ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:313/1217)

Kefirowo maślankowe placuszki z suszonym jabłuszkiem 174

jabłko suszone bez skórki (u mnie od BadaPak) 1 łyżka cukry trzcinowego 1 jajko M większa szczypta sody oczyszczonej olej kokosowy do smażenia do podania: syrop klonowy (u mnie od BadaPak) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy całe jajko, dodajemy szczyptę (większą) sody oczyszczonej, cukier i wlewamy kefir. Całość mieszamy. Na koniec dolewamy powoli maślankę, mieszając, aż ciasto nabierze konsystencji(...)minut, mieszamy przed smażeniem. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy (u mnie około łyżeczki). Smażymy placuszki (około 1 łyżki stołowej na placek). Na każdą porcję ciasta układamy 1 krążek jabłka suszonego bez skórki. Placuszki smażymy z obu stron na złoto na małym ogniu. Podajemy od razu polane syropem klonowym. Smacznego

Słodkie okruszki
Drożdżowe buły nadziane pesto 120

przygotowanie pozostaw do ponownego wyrośnięcia na minimum pół godziny, po czym piecz przez 25-30 minut w temp. 180-190 C na środkowej półce piekarnika (bez termoobiegu! to ważne, dzięki temu ciasto nie wysycha). Smacznego

greenscarf
Mini calzone pikantne i lekkie – z salami i z tuńczykiem 249

koszyka na piknik. Do chrupania na imprezie. Inna pizza – bo szczelnie zamknięta. Pyszna i na zimno, i prosto z pieca. Pizza calzone w wersji mini – pachnące, chrupiące i puszyste chlebowe ciasto. Do wyboru – pikantne mięsne lub lekkie rybne nadzienie. Zachęceni? NADZIENIE MIĘSNE Salami kroimy w plasterki – około 2,5/1cm. Cebulę obieramy i kroimy w półplasterki, a je jeszcze raz na pół(...)kroimy. Mieszamy ją z tartą mozzarellą twardą i drobno posiekaną bazylią, dzielimy na dwie porcje i łączymy je z każdym nadzieniem osobno. Piekarnik rozgrzewamy do 200⁰C, bez termoobiegu, grzanie góra-dół. Ciasto wyjmujemy z opakowania i dzielimy je na 6, 8 lub 12 porcji. Jeśli chcecie skorzystać z szybkiego ciasta na pizzę –wałkujemy je w prostokąt na lekko podsypanej

Karo in the Kitchen
Czekoladowe tarteletki z owocami (jak z cukierni!) 168

mąki - 3 łyżki kakao - 150 gram masła - 3 łyżki cukru (jak ktoś lubi słodsze ciasto, powinien dać więcej) - 3 łyżki wody - 50 gram czekolady deserowej - 50 gram grubo mielonych orzechów - dowolne owoce (u mnie nektarynki, maliny i borówki amerykańskie) - dżem, z rodzaju tych najtańszych galaretek bez owoców ;) ja użyłam morelowego Przygotowanie: Przesiewamy mąkę i kakao. Dodajemy pokrojone masło i rozcieramy(...)każdej tarteletki kładziemy zmięty kawałek folii aluminiowej. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 190 stopni z kawałkami folii i kolejne 5 do 10 minut bez foliowych kulek. Po tym czasie wyjmujemy foremki i studzimy ciasto.  Następny etap pracy to rozpuszczenie czekolady i wysypanie na talerzyk orzechowej mieszanki. Tarteletki wyjmujemy z foremek, smarujemy ich brzegi czekoladą i wkładamy w orzechy

Życie zamknięte w smaku
Sernik z malinami 151

masy serowej dodajemy roztopione (wystudzone) masło oraz pianę ubitą z 6 białek z cukrem. Delikatne wszystko mieszamy i wylewamy na ciasto. Posypujemy malinami. Pieczemy 45 minut w temperaturze 175 C. Po 30 minutach smarujemy sernik przygotowaną bezą i pieczemy pozostałe 15 minut. Dzisiaj chciałam Wam polecić małego pomocnika jakim jest obieraczka do skórek. Do tej pory skórki zcierałam raczej

Zainspirowana w kuchni
Porosołowa patelnia 121

normalnym użytkowaniu, patelnię można stosować w piekarniku ale tu już należy uważać bo rączka się nagrzeje. Dodatkowym atutem patelni jest to, że można smażyć na niej bez dodania tłuszczu i można upiec nawet ciasto. A teraz kilka ważnych informacji o produkcie : - stosowanie : kuchenka indukcyjna, gazowa, elektryczna, ceramiczna - patelnia posiada powlokę " non stick " co pozwala na przygotowywanie potraw

Ewa w kuchni
Ciasto z pianką jogurtową i wiśniami 1829

jogurtowej: 3 białka szczypta soli 0,75 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki cukru waniliowego 1,5 budyniu śmietankowego bez cukru duży (około 400 g) jogurt naturalny (bez 3 łyżek, które dodajemy do ciasta) 250 g wiśni Przygotowanie ciasta: Drylujemy wiśnie. Mąkę, cukier waniliowy, cukier i proszek do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy pokrojoną w kostki margarynę i całość szybko rozcieramy

Smak mojego domu
CIASTO LEŚNY MECH 1721

Ciasto, które zaskoczyło wszystkich swym wyglądem, a jeszcze bardziej zauroczyło ich  smakiem. Wszyscy (bez wyjątku) byli pod jego ogromnym wrażeniem... Przepisów na to ciacho jest mnóstwo, mnie najbardziej odpowiadał i przemawiał do mnie swym składem TEN . Dodatkowym plusem był przelicznik składników (choć wyszło mi tego ciasta zdecydowanie za dużo, następnym razem przygotuję w tortownicy 26cm ze składników na formę(...)spód wyłożony papierem do pieczenia, boki przesmarowane masłem), wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C. Pieczemy na programie góra-dół, bez termoobiegu ok.50-60 minut, do suchego patyczka. Po 50 minutach można już sprawdzać czy ciasto jest upieczone. Ja piekłam 65 minut, ale moje ciasto było ogromne. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika, po kilku minutach wyjmujemy razem

Smaczne Zdrowe
Tort czekoladowo – pomarańczowy 281

mlecznej czekolady 200g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 350g śmietanki kremówki 36% Dodatkowo: 100g masła w temperaturze pokojowej 1-2 łyżki spirytusu lub likieru pomarańczowego (można pominąć) czekoladki, bezy i maliny do ozdoby     Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać(...)żeby krem nie był mdły, można dodać 1-2 łyżki alkoholu. Krem przełożyć do woreczka z metalową końcówką (użyłam końcówki Wilton 22) i ozdobić nim wierzch ciasta. 14. Na kremie poukładać czekoladki, bezy i maliny. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
BEZY - PRZEPIS PODSTAWOWY 688

Małe, słodkie, kruche chmurki. Bezy. Przez wiele lat wydawało mi się, że bezy są koszmarnie trudne. Trzeba dobrze ubić białka uważając, aby ich nie "przebić", trzeba

W kuchni Karmel-itki
Babka drożdżowa 167

smarujemy formę masłem i wysypujemy mąką. Przykrywamy ciasto w formie  zostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni bez termoobiegu na ok 40 minut. Nie wyjmujemy ciasta od razu. Powinno ok 5 minut zostać jeszcze w piekarniku. Gotową, wystudzoną babkę polewamy lukrem (1 małe surowe białko, łyżka soku z cytryny i tyle

Kulinarne Inspiracje
Cynamonowo-jabłkowy torcik 151

tych jesiennych ciast. Cynamonowy spód, jabłkowa masa oraz cynamonowa śmietanka. Bardzo zgrane trio z cynamonowym akcentem. A przecież jesień bez cynamonu to jak zima bez śniegu..:) Zatem może się skusicie na kawałeczek?;)   Ciasto wykonałam na podstawie przepisu z czasopisma "Pyszne ciasta domowe", nr 3/2012, wprowadziłam jednak kilka zmian. Tortownica o średnicy 26 cm. Biszkopt cynamonowy: 4 jajka

My simple kitchen
Placki roti 158

blacie.  Placki muszą być naprawdę cienkie, inaczej ciasto po smażeniu może wyjść surowe i nie rozwarstwi się. Odpowiednio przygotowane placki kładziemy na rozgrzaną patelnię (bez oleju – najlepiej na patelnię teflonową, tak aby ciasto nie przywarło). Pierwszą stronę smażymy ok. 1 minutę dociskając wierzch łopatką. Następnie placek przewracamy na drugą stronę i energicznie okręcamy je wokół własnej

Emcia Pichci
Od(wagi)- po co Wam waga w kuchni 147

Przyznaję się bez bicia, że jeszcze dwa lata temu piekłam mało albo prawie wcale. Zamiast pysznych ciast wychodziły mi zakalce na dwa palce. Wolałam szybkie desery bez pieczenia, chociażby serniki na zimno. Odkąd kupiłam wagę – wiele się zmieniło.   Wszelkie wypieki, czy to słodkie czy wytrawne, to jedyna z tych dziedzin sztuki kulinarnej gdzie nie za bardzo można sobie poszaleć(...)przepisie. Jeśli wiecie, że będziecie często piec – kupcie małą, elektroniczną wagę. Nie jest to duży wydatek – koszt najprostszej to około 35zł. Ze swojej strony polecałabym Wam wybór wagi płaskiej, bez miseczki – ma najczęściej format zeszytu i gładki szklany blat, który jest łatwy do czyszczenia. Jej wymiary pozwalają na wygodne przechowywanie, a mnogość kolorów i wzorów pozwoli Wam dopasować

Karo in the Kitchen
Smażony kalafior w cieście. Pomysł na kalafiora! 807

dente. Kalafior odcedzamy bardzo dokładnie na sicie i studzimy całkowicie. Jajka roztrzepujemy dodajemy mąkę, siemię lniane i przyprawy. Powstałe ciasto odstawiamy na 10 minut. Ciasto będzie gęste i kleiste i takie am być, aby bez problemu oblepiało każdą różdżkę kalafiora. Każdą obgotowaną różdżkę maczamy dokładnie w cieście i wrzucamy na gorący olej. Smażymy w głębokim rondlu na złoty kolor

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania