta soli 50 g roztopionego masła Jajka, sól, mleko, przesianą mąkę razem miksujemy. Na końcu dodajemy wodę. Na patelni topimy masło i dolewamy je do ciasta, mieszamy. Smażymy naleśniki na patelni bez użycia dodatkowego tłuszczu. Krem z kaszy jaglanej: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 łyżka masła 1 ½ łyżki cukru lub szczypta soli Kaszę wsypujemy do rozgrzanego
bistro mamajest najlepsze! Po wyszukane przepisy sięgamy gdy jest dużo wolnego czasu. Jednak na co dzień sprawdzają się proste , które wykonuję się szybko i bez problemowo a rezultat cieszy oko domowników. Ciasto ucierane z truskawkami lub śliwkami czy rabarbarem spełnia wszystkie te warunki. Jest znakomite! SKŁADNIKI: (forma 22x 22 cm) 25 sztuk truskawek 10 dag stopionego masła
RAROSSAPyszna propozycja na szybki i pyszny deser - wymyślna szarlotka w pucharkach :) Nutka kawy, w której namoczone są biszkopty nadaje delikatnej całości ciekawy i silny akcent :) z
Kolorowy PrzepisownikKolejny wypiek bez glutenu. Tym razem postanowiłam z ciasta wykonać małe bułeczki w papilotkach do muffinek. Do przygotowania ciasta posłużyła mi gotowa mieszanka nosząca wdzięczną nazwę Piekarz mix domowy mąki, którą możecie kupić TUTAJ . W składzie mamy: skrobia pszenna bezglutenowa skrobia kukurydziana mąka kukurydziana glukoza. Producent każe przygotować: 440 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 20 g cukru
MamaOskarkaOrito - to tak biedronkowa podróbka popularnych Oreo :) ale podejrzewam, że tańsza (nie wiem - nie znam ceny Oreo). Te kakaowe markizy z kremowym nadzieniem podbiły świat, więc
Kolorowy PrzepisownikTaki deser możemy podać drugiej połówce z okazji Walentynek, ale nie tylko. Ja przygotowałam na kilka dni przed Walentynkami. Tak po prostu :) nie wyszedł idealny, ale
Kolorowy PrzepisownikPyszny sernik na zimno w kolorach wiosny: kremowy, delikatny, z orzeźwiającym musem jabłkowym.. Zachwyci każdego, kto go spróbuje :) Pomysł własny (z mascarpone każdy będzie pyszny
Kolorowy Przepisownikciastem, pamiętając także o rantach formy. Ciasto nakłuwamy widelcem i wysypujemy na nie ceramiczne kuleczki lub suchą fasolę, aby ciasto w czasie pieczenia się nie wybrzuszało. Ciasto pieczemy przez około 10 minut (bez termoobiegu), po tym czasie zdejmujemy kuleczki i pieczemy kolejne 10 minut. Na podpieczony spód wykładamy krem budyniowy, a na kremie układamy plasterki rabarbaru. Tarte pieczemy przez kolejne
Kulinarne przygody Gatity