Jeśli chcemy zrobić szybki, dość efektowny i smaczny deser to wykorzystajmy gotowe kruche babeczki. Można już teraz je kupić i przygotować np. na nadchodzące święta Bożego
Proste PotrawyBlok - ciasto z mojego dzieciństwa. W czasach gdy czekolada nie była tak dostępna jak jest to teraz - to była taka domowa wersja na słodkości. Przeważnie u mnie w domu robiony taki blok był na okres swiateczno - noworoczny. Do tej pory w domu taka tradycja panuje i następne pokolenie się nim zajada :) Potrzebne składniki: 1 kostka masła 1/2 szklanki(...)szklanki cukru 1 cukier waniliowy 4 łyżki kakao 3 szklanki mleka pełnego w proszku 3 paczki herbatników twardych - łamiemy na kawałki. bakalie: rodzynki, orzechy (mogą być rożne: laskowe, włoskie..) 3 szt wafli suchych kwadratowych - łamiemy na kawałki Sposób przygotowania: 1. Przygotowujemy garnek - najlepiej jeśli będzie on o grubych ściankach albo np żeliwny. Chodzi o to by nasza
Kulinarnie z Polką na Kresachpodzielić się z Wami moim sekretnym przepisem. Składniki: - 300 g suchego maku - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - 1 łyżka masła w temp.pokojowej - 100 g rodzynek - 50 g orzechów włoskich posiekanych - opcjonalnie aromat migdałowy 1 łyżeczka Mak opłukać i zalać wrzątkiem i gotować na średnim ogniu ok. 20 minut. Odstawić do wystudzenia Odsączyć na sicie, wyłożonej gazą(...)mrozić. Aby wykorzystać całą masę makową wystarczy dodać do niej 3 ubite na sztywno białka. Masa będzie idealna, nie będzie się kruszyć i odstawać od ciasta. Smacznego
CookYourselfCiasto przygotowane dosłownie w kilka chwil. Wystarczyło ciut wcześniej rozpuścić galaretki, by całość zajęło nam niecałą godzinę. Jeśli macie w domu na zbyciu banany, herbatniki, galaretki i serek mascarpone, to śmiało możecie pokusić się o taki deser do popołudniowej kawki. Choć jest słodki, to bardzo smakuje, a galaretki lekko orzeźwiają. Składniki: Na formę 24x24cm: 16 herbatników maślanych(...)szklanki cukru pudru 3 banany 1 galaretka agrestowa 1 galaretka pomarańczowa 10 herbatników kakaowych 1 opakowanie ciastek kruchych z nadzieniem waniliowo-cytrynowym (Pasticcini ripieni con crema pasticcera- tydzień włoski Lidl) 50g płatków białej czekolady Sposób przygotowania: 1. Spód formy wykładamy folią spożywczą. Układamy herbatniki obok siebie. Galaretkę pomarańczową oraz agrestową rozpuszczamy w 350ml wody (każdą osobno). Mascarpone miksujemy z cukrem
Kuchnia w czekoladzieCzasem warto zamiast obiadu z dwóch dań podać dobrą domową pizzę-łatwo ją zrobić, jest tania a jednocześnie sycąca Tym razem zrobiłam ją z pikantną hiszpańską
Wanilia i Kardamonorzechy, migdały, morele, śliwki) skórka z 1 cytryny Przygotowanie: Sparzyć i namoczyć rodzynku w olejku rumowym na około 1 godziny (nie za długo, ponieważ później w pieczeniu ciasta za bardzo dominuje aromat rumu). Bakalie (orzechy, migdały, morele, śliwki) drobno pokroić. Margarynę roztopić i odstawić do ostygnięcia. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać. Ubić jajka z cukrem. Oprószyć rodzynki i pozostałe(...)dodać rodzynki oraz pozostałe bakalie wcześniej obtoczone w mące. Piec w klasycznej keksówce. Piec 45 minut w temperaturze 200 ° C Rada: - keks robiłam w dwóch wersjach z orzechami włoskimi i laskowymi, według mnie lepiej pasują orzechy laskowe, gdyż nie czuć goryczki i nie dominują w smaku, dzięki temu w smaku bardzo ładnie wyczuwalne są pozostałe bakalie. - jeśli chodzi
Ciastka - domowe słodkościPlacki z cieciorki (włoskiego grochu) inspirowane arabskimi falafel. Moje mają co prawda zdecydowanie mniej kulisty kształt, ale dzięki temu można je usmażyć na patelni w małej ilości oleju ;) Składniki: ciecierzyca ugotowana (lub konserwowa) 2 szklanki mąka z ciecierzycy (lub jaglana) 0,5 szklanki mleko sojowe, ryżowe lub inne 0,25 szklanki sól, kmin, kolendra, natka pietruszki do smaku czosnek(...)najlepiej namoczyć przed gotowaniem przez co najmniej 12 godzin. Ugotować na miękko, odsączyć. Zmiksować w blenderze z mąką, mlekiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać przyprawy, posiekaną natkę pietruszki. Ciasto powinno być dosyć gęste - w razie potrzeby dosypać mąki. Jeśli nie masz alergii na jajka, to można dodać jedno, poprawi spoistość placków. Ciasto nakładać łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem
głodny alergikChyba każdy lubi deser tiramisu, no może prawie każdy:)) Ja w każdym bądź razie bardzo lubię! Tym razem przygotowałam czekoladowe babeczki z dodatkiem kawy i likieru
Z miłości do słodkościMasa makowa do makowca. Składniki : 25 dkg maku 10 dkg skórki pomarańczowej kandyzowanej 10 dkg rodzynek 5 dkg orzechów włoskich 2 łyżki miodu ( może być sztuczny ) 15 dkg cukru olejek migdałowy 3-4 szt. całe jajka Sposób wykonania : Mak zalewamy zimną wodą stawiamy na niedużym ogniu i parzymy aż będzie miękki. Następnie odcedzamy go na sitko lub gazę,zlewamy(...)oraz jajka. Mieszamy wszystko razem,aby się połączyły wszystkie składniki. Mak powinien być nie za gęsty,ani nie za rzadki,powinien być taki ,aby nam się dobrze smarował na cieście. Zwijamy je i zawijamy w papier posmarowany tłuszczem. Pomiędzy papierem a ciastem zostawiamy kilka centymetrów luzu,aby ciasto gdy zacznie nam rosnąć miało gdzie się wypełnić. Do naszego maku możemy
Przepisy i porady kulinarnepierniczki idealnie nadają się do spożycia zaraz po upieczeniu, dlatego można je upiec "na ostatnią chwilę" bez obaw o to, że staną się twarde jak kamień.Samo przygotowanie ciasta, w przeciwieństwie do składu, jest tradycyjne- banalnie proste i szybkie. Zdecydowanie więcej czasu niż w przypadku zwykłych pierniczków, pochłania jednak nadawanie ciasteczkom kształtu, ale podejrzewam, że dla większości osób(...)dyni40g suszonej żurawiny60g miodu- wersji wegańskiej, syropu z agawy2-3 łyżki domowej przyprawy korzennej- PRZEPIS1,5 szklanki wodyPRZYGOTOWANIE:100g płatków zmielić, pozostałe w normalnej postaci wsypać do miskiMigdały, orzechy włoskie i fistaszki rozdrobnić w blenderze i dodać do płatkówDodać pestki dyni, żurawinę, miód/syrop z agawy oraz przyprawę korzennąWlać szklankę wody i wymieszać całość rękąDodawać wody do uzyskania gęstej, kleistej
peanutbuttermonsterPierożki culurgiones pochodzą z Włoch, różnią się od naszych tym, że są inaczej zlepiane , wyglądają rewelacyjnie, użyłam do nich podduszonych maślaków z cebulką, szczypty smaku dodaje
Wanilia i Kardamonbabeczki to moje ulubione, bo są wilgotne i miękkie. Polecam! Składniki na 12 muffinek: 2 jajka 100 ml roztopionego masła 100 ml mleka 220 g sera Capri (serek typu włoskiego, sprzedawany w okrągłych opakowaniach, mało kwaśny) lub sera ricotta 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią (najlepiej domowego) 2 jabłka(...)cukrami. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy serowej, ponownie wymieszać. Dodać jabłka i rodzynki i jeszcze raz wymieszać. Blachę na muffinki wyłożyć papilotami i równomiernie wyłożyć ciasto. Wierzch posypać brązowym cukrem i płatkami migdałów. Piec około 25-30 minut do suchego patyczka
Czerwień i błękitmojprzepisna.pl | Nalewka z pigwy – Pigwówka Najwyższy już czas! Jak co roku mój mąż przygotowuje nalewkę z pigwy. Jest przepyszna, lekko kwaśna, z lekką goryczką. W
moj przepis naOstatnie zdanie przeczytane setny raz. Sterty notatek rozrzucone po całym pokoju szeleszczą, kiedy wiatr wpada przez jedno okno i ucieka drugim. Tak
W kuchni Karmel-itkiPONCZ: 1 i 1/2 szklanki letniej przegotowanej wody 4-5 łyżeczek cukru sok z cytryny 5 łyżek rumu DODATKOWO: kilka łyżek powideł śliwkowych rurki waflowe bez nadzienia połówki orzechów włoskich beziki orzechowe ("Brzydkie a dobre") rodzynki w czekoladzie WYKONANIE: BISZKOPT: Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, łatwiej go wówczas pokroić. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec partiami dodać cukier. Wlać masę żółtkową i wymieszać na wolnych obrotach. Następnie po trochu dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łopatką. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię, od razu wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika formę z gorącym ciastem upuścić na blat
Kuchenne zapiski Edyty