orzechów włoskich 10 dag trzcinowego cukru brązowego 2 łyżki wody 50 g klasycznej gorzkiej czekolady Goplana Sos czekoladowo-malinowy: 10 dag klasycznej gorzkiej czekolady Goplana 1/2 szklanki soku malinowego z kawałeczkami owoców 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru melisa i maliny do dekoracji Sposób przygotowania: Orzechy w karmelu: Orzechy rozdrobnić wałkiem do ciasta , przesypać na suchą patelnię
Wanilia i KardamonSkładniki:2,5 szklanki mąki,4 łyżki powideł śliwkowych,3-4 łyżki kakao,1/2 kostki margaryny,1 łyżeczka sody,4 łyżeczki przyprawy do piernika,2 szklanki
Aga w kuchniSkładniki mąka, 2 szklanki cukier, 3/4 szklanki jajka, 4 sztuki olej, 2/3 szklanki soda oczyszczona, 1.5 łyżeczki jabłka, 5 sztuk cynamon, 1 łyżeczka gorzka czekolada, 2/3
Gotowanie moimi oczaminajpopularniejszych włoskich pieczyw i przekąsek. Wspaniale komponują się z mnóstwem składników, wedle gustów i podniebień smakoszy. Można je opleść prosciutto, maczać w oliwie, przetworach czy kawie. Każdy odnajdzie w nich swoją inspirację. 250 g mąki 10 g drożdży 180 ml ciepłej wody łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy 1 żółtko Posypka: sól / suszone pomidory / czarnuszka / rozmaryn / sezam Zagniatamy ciasto z mąki
Bon Ton Italiaplacki ziemniaczane w wersji wypasionej i sos pomidorowy zrobiony zgodnie z e -book #smakjęzyka . Na którym znajdziecie nie tylko ten, ale i wiele innych włoskich przepisów, tak po włosku jak i po polsku. Kto chce się uczyć języków i poznawać kuchnie z różnych zakątków świata, zapraszam na multikurs.pl . Placki: 2 kg ziemniaków cebula łyżeczka czarnego pieprzu(...)sito aby odsączyć nadmiar płynu, po 10 min przekładamy do naczynia, ścieramy cebulę i doprawiamy. Delikatnie zlewamy płyn po ziemniakach, a osiadłą na spodzie skrobię przekładamy do ciasta ziemniaczanego. W ten sposób nie potrzebujemy dodawać mąki do ciasta, jest ono czysto ziemniaczane,a podczas smażenia mniej pryska. Do tego placki są bardziej delikatne i chrupiące. Pierwszą patelnię smażymy
Dieta moja pasjaDziś w mojej kuchni zapachniało orientem. Chciałbym zaproponować Wam garstkę indii na talerzu. Soczyste kawałki kurczaka w gęstym, aromatycznym i pikantnym sosie. Złagodzonym aksamitnym mlekiem
kulinarnyJawłoskich 150 g startych na grubych oczkach kwaśnych jabłek 1 łyżeczka soli Przygotowanie: 1. Zaczyn: Drożdże wymieszać ze 100 ml wody. Dodać 100 g mąki pszennej typ 750 oraz miód. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-60 minut. 2. Po tym czasie do zaczynu dodać pozostałe składniki i dobrze wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, elastycznego ciasta
Nastoletnie Wypiekaniejest pyszny i wygląda wspaniale z tyloma ciekawymi warstwami. Znajdziemy w nim bakalie, orzechy, alkohol i polewę czekoladową. Smaki dobrze się ze sobą łączą i myślę, że będzie dobrym ciastem na rodzinne spotkanie. Bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z książki siostry Anastazji). Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Świąteczny Makowiec Śnieżny Składniki: Biszkopt(...)łyżeczki żelatyny 1/3 szklanki gorącej wody 2-3 łyżki cukru pudru Masa orzechowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g miękkiego masła 100g cukru pudru 150g zmielonych orzechów włoskich 1/2 szklanki gorącego mleka 3 żółtka 3-4 łyżki spirytusu Polewa: 150g masła 3 kopiaste łyżki kakao bez cukru 3 kopiaste łyżki cukru pudru 6-7 łyżek wody Dodatkowo: wiórki kokosowe
Mała Cukierenkachłodny zimowy wieczór warto zjeść energetyczny posiłek który nas rozgrzeje i doda energii. Grzanki z piernika to pomysł na pozbycie się lekko czerstwego ciasta, dodatek sera camembert przełamuje całą słodycz a aromatyczne jabłka z miodem i orzechami to kropka nad i. Wspaniała przystawka na słodko-wytrawnie. Polecam bo choć połączenie nieco awangardowe to ….niebo w gębie! Składniki: 3-4 kromki(...)podsuszonego piernika z bakaliami 100 g sera camembert garść suszonych jabłek 1 plaster suszonej pomarańczy 1 łyżka miodu lipowego 1 łyżeczka rozdrobnionych orzechów włoskich 3-4 kostki mlecznej czekolady Sposób wykonania: Suszone jabłka i plaster pomarańczy zalewamy zimną wodą tak aby zostały przykryte, gotujemy do miękkości, jabłka odcedzamy-wodę możemy zachować do kompotu, jest aromatyczna. Następnie ostudzone jabłka kroimy nożem
Wanilia i Kardamonkolejne pyszności gotowe! :D Kurde, czy ja czasami nie rozpieszczam Was za bardzo tymi przepisami?! ;) Sycące banany i lekkie, kefirowe ciasto to świetny pomysł na leniwe śniadanie do łóżka, słodki obiad , czy też podwieczorek na ciepło. Prażone orzechy to taka kropka nad I, która sprawia, że ciężko oderwać się od talerza. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 2 osób ) * mąka – 2 pełne(...)łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta * małe jajko – 1 szt * kefir – 3 czubate łyżki * banan – 1 szt DODATKOWO: * orzechy włoskie + miód * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Sypkie składniki miksujemy z płynnymi, dodajemy rozgniecionego banana – mieszamy. Smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju. Podajemy z prażonymi na miodzie orzechami włoskimi. Smacznego
Ostra na SłodkoZapraszam na włoskie kluski skąpane w niesamowicie smacznym botwinkowym sosie, czyli na pyszny, wiosenny obiad. Zachwyca smakiem, polecam! Składniki na gnocchi w botwinkowym sosie: 1 kg ugotowanych w mundurkach, w osolonej wodzie, mączystych ziemniaków (sypkich) 1 szklanka mąki 1 małe jajko Zimne ziemniaki obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę, delikatnie mieszamy, żeby mąka oblepiła ziemniaki. Następnie(...)dodajemy małe jajko i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Jeśli ciasto jest klejące dodajemy odrobinę mąki (nie za dużo, bo w rezultacie otrzymamy bardzo twarde kluski). Na oprószonej mąką stolnicy dzielimy ciasto na mniejsze kawałki, każdy z nich rolujemy na wałeczek o średnicy 2 cm, delikatnie spłaszczamy i tniemy na niewielkie kawałki. Teraz za pomocą krajarki do jajek formujemy kluski. Każde
Rozpustne gotowanieSzybkie w przygotowaniu naleśniki ziołowe z kremowym serkiem śmietankowym, przełożone plastrami wędzonego łososia lub włoskiej szynki parmeńskiej z dodatkiem świeżej sałaty. Czy może istnieć lepsza przekąska ? Składniki : 2 jajka 2 łyżki wody 1 łyżka mąki pełnoziarnistej 1/2 łyżki ziół (bazylia, oregano itp.) sól pieprz Dodatkowo : serek kremowy np. Mój Ulubiony, Almette, łosoś wędzony, szynka parmeńska, sałata itp. Rozgrzać patelnie(...)Wszystkie składniki oprócz dodatków wymieszać w misce za pomocą łyżki. Patelnię przesmarować masłem i wylać tyle ciasta, aby pokryło powierzchnię cienką warstwą. Smażyć naleśnika do zniknięcia surowego ciasta. Przełożyć na talerz, posmarować serkiem, ułożyć plasterki szynki lub łososia i sałatę. Zawinąć i podawać. Smacznego
Chocolate Muffin Blogpolewę i dekorację mleczną HELIO Polecam ją , gdyż bardzo szybko się "robi".Po rozpuszczeniu pastylek polewy HELIO zyskują gładką i kremową konsystencję, która ułatwia równomierne pokrycie całego ciasta. Ja zrobiłam krateczkę. Opakowanie zostało wykonane ze specjalnej folii, odpornej na działanie wysokiej temperatury niezbędnej do sprawnego wykorzystania Polewy HELIO w kuchni, tj. do 75-80 ºC. Polewę(...)JABŁKOWY 2 kg słodko-kwaśnych jabłek 1 łyżeczka cynamonu jedna trzecia łyżeczki kardamonu pół szklanki suszonej żurawiny, ja dałam nieco więcej 10 daktyli WIERZCH pół szklanki siekanych orzechów włoskich HELIO pół szklanki płatków migdałowych HELIO polewa i dekoracja mleczna HELIO Daktyle pokrój w cieniutkie plasterki i zalej gorącą wodą, pozostaw na około 10 minut. Jabłka umyj, obierz
Z Kuchni Do Kuchniprzygotowania którego uzyłam kawy vaspiatta espresso, którą otrzymałam od sklepu internetowego http:// www.sklep.coffea.pl/ . Serdecznie polecam. Składniki na biszkopt makowy: 700 g suchego maku 100 g orzechów włoskich 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 g miękkiego masła 3 żółtka 30 g likieru kawowego(...)tortownicy przełożyć pierwszy blat biszkoptu i posmarować połową masy, Gdy tort będzie już złożony posypać go po wierzchu startą czekoladą. Biszkopty namoczyćw ostudzonej kawie i poukładać dookoła ciasta. Tort zakryć delikatnie folią i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. Wyjąć i przed podaniem udekorować kwiatkami. Podawać z kawą lub ulubioną herbatą. Smacznego
Gosia gotujecukru 34 łyżki masła, roztopione 3-4 łyżki mleka w proszku 2-3 łyżeczki soku z cytryny 450 ml wody, 2 niepełne szklanki Dodatki: 3/4 szklanki pokrojonych orzechów włoskich 1/2 szklanki pokrojonych kandyzowanych fig 5-6 łyżek otrębów żytnich 1. Drożdże rozkruszyć i rozpuścić z cukrem i połową szklanką ciepłej wody, odstawić na 10 minut, aby drożdże(...)przez 2 minuty otręby z pokrojonymi orzechami, odstawiamy do wystudzenia.3. Do miski przesiewamy dwa rodzaje mąki, dodajemy sól, mleko w proszku, masło, sok z cytryny oraz rozczyn drożdżowy. Wyrabiamy ciasto przez kilka minut, dodajemy figi i prażone otręby z orzechami. Wyrobione ciasto zostawiamy w misce na ok 30 minut do wyrośnięcia, wierch miski przykrywamy folią do żywności, aby ciasto
Apetyczna babeczkapoprzednim poście, chodził za mną ten nieszczęsny sernik, aż znalazłam przepis, a nawet dwa. Ten drugi był tak nietypowy i intrygujący, że po zrobieniu jednego ciasta chciałam spróbować drugie. I oczywiście wypróbowałam. Był tak nietypowy, że musiałam sprawdzić czy mi się uda.Sernik z żelatyną i do tego zwinięty w roladę:) Oczywiście, że się uda. A moje dzieciaczki(...)smakuje jak lody. Składniki: 75 dag białego sera 1 szklanka cukru- u mnie nie pełne 2 żółtka 4 łyżeczki żelatyny 2 opakowania herbatników 10 dag posiekanych orzechów włoskich aromat pomarańczowy lub wanilia 10 dag masła Wykonanie : Ser zemleć, herbatniki pokruszyć, żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Żółtka utrzeć z cukrem na parze, dodać masło, aromat, ser , posiekane orzechy oraz
Ciasteczkowy Potwór