zrobić, żeby nic się nie wywróciło, nie odkleiło, nie popsuło i nie zniszczyło tego ważnego dnia. Upiekłam dwa ciasta biszkoptowe. Dolne ma 18 centymetrów średnicy, górne to 10 centymetrowy biszkopt pieczony w ringu (formie bez dna). Przepisu na biszkopt póki co nie podaję – każdy ma własny i sprawdzony. Zawczasu warto przygotować i mieć pod ręką wszystkie potrzebne narzędzia(...)się rozpędziłam ze zdjęciami i przycięłam go dopiero później). Rękaw cukierniczy z jak najszerszą końcówką jaką macie (lub nawet bez końcówki – wystarczy sam element mocujący końcówki) napełniamy kremem o wybranym smaku. Około centymetra od brzegu ciasta nakładamy równą warstwę kremu – przy położeniu górnej warstwy ciasta taka operacja sprawi, że masa wyrówna się prawie do samego brzegu. Jeśli używacie
Karo in the KitchenPyszne owsiane ciasteczka, które możecie przygotować bez pieczenia. Robimy je na bazie płatków owsianych, czekolady i masła. Jest to mój pierwszy eksperyment, gdzie nie musiałam odpalać
Pink Envelopemiękka w środku. Nie była okrągła, lecz miała rustykalny, nieregularny kształt osiągany przez rozciąganie opuszkami palców. Przypominała mi właśnie focaccię, którą Marco Ghia nazywa pizzą bez dodatku sosu pomidorowego. Dzisiejszy przepis - ciasto z wędzoną papryką, przygotowywane jest na bazie ciasta na pizzę rzymską. Jest oryginalne w smaku, ma obłędny kolor, a gdy się piecze w całej kuchni czuć zapał wędzenia
Chilli Czosnek i Oliwamąki 250 g masła lub margaryny 125 g cukru 3 - 4 żółtka ew. kwaśna śmietana lub kolejne 1 - 2 żółtka ( jakby ciasto było zbyt sypkie ) szczypta soli ew. pół łyżeczki proszkuNadzienie :1 kg jabłek obranych , bez ogryzków cukier ,cynamonwoda ok. 1/4 szklankiew. bułka tarta do podsypania koło 2 łyżek Wykonanie : Ciasto zarobić . Podzielić na 2 części(...)piekarniku w 180 - 200 stopniach . 1 kg jabłek ( już obranych bez ogryzków ) pokroić i poddusić z niewielką ilością wody , prawie miękkie - przestudzić dodać cynamon i cukier do smaku ( ważne żeby w jabłkach nie było za dużo wody - trzeba je odparować lub na ciasto kruche wysypać koło 2 łyżek bułki tartej ) Wyłożyć na ciasto .Rozwałkować drugą część ciasta
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęCzy wiecie, że po raz pierwszy jadłam Oreo jakiś rok temu. Wszystkie Wegusy je kochają, a mnie tak irytowała reklama, że omijałam je szeeeerokim łukiem, no
greenscarfspędzonych w kuchni. Skusicie się? Bardzo polecam! Składniki: Na 12 szt.: Ciasto: 100 g mąki ryżowej 60 g skrobi ziemniaczanej 40 g mąki kukurydzianej 100 g masła (może być roślinne) 250 ml wody 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią 4 duże jajka (L) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu duża szczypta soli Nadzienie: 600 g schłodzonej śmietany kremówki(...)małym ogniu i jeszcze przez 60 -70 sekund ucierać aż masa stanie się jednolita i błyszcząca. Zdjąć z palnika. Odstawić do przestudzenia na 5 - 10 minut. Lekko przestudzone ciasto krótko przemiksować mikserem. Do masy stopniowo dodawać po jednym całym jajku cały czas ucierając. Kolejne jajko należy dodać dopiero gdy poprzednie całkowicie wchłonie się w masę. Powstanie bardzo gęste, gładkie ciasto
maniapieczeniajabłko suszone bez skórki (u mnie od BadaPak) 1 łyżka cukry trzcinowego 1 jajko M większa szczypta sody oczyszczonej olej kokosowy do smażenia do podania: syrop klonowy (u mnie od BadaPak) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy całe jajko, dodajemy szczyptę (większą) sody oczyszczonej, cukier i wlewamy kefir. Całość mieszamy. Na koniec dolewamy powoli maślankę, mieszając, aż ciasto nabierze konsystencji(...)minut, mieszamy przed smażeniem. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około łyżeczki). Smażymy placuszki (około 1 łyżki stołowej na placek). Na każdą porcję ciasta układamy 1 krążek jabłka suszonego bez skórki. Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu. Podajemy od razu polane syropem klonowym. Smacznego
Słodkie okruszkiprzygotowanie pozostaw do ponownego wyrośnięcia na minimum pół godziny, po czym piecz przez 25-30 minut w temp. 180-190 C na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu! to ważne, dzięki temu ciasto nie wysycha). Smacznego
greenscarfkoszyka na piknik. Do chrupania na imprezie. Inna pizza – bo szczelnie zamknięta. Pyszna i na zimno, i prosto z pieca. Pizza calzone w wersji mini – pachnące, chrupiące i puszyste chlebowe ciasto. Do wyboru – pikantne mięsne lub lekkie rybne nadzienie. Zachęceni? NADZIENIE MIĘSNE Salami kroimy w plasterki – około 2,5/1cm. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, a je jeszcze raz na pół(...)kroimy. Mieszamy ją z tartą mozzarellą twardą i drobno posiekaną bazylią, dzielimy na dwie porcje i łączymy je z każdym nadzieniem osobno. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, bez termoobiegu, grzanie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z opakowania i dzielimy je na 6, 8 lub 12 porcji. Jeśli chcecie skorzystać z szybkiego ciasta na pizzę –wałkujemy je w prostokąt na lekko podsypanej
Karo in the Kitchenmąki - 3 łyżki kakao - 150 gram masła - 3 łyżki cukru (jak ktoś lubi słodsze ciasto, powinien dać więcej) - 3 łyżki wody - 50 gram czekolady deserowej - 50 gram grubo mielonych orzechów - dowolne owoce (u mnie nektarynki, maliny i borówki amerykańskie) - dżem, z rodzaju tych najtańszych galaretek bez owoców ;) ja użyłam morelowego Przygotowanie: Przesiewamy mąkę i kakao. Dodajemy pokrojone masło i rozcieramy(...)każdej tarteletki kładziemy zmięty kawałek folii aluminiowej. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 190 stopni z kawałkami folii i kolejne 5 do 10 minut bez foliowych kulek. Po tym czasie wyjmujemy foremki i studzimy ciasto. Następny etap pracy to rozpuszczenie czekolady i wysypanie na talerzyk orzechowej mieszanki. Tarteletki wyjmujemy z foremek, smarujemy ich brzegi czekoladą i wkładamy w orzechy
Życie zamknięte w smakumasy serowej dodajemy roztopione (wystudzone) masło oraz pianę ubitą z 6 białek z cukrem. Delikatne wszystko mieszamy i wylewamy na ciasto. Posypujemy malinami. Pieczemy 45 minut w temperaturze 175 C. Po 30 minutach smarujemy sernik przygotowaną bezą i pieczemy pozostałe 15 minut. Dzisiaj chciałam Wam polecić małego pomocnika jakim jest obieraczka do skórek. Do tej pory skórki zcierałam raczej
Zainspirowana w kuchninormalnym użytkowaniu, patelnię można stosować w piekarniku ale tu już należy uważać bo rączka się nagrzeje. Dodatkowym atutem patelni jest to, że można smażyć na niej bez dodania tłuszczu i można upiec nawet ciasto. A teraz kilka ważnych informacji o produkcie : - stosowanie : kuchenka indukcyjna, gazowa, elektryczna, ceramiczna - patelnia posiada powlokę " non stick " co pozwala na przygotowywanie potraw
Ewa w kuchnijogurtowej: 3 białka szczypta soli 0,75 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego 1,5 budyniu śmietankowego bez cukru duży (około 400 g) jogurt naturalny (bez 3 łyżek, które dodajemy do ciasta) 250 g wiśni Przygotowanie ciasta: Drylujemy wiśnie. Mąkę, cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w kostki margarynę i całość szybko rozcieramy
Smak mojego domuCiasto, które zaskoczyło wszystkich swym wyglądem, a jeszcze bardziej zauroczyło ich smakiem. Wszyscy (bez wyjątku) byli pod jego ogromnym wrażeniem... Przepisów na to ciacho jest mnóstwo, mnie najbardziej odpowiadał i przemawiał do mnie swym składem TEN . Dodatkowym plusem był przelicznik składników (choć wyszło mi tego ciasta zdecydowanie za dużo, następnym razem przygotuję w tortownicy 26cm ze składników na formę(...)spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane masłem), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.50-60 minut, do suchego patyczka. Po 50 minutach można już sprawdzać czy ciasto jest upieczone. Ja piekłam 65 minut, ale moje ciasto było ogromne. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika, po kilku minutach wyjmujemy razem
Smaczne Zdrowemlecznej czekolady 200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 350g śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 100g masła w temperaturze pokojowej 1-2 łyżki spirytusu lub likieru pomarańczowego (można pominąć) czekoladki, bezy i maliny do ozdoby Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać(...)żeby krem nie był mdły, można dodać 1-2 łyżki alkoholu. Krem przełożyć do woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton 22) i ozdobić nim wierzch ciasta. 14. Na kremie poukładać czekoladki, bezy i maliny. Udanych wypieków
Mała Cukierenka