ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:338/1217)

Pierogi z serem 196

powinno. Trafiłam na swoje ciasto pierogowe. I chociaż na pewno wiele osób robi podobne, dla mnie to było odkrycie roku. Ciasto jest miękkie i elastyczne, nie "zbiega się" po rozwałkowaniu (to dzięki wyrabianiu i odpoczywaniu). Rozwałkowuje się rewelacyjnie bez podsypywania mąką. Wystarczy lekko posmarować pędzelkiem blat roboczy olejem. Myślę,że dobrze sprawdziłby się też olej w spray'u, ale jeszcze(...)pierogów. Wszystko w zależności od grubości cista. Jeżeli pierogi mają być bardzo cienkie, trzeba doliczyć do farszu jeszcze 100 - 150g sera, cukier i ewentualnie drugie żółtko. Ciasto 3 szklanki mąki poznańskiej 1 szklanka gorącej wody 1 łyżeczka masła szczypta soli dodatkowo mniej niż łyżka oleju do posmarowania blatu Mąkę przesiać do miski i wymieszać z solą. Masło rozpuścić w świeżo

Pełny talerz
Muffinki czekoladowo-bananowe z konfiturą truskawkową 115

Tym razem znowu ja przygotowałam muffinki czekoladowe. Powstały one na specjalną okazję odwiedzin jednej miłej Asi przy akompaniamencie drugiej miłej Asi Rozsmakowałyśmy się w „mokrych” muffinkach

Ania i Marcin gotują
Fougasse - spokój przy ognisku domowym 136

najbardziej lubimy ciemne wersje chlebów i bułek, najlepiej z dodanymi ziarnami, młodszy i mąż wolą pieczywo białe, pszenne. Mój ulubiony chleb jest pieczony na dowolnym zakwasie, bez zagniatania, wypiekany w garnku. Można do niego dodać orzechy, ziarna, czy co tam chcemy albo zupełnie nic. Jego wielką zaletą jest cudnie chrupiąca skórka i nieregularnie popękany kształtny bochenek. Taki czy inny, każdy(...)delikatnie naciągam palcami. W pieczeniu mają tendencję do zasklepiania się. Gotowe od razy kładę na gorącą odwróconą blachę, jak chleby pita. Piekę 12 minut na złotobrązowo, bez nawiewu. Teraz zajmuję się drugą częścią ciasta, postępując z nią identycznie jak z pierwszą. Fougassy poznałam dzięki stronie chleb.info.pl. Troszkę tylko tamtejszy przepis zmodyfikowałam. Spróbujcie, na pewno nie będziecie żałować! Fougassy są jakby

I tu będę miała takie te
Ciastka z Ciasta Francuskiego z Masą Budyniową i Owocami 369

nich nakładamy jedno na drugim i wycinamy wzór (u mnie serduszka, jednak można posłużyć się np. niedużą szklanką), a następnie nakładamy na trzeci kwadracik bez wyciętego kształtu. Podobnie postępujemy z resztą ciasta, przekładamy na papier do pieczenia, a na końcu smarujemy mlekiem. Wycięte serduszka również przekładamy na papier.Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 15-20 minut do zrumienienia. Studzimy.Dno każdego

Słodka Strona
Ciastka z bezą i truskawkami 209

Wykonanie:Mąka, proszek do pieczenia, cukier, jajka I masło- miksujemy do bezgrudkowej masy. Wykładamy ciasto do foremki mufinkowej .Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 190 C na 20-25 min.Po upieczeniu wyciągamy do ochłodzenia.  Ciastka wykładamy z blachy mufinkowej na płaska , wyłożoną papierem do pieczenia.Wykonanie bezy:Ubijamy białka na sztywną pianę, powoli dodając cukier.  Na każde ciastko wykładamy łyżeczkę

Smaki Edyty
Muffiny ze śliwkami 111

Sezon na śliwki trwa. I jak tu nie wykorzystać tych pysznych owoców do muffinek?:) Ostatnio pochwaliliśmy się uroczą przesyłką od marki GOSIA , z którą raz jeszcze

Ania i Marcin gotują
Przepis na idealną pizzę 159

możliwych serów do swojego lokalu, nawet nie kupujesz już gotowego startego sera ale sam codziennie rozdrabniasz go i masz już takie wyczucie w dłoni, że odmierzasz bez problemu idealną porcję tartej mozzarelli, jeśli ciasto jest niedopieczone równomiernie, jest zbyt cienkie aby utrzymać sos i dodatki lub zbyt grube oraz niekoniecznie puszyste? Albo, nie daj Boże, ciasto jest tak paskudne

Right Behind The Kitchen
Duńskie ciasteczka. Ale czy na pewno...? 188

ładnie się trzyma na ciastkach, nie spływa na boki nawet po nocy w lodówce. Hmm... Jak widać, i profesjonalistom zdarzają się wpadki.Ciasteczka naprawdę są wspaniałe - chrupkie ciasto francuskie, do tego naprawdę słodki - choć bez cukru -  krem marcepanowy, całość zwieńczona delikatną bitą śmietaną i kwaskowym rabarbarem, świetnie równoważącym słodycz nadzienia. Delikatne, a jednocześnie zaskakująco sycące. Idealne na pożegnanie rabarbarowego sezonu

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Przepis na Ciasto Dziad 243

ciastem wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 60 minut . Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu . Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest upieczone to można wbić w ciasto patyczek od szaszłyka lub wykałaczkę i jeżeli po wyjęciu patyczek jest suchy to znaczy że ciasto jest upieczone . Ciasto

Uwaga Babcia Gotuje
Proste i Puszyste Ciasto z Malinami 197

ciastem wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na drugą od dołu półkę i piekę około 55 minut. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy ciasto jest już upieczone, to możemy wbić w nie wykałaczkę i gdy po wyjęciu jest sucha to znaczy że ciasto jest upieczone. Ciasto po upieczeniu możemy dodatkowo

Uwaga Babcia Gotuje
Drożdżowy placek śliwkowy z blachy 183

ciasto ze śliwkami ( Zwetschgenkuchen), które o tej porze znajdziesz w każdej cukierni - cienki drożdżowy placek usiany mnóstwem śliwek, gęsto ułożonych w rzędach jedna obok drugiej, bez kruszonki, czasami wykończone Tortengussem. Najbardziej na to ciasto nadają się węgierki, ponieważ zawierają stosunkowo mało wody i pestka ładnie "odchodzi". Zapraszam do przepisu! Składniki: 375 g mąki orkiszowej jasnej 125 ml mleka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Muffinki czekoladowe z białym serem 98

Muffinki czekoladowe są dobre na każdą okazję:) Jednak tym razem chciałam je troszkę urozmaicić. W lodówce znalazł się biały ser i tak powstały babeczki z serową

Ania i Marcin gotują
Recenzja formy silikonowej oraz frużeliny czarna jagoda w żelu 163

będą miały brzydki zapach gumy. Przekonałam się na własnym doświaczeniu , że tak nie jest. Ja już od dawna piekę ciasta w formach silikonowych i jestem z nich bardzo zadowolona. Odkąd spróbowałam swoich wypieków, w formach silikonowych nie wyobrażam sobie , bez nich mojej kuchni. Czy warto zakupić tą  formę silikonową do pieczenia? Według mnie, taka forma jest lepsza(...)Frużelina - czarna jagoda w żelu. Frużelina to czarne jagody zanurzone w delikatnym żelu, bez użycia żelatyny. Owocowy dodatek do letnich deserów (gofrów, lodów, naleśników, omletów) i do wypieków (ciastek, ciast i tortów). Do bezpośredniego spożycia jak i do zapiekania. Produkt polski. Przygotowałam babeczki biszkoptowe , które podałam z frużeliną. Muszę stwierdzić że jagodowa frużelina jest   przepyszna, owoce jagodowe  zanurzone

Kuchnia Danusi
Ciasto makowe z żurawiną i kremem z białej czekolady 125

Jako że bez białej czekolady nie da się wytrzymać zbyt długo, ciasto z jej wykorzystaniem ponownie zagościło u mnie w kuchni. W towarzystwie maku i żurawiny smakuje naprawdę wspaniale :) Ciasto: kostka masła szklanka cukru szklanka mąki szklanka maku 4 jajka łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki soli laska wanilii Krem: 2 tabliczki białej czekolady opakowanie śmietanki 30% +100 g suszonej

sama złodycz
Krucha kokosanka 350

bardzo proste ciasto,ale uwielbiam ten smak-kruche ciasto ,na to dżem malinowy,i kokosowa chrupiąca beza.... Składniki: 330 g mąki 80 g cukru pudru 185 g schłodzonego masła 3 jajka 2 łyżki śmietany 18% 1/2 szkl. dżemu malinowego szczypta soli 150 g cukru 100 g wiórków kokosowych Przygotowanie: z mąki cukru pudru,masła,żółtek i śmietany zagnieść ciasto, uformować(...)kulę i włożyć do lodówki na godzinę,potem ciasto rozwałkować na wysmarowanej tłuszczem i wyścielonej papierem prostokątnej blaszce(ja użyłam nie dużego prostokąta) wstawić do lodówki na 30 min,następnie posmarować dżemem, białka ze szczyptą soli ubić na sztywno,dodać po trochę cukier, na końcu wiórki,pianę kokosową wyłożyć na dżem,piec w 170 stopniach 40 min,po tym czasie

Swojskie jedzonko