ciasto włoskie - 500 przepisów (strona:10/34)

Markizy orzechowe 126

cukru pudru 120 g mielonych orzechów lub migdałów 2 łyżki konfitury morelowej lub z pomarańczy 1 łyżka rumu/amaretto/cointreau Dodatkowo: połówki orzechów włoskich podprażonych w piekarniku odrobina gęstego lukru  Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Owinąć folią i schłodzić w lodówce przez godzinę. Przygotować krem. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z mielonymi orzechami lub migdałami, konfiturą i alkoholem

Świat Ciasta
Ciasteczka z kaszy gryczanej 165

www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com  Przepis znalazłam na stronie portalu: Przyślij Przepis (gosia56). Skorzystałam z propozycji na ciasto (z lekkimi modyfikacjami) i przygotowałam ciasteczka na dwa sposoby. Poniżej przedstawiam wersję uproszczoną - z miodem i orzechami (a tu pierożki ). Ciasteczka wyszły smaczne, kruche i idealne na słodką przekąskę. Jeśli lubicie kaszę gryczaną - to koniecznie musicie je upiec! (około 40 sztuk) 100g ugotowanej(...)pszennej 40g masła/margaryny   100g cukru  1 łyżeczka cukru waniliowego 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  Dodatkowo (opcjonalnie): miód  orzechy włoskie Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto cienko rozwałkować (podsypując mąką) i wykrawać z niego dowolne kształty. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika

Di gotuje
Przepyszne ciastka z maslem orzechowym 153

sodę. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, żeby powstała jednolita masa. Wyjąć ciasto z miski i lekko zagnieść jeśli masa nnie jest gładka. Ciasto jest kruche, nie da się rozwałkować. Formowanie ciastek – wziąść ręką masę, tak oloło wielkości orzecha włoskiego i uformować kulkę. Spodnią część zamoczyć w mące a górę w cukrze. Rozłożyć kulki w odstępach, stroną na której jest mąka

Kuchnia Pokoleń
Tarta malinowa z włoskim serkiem 149

szkl mąki 2 jajka pół szkl cukru pół kostki margaryny szczypta proszku do pieczenia cukier waniliowy nadzienie serek typu włoskiego Capri 200 g pół szkl mleka pół szkl cukru 2 łyżeczki żelatyny maliny listki mięty Z podanych składników zagnieść ciasto. Formę posmarować tłuszczem i wylepić ciastem, nakłuć widelcem, upiec w temp 180 st ok 13-14 min. Ciasto wyjąć

Gotowanie jest łatwe
Rabarbarowy śmieciowiec 143

łodygi rabarbaru * jabłko * 200g truskawek * szklanka cukru trzcinowego * łyżka cukru waniliowego * garść rodzynek * 3 jajka * 2 łyżki kakao * garść orzechów włoskich * 2 szklanki mąki pszennej * łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie :  W podanej kolejności układamy składniki ciasta w misce. Jeden składnik przysypujemy drugim. Odstawiamy na minimum 30 minut. Wymieszać dokładnie. Przełożyć do formy i piec przez godzinę w 180 stopniach

Magiczne Życie Marty
Ciasteczka z płatkami owsianymi i słonecznikiem 161

patelni. Studzimy. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku i proszek do pieczenia - dokładnie ucieramy. Łączymy z resztą składników - zagniatamy. Ciasto będzie się delikatnie lepić do dłoni Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, delikatnie spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok 2 cm. Pieczemy do zarumienienia w temperaturze ok 175 stopni. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Zdrowe krakersy pomidorowo-bazyliowe z serkiem kremowym 156

kukurydzianej 1/4 łyżeczki sody 2-3 łyżki sezamu 3 łyżki wody 1/4 łyżeczki soli Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Mieszamy łyżką, a następnie zagniatamy ciasto(nie powinno być zbyt lepkie). Odrywamy po kawałku wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę i dość mocno spłaszczamy(im cieńsze, tym bardziej chrupiące). Pieczemy w 180 stopniach ok. 25-30 minut, aby nie były w środku

FitKot
CIASTO MARCHEWKOWE 106

jego bajka. Podczas niedzielnej Żarłostacji Opolanie utwierdzili mnie w przekonaniu, że to nie tylko moje ulubione ciasto :) SKŁADNIKI: 2 jajka 150 ml oleju 200 g cukru trzcinowego 200 g startej marchewki 75 g pokrojonego w drobną kostkę ananasa 50 g włoskich orzechów, posiekanych 50 g wiórków kokosowych 200 g mąki 2 łyżeczki startego imbiru 1 łyżka przyprawy do piernika szczypta(...)godzinę, w piekarniku nagrzanym do 150 stopni (u mnie 160 st.). Na zimne ciasto wylewamy polewę i ozdabiamy w dowolny sposób. - See more at: http://www.bistromama.pl/2012/09/ciasto-marchewkowo-imbirowe.html#sthash.7IXfDzVE.dpuf 2 jaja 200 g brązowego cukru 150 ml oleju roślinnego 200 g drobno startej marchewki 50 g posiekanych orzechów włoskich 75 g drobno pokrojonego ananasa (ominęłam) 50 g wiórek kokosowych 200 g mąki

Kuchnia w opałach
Sernik Babci Krysi 372

Składniki na kwadratową formę o boku 24 cm: 1 kg sera półtłustego, odciśniętego 300 g cukru pudru 250 g masła 10 jajek 1 op. cukru wanilinowego

My Culinary Art
Ciasto czekoladowe z cukinią 131

pierwsze „warzywne” ciasto, ale na pewno nie ostatnie. Całej rodzinie tak bardzo przypadł do gustu jego smak, że pewnie zdążę je zrobić w tym roku jeszcze kilka razy :) W cieście w ogóle nie czuć cukinii, ale dzięki jej obecności pozostaje ono bardzo długo wilgotne i świeże (4-go dnia smakowało tak samo jak tuż po upieczeniu). Choć w przepisie jest(...)jest upieczone). Po upieczeniu ciasto odstawiamy na ok. 10 minut i dopiero wyjmujemy z formy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Na koniec polewamy ciasto gotową polewą czekoladową lub roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Smacznego

MyCookBook.pl
Orzeszki kakaowe 214

tutaj..według mnie ciasto było ciut za słodkie.. i dlatego nie robiłam masy orzechowej..a niepotrzebne resztki [ nie zawsze uda się upiec idealne orzeszki, jeśli damy za dużo ciasta] odcięte od upieczonych orzeszków wymieszałam z dżemem..najlepiej kwaskowatym.i tak nadziałam orzeszki...Przepis mimo to cytuję wraz z nadzieniem orzechowym..może komuś przyda się i przepis na nadzienie orzechowe(...)cukru pudru  1 łyżka kakao  Nadzienie: 15 dag masła  15 dag cukru pudru  10 dag orzechów włoskich mielonych  mleko (ok. pół szklanki)  około 30 g spirytusu Z podanych składników zagnieść ciasto. Formować niewielkie kulki i wkładać każdą kulkę do rozgrzanej foremki do pieczenia orzeszków. Mielone orzechy sparzyć gorącym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem

Moje domowe kucharzenie
Tarta z jabłkami i orzechami 186

obierajcie ich ze skórki) 260 g marmolady wieloowocowej twardej - użyłam opakowanie firmy Jamar spora garść mielonych orzechów włoskich szczypta cynamonu opakowanie cukru wanilinowego dodatkowo: tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blachy Przygotowanie: A teraz wracam do mojego gotowego ciasta, nie miałam czasu przygotować je sama. Rozwałkowuje je i układam w formie do tarty, którą uprzednio wysmarowałam masłem

Zasmakuj Kuchni
Miodownik z kajmakiem czekoladowym 387

zagnieść, podzielić na trzy części, każdy placek piec osobno w 175 C przez 10 minut.  Na trzecią część ciasta, która będzie na samej górze, proszę przygotować masę z orzechów, trzeci placek pieczemy razem przygotowanymi orzechami.Masa orzechowa: 40 dag orzechów włoskich  5  dag masła  4 łyżki cukru  3 łyżki miodu 1. Masło rozpuszczamy z miodem

Apetyczna babeczka
Ucierana szarlotka z ajerkoniakiem 136

był dobry wybór. Nie chciałam piec ciasta w minioną sobotę. Nadszedł czas lżejszej kuchni po świętach. Ale przypadkiem na włoskim blogu znalazłam przepis na szarlotkę z ajerkoniakiem. Miałam w planach zrobić ją za jakiś czas, ale nie wytrzymałam. Szybko udałam się na targ. Kupiłam jaja wiejskie, jabłka. I do dzieła. Jak wykonać ajerkoniak? Można kupić lub zrobić samemu. Jest mnóstwo(...)gram ksylitolu 100 gram masła 82% miękkiego cukier z prawdziwą wanilią skórka z jednej cytryny ajerkoniak Jabłka obrać pokroić na ósemki a potem na cienkie plasterki. Zacząć robić ciasto. Masło utrzeć z ksylitolem na puch. Następnie dodawać po 1 jajku wybijając najpierw do filiżanki. Po woli dodawać mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem waniliowym i skórkę cytrynową.  Rozgrzać piekarnik

AZgotuj!
Mini eklerki z kremem waniliowym 146

łyżeczki aromatu waniliowego Polewa czekoladowa - 50 g masła - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżka kakao - 1 jajko - troszkę zmielonych orzechów np. włoskich Powyższe składniki miałem na ok. 20 eklerków o wielkości ok. 8 cm.   Zacząłem od ciasta. Zgodnie z zaleceniami autora przepisu najpierw wrzuciłem do garnka masło i wlałem mleko, a następnie gotowałem aż do momentu rozpuszczenia masła. Kolejnym

Kuchenne Wariacje

Proponowane wyszukiwania