Przepis już pojawił się na fanpage, ale żeby formalności stało się zadość dodaję go też na bloga, w końcu tu wszystko się zaczęło;) muszę przyznać że
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćModny wtedy był nie tylko tort, ale i sama nazwa – pod słowem „ambasador” kryło się mnóstwo wypieków – w różnych regionach Polski nazywano tak całkiem inne ciasta. Ta wersja Ambasadora nie wymaga używania piekarnika, jest to bowiem torcik bez pieczenia. Obecność galaretek, maślanego kremu i gotowych biszkoptów przypomina mi dawne czasy. Mimo upływu lat Ambasador dalej jednak(...)łyżki gorzkiego kakao 80 g deserowej czekolady (lub 40 g gorzkiej i 40 g białej) pół szklanki rodzynków bursztynowych (namoczonych w rumie/amaretto lub soku pomarańczowym) pół szklanki posiekanych orzechów włoskich pół szklanki posiekanych migdałów 1 nieduże opakowanie okrągłych biszkoptów (ok. 150 g) brzoskwinie z puszki (lub inne owoce – banany, mandarynki) do nasączenia: 100 ml wody + 50 ml rumu
Poezja smakuzrobienia leniwych! Zarówno tych klasycznych, polewanych roztopionym masłem i oprószonych cukrem i cynamonem, jak i tej szpinakowej wariacji. Mi wystarczyły za cały obiad, skąpałam je w wyśmienitej włoskiej oliwie, którą dostałam w prezencie i oprószyłam tartym parmezanem. Można je również potraktować jako dodatek do jakiegoś apetycznego kawałka mięsa. Zobacz również inne wersje na ---- > pierogi leniwe i kopytka(...)widelcem lub również przecisnąć przez praskę. Czosnek poszatkować na drobne kawałki. Twaróg wymieszać z ziemniakami, dodać szpinak, jajka, sól oraz czosnek. Po trochu dodawać mąki i zagniatać elastyczne ciasto. Jeśli się mocno lepi, dosypać jeszcze trochę mąki. Urywać po kawałku ciasta, na posypanej mąką stolnicy rolować go w wałek, delikatnie spłaszczyć i nożem ukośnie odcinać średniej wielkości romby
Moje Qulinariapiekarnik na 200 stopni C., program z termoobiegiem lub pieczenie góra/dół. Płaty ciasta posmarować niezbyt obficie musem, pozostawiając długi górny margines pusty na ok. 5 cm. Zwinąć ciasto w rulon, układając go sklejeniem w dół. Ostrym nożem pokroić każdy rulon na 12 części w kształcie trapezów i od razy wykładać je na blachy. Rozbełtać w miseczce małe jajko(...)Utopce" Katarzyny Puzyńskiej , którą się zaczytywałam na początku roku. To piąta książka autorki i czwarte moje z nią spotkanie przy kryminale. Funkcjonowanie posterunku policji w Lipowie wisi na włosku. Ale (!) sprytna komisarz Klementyna Kopp znajduje haka na komendanta Olafa Czajkowskiego. Daniel Podgórski, Emilia Strzałkowska i Klementyna Kopp podejmują nieformalne śledztwo sprzed 30 lat w sprawie ojca i brata komendanta. Obaj
Weekendy w domu i ogrodzieściereczką. Po ok. 6-7 godzinach Odłożyć do pojemnika sporą garść ciasta na kolejny wypiek (przechowywać w lodówce). Do miski z ciastem dodać pomidory połamane na kawałki. Wymieszać. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić (pod przykryciem) do wyrośnięcia na ok. godzinę-dwie. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni C. do tzw. suchego patyczka. Usunąć(...)córkami, gotowanie, sprzątanie, pranie, prasowanie i inne domowe prace jej nie stłamsiły, codziennie po wyjściu męża do pracy i starszych córek do szkoły odrabia ćwiczeniówki, ucząc się hiszpańskiego, włoskiego, niemieckiego i francuskiego. Choć bohaterce zdarzają się chwile słabości, nie wszystko idzie po dobrej myśli oraz denerwuje ją rutyna, to ma wiele powodów do dumy i jest kobietą spełnioną, szczęśliwą, kochaną
Weekendy w domu i ogrodziedziurkę. Ciągle sobie powtarzam, że muszę kupić specjalny słoik do ciastek i na powtarzaniu się kończy…. a stos suchych biszkoptów rośnie. Wykorzystuje je na różne sposoby: jako spód do ciasta, zmielone w formie posypki lub warstwy w deserze i do lizaków dla dzieci :) Właśnie one są gwiazdą dzisiejszego wpisu. Bardzo fajne, delikatne w smaku, idealne dla maluchów, które za nimi(...)może je zastąpić np. papierową słomką. Biszkopty kruszymy na mniejsze kawałki w dużej misce. Dodajemy krem oraz serek i wszystko ręcznie mieszamy. Następnie formujemy kulki nieco większe niż orzech włoski. Kulki umieszczamy w zamrażalce na około 30 minut. Po wyjęciu wbijamy patyczki od lodów. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Lizaki delikatnie obtaczamy w rozpuszczonej czekoladzie, posypujemy posypką i odstawiamy
Kolizje Smakówsłońce i można posiedzieć na ogródku. MASA MAKOWA Potrzebujemy: 250 g suchego maku 60 g miodu 100 g ulubionych bakalii (u nas daktyle, morele i śliwki) 25 g orzechów włoskich 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 50 g płatków migdałów 1 łyżeczka pasty waniliowej Mak zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez 20 minut. Po tym czasie odsączamy z wody i studzimy(...)wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny. Następnie w misce łączymy przesianą mąkę, cukier, sól, dwa żółtka, roztopione i ostudzone masło. Dodajemy też letnie mleko i zaczyn i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy je do wyrośnięcia aż podwoi objętość. W czasie wyrastania ubijamy pianę z dwóch białek i łączymy ją z masa makową. Jeżeli tego nie zrobimy masa nie będzie
Marder&Marder Manufacturezapachów, który przywołuje wspomnienia wielkiej, starej śliwki węgierki, stojącej tuż koło bramy. Jej gałęzie uginają się od mnóstwa fioletowych owoców, bezwładnie opadając na płot. Mama robi z nich najlepsze ciasta i powidła… Tuż koło płotu rośnie rabarbar – silnie przywołuje olfaktoryczne wspomnienia, gdy tylko go widzę. Długie, rubinowe i kwaskowate łodygi zanurzam nieudolnie w cukiernicy stojącej na stole. Wiem(...)kolejna okazja, aby posiedzieć dłużej. Pieczemy jabłka zerwane prosto z drzewa, kiełbaski i kromki chleba. Te dobrze przypieczone, lekko zwęglone są najlepsze. Ukradkiem wrzucamy z bratem do ogniska orzechy włoskie z naszego drzewa, a one wybuchają wydając głośny, donośny huk. Mama się denerwuje. Jest ciepło wesoło i przyjemnie. Kiedy księżyc znajduje się wysoko nad horyzontem, biesiadowanie dobiega końca. Ognisko powoli
Wędrówki po kuchniPulpeciki z białej kaszy gryczanej nadziewane kozim serem z sosem dyniowym z podgrzybkami to alternatywa dla tradycyjnych mięsnych pulpecików. Są delikatne i bardzo smaczne szczególnie w
Oryginalny smakwiem – jestem nawiedzony, ale nie lubię odpuszczać Moja wierna komentatorka gin (zapraszam na jej bloga TUTAJ ) ostatnio pisała żebym w końcu spróbował zrobić makaroniki na bezie włoskiej – domniemam, że chyba ma już serdecznie dość tego co robię – ja jednak stwierdziłem, że spróbuję jeszcze raz zrobić makaroniki z przepisu Basi Ritz Pojechałem kupić migdały i kilka składników, które(...)suche migdały osiągnęła moment krytyczny, zabrałem się ostro do roboty pełen nadziei że tym razem będzie w końcu to co miało być już dawno No to lecimy ze składnikami: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru - 125 g mielonych migdałów - 2 łyżeczki aromatu migdałowego - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki 36% - 150 g mlecznej czekolady, drobno
Kuchenne WariacjeDzisiaj Wam polecam najlepsze na świecie ciasteczka kokosowe ! Wszystko co z kokosem smakowało mi od zawsze, czyli od chwili kiedy poznałam smak kokosu. A ciasteczka z
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJest to - powiem nieskromnie - najlepszy sernik jaki jadłam! Do tego myślałam nad nim chyba ze 3 dni aż w końcu sama go wymyśliłam co dodaje mu
sierotka maRysia w kuchnitoleruję zupełnie, dlatego u mnie były wyłącznie orzechy, duuuużo orzechów - ale Wy "róbta co chceta" - możecie wrzucić to, co lubicie - łącznie około 2 szklanek ;) U mnie królowały orzechy włoskie, bo mam je za darmo, a do tego dołączyły laskowe, nerkowca i migdały.Zrobiłam też sprawdzoną, idealną do wszystkiego polewę, która po zastygnięciu robi się pięknie lśniąca. Składniki na małą(...)Dodajemy orzechy (ewentualnie rodzynki, suszone śliwki itp) i mieszamy łyżką.4. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Pilnujemy żeby ciasto się nie przypiekło zbyt mocno. Ja po pół godziny pieczenia zmniejszyłam temperaturę do 160 stopni. Łącznie pieczemy ok. 45 - 50 minut.Przygotowanie polewy:1. W garnuszku bardzo powoli podgrzewamy mleko z cukrem
Kraina Tysiąca SmakówWykonanie: Zagnieść jak na ciasto faworkowe i odłożyć na 2 godziny. Zważyć całość, podzielić dokładnie na 15 części, piec 15 krążków. Każdy krążek przygotować rozwałkowując 1/15 całego ilość ciasta na papierze do pieczenia wyciętym w rozmiarze tortownicy. U mnie były to krążki dużej tortownicy. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220-230 st. C przez 7 minut każdy. Uwzględnić cechy własnego(...)szklanki cukru 2 kostki masła spirytus Jajka ubijać na parze ok 20 minut. Oziębić. Utrzeć na puch z 2 kostkami masła. Bakalie: 20 dkg orzechów włoskich 20 dkg orzechów nerkowca 20 dkg nasion Goi 20 dkg żurawiny 20 dkg rodzynek ½ kg śliwki kalifornijskiej Orzechy i śliwkę rozdrobnić Przekładanie tortu: Smarować kolejno krążki używając na przemian
Sto kolorów kuchniłyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Takie jak w biszkopcie I MASA ORZECHOWA: Składniki: 300 g orzechów włoskich (zmielonych) 400 ml mleka 300 g cukru 400 g masła 1 kieliszek spirytusu Wykonanie: W gotującym się mleku rozpuszczamy cukier i gotujemy ok. 5-10 minut aż mleko zgęstnieje. Stopniowo(...)dekoracji tortu) i na masę orzechową układamy drugi blat biszkopta orzechowego I. Wierzch tortu nasączamy resztą ponczu i dekorujemy (ja użyłam do dekoracji masy orzechowej, orzechów i okruszków ciasta na oblepienie boków
psgotujemyZielone gnocchi Postanowiłam troszkę odmienić nasze tradycyjne kopytka i dziś zachęcam Was do przygotowania włoskich kluseczek gnocchi z dodatkiem natki, czyli na zielono. Doskonale smakują po prostu posypane świeżo startym parmezanem i skropione oliwą z oliwek. Ja dodaję do nich pesto z rukoli, ale doskonały też będzie każdy inny(...)siekamy.W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy ziemniaki, jajko, natkę i sól. Szybko zagniatamy lekko lepiące się ciasto. W razie potrzeby w trakcie zagniatania podsypujemy mąką. Z ciasta odkrawamy kawałek, formujemy z niego cienki wałeczek o średnicy około 2 cm, następnie kroimy
Kulinarne przygody Gatity