francuskie pokroić na 2 centymetrowe paski wzdłuż krótszego boku. Układać na nich plastry jabłek tak, aby część ze skórką wystawała około 1 cm za ciasto, całość oprószyć cynamonem i kardamonem. Koniec każdego paska, pozostawić bez jabłka, aby łatwiej było każdą różyczkę skleić. Każdy pasek zwinąć w różyczkę, dobrze sklejając ciasto na końcu. Ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia w opałachłyżeczka kakao - 1 łyżeczka miodu cynamonowego od Anielskie Przysmaki Przygotowanie: Wszystkie składniki łączymy w misce i mieszamy energicznie za pomocą łyżki :D Kładziemy na rozgrzanej patelni, bez użycia tłuszczu po 1 łyżce ciasta. Zmniejszamy ogień. Kiedy na placuszkach pojawią się pęcherzyki przewracamy na drugą stronę. Smażymy do zrumienienia. Podajemy z serkiem, miodem czy owocami, w sumie to z czym tylko
Zdrowie na języku :PPowołując się na Wikipedię: Focaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.Focaccia podawana jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego
bistro mamaNajpierw o tych pysznych, kruchych tartach z jabłkami i bezą, a później o konkursie :)Bliższa jest mi w tym względzie nazwa anglojęzyczna, stąd tytuł taki a
bistro mamaNiewiele znam osób, które zdecydowanie mówią, że nie lubią czekolady. Czekolada zarówno wzmacnia stan euforii, jak i działa uspokajająco. Jesienią jest idealną pocieszycielką, byleby nie przesadzić
bistro mama"Witajcie w moje urodziny! Nie wiem, jak to minęło, ale dziś kończę 22 lata. Nic to w moim życiu nie zmienia, nadal czuję się młoda i
Słodkie Przyjemnościdodatkiem cukru. Gotujemy około 5 minut. Po tym czasie szparagi wyławiamy i wrzucamy do zimnej wody.Ciasto rozwałkowujemy, choć możemy zrobić to ręcznie po przez rozgniatanie.Na środek ciasta nakładamy pokrojone w kosteczkę pomidory bez skórki - tak aby zakrywały środek. Po dwa przekrojone w pół szparagi i kilka kosteczek fety. Całość posypujemy startym serem żółtym i posypujemy przyprawami - bazylią, tymiankiem i oregano.Pieczemy
Słodkie PrzyjemnościOstatni gwizdek na wykorzystanie świeżych, ładnych, polskich truskawek do deserów. Chciałabym aby nasze truskawki były dostępne przez cały rok, ale to niestety nie jest w Polsce
Słodkie Przyjemnościnaleśniki bez nadzienia, ale za to w cieście są tarte jabłka. Są bardzo pyszne i smakiem przypominają racuszki.Składniki:1 szklanka mąki1 szklanka mleka1 szklanka wodyszczypta soli1 łyżka cukru pudruaromat waniliowycynamon 2 jajka2-3 jabłkasok z cytryny Sposób przygotowania:1. Składniki na naleśniki miksujemy na gładko, odstawiamy na 10 minut.2. W międzyczasie obieramy jabłka, ścieramy na tarce jarzynowej. Skrapiamy sokiem
Kuchnia domowa AniDyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy czy też zupy co roku goszczą na moim stole.Nie mogę się doczekać , kiedy to targi i stragany wypełnią się
Ostra na SłodkoDyniowe serniki … ciasta .. desery … racuchy …. makarony czy też kotlety co roku goszczą na moim stole.Nie mogę się zwykle doczekać , kiedy to targi i stragany wypełnią
Ostra na SłodkoTradycyjne Croissant są bez nadzienia, no ale skoro w domu jest nutella i masło orzechowe, no to jak się im oprzeć :) Ciasto francuskie jest jednym z tych, które jeśli je mamy w lodówce nadaje sie idealnie i do wypieków wytrawnych i do słodkich, u mnie słodkie wygrywają jako szybsze, bo wystarczy pokroić owoce lub nałożyć zawartość słoika... Najlepsze jeszcze
Z butelką mleczka w tleJest to ciasto znane pod wieloma nazwami. U mnie w domu jest od kiedy pamiętam zawsze podstawową wersją sernika na zimno. Przygotowywany przez mamę na każde
Malinowe Pocałunkibrioszkę;)Składniki; 250 g mąki pszennej, 2 jajka, 1 żółtko, 30 g cukru, 15 g drożdży, szczypta soli, 200 g masła, Wykonanie;Zagniatamy składniki bez żółtka i masła.Następnie w ciasto wciskamy kawałki miękkiego masła i znów zagniatamy. Dodajemy żółtko. Zagniatamy. Odstawiamy na 3 godzimy do wyrośnięcia. Po tym czasie zagniatamy i odstawiamy do lodówki na noc pod przykryciem. Rano
Anioły w kuchnidodałam więcej mąki do ciasta, bo ciasto jest w sumie bardzo tłuste [ takie według Magdy ma być] i pieczenie i wyjmowanie orzeszków obyło się bez problemu..nie wiem czy to wina takiego tłustego ciasta, a może czegoś innego,,ale w sumie orzeszki są pyszne..moje jeszcze nie przełożone..ale jeszcze będą ..tylko za bardzo nie wiem czym
Moje domowe kucharzenie