Dłuższy czas mnie tu nie było , ale już dziś wracam i zapraszam po nowe przepisy. Na mojej liście "do zrobienia" już od dawna zapisane
Malinowa Kawiarenkaoleju. Ciasto jest bardzo aromatyczne! Po prostu pachnie cytryną. Dodatkowym atutem ciasta jest prostota jego wykonania. Nic dziwnego, że wciąż je piekę. To tylko moment wymieszać składniki i wstawić ciasto do piekarnika. Babka cytrynowa z cukinią Składniki: forma z kominkiem o pojemności 1,5 l lub dwie mniejsze 250 g pszennej mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli(...)mąka do oprószenia formy Cytrynowy lukier 50 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki pistacji, pokrojonych Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC ). Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć pokojową temperaturę. Utrzyj masło z cukrem i wanilią. Dodaj po jednym jajku cały czas ucierając masę. Dodaj teraz otartą skórkę i sok z cytryny. Zmiksuj. Przesiej
codojedzeniawięc na jednej nie poprzestaniecie. Serdecznie polecam! Składniki: (na ok. 16 sztuk) Zaczyn: 20 g świeżych drożdży 1/4 szkl letniej wody 60 g mąki pszennej Ciasto: cały powyższy zaczyn 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 320 g mąki pszennej typ 650 180 g mąki żytniej razowej typ 2000 2 łyżki oleju 220 g letniej wody(...)Przygotowanie: WIECZOREM Zaczyn: Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Dodać mąkę pszenną, ponownie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce bez przeciągów na całą noc. RANO Ciasto: Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić rękami (ok. 10 minut) lub mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W razie
Nastoletnie WypiekanieDo tej pory robiłam bezy klasyczne ubijając białko ze szczyptą soli, z cukrem i odrobiną mąki ziemniaczanej, takie bezy wychodzą mi zawsze a Piotrek je uwielbia.Te
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJuż chyba nie ma soboty bez „Wypiekania na śniadanie”:-) Tym razem wybór padł na rożki z domowego ciasta francuskiego. To bylo moje pierwsze starcie z tym ciastem i jestem całkiem zadowolona z efektu końcowego. Mimo, że w przepisie użyto sporo masła, praktycznie tyle ile mąki, rożki nie były ani tłuste, ani ciężkie, ale lekko maśłane. Aromatyczne, jabłkowo-cynamonowe wnętrze
Mia Cucina Sofietawałkuję na stolnicy coś na kształt prostokąta o grubości 2-3mm. Dzielę go na paski. Każdy z nich smaruję marmoladą i zwijam w kształt roladki, bez dociskania. To samo robię z resztą ciasta. Gotowe roladki przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 25-30 minut Jeszcze ciepłe
Kuchnia co dniaciasto inspirowany nowym smakiem Somersby Blackberry, o którym pisałam tutaj . Przepis jest prosty w wykonaniu. Najlepsze jest to w nim, że do tego ciasta potrzebujemy aż 3 składników : banany, masło i galaretki. I do tego bez pieczenia :) Czego chcieć więcej?? Spróbujcie. W smaku przypomina trochę sernik na zimno o smaku bananowym. 'bananowiec inspirowany nowym Somersby Blackberry' Składniki (na mała
CookYourselfwczoraj jakieś 15 kg rabarbaru, to teraz zasypię Was przepisami z jego wykorzystaniem :) Rabarbarowe muffiny pod bezą - przepisRabarbar:2-3 łodygi rabarbaru1/2 szkl. wody2/3 szkl. cukruRabarbar pokroić w kostkę.Wodę zagotować z cukrem - wrzucić rabarbar. Gotować 2-3 minuty.Odcedzić.Ciasto:1,5 szkl. mąki3/4 szkl. cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody1/3 szkl. oleju1(...)szkl. maślanki naturalnej1 jajko W osobnych naczyniach połączyć składniki suche i składniki mokre.Wymieszać energicznie i szybko razem - niezbyt dokładnie.Foremki do muffinek, ewentualnie papilotki wypełnić ciastem, położyć rabarbar, przykryć pianą z białek.Beza:2 białka2/3 szkl. cukru1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Białka ubić z cukrem, pod koniec ubijania dodać mąkę.Piec w 180 stopniach, 20-25 minut. Smacznego
kolorowotorcikowoWszystkie składniki na kruchy spód szybko zagniatamy ,wylepiamy dno foremki ,u mnie tortownica 24cm i wstawiamy do zamrażalnika na 35 min.Pieczemy 15 min. w temp.180 bez nawiewu i 2-3 min z nawiewem. Ciasto studzimy i przygotowujemy masę marcepanową. Kostkę marcepana kroimy na kawałki i miksujemy z jajkiem do uzyskania jednolitej masy, ja lubię lekko ziarnistą. Białka ubijamy
Kulinarny karnet ChristopheraKolejny szary dzień bez słońca, w sumie nawet nie czuję, że dzień jt taki krótki i słońce wstaje o 10 bo niebo już od kilku tygodniu cały czas jest zachmurzone i pada. Czekam z utęsknieniem na śnieg. Brakuje mi tego w krajobrazie. Wiosna i jesień są najgorszymi okresami w roku, niestety trzeba to przetrzymać. Dzisiaj mam pierwszy dzień grudnia(...)świąt zostało nam kilka tygodni. Za niedługo wyjeżdżamy na dłuższy wyjazd świąteczny:) Mam tylko nadzieje, że wszystko pójdzie zgodnie z planem:)Dzisiaj przygotowałam dla was przepis an karmelowe ciasto. Dosyć długo ten przepis czekał w kolejce ale w końcu się doczekał. Bardzo smaczne ciasto, które oczywiście trochę zmodyfikowałam. Ostatnio zaczynam dostrzegać u siebie ciekawą tendencje. Kiedy dostaję przepis
ciastkarnia na kruchym spodzieOstatnio zrobiłam ciasto z wykorzystaniem skórki z cytryny i pomarańczy, które nadały nie tylko aromatu, ale też świątecznego smaku. Całość dopełniłam słodką suszoną morwą białą ;) Bezglutenowe ciasto cytrusowe z suszoną morwą białą (bez cukru) 3/4 szklanki mąki jaglanej 3/4 szklanki mąki gryczanej 2 jajka 2 dojrzałe banany skórka otarta z jednej cytryny skórka otarta z jednej pomarańczy(...)pojemnika z olejem kokosowym, jajkami, syropem, ksylitolem i zmiksować. W osobnej misce połączyć suche składniki wraz z orzechami. Dobrze wymieszać. Wyłożyć f oremkę papierem do pieczenia wylać ciasto. Piec około 35-40 minut w 180 stopniach
FitKotCIASTO SKŁADNIKI 100 g mielonych migdałów bez skórki 100 g wiórków kokosowych 100 g drobnego cukru 150 g suchego maku 8 białek 4 żółtka(...)piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia powstałą mase . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 C około 16-20 minut -do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy
w mojej kuchniczekolady skórka otarta z 1 limonki sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka herbaty matcha dodatkowo: herbata matcha kilka bez Mąkę i cukier puder przesiać, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, dodać jogurt, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie ciasto(...)skórkę i sok z limonki oraz herbatę. Zmiksować. Krem wyłożyć na całkowicie ostudzony spód. Schłodzić 1-2 godziny. Przed podaniem oprószyć matchą i udekorować bezami. Smacznego! Poza sezonem możecie przygotować dokładnie takie samo ciasto, i nazwać je tartą . Sprytnie, prawda
Pożeraczka, czyli raz adobrzepieczenia 5 jaj 200g masła 0,5szkl. cukru (125g) 1 łyżeczka olejku cytrynowego lub pomarańczowego do ciast 150g czekolady mlecznej lub gorzkiej 5 łyżek śmietany 30% Polewa: 100g czekolady 4 łyżki śmietany 30% kolorowa posypka Sposób przygotowania: Masło i jaja do tego ciasta należy wyjęłam wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej. Miękkie masło przełożyłam do miski miksera(...)dodałam porcjami do masy jajeczno - maślanej i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Na koniec do ciasta dodałam olejek i jeszcze raz wymieszałam. Gotowe ciasto przełożyłam do formy keksówki o wymiarach 12x25cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piekłam do suchego patyczka w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu. Powinno to zająć ok. 50-60minut w zależności od piekarnika. Po upieczeniu ciasto
Waniliowe Improwizacje