ciasto włoskie - 500 przepisów (strona:19/34)

Przekładane ciasto miodowo - orzechowe 175

znalazłam na tym blogu ( klik )  Składniki: Ciasto miodowe: 600 g mąki 250 g masła lub margaryny 200 g cukru pudru  2 jajka 3 łyżki miodu (autorka podaje, iż ma to być miód naturalny; ja użyłam sztucznego) 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa orzechowa: 300 g orzechów włoskich, posiekanych 100 g masła 100 cukru 3 łyżki(...)konfitura za bardzo się "rozjeżdżała") 1 puszka masy kajmakowej (ja sama przyrządziłam swój kajmak gotując 2,5 godziny puszkę słodzonego mleka) 1/2 szklanki wiśni w likierze (pominęłam ten dodatek) Ciasto:   Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 równe części, zawinąć w folię i schłodzić przez 30 minut w lodówce. Następnie każdy z nich rozwałkować. Każdy placek piec

My simple kitchen
Makowiec babuni 431

Narodzenie to czas wyjątkowy...Makowiec to tradycyjne ciasto świąteczne.Wg. ludowych wierzeń mak spożywany w wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście.U nas dzisiaj tradycyjna strucla makowa...Smacznego....Składniki: 40 dkg mielonego maku, 40 dkg mąki, 1/2 l mleka, 25 dkg miodu, 25 dkg masła, 20 dkg rodzynek, 10 dkg posiekanych orzechów włoskich, 4 jajka, 15 dkg cukru pudru(...)zapachem, wanilią, orzechami i rodzynkami.Mieszając gotuj jeszcze 10 minut. Drożdże utrzyj ze śmietaną, dodaj makę i reszte masła oraz pół cukru pudru, 2 jajka, 2 żółtka. Wyrób ciasto. Rozwałkuj na prostokat 40x60. Masę makową wymieszaj z pianą z białek.Równomiernie rozsmaruj na cieście, zostawiając wolne brzegi szerokości 1 cm. Zwiń roladę, ułóż na blasze.Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.Piecz

Anioły w kuchni
Stefanka 158

mazurka. Można zrezygnować z piany z białek i mamy tradycyjnego  mazurka, który na pewno zrobi wrażenie na wielkanocnym stole. STEFANKA            Składniki:   Ciasto kruche: ·       300g mąki pszennej ·       150g zimnego masła ·       70g cukru(...)orzechów włoskich   Przygotowanie:Rodzynki włożyć do miseczki, zalać lekko podgrzanym rumem i aromatem rumowym. Pozostawić je na około 30 minut aby zmiękły. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia. Wysypać na stolnicę lub blat, dodać cukier i masło. Wszystko posiekać nożem aby się składniki połączyły. Dodać jajka i śmietanę. Zagnieść ciasto. Gotowe ciasto włożyć do zamrażarki na około 15 minut

Mania Gotowania
Dietetyczne bananowe ciasto z serem 339

odżywiać zwracam dużą uwagę na to co znajduje się na moim talerzu. Niestety ostatnio nie jestem wzorem do naśladowania, bo niestety jak każdemu, i mi zdarzają się upadki. To ciasto całe szczęście nie należy do "upadków", chociaż pora o której wczoraj zjadłam jeden kawałek tego cuda stawia wiele do życzenia, no cóż. Bananowe, słodkie, twarogowe... na dodatek dietetyczne. Czego chcieć(...)dokładnie mieszamy. Dodajemy żurawinę, posiekane orzechy włoskie oraz mąki z sodą. Całość dokładnie mieszamy. Do mieseczki po mące wkładamy twaróg, jajo oraz dodajemy dwie łyżeczki stweii i dokładnie mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy do niej 2/3 masy bananowe, następnie wlewamy masę twarogową a nią resztę masy bananowej. Teraz przecinamy ciasto wzdłuż aby powstało charakterystyczne pęknięcie. Ciasto wstawiamy

Mango Papaja
zdrowe ciasteczka musli 128

miękkich.  Składniki: 3 mocno dojrzałe banany 2 szklanki płatków owsianych garść rodzynek garść orzechów włoskich garść daktyli Daktyle i orzechy posiekać. Banany rozdrobnić blenderem na mus. Do bananów dodać płatki i bakalie. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Ręce zwilżyć zimną wodą i z ciasta formować kulki. Spłaszczać je i układać na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Piec

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Rogaliki marchewkowe z nadzieniem orzechowym czyli Slodki Czwartek odc.74 151

drugie śniadanie!!! Rogaliki marchewkowe z  nadzieniem orzechowym nadzienie: 150 g rozdrobnionych orzechów włoskich ( ja rozwalam je w moździerzu) 125 g cukru pudru kilka kropli ekstrakty waniliowego 1/3 szklanki śmietany do deserów 36% Orzechy mieszamy z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i śmietaną. ciasto: 200 g marchewki startej na drobnych oczkach 250 g  masła lub margaryny ( u mnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
Adwentowe anyżowe "orzeszki" 291

ubić z cukrem na gładką masę.Dodać cukier puder, pieprz, mąkę i zmielone orzechy .Zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić na 2 h w ciepłe miejsce.Na stolnicy oprószonej mąką uformować wałki o średnicy 1 cm. Łyżeczką odcinać kawałki o długości 3 cm, powinny przypominać orzechy włoskie. Mnie to różnie wychodzi.Blachę wyłożyć papierem i posypać zmielonymi gwiazdkami anyżu. Pozostawić

Kulinarny karnet Christophera
Murzynek z orzechami i gruszkami. 117

oleju 6 gruszek 10 dag. orzechów  włoskich WYKONANIE: gruszki obieramy i kroimy w ósemki, białka oddzielamy od żółtek ubijamy, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sodę, cały czas miksujemy, dodajemy łyżkami mąkę, kakao miksując,  wlewamy powoli olej, dodajemy pokruszone orzechy i kawałki gorzkiej czekolady, do wymieszanego ciasta (na wierzch)dodajemy  pokrojone gruszki, pieczemy

Kuchnia Beaty
Domowa przyprawa do spaghetti bolognese 131

Zachciało nam się spaghetti bolognese, ale iść do sklepu to już było za dużo dla naszego lenistwa. Nie pozostało nam nic innego jak stworzyć z tego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Cheb orkiszowy z orzechami 206

otrębów pszennych 8 g suchych drożdży łyżeczka soli i cukru  garść orzechów włoskich garść orzechów nerkowca pół szklanki siemienia lnianego  pół szklanki słonecznika dwie szklanki letniej wody ewentualnie żółtko do posmarowania Wszystko należy dokładnie wymieszać w misce, i przełożyć do foremek,tak aby ciasta było do około połowy, lub minimalnie więcej. U mnie zwykle są dwie sylikonowe keksówki

Pora na pora
Palce wiedźmy na Haloween !!! 123

razem cukier, masło i jajko, dodać pozostałe składniki i jeszcze chwilę miksować, następnie wyrobić ciasto ręcznie formując kulę, podzielić ją na dwie i wstawić na ok 30 minut do lodówki (lub na chwilę do zamrażarki) wyjąć jedną część odrywać z niej małe kulki (wielkości orzecha włoskiego) i rolować palce (chudsze od naszych bo podczas pieczenia robią się szerokie) można zrobić

zdrowa vege kuchnia
Cynamonki orzechowe 129

robi :) Składniki: 1/2 kg mąki pszennej 1/2 kg masła 25 dag mielonych orzechów włoskich 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 3-4 łyżki kakao 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu cukier puder do obtaczania ciasteczek  Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy ciasto, schładzamy je ok. pół godziny w lodówce. Następnie formujemy małe kuleczki, wkładamy do miseczki

Apetyczna babeczka
MAKOWIEC DROŻDŻOWY. 697

przepisy Bakalland / ciasto: 50g margaryny do pieczenia (1/5 kostki) 2 szklanki mąki 1/3 szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 duże jajka  7g suchych drożdży (lub 25g świeżych) 1/2 szklanki mleka szczypta soli 1 jajko masa makowa: z  http://www.mojewypieki.com/przepis/masa-makowa 500 g suchego maku170 g jasnego brązowego cukru 100 g rodzynek50 g orzechów włoskich posiekanych3 łyżki(...)można użyć maku już zmielonego.Wystarczy zalać wrzątkiem do przykrycia i wystudzić,a następnie dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody, np. w lnianym ręczniczku kuchennym. Do maku dodaję pozostałe składniki, mieszam. Ciasto: Mąkę przesiewam z solą, dodaję cukier, cukier waniliowy, suche drożdże. Tłuszcz rozpuszczam w rondelku i studzę. Mleko podgrzewam, aby było letnie, nie gorące. Do sypkich składników wlewam ciepłe mleko, delikatnie

W kuchni Karmel-itki
Dietetyczne bajaderki (kule rumowe) 149

mleka spora garść rodzynek garść pokrojonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (ja dałam orzechową;)) 2 łyżki czekoladowego kremu z awokado z tego przepisu 3 łyżki mielonych otrębów firmy Kupiec ksylitol firmy Oleofarm wg. smaku olejek rumowy wg. smaku wiórki kokosowe oraz kakao do obtoczenia bajaderek Sposób przygotowania: Upieczone i wystudzone ciasto kruszymy w rękach lub miksujemy w blenderze mleko

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Dyniowe ciasto 100

Ciasto jest bardzo wilgotne, co myślę że jest zaletą, może trochę podobne do marchewkowca. Przepis znalazłam na blogu pikantna słodycz.Zapraszam na facebooka, na pewno nic wtedy nie przeoczycie :) https://www.facebook.com/charlotte.gotujeSkładniki:2 szkl dyni startej na małych oczkach2 szkl dyni pokrojonej w bardzo małą kosteczkę1 szkl oleju1 szkl cukru3 jajka2,5 szkl mąki pszennej1 szkl dowolnych bakalii(...)dałam orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, trochę żurawiny i wiórki kokosowe)1 łyżeczka sody2 łyżeczki proszku do pieczeia2 łyżeczki cynamonu3 cm kawałek startego imbiruPrzygotowanie:Jajka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy olej i mieszamy. Wrzucamy sypkie składniki - mieszamy. Następnie dodajemy dynię pokrojoną na drobną kosteczkę i startą na tarce oraz bakalie, calość dokładnie miksujemy.Blaszkę natłuszczamy i posypujemy mąką

charlotte gotuje