było przepyszne. Biało-zielony wegetariański kulebiak (5 osób) Składniki: 2 ciasta francuskie 1 opakowanie mrożonego brokuła 1 duża kalarepa 1 szklanka mrożonego zielonego groszku 6-7 szt. szpinaku (brykiet) 10 małych pieczarek 1 słodka śmietana ok. 300 ml 1 serek topiony z ziołami 1 szklanka tartego żółtego sera 1 jajko gałka muszkatołowa, pieprz, lubczyk, tymianek Zaczynamy od ugotowania(...)końcu dodajemy żółtko, aby zagęścić sos. Mocno mieszając zdejmujemy z ognia. Sos mieszamy z warzywami. Pamiętajcie, aby brokuła podzielić na małe kawałki. Powstałą masę przekładamy na rozłożone na blaszce ciasto i układamy coś w rodzaju kopca na całej długości ciasta. Następnie przykrywamy kopczyk drugim ciastem. Z obydwu boków pozostanie nam trochę ciasta, więc przed zawinięciem, kładziemy na całej długości słupki
vegetaniemoje najśmielsze oczekiwania. Rum jest dość mocno wyczuwalny (całe 125 mililitrów!) i nadaje całości specyficznego aromatu. Niezwykle wilgotne dzięki ogromnej ilości jabłek - ledwo udało mi się je wymieszać z ciastem - ale nie zakalcowate. Wyborne! Smakowało wszystkim, i zniknęło w ciągu jednego popołudnia! Polecam - naprawdę warte spróbowania. A podczas pieczenia po domu rozchodzi się taki jakby świąteczny zapach...Wczoraj też piekłam(...)miksera. Wlać resztę rumu, połączyć. Wsypać orzechy i jabłka razem z rumem, w którym się moczyły. Dokłądnie wymieszać łyżką.Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać powierzchnię łyżką.Piec w 180 st. C. 40-45 minut, aż do suchego patyczka.Ostudzić w formie.Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej. Szprycą lub łyżeczką ozdobić
Pożeraczka, czyli raz adobrzedomu postanowiłam wreszcie je upiec. W oryginalnej wersji bułeczki są z truskawkami. Ja upiekłam je z jeżynami bo jeszcze miałam mrożone. Bardzo lubię jeżyny bo są wspaniałym dodatkiem do ciast i kremów. Mają te właściwości, że nawet po rozmrożeniu zachowują swój pierwotny kształt i nie rozłażą się tak jak inne owoce. Przepis pochodzi z tej strony z moimi zmianami. Wspaniałe(...)łyżką mąki i cukru i odstawić do momentu aż drożdże ruszą) Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia swojej objętości na około 1,5 godziny. Gdy ciasto będzie wyrośnięte, należy je ponownie krótko wyrobić a następnie podzielić na 12 równych części. Z każdego kawałka uformować bułeczkę i układać
Na słodko lub wytrawniemnie nadal truskawkowo. Dzisiaj zapraszam na knedle z dodatkiem twarogu nadziewane truskawką. Podane na musie truskawkowym i polane masełkiem z dodatkiem bułki tartej. Pyszności. Składniki: 700 g ziemniaków (obranych) 250 g twarogu półtłustego 1 jajko 2 szkl mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej truskawki Przygotowanie:Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć. Truskawki na mus zmiksować. Ewentualnie dosłodzić cukrem(...)Ciasto nie powinno się za mocno kleić do rąk. Odrywać po kawałku ciasta, uformować placek na środku położyć truskawkę i uformować knedel. Wkładać do gotującej się wody i od wypłynięcia gotować na lekkim ogniu około 8-10 minut w zależności jak duże zrobimy knedle. Wyjąć łyżką cedzakową. Na talerz nałożyć mus truskawkowy, ugotowane knedle i polać masłem z bułką tartą
Ala piecze i gotujecukier i mąkę i zagniatamy. Ciasto powinno być lepkie. Na obsypany mąka blat wyjmujemy ciasto, rolujemy, lekko spłaszczamy, a następnie odkrajamy niewielkie kawałki.Leniwe wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy do momentu wypłynięcia.Podajemy z ulubionym sosem owocowym, masłem, albo bułką tartą i cukrem.Smacznego
Słodkie Przyjemnościobieramy , kroimy w cieniutkie plasterki i mieszamy z namoczonymi rodzynkami.Nadzienie układamy równomiernie na całości ciasta makaronowego.Zakładamy delikatnie boki i zwijamy strudel.Zwinięty układamy w formie do keksa ( ja używam silikonowej , ale jeśli macie metalową , to wysmarujcie ją masłem i obsypcie bułką tartą.Tak przygotowany strudel smarujemy po całości miękkim masłem i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika
Ostra na Słodkozmielony, szczypta kurkumy. Przygotowanie: Cebulę, ziemniaki, czosnek razem miksujemy, cukinię i marchewkę na cienkiej tarce trzemy. Cukinię z nadmiaru wody odsączamy, wszystkie warzywa razem ze sobą mieszamy. Dodajemy jajko, mąkę, rozmaryn, kukurydze i płatki owsiane, a solą, pieprzem, kurkumą jest doprawiane. Z przygotowanego „ciasta” placki na oleju rzepakowego smażymy, wyjmujemy gdy złoto – brązowy kolor ich widzimy. Na papierowy ręcznik
Moniki Smakołykidodaniu mąki zrobiła mi się kruszonka, dodałam więc do ciasta połowę ubitych białek aby ciasto było rzadsze. Resztę ubitej piany dodałam na koniec i wymieszałam już całość silikonową łyżką. W opisie nie było też mowy o posmarowaniu formy tłuszczem i obsypaniu bułka tartą, dla mnie to normalna sprawa, ale dla laika może to stwarzać problem podczas wyciąganiu babki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki tartych jabłek*500 ml śmietany kremówki*2 zagęstniki do śmietany*1 cukier wanilinowy*1 galaretka czerwonaSposób wykonaniabiszkoptOddzielić białka jaj od żółtek.Białka ubić z sokiem z cytryny na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać dodając żółtka.Na koniec dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.Wylać ciasto do małej prostokątnej formy (24/30 cm) z dnem
Mix smakuzaczęłam działać. Szybkie zakupy, spacer z psem, i już kręciłam lody. Później znalazłam w sobie nieco energii na ćwiczenia, po których z radością wkroczyłam do kuchni i zaczęłam robić ciasto. Efekty wyciągałam z piekarnika kwadrans po północy, a lody miksowałam do drugiej nad ranem, żeby na pewno miały odpowiednią konsystencję. C. wrócił do domu bladym świtem i wyraził zdumienie(...)resztkę rabarbaru - została po tarcie, pokrojona w jakieś dziwne kawałki; szczerze mówiąc, nie myślałam, że nada się do czegokolwiek... Aż przypomniałam sobie o ciasteczkach, które widziałam na blogu Domowe wypieki. Prześliczne, zgrabne maleństwa, z niewielką ilością kwaśnych, rabarbarowych kawałeczków. Rewelacja! Przygotowuje się je dosyć szybko - u mnie czas się wydłużył przez chłodzenie ciasta, ale dzięki temu o wiele
Pożeraczka, czyli raz adobrzePomysł jest moim autorskim pomysłem , który wpadł mi do głowy zupełnie spontanicznie!Jestem wielką fanką ciasta marchewkowego na słodko ( zarówno w formie rogalików , które robię niezwykle
Ostra na SłodkoJakby ktoś zapomniał, powtórzę: jeżyny opanowały moją kuchnię. Są wszędzie: w ciastach, lodach, przetworach, a nawet w mrożonej herbacie (która ma absolutnie obłędny kolor i smakuje wyśmienicie). Nie umiem się im oprzeć - co przechodzę obok krzaczka, zrywam najpierw kilka najdorodniejszych, które od razu lądują w buzi. A potem patrzę na te niezwykle urokliwe owoce i nie potrafię sobie odmówić uzbierania(...)teraz z nimi zrobić...Była tarta, która zniewoliła wręcz nasze kubki smakowe. Połączenie jeżyn z chałwą okazało się strzałem w dziesiątkę. Tym razem postanowiłam upiec sernik - stwierdziłam, że połączenie białej masy serowej z niemal czarnymi owocami da co najmniej zadowalający efekt. Nie pomyliłam się.Miałam w lodówce trochę białek, wymyśliłam więc, że ciasto upiekę tylko na nich. Dzięki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDługo szukałam idealnego przepisu na jakieś ciasto z białek, bo jak wiadomo, czasami trochę ich zostaje i nie wiadomo co z nimi zrobić. Szukałam, szukałam i znalazłam 2 przepisy na wielkiezarcie.pl. Ale jak to zawsze ze mną bywa musiałam je jakoś przekształcić i wyszło co wyszło :) Według mnie jest pycha ! I najważniejsze - bardzo szybko(...)drugiej kakao i posiekaną czekoladę.Prodiż natłuścić i wysypać tartą bułką. Wylać najpierw białą masę, na to czarną i delikatnie wymieszać obie masy np. długą wykałaczką. Oczywiście tutaj możliwości jest dużo, można np. robić na zmianę z masy kleksy i wyjdzie nam wtedy łaciate ciasto :) Możliwości jest wiele :)Smacznego
charlotte gotujetort, ale uznałam, że ciasto marchewkowe bardziej wpasuje się w tematykę bloga. Zanim przejdę do przepisu, chciałam krótko podsumować ten pierwszy, wspaniały rok. W ciągu tego roku mój blog został oglądany aż 145 tys. razy! Spośród 83 wpisów, najchętniej oglądaliście: 1. Zupa krem z pomidorów 2. Spaghetti z tuńczykiem 3. Tarta z kurczakiem, pieczarkami(...)Instagram (linki w lewym górnym rogu). Mam nadzieję, że kolejny rok będzie równie udany, a ja nie raz zaskoczę Was jakimś przepisem :) Na koniec zamieszczam przepis na przepyszne ciasto marchewkowe! CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM TWAROGOWYM Składniki na ciasto: - szklanka mąki pszennej - 2/3 szklanki brązowego cukru - 3 jajka - 1/3 szklanki oleju - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 szklanki startej marchewki
Zgrabne Gotowaniedrugiej misce mikserem na wolnych obrotach wymieszać: masło, mleko, jajka, cukier, tartą marchewkę i ekstrakt z wanilii (jeżeli wyjdzie zbyt wodniste to odlewamy trochę wody)3. Następnie dodać masę do mąki i wymieszać łyżką.Jak przestygnie ciasto/babeczki posmarować cytrynowym lukrem (lukier: cukier puder (na całe ciasto starczą jakieś 3 i 1/2 łyżki - 40g), sok z cytryny - ucierać
Malowane smakiem