ciasto włoskie - 500 przepisów (strona:27/34)

Ciasteczka kokosowe 186

Dzisiaj Wam polecam najlepsze na świecie ciasteczka kokosowe ! Wszystko co z kokosem smakowało mi od zawsze, czyli od chwili kiedy poznałam smak kokosu. A ciasteczka z

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik na orzechowym spodzie z karmelizowanymi jabłkami i czekoladą 238

Jest to - powiem nieskromnie - najlepszy sernik jaki jadłam! Do tego myślałam nad nim chyba ze 3 dni aż w końcu sama go wymyśliłam co dodaje mu

sierotka maRysia w kuchni
Tort orzechowy 186

łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Takie jak w biszkopcie I MASA ORZECHOWA: Składniki: 300 g orzechów włoskich (zmielonych) 400 ml mleka 300 g cukru 400 g masła 1 kieliszek spirytusu Wykonanie: W gotującym się mleku rozpuszczamy cukier i gotujemy ok. 5-10 minut aż mleko zgęstnieje. Stopniowo(...)dekoracji tortu) i na masę orzechową układamy drugi blat biszkopta orzechowego I. Wierzch tortu nasączamy resztą ponczu i dekorujemy (ja użyłam do dekoracji masy orzechowej, orzechów i okruszków ciasta na oblepienie boków

psgotujemy
Zielone gnocchi 163

Zielone gnocchi Postanowiłam troszkę odmienić nasze tradycyjne kopytka i dziś zachęcam Was do przygotowania włoskich kluseczek gnocchi z dodatkiem natki, czyli na zielono. Doskonale smakują po prostu posypane świeżo startym parmezanem i skropione oliwą z oliwek. Ja dodaję do nich pesto z rukoli, ale doskonały też będzie każdy inny(...)siekamy.W dużym garnku gotujemy wodę  z dodatkiem łyżeczki soli. Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajko, natkę i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką. Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Dieta Oczyszczająca warzywno-owocowa, na czym polega? Dieta Ewy Dąbrowskiej jadłospis na 7 dni. 48106

  Dieta oczyszczająca , oprócz oczywistej korzyści jaką jest oczyszczenie naszego organizmu z toksyn i poprawę jego funkcjonowania , posiada skutki uboczne do których zaliczamy:   - 

IzaGotuje
Rafaello czyli moja chwila przyjemności 2302

wzięłam się do dzieła. Ciastka nie wymagają żadnego pieczenia, tym bardziej polecam je nie wprawianym cukiernikom. Przepis lekko zmodyfikowałam, nie dałam migdałów do środka tylko uformowałam gotowe kulki z ciasta. Powód tej decyzji był dosyć banalny, okazało się, że nie mam migdałów  ani żadnych innych orzechów w domu a, że pora późna nie bardzo chciało mi się szukać(...)kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę. Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć orzech laskowy. Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (wcześniej odsypanych). Kuleczki schłodzić w lodówce. Podane składniki wystarczą na około 50 kuleczek. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Focaccia z oliwkami 199

Przy okazji wspólnego blogowego wrześniowego pieczenia piekłyśmy chleb oliwkowy. Chleb bardzo nam smakował, zachował świeżość nawet 3 dni po upieczeniu. Postanowiłam więc ponownie

Kulinarne przygody Gatity
Oszukana pizza z patelni 233

No cóż, dzień był dzisiaj leniwy, więc kolacja była do tego adekwatna :) "Pizza" bez drożdży, bez pieczenia, gotowa w 15 minut. A do tego bardzo smaczna

My Culinary Art
kokosowe "trufle" z owoców z kompotu wigilijnego 224

zamiar wyrzucić, a że jestem bardzo przeciwna wyrzucaniu jedzenia najpierw powiedziałam, że je zjem, ale stały dwa dni w lodówce nie ruszone, więc pomyślałam, że może upiekę z nimi ciasto, jednak byłam tak przesycona świątecznym gotowaniem, że nie miałam na to ochoty (co rzadko się zdarza!!!). Wtedy przypomniałam sobie o TYCH daktylowych "truflach" które również nie tak dawno przygotowałam(...)mieszamy, masa powinna być na tyle gęsta, żeby bez problemu móc uformować kuleczki w dłoniach, w razie potrzeby można dosypać jeszcze mąki kokosowej. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Schładzamy w lodówce przez min. 3 godziny, przechowujemy również w lodówce, do 5 dni. Smacznego! :) Uwagi: - Mąka kokosowa to nie to samo

chili & sugar
Recenzja książki "Kuchnia grecka" George'a Calombarisa + Linkowe Party 212

typowo greckich produktach i smakach . A nawet wykraczające poza granice Hellady, ponieważ tradycje wyniesione przez George'a z domu są mieszanką różnych kuchni śródziemnomorskich (greckiej, cypryjskiej, egipskiej, a nawet włoskiej). Calombaris proponuje nam m.in. popcorn o smaku taramosalaty, chlebek fenkułowy z salsą w stylu greckiej sałatki (mój numer 1 z książki :)), ravioli z przypalonym porem, migdałami i serem feta, gnocchi(...)wymagają wykorzystania trudno dostępnych oraz kosztownych składników czy też bardziej skomplikowanych technik kulinarnych. Na przykład nie mam pojęcia skąd wziąć olej z nasion bawełny potrzebny do zrobienia krewetek w cieście kataifi, a autor nie wyjaśnia czym go zastąpić. W przepisach występują m.in. białe trufle, suszone płatki papryki aleppo, mąka z tapioki i aromat piżmowy. Mnie tego typu przepisy odstraszają

Chilli Czosnek i Oliwa
DOMOWY BUDYŃ MALINOWY – z bitą śmietaną i orzechami 272

ciasta budyniowe uwielbiam to Wy wiecie, prawda? No wiecie, wiecie, bo przecież pisałam o tym milion piecet sto dziewięcet razy :D Od czasu do czasu lubię przekąsić zamiast ciacha zwykły budyń. Zazwyczaj robię z niego taką wersję, która nie tylko idzie mi w biodra ( bita śmietana i bakalie ) , ale też pieknie wygląda i wspaniale smakuje! Dziś mam dla Was przepis(...)przy słodkim budyniu… SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) * mleko – 500 ml * mąka ziemniaczana – 2 płaskie łyżki * maliny – 1,5 szkl * cukier – 2 łyżki DODATKOWO: * śmietana kremowka * orzechy włoskie SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Maliny miksujemy, przecieramy przez sitko, by usunąć pestki. 1 szklankę mleka łączymy z malinami, zagotowujemy. W reszcie mleka rozpuszczamy mąkę i zalewamy gotujące się maliny, mieszamy. Nie przerywając

Ostra na Słodko
Ciasteczka na drogę. I odrobina minimalizmu w kwestii ubrań 161

gazecie Dobre rady, wydanie specjalne, nr 2/2009. Co prawda jest poświęcona wypiekom świątecznym, ale ciii... Na zdjęciu był śliczne - płaskie, duże, ciemne, z kawałkami czekolady zatopionymi w cieście. Jak widać na zdjęciu - moje wyglądają zupełnie inaczej. Po pierwsze - są małe, bo specjalnie lepiłam mniejsze, żeby wygodniej się je jadło w podróży. Choć sporo rosną, to jednak nie rozpłynęły się(...)najniższych obrotach miksera.Czekoladę posiekać. 200 g dodać do masy, dokładnie wymieszać łyżką.Masę schłodzić przez 30-60 minut.Po tym czasie lepić z masy kuleczki nieco większe od orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczać układając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (w odstępach, bo ciasteczka sporo rosną). Resztą czekolady posypać ciasteczka, delikatnie wciskając ją w ciasto.Piec

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kopytka z gulaszem z pieczonego indyka 172

To bez wątpienia smak dzieciństwa, ale nie tylko! Przypominają mi również Włochy. U nas jedzone w dzień powszedni, natomiast we Włoszech gnocchi jedzone są raczej od

Z Kuchni Do Kuchni
Wytrawny sernik z boczkiem u Aleex 182

Dzisiaj publikuję pierwszy z nagrodzonych przepisów. Justyna, przysyłając przepis na konkurs, tak opisała swój sposób na kulinarne świętowanie Nowego Roku: tak się składa, że 3 stycznia

W mojej kuchni
30 pomysłów na cukinie 206

Cukinia to mój ulubiony letni, warzywny temat, teraz jest naprawdę tania, wręcz zachęca do eksperymentowania, nie jestem za zamykaniem cukinii w słoikach, zresztą nigdy tego nie

Moja smaczna kuchnia