masą i przykładamy drugi plasterek i tak do końca :) ciasto wychodzi bardzo długie dlatego najlepiej podzielić je na dwa krótsze :) Jak zostanie masy to smarujemy ciasto po wierzchu. Robimy polewę , mieszamy wszystkie składniki bez śmietany i gotujemy chwilę ,jak polewa trochę ostygnie dodajemy śmietanę i mieszamy ,jeśli polewa jest bardzo gęsta dodajemy mleka ,mieszamy do konsystencji jaka chcemy osiągnąć . Polewamy
Wypieki ReneBaked Alaska, czyli Pieczona Alaska to deser przyrządzany z zapieczonych lodów ułożonych na spodzie z ciasta biszkoptowego lub puddingu i dodatkowo przykrytych pianą, bezą. Ułożona masa na lodach tworzy warstwę izolacyjną, chroniącą lody przed roztopieniem, więc zapiekanie powinno trwać bardzo krótko, tylko tyle, ile czasu potrzeba na ścięcie się piany w bezę. Obecnie często używa się palnika by nadać bezie
Bernika - moj kulinarny pamietnikciasto (u mnie mocno zrumienione, bo tylko takie naprawdę mi smakuje), jędrne i aromatyczne jabłka i absolutnie uwodzicielska słodycz sosu. To ciasto jest idealną okazją do tego, by się przekonać, że całą tartę można zjeść samemu nie tylko bez problemu, ale i bez najmniejszych wyrzutów sumienia. Musicie się przekonać, że mówię prawdę. TARTA Z JABŁKAMI I SOSEM TOFFI /przepis wraz(...)moim zmianami cytuję z książki Tartaletki i tarty, Sarah Banbery/ Na kruche ciasto: 125 g mąki szczypta soli 75 g schłodzonego masła zimna woda Na nadzienie i sos ok. 1 kg jabłek już obranych i bez gniazd nasiennych 1 łyżeczka soku z cytryny 50 g masła 200 g cukru 90 ml zimnej wody 150 ml śmietany kremówki Mąkę, masło
KUCHARNIAciacho :) Przy wiśniach było trochę pracy (drylowanie i sprawdzenie każdej sztuki czy nie ma białego lokatora, pod tym względem jestem mocno przeczulona :)), więc ciasto nie mogło być skomplikowane i najlepiej bez pieczenia. Dawno nie jadłam kaszaka ( tutaj przepis podstawowy ), więc postanowiłam go przerobić na wersję sezonową i to był strzał w dziesiątkę! Ciacho wyszło bardzo smaczne, nie jest słodkie, dzięki(...)Dodatkowo: 4 wafle tortowe Przygotowanie: Keksówkę wyłożyć folią spożywczą. Z wafli wyciąć nożyczkami 4 prostokąty, jeden na dno blachy, dwa na boczne ścianki i jeden na wierzch ciasta. Wyłożyć waflami dno i boki formy. Warstwa jasna: W garnku zagotować mleko, dodać masło, ciągle mieszając dodać cukier i kaszę manną (wsypujemy stopniowo). Po dodaniu kaszy energicznie mieszać, aby nie porobiły
Domowa Cookierenka Agizdjęć, których nie publikowałam. Dzisiaj jeden z takich wpisów: pyszna tarta z bananami i bezą. Jest tak smaczna i w zasadzie mało pracochłonna, że postanowiłam przymknąć oko na średnio fajne zdjęcia. Mam nadzieję, że mi wybaczycie i uwierzycie: warto upiec to smaczne ciasto. Składniki kruchego ciasta: 1 szklanka mąki pszennej 100 g zimnego masła szczypta soli 1 żółtko 2 łyżki(...)łyżkami dobrego, lekko kwaskowatego dżemu. Ja użyłam domowego dżemu z pigwy. Na dżemie ułożyć banany, a na bananach ubite na sztywno białka. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 30 minut. Beza powinna zarumienić się, może w niektórych miejscach lekko pękać. Upieczone pozostawić w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do lekkiego przestudzenia
Codzienna kuchnia niecodziennakoniecznie masło, NIE margaryna 1 całe jajo + 2 żółtka 50g świeżych drożdży 200ml ciepłego mleka szczypta soli - istotne przy cieście drożdżowym KRUSZONKA: 150g mąki pszennej 50g zmielonych migdałów - u mnie zmielone w młynku do kawy słupki migdałowe, bez skórki 100g miękkiego masła - nie używać margaryny, smak kruszonki opiera się na maśle 2 łyżeczki ekstraktu migdałowego - jeśli(...)równie dobrze jak wyrabianie ręczne; dobrze wyrobione ciasto będzie się swobodnie odklejać od boków miski. Miejsce gdzie odstawia się ciasto do wyrastania, musi być odpowiednio ciepłe (26C lub więcej) - można sobie tu pomóc piekarnikiem z włączona żarówką (bez ustawiania temp.) lub nagrzać piekarnik przez 1 min. do 50C, po czym wyłączyć i przy otwartych drzwiczkach umieścić w środku miskę
Grunt to przepis!poprzednio. Ale wszystkie łączy jedno - sa bezglutenowe, bez-jajeczne i bez-mleczne. Oczywiście w wersji borówkowej :) ale z powidłami domowej mamy roboty :) Składniki: 1 szklanka mixu mąki bezglutenowego ciasta ("Bezgluten") 0,5 szklanki maki kokosowej 0,5 szklanki maki migdałowej 1 jajko w proszku(...)jajko w proszku, oraz cukier waniliowy i łyżeczkę oleju kokosowego. Konsystencja powinna być lekko płynna bez grudek. Uwaga, maki bezglutenowe lubią "rosnąc" po krótkim czasie, i ciasto robi sie bardziej gęste. Należny dodać wówczas wody. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni, kropla oleju kokosowego
Lajtkraft food intoleranceSerniki to moje ulubione ciasta. Najbardziej lubię takie z samą masą serową, bez żadnego spodu. Ta wersja powstała, ponieważ miałam w domu dynie z działki i paczkę mielonych migdałów, a niedawno przeczytałam “Razem w kuchni”, gdzie wiele tart i innych ciast nie ma w sobie ani grama mąki. Dynia nie wpływa na smak, ale razem z sokiem z pomarańczy nadaje
Ugotowane pozamiataneblaszce, brałam po 2 szt. na jedno ciastko. Z tego samego powodu większość z nich straciła swój kształt ... i są kwadratowe.. Syn stwierdził bez zastanowienia: muffinki minecraftowe :) Z takiej porcji ciasta wychodzi ok. 30 ciastek. Lub blaszka ciasta z owocami o wym 23x38 W ramach ciekawostki dodam (jeśli ktoś jeszcze tego nie wie) że to samo ciasto
Lubię to gotujępysznym, wspaniałym ciastem marchewkowym… Ale przecież marchewkowe to niczym sałatka. Wyszło cudowne, wilgotne, soczyste. Wspaniały, puszysty, delikatny krem idealnie wpasował się między blaty ciasta. Jest pożywne, pięknie się kroi, a i bez wyrzutów możemy prosić o dokładkę. Mogłabym tak jeszcze słodzić i słodzić i się zachwycać smakiem… Musicie koniecznie spróbować, zapewniam, że będzie to miłość od pierwszego ugryzienia
Made By Mom And SonSernik makowy bez pieczenia to kolejna propozycja na słodkie ciasto świąteczne. Pyszna masa serowa jest najeżona drobno zmielonym makiem, a dzięki dodatkowi ubitej śmietanki, sernik ma delikatną konsystencję i rozpływa się w ustach.Sernik udekorowałam kulkami przygotowanymi z masy makowej, które nie tylko wyglądają strojnie na wierzchu sernika, ale też smakują jak nadzienie z tradycyjnego makowca.Sernik na zdjęciu został wykonany(...)małej tortownicy o średnicy 17cm, na większą tortownicę należy zwiększyć ilość składników.Sernik makowy bez pieczeniaSkładniki:60g herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych)25g masła1 łyżka mleka500g gęstego twarogu z wiaderka250ml śmietanki 30%150g maku7 i 1/2 łyżek cukru pudru 3 i 1/2 łyżki (70g) miodu1/2 łyżki (10g) masła1 łyżka cukru z waniliąziarenka z 1 laski wanilii4 i 1/2 łyżeczki (18g) żelatyny6
Smakołyki BerenikiPrzepyszne ciasto na każdą okazję. Pięknie się prezentuje i wyśmienicie smakuje. Składniki: 5 jajek 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 900 ml soku pomarańczowego ( ja dałam Pysia) 3 opakowania budyniu śmietankowego bez dodatku cukru 500 gr śmietany(...)układamy pokrojone w plastry banany . Rozpuszczamy dwie galaretki w szklance gorącej wody i wylewamy na samą górę. Całe ciasto wkładamy na parę godzin do lodówki. Ciasto można podawać z kleksem bitej śmietany bądź bez. W zależności jak kto lubi :) Banany można oczywiście zastąpić innymi owocami. Zapraszam do śledzenia mnie na Facebooku: **** Czy ja już pisałam ,że mam dużo pracy ? Pewnie
W Moim Magicznym Domumąki ? Dokładnie tak, ponad to nie znajdziecie tu także cukru! Ciasto idealne dla osób na dietach redukcyjnych, ale także dla dużych łasuchów, którzy bez wyrzutów sumienia mogą pozwolić sobie na więcej niż 1 kawałek tego ciasta! Ten cukiniowy wypiek jest bardzo zdrowym i słodkim deserem, którym może cieszyć się każdy z Was :) Wilgotny, mocno czekoladowy, puszysty i delikatny, rozpływa się
Zdrowie na języku :Pkaszą gryczaną wiele razy już robiłam, ale tym razem ciasto na połowę podzieliłam i jedną część z miksowaną rukolą wyrobiłam, a drugą bez dodatków pozostawiłam. Do farszu z kaszy, mięsa, świeże oregano dodałam, w ciasto białe i zielone farsz schowałam, pierogi ugotowałam i w tych zielonych się rozsmakowałam. Składniki: ciasto: 300 g mąki pszennej - typ 500, 20 ml oleju rzepakowego
Moniki Smakołyki