ciasto z beza - 18255 przepisów (strona:305/1217)

Ciasto czekoladowe 100

Czekoladowe, szybkie w przygotowaniu i bez jajek, takie jest to ciasto. Polane syropem klonowym smakuje wyśmienicie! Do jego przygotowania użyłam bardzo dobrej jakości kakao z Peru, które już wcześniej wykorzystywałam do innych deserów. Wystarczy wymieszać składniki w jednej misce, a po 35 minutach pyszny, nie tylko weekendowy deser, jest gotowy! Ciasto można upiec w keksówce, ale niekoniecznie. Ciasto czekoladowe Składniki

Moja smaczna kuchnia
Ciasto "Snikers" (pieczony) 419

już zdążyliście chyba zauważyć ;) moimi ulubionymi bakaliami są orzechy. Każde, ale włoskich akurat ostatnio miałam pod dostatkiem. Ciasta z nimi smakują rewelacyjnie! Przyznaję bez bicia, że Snikersa piekłam drugi raz. Czemu więc nie podzieliłam się pierwszą wersją? Bo był tak wysoki, że śmiało mógł "robić" za tort. Nie byłam w stanie rozwałkować cienko ciasta i je przenieść, więc zrobiłam grubsze

Kuchnia w czekoladzie
Ciasto jogurtowe z owocami 136

Kolejna wersja ciasta jogurtowego. Podobny przepis możecie znaleźć tutaj . Ta wersja jest bez dodatku masła, za to z większą ilością jogurtu greckiego. Ciasto jest wilgotne (wilgotniejsze niż poprzednia wersja) i delikatne. 450 g mąki pszennej + ok. 1 łyżka do obtoczenia owoców 400 g jogurtu greckiego 150 g cukru 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 3 łyżeczki proszku

Bullio
Rożki francuskie z jabłkami 174

kwadratów, nakładaj farsz, dobrze zlepiaj rogi. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóżcie rożki. Piec w temp. 230C przez około 20 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu. Mają być lekko zarumienione. Ciasto urośnie i będzie wyglądało na znacznie większe niż początkowo. Przygotuj lukier: do połowy szklanki dodaj wodę lub sok z cytryny, dobrze wymieszaj by nie było grudek. Następnie

Zasmakuj Kuchni
Naleśniki z miodem 116

wyrobienia ciasta. Będzie potrzebne naczynie, najlepiej misa. Wybijamy jajka i dodajemy kolejno pozostałe składniki a całość dobrze ubijamy, najlepiej mikserem ale trzepaczka również będzie dobra. Gdy ciasto będzie równej konsystencji i bez grudek rozlewamy je na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, tutaj świetnie sprawdza się patelnia teflonowa. Naleśniki smażymy po obu stronach na złoto. Podajemy polane miodem, ale uwaga, należy

Naleśniki
Gdynia i Sopot kulinarnie. Gdzie warto zjeść ? 171

Gdyni przy ul. Abrahama 26. Wystrój przyciąga uwagę. Niby minimalistyczny a jednak wiele świetnych detali. Przejdźmy do najważniejszego, czyli do jedzenia ! Znajdziecie tu desery w słoiczkach, domowe ciasta i pyszną kawę. Menu bez sztucznych składników i ulepszaczy. Wybór był trudny. Wybrałam słoik: panna cotta z malinami. Deser bardzo mi smakował. Odrazu dostałam kopa pozytywnej energii do dalszego zwieszania Gdyni Śródmieście

Moja pasja smaku
Dżem z czerwonej porzeczki 145

Dżemy z porzeczek obowiązkowo muszą znaleźć się w mojej spiżarni. Nie wyobrażam sobie bez nich tortów oraz kruchych ciast. Doskonale sprawdzają się też na gofrach. Jeśli tylko natkniecie się na te owoce, kupcie choć kilogram i przygotujcie szybki dżem. Składniki: 1 kg oczyszczonych czerwonych porzeczek 1 opakowanie Żelfix 3:1 Dr.Oetker 350 g cukru Wykonanie: Porzeczki uprzednio oczyścić z gałązek

kolorowotorcikowo
Ciasto kubeczkowe z czereśniami (Ciasto jogurtowe "goûter"/"quatre heures") 115

posypania Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać resztę składników. Całość wymieszać (ręcznie, nie miksować) i przelać do formy wysłanej papierem do pieczenia. Na wierchu ciasta ułożyć połówki czereśni (umytych, bez pestek; na środku ułożyłam kilka z ogonkami). Piec w 180 stopniach przez około 45 minut (do tzw. "suchego patyczka

Di gotuje
Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem 147

cukierniczego lub szprycy i robimy esy floresy na podpieczonych owocach. Wstawiamy do pieca i suszymy beze w 140 stopniach, aż nam się osuszy lekko. Krok 5 Ostudzone ciasto kroimy i podajemy , rewelacja beza przełamuje kwaskowatość rabarbaru

Różowa kuchnia
SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM 213

Kiedyś nie przepadałam za rabarbarem . Wydawał mi się kwaśny , łykowaty i bez charakteru. Od pewnego czasu nie wyobrażam sobie wiosny i początku lata bez rabarbaru. Kompoty, aromatyczne konfitury, ciasta, ciasteczka, kisiel to wszystko pojawia się u mnie na stole wiosenną porą. Do moich ulubionych rabarbarowych smakołyków należą serowe ciasteczka. Są kruche i kwaśno-słodkie jednocześnie . Bardzo wiosenne i orzeźwiające. Pyszne

WYSPA SZCZĘSLIWA
CIASTA WIELKANOCNE 222

dość często w kuchni innych narodów. W kuchni polskiej serniki (serowce) należą obok mazurków do tradycyjnych specjałów wielkanocnych. Odmian serników jest wiele. Wypieka sieje na spodzie z ciasta kruchego i drożdżowego lub bez spodu. Masę serową przyrządza się również na wiele sposobów, najczęściej jednak aromatyzuje się ją wanilia oraz wzbogaca rodzynkami, tartymi migdałami, czy smażoną w cukrze skórką pomarańczową. Niekiedy

Ciastka - domowe słodkości
Naleśniki z powidłami. 134

mleka (1 szklanka) -50 ml. wody mineralnej (1/5 szklanki) -2 łyżki oleju -powidła Sposób przygotowania: Wyżej wymienione składniki łączymy ze sobą za pomocą miksera. Na patelnie bez tłuszczu wlewamy jedna nabierkę ciasta i rozprowadzamy po całej powierzchni. Po chwili przewracamy na drugą stronę. Następnie smarujemy całego naleśnika powidłami i zwijamy. Smacznego

Magia jedzenia.
rozetki- ciasteczka smażone w głębokim tłuszczu 123

piwnicy i z pewnością już o niej zapomniała. Warto odświeżyć zapomniane smaki i w kilka chwil usmażyć chrupiące ciasteczka. Na początek jednak kilka bardzo ważnych technicznych rad, bez których ani rusz. 1. Ciasto musi mieć konsystencję trochę bardziej gęstą niż ciasto naleśnikowe. Jeśli będzie zbyt gęste, a co za tym idzie za ciężkie, zsunie się z rozetki jeszcze w misce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Czekoladowe pączki z ciasta parzonego. Gniazdka. Oponki. 130

Tłusty Czwartek , wedle tradycji, nie mogło obejść się bez pączków. Ponieważ pączki z ciasta parzonego są chyba moimi ulubionymi więc takie właśnie jedliśmy wczoraj. Robię je przynajmniej raz w roku, ale tym razem była nieco inna wersja bo z dodatkiem kakao i pachnącego cynamonu. Jeszcze kilka dni będzie trwał karnawał więc póki co bawmy się i jedzmy a pościć zaczniemy

Smaczna Pyza
wege ciasto cieciorkowe z borówkami 85

Super pyszne i słodkie (o dziwo, bo bez cukru, ksylitolu, czy stewii) ciasto cieciorkowe z borówkami. Przyznam szczerze, że jak dla mnie było ono idealne- ba! Pomogło mi przy zdawaniu egzaminu na prawo jazdy- dodało dużo energii, załagodziło nerwy oraz polepszyło koncentrację! Tego typu słodkości polecam w dniach, podczas których narażeni jesteśmy na stresujące sytuacje. SKŁADNIKI : 4 łyżki cieciorki banan

healthy dreams
Świąteczny keks orkiszowy (bez cukru, bez jajek, wegański) 219

Przepyszny keks! Świąteczny aromat, puszysta konsystencja, pysznie słodki, a bez cukru. 100% smak Świąt :) Ciasto jest wilgotne i lekkie, bogactwo bakalii sprawia, że ma sporo składników mineralnych. Keks nie zawiera jajek, prawie nie zawiera tłuszczu i cukru, a mimo to jest pyszny. Mi smakuje dużo bardziej niż tradycyjna wersja. Przepis oryginalny pochodzi ze strony OlgiSmile. Jeśli jeszcze nie masz pomysłu

pyszne zdrowości
Cieniutkie naleśniki do krokietów... 222

mleka 1,5 szklanki wody gazowanej 1,5 szklanki mąki 3 jajka 3 łyżki oleju szczypta soli Składniki wrzucamy do miski i miksujemy do gładkiej masy... Smażymy bez tłuszczu. Olej zawarty w cieście powoduje, że ciasto nam nie przywiera

Pelusiowa Kuchnia
Krem adwokatowy 170

Krem adwokatowy – Domowe Torty Pyszny, gęsty krem- bez dodatku żelatyny. Idealny do ciast, tortów, lodów lub po prostu- jako smaczny deser. Czy ma jakieś wady? W sumie tylko jedną- jeżeli planujecie siadać za kierownicę, będziecie musieli uważać by nie zjeść go zbyt wiele- a zapewniam Was, że to nie będzie takie łatwe Smacznego! SKŁADNIKI NA ADWOKAT : szklanka cukru

Domowe Torty
Bułeczki z pieczarkami 218

Zdjęcie nie zbyt piękne, ale nie było czasu na zrobienie innego..Jakiś czas temu znalazłam przepis na chleb bez zagniatania ..z tego samego ciasta można zrobić i chleb i bułeczki i pizzę itd..Zaciekawił mnie sposób przygotowania i to, że ciasto można przechowywać w lodówce nawet 14 dni,a w razie potrzeby wystarczy odkroić lub oderwać potrzebny kawałek ciasta

Moje domowe kucharzenie
Lekkie śmietankowo-bananowe pancakes 192

proszek do pieczenia oraz miód, miksujemy. Na koniec wrzucamy do masy (powinna być dość gęsta) pokrojone w kostkę banany i mieszamy łyżką. Pancakes smażymy na patelni (najlepiej bez tłuszczu), nakładając niewielką ilość ciasta i pozwalając mu się rozpłynąć - powstanie zgrabne, okrągłe kółeczko, który podczas smażenia pięknie wyrośnie. Pancakes najlepiej smakują podane przekładane miodem lub syropem klonowym. Mmmmmmm!  Smacznego :) aakuku

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Rumowe kule bakaliowe! 136

malutkie, rumowe kule są kwintesencją świątecznego smaku. Są delikatne, oprószone zmielonymi włoskimi orzechami, a w środku pełne są rumowych rodzynek. Po prostu pyszne! Pomysłowe i bez pieczenia! Próbujcie! Składniki na ciasto: 150g rodzynek 50g masła 25g gorzkiego kakao 150g mielonych włoskich orzechów 150g cukru pudru 30ml rumu Sposób wykonania: Dzień wcześniej kroimy na drobno rodzynki, wkładamy je do słoika

Kuchnia Pani Wiosny
Kruche rogaliki... 139

zawsze wychodzą perfekcyjnie. Do ich upieczenia potrzebne są foremki w kształcie rogalików i trochę wolnego czasu. Ich smak i świeżość utrzymuje się bardzo długo, dlatego można je bez problemu przechowywać. Składniki na ciasto: 100g mąki pszennej 250g cukru pudru 125g mielonych orzechów włoskich 125g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób wykonania: Wszystkie składniki razem ugniatamy w misce. Wypełniamy foremki małą

Kuchnia Pani Wiosny
Naleśniki ze szpinakiem 190

pieprz do smaku 1 łyżeczka mąki olej do smażenia Przygotowanie: Zmiksować jajka ze szczyptą soli, dodać mleko i miksując stopniowo wsypywać przesianą mąkę i dolewać wody. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję (bez grudek) odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie smażyć na gorącej, lekko natłuszczonej patelni, cienkie, lekko przyrumienione z każdej strony naleśniki. Szpinak opłukać dokładnie z piasku

Kuchcik gotuje
Muffiny bananowe z masłem orzechowym 149

imbirem i mieszam razem. Banany obieram i rozgniatam, wystarczy widelcem. Do miski z sypkimi składnikami dodaję banany, płynną margarynę (zimną) mleko i jajko, całość mieszam łyżką, bez miksowania! Wykładam po łyżce ciasta, do przygotowanych foremek, nakładam łyżeczkę masła orzechowego i znowu nakładam na wierzch łyżkę ciasta. Muffiny piekę około 35 – 40 minut w 185 st C Na gorących układam

Takie tam pichcenie
Torty dobre na każdą okazję 149

Imieniny, urodziny, okrągły jubileusz, pierwsza komunia i w końcu wesele. Żadnej z tych uroczystości nie wyobrażasz sobie bez pięknego i smacznego tortu. Ciasta, biszkoptowego, przełożonego kremem, przyozdobionego toną kalorycznej śmietany, które już na stałe wpisało się w tradycję polskiego świętowania. Skąd wzięła się ich tradycja i kiedy tak naprawdę pojawiły się w Polsce? Pierwsze torty, a raczej okrągłe ciasta chlebowe

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb na wodzie z ogórków kiszonych 159

głowy i postanowiłam wykorzystać wodę z ogórków kiszonych , gdy tylko otworzę słoik. W ubiegłą niedzielę nadszedł ten moment :) Chleby na zakwasie muszą poczekać na wolny weekend bez wyjazdu na grzyby ;) Do ciasta nie dodałam soli, bo wydawało mi się, że sól z ogórków wystarczy. I to był strzał w dziesiątkę! Składniki : 500 g mąki pszennej typu chlebowego saszetka

Weekendy w domu i ogrodzie
Orzechowiec z szyszką 199

Ciasta z orzechami należą do moich ulubieńców. Natomiast te z kajmakiem uwielbia mój Mąż. To ciasto to połączenie naszych smaków. Bez pieczenia, w kilka minut można przygotować pyszny deser, który zadowoli najbardziej wybredne gusta. Nam smakował bardzo!  Składniki: (na małą keksówkę) duże opakowanie kakaowych herbatników KREM: 300ml kremówki 2 śmietan-fixy 200g mielonych orzechów laskowych (bardzo drobno mielonych

Cakes By Kejt
Ciasto jogurtowe z owocami 140

Kolejna wersja ciasta jogurtowego. Podobny przepis możecie znaleźć tutaj . Ta wersja jest bez dodatku masła, za to z większą ilością jogurtu greckiego. Ciasto jest wilgotne (wilgotniejsze niż poprzednia wersja) i delikatne. 450 g mąki pszennej + ok. 1 łyżka do obtoczenia owoców 400 g jogurtu greckiego 150 g cukru 2 jajka 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) 3 łyżeczki proszku

Bullio
Niebiańskie pancakes I 180

misce zmiksować żółtka z maślanką, olejem i wanilią, po czym dodać mąkę i dokładnie zmieszać. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wmieszać w ciasto. Smażyć na patelni teflonowej, bez dodatku tłuszczu do zrumienienia placuszków z obu stron. Smacznego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Śniadaniowe (lub nie) babeczki! 163

pieczenia) naczynia włożyłam: - masę owsianą - orzeszki - troszeczkę owoców - masę jaglaną - resztę owoców 6) Do piekarnika na 35 minut Po wyciągnięciu z piekarnika poczekaj ok 10 minut, żeby ciasto odpoczęło i zajadaj! SMACZNEGO! BEZ SOKU, SAME CIACHO: 412kcal

fitolarun.blogspot.com
Norweskie bułeczki cynamonowe 210

Smaki dzieciństwa! Te bułeczki bardzo często kupowałam w pobliskiej piekarni i zajadałam ze smakiem ;D Słodki, cynamonowy zapach przyciągnie każdego, bez wyjątków... ;) Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej 100 g cukru 14 g suchych drożdży lub 28 g drożdży świeżych ½ łyżeczki soli 100 g roztopionego masła 300 ml letniego mleka 2 jajka Dodatkowo: 150 g miękkiego masła

Nastoletnie Wypiekanie
Lniane naleśniki z mascarpone i truskawkami 151

mnie były z nadzieniem : gęsty grecki jogurt, truskawki , łyżka syropu klonowego,  listki melisy Przygotowanie: 1. Zmiksuj składniki na ciasto i piecz cienkie placki bez tłuszczu jeśli to możliwe. 2. Ze składników podanych na nadzienie zrób krem. 3. Dowolnie podawaj naleśniki. Ja ponieważ sezon truskawkowy sie już skończył, podałam duże

AZgotuj!
Ciastka korzenne 116

nadal miksujemy ( powinien po jakimś czasie powstać krem ). Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą i dodajemy na masy nadal miksując. Na końcu dodajemy przyprawy korzenne . Przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego ale bez końcówki , ma być otwór okrągły . Wyciskamy 2 cm ciasteczka prosto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka powinny mieć większe odstępy bo nam urosną . Pieczemy koło

Różowa kuchnia
Owsiane placuszki z suszoną żurawiną 122

trzcinowego  1 łyżeczka sody oczyszczonej  100 g posiekanej, suszonej żurawiny Przygotowanie: Jajko roztrzepać za pomocą trzepaczki w misce, dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Porcje ciasta nakładać na rozgrzaną patelnię (bez tłuszczu!). Smażyć z obu stron do zarumienienia. Podawać na ciepło, np. z miodem, jogurtem. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Podsumowanie roku 2014 a także 10 najpopularniejszych wpisów! 129

Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem  3. Waniliowy krem do dekoracji babeczek 4. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 5. Ciasto czeskie 6. Ciasto "Poezja" 7. Banoffee - ciasto z bananami i toffi bez pieczenia 8. Szybka babka 9. Pieguski z czekoladą 10. Tort Marysieńka To był pracowity rok. A co przyniesie kolejny? To był pracowity rok. A co przyniesie kolejny

Mania Wypiekania
Szarlotka z bezą 107

Madzia czasami ma dziwne fazy na coś słodkiego. Niezbyt często robi ciasta, ale właśnie czasami, zupełnie nagle, bez wcześniejszego uprzedzenia i ostrzeżenia, wstaje, rozgląda się na boki, zamyśla, znowu rozgląda i rusza do kuchni. Wyjmuje z lodówki i szafek parę rzeczy i tak od niechcenia, znienacka zupełnie, ciasto robić zaczyna. Tak też było i tym razem. Ja już nawet

Marder&Marder Manufacture
Babeczki czekoladowe z powidłami śliwkowymi i bezą 111

zrobić w domu. Nie chciałam jednak korzystać z żadnego z dostępnych przepisów. Jak to ja - postanowiłam je zrobić po swojemu. Wykorzystałam dwa sprawdzone przepisy na  Ciasto czekoladowe Patrycji  i na  bezy . Środek babeczek napełniłam powidłami śliwkowymi - chciałam uzyskać smak zbliżony do   moich ulubionych śliwek w czekoladzie. Składniki: Na babeczki: 4 jajka 1 masło (prawdziwe) 2 gorzkie

Kulinarne Inspiracje
Naleśniki pełnoziarniste 221

łyżki rozpuszczonego masła - 0,5 łyżeczki soli Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu. Podawać z ulubionym nadzieniem. Smacznego!  ___________________________ /*wpis zawiera lokowanie produktu

CookYourself
Kakaowe naleśniki 225

rozpuszczonego masła - 0,5 łyżeczki soli   Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu. Podawać z ulubionym nadzieniem. Smacznego

CookYourself
Miodowe naleśniki / naleśniki z miodem 192

łyżki oleju - 1,5 łyżki miodu Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać. Masę naleśnikową umieścić w lodówce na min.30 minut. Patelnię dobrze rozgrzać. Wylewać odmierzoną porcję ciasta i smażyć cienkie naleśniki, bez dodatkowego tłuszczu. Podawać z ulubionym nadzieniem. Smacznego

CookYourself
Babka wielkanocna z jagodami. Bez glutenu, jajek, mleka i laktozy. 164

Babka na Wielkanoc musi być. Może skusicie się na moją bezglutenową babkę bez mleka, laktozy i jajek. Ciasto jest niesamowicie smaczne i puszyste. potrzebujemy: - 250 ml mleka roślinnego - 50 g oleju roślinnego - 100g mąki gryczanej - 200g mąki z migdałów - proszek do pieczenia - 1 banan  - sok z cytryny - 50 g cukru - 1 łyżeczka cynamonu - 2 łyżki mąki z ciecierzycy Opcjonalnie

Szybko Tanio Smacznie
Krokiety z kapustą i grzybami + film 117

dostawiamy na 2 godzimy. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy mleko, wbijamy jajka i dolewamy wodę, dodajemy szczyptę soli i olej. Całość miksujemy, aż otrzymamy gładkie ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron. Cebulę drobno siekamy, a następnie rumienimy na maśle od czasu do czasu mieszając, po czym odstawiamy z ognia. Do garnka przekładamy

Smakowite Dania
Krokiety z pieczarkami i żółtym serem + film 165

ciasto naleśnikowe Do wysokiej miski wsypujemy przesianą mąkę, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną, dodajemy olej i szczyptę soli. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron.                    farsz Obraną cebulę i umyte

Smakowite Dania
Naleśniki z miodem 204

wyrobienia ciasta. Będzie potrzebne naczynie, najlepiej misa. Wybijamy jajka i dodajemy kolejno pozostałe składniki a całość dobrze ubijamy, najlepiej mikserem ale trzepaczka również będzie dobra. Gdy ciasto będzie równej konsystencji i bez grudek rozlewamy je na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu, tutaj świetnie sprawdza się patelnia teflonowa. Naleśniki smażymy po obu stronach na złoto. Podajemy polane miodem, ale uwaga, należy

Naleśniki
Gnudi 123

książce "Comfort Food", następnie odnalazłam odcinek jego serialu, w którym gnudi przyrządzał. To było straszne, ponieważ w tym samym odcinku robił też Hummingbird Cake- jedno z najlepszych ciast świata. Nie obyło się bez kilku okrzyków, ciężkiego odwodnienia (ślinotok...) i wylizania ekranu. A potem było gnudi. I przyniosło szczęście. Kluczem do idealnych gnudi jest odpowiednia ricotta. Niestety jedyna jaką my możemy

les mirabelles
MEKSYK część II 139

limonką i wszędobylską kolendrą.  W górach wszędzie na słońcu suszy się fasolę, papryczki, kawę.. Słodkie churros zjesz na ulicy, z dodatkiem sosów czekoladowych lub bez. Są i banany w cieście i ciasteczka kukurydziane które zapychają każdą dziurę w zębach he he he, takie smaczne. Banany, mini banany polecam nie unikać, smakują inaczej, lepiej. Prosto z drzewa

Pasje Jolki
Ciasto francuskie z farszem mięsnym i jajami - zainspirowana przepisem Pani Ani Starmach 113

uprzednio rozgrzanym piekarniku 180 stopni, góra i dół. Piekłam to 120 minut. Pierwsze 50 minut piekłam zakrywając górę ciasta folia aluminiowa aby nie przypalić ciasta. Resztę czasu piekłam już bez. Gdy mięso będzie już upieczone, najlepiej pozostawmy je do całkowitego ostygnięcia abyśmy mogli bez problemy wyjąć je z blaszki. Smacznego

ClauditteMissCooking
Naleśniki z otrębami i granatem 179

dzisiaj postanowiłam je wykorzystać do naleśników. Smak Kuchni obdarował mnie piękną patelnią do naleśników, więc postanowiłam ją wypróbować. Świetna jakoś, a co najważniejsze naleśniki można piec bez użycia tłuszczu. Składniki na ciasto naleśnikowe:1 szklanka mleka2 jaja1 szklanka mąki pszennej1 szklanka otrębów pszennych 2-3 łyżki olejuszczypta soli 2 łyżeczki cukru gazowana woda mineralna, tyle

Apetyczna babeczka
Błyskawiczne tartaletki - patent Jamiego Olivera 154

śmietanę, cukier i odrobinę cukru waniliowego. Ubijamy mikserem ok. 2 minuty, aż masa dokładnie się połączy.Kiedy ciasto jest rumiane, wyjmujemy je z piekarnika (nie wyłączamy go). Ciasto pewnie rozrosło się, więc bez skrupułów łyżką nadajemy mu ponownie kształt koszyczków. Wlewamy do nich przygotowaną w misce masę. Ponownie wstawiamy do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy 8 minut.Po

W kuchni wieczorem
Pane Ibleo - włoski chleb z semoliny - sierpniowa piekarnia 168

niższej temperaturze (w moim przypadku do 200 ° C)  uważając by chleb nie zanadto się zrumienił.Wystudzić na kratce. Smacznego.Moje uwagi: Ciasto, wbrew ostrzeżeniom, zagniatało się bez problemu, okazało się bardzo przyjemne w pracy. Robiłam z połowy porcji, upiekłam dwa średniej wielkości chlebki. Trzeba zrobić solidne nacięcia, inaczej w trakcie pieczenia zanikną

Stare Gary
Torcik z batatem. 188

Piec w temp.170 stop. 45 minut Jeszcze ciepły polałem lukrem utartym  z białka, cukru i soku z cytryny. Następnie posypałem jagodami goji i płatkami czekolady. Polecam, ciasto jest naprawdę warte grzechu, bez pokuty

Kulinarny karnet Christophera
Bułeczki mleczne 117

łyżki mleka do posmarowania bułek  1.Do miski przesiać sól i mąkę i dodać masło. Rozetrzeć drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Wlać do miski bez wyrastania i wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy przez 10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejsce na 1 godzinę

Apetyczna babeczka
Kawa i co dalej ? podsumowanie akcji 189

kremem cappuccino Chabrowa kuchnia Domowy baileys Czary -gary w kuchni Tiramisu bez jajek Jaśmina w kuchni.. Potrójnie kokosowe ciasteczka Kruchy kącik Muffinki mocno kawowe Kuchnia bez Vat Coffee-cake-ciasto-kawowe Kuchenne Czary Mary Rolada kawowa z kremem orzechowym Kuchnia domowa Ani Blok kawowy Kuchnia Doroty Biszkopt kawowy Tort tiramisu Kulinarne Wariacje Ciasto czekoladowe z kawową polewą Muffinki czekoladowo

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowy wieniec z owocami 439

pięć centymetrów na końcu i zapleść tak, by przecięcie (z widocznymi owocami) było na wierzchu. Końce zlepić, następnie uformować wieniec i ostrożnie przenieść na przygotowaną tortownicę.  Ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem i bez ponownego wyrastania wstawić do nagrzanego piekarnika  na 35 - 40 minut. Po upieczeniu odstawić do przestudzenia na 30 minut i posypać cukrem pudrem. Smacznego :) **oryginalny przepis oraz

Zabawa smakiem
Szarlotka pod bezą 183

Składniki na dużą blachę:2,5 szkl. mąki3/4 szkl. otrąb owsianych1 szkl. cukru3 żółtka250 g margaryny lub masłaMargarynę pokroić w kostkę.Wszystkie składniki połączyć i zagnieść

kolorowotorcikowo
Rustykalna tarta morelowa 190

mnie zauroczyła, ze natychmiast postanowiłam ją upiec. Miałam szczęście, bo na targu udało mi się zdobyć słodziutkie morele, a to połowa sukcesu, kruche ciasto ze świeżym tymiankiem i migdałowe nadzienie zwieńczyły dzieło. Tarta bez formy, pieczona bezpośrednio na papierze, wystarczy bowiem rozwałkować kruche ciasto, położyć nadzienie, a potem zawinąć brzegi. Tak samo można upiec tartę z malinami czy brzoskwiniami. Tartę

Mia Cucina Sofieta
Święto słodkości 169

cały dzień spędzony wśród słodkości. Mieliśmy okazję skosztować aromatycznej marokańskiej herbaty i pysznych ciasteczek.      Miód i wosk pszczeli Konkurs na najsmaczniejsze ciasto     Słodki cukier i gigantyczne bezy Cukrowe rzeźby Typowe regionale produkty Kasztany muszą zawsze być

Mia Cucina Sofieta
Ravioli z gesią i niebieskim sosem grzybowym 184

tortellini, ravioli ale nasze zwykle pierogi. Zdjęcie nie jest za cudowne, ravioli na zdjęciu już lekko przestygnięte, ale w smaku bardzo dobre. Musze tylko popracować nad cieńszym ciastem i tu się przyznaje bez bicia.  Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Odwrócone ciasto z czereśniami 139

odwrócone ciasto! Oryginalne ciasto prawda? ;-) Ale nie ma się czego bać, bo jest bardzo fajne, smaczne, znika szybko, chociaż szybkie znikanie to chyba nie jest zaleta ;-). Dobre ciasto powinno być jak worek bez dna, nie powinno się kończyć. Zapraszam! Inspirowane przepisem Doroty. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl

Pora coś zjeść
Kopiec kreta 149

czas. Pieczemy 50 minut 160 stopniach na średniej półce piekarnika (góra i dół bez termoobiegu). Jeśli chcemy sprawdzić czy już jest gotowe, robimy test suchego patyczka. Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy, po czym przelewamy wrzątkiem. Gotujemy 20 minut do miękkości i odstawiamy do wystygnięcia. W wystudzonym cieście odkrawamy wierzch i wydłubujemy środek, pozostawiając boki i zagłębienie, które wypełnimy bananami i kremem(...)ciastem, które wykryliśmy na początku. Oczywiście w oryginalnym przepisie nie było jaglanki, tylko jakiś śmietan fix mix, ale nie mam pojęcia jak się go robi bez tego cudu z torebki. Nie lubię bardzo słodkich ciast, ale jeśli wolisz słodkie, to możesz zwiększyć ilość cukru w cieście do 1 szklanki

Ugotowane pozamiatane
CIASTO Z JABŁKAMI I MASĄ TRUSKAWKOWĄ 130

roku w święta królowały u mnie ciasta s Anastazji,są smaczne,zawsze się udają.Ciasto,które Wam prezentuję dzisiaj piekłam pierwszy raz,uwielbiam wszelkie nowości i eksperymenty.Zawsze na szczególne okazje trochę ryzykuję,ale bez ryzyka nie ma sukcesu.Ciasto zachwyciło rodzinę i gości zarówno wyglądem jak również smakiem - nie jest przesłodzone,wręcz idealne. Ciasto z jabłkami:   30 dag mąki(...)szklanki wody.Śmietanę ubić ,dodać rozpuszczoną żelatynę lub galaretki.Podzielić na dwie części. Dodatkowo:   2 opakowania Delicji   ZŁOŻENIE CIASTA: Ciasto z jabłkami - połowa masy śmietankowej - równomiernie rozłożyć delicje - masa truskawkowa - połowa masy śmietankowej - wierzch przykryć bezą

Niespełnione zdolności kulinarne
Ciastka/babeczki "grzybki" 182

dokładnie oblepiamy. Foremki układamy w brytfannie i pieczemy do zrumienienia w 180 stopniach (około 20 minut). Spody układamy na papierze do pieczenia i także pieczemy do zrumienienia. Okrawki ciasta po wycinaniu ponownie zagniatamy i formujemy cienki wałek, rozcinamy go na około 2cm kawałki i formujemy ogonki - jeden koniec formujemy w dziubek, aby zmieścił się do dziurek w spodach grzybków (pamiętając(...)kuchenny blat :) zawsze jak coś mamy robić to mi odpowiednie do tego narzędzie wyciąga (wie już co gdzie jest, bo pomaga je myć, a potem chować;)). Ciasto zaplanowałam jak do szarlotki, ale bez cukru. Krem tradycyjny i prosty, żeby było szybko - budyń z margaryną. Polewa gotowa, więc całe przygotowanie nie było aż tak pracochłonne (choć przerywane, bo przecież drugi mały

Kolorowy Przepisownik