tort, ale uznałam, że ciasto marchewkowe bardziej wpasuje się w tematykę bloga. Zanim przejdę do przepisu, chciałam krótko podsumować ten pierwszy, wspaniały rok. W ciągu tego roku mój blog został oglądany aż 145 tys. razy! Spośród 83 wpisów, najchętniej oglądaliście: 1. Zupa krem z pomidorów 2. Spaghetti z tuńczykiem 3. Tarta z kurczakiem, pieczarkami(...)Instagram (linki w lewym górnym rogu). Mam nadzieję, że kolejny rok będzie równie udany, a ja nie raz zaskoczę Was jakimś przepisem :) Na koniec zamieszczam przepis na przepyszne ciasto marchewkowe! CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM TWAROGOWYM Składniki na ciasto: - szklanka mąki pszennej - 2/3 szklanki brązowego cukru - 3 jajka - 1/3 szklanki oleju - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 szklanki startej marchewki
Zgrabne Gotowaniedrugiej misce mikserem na wolnych obrotach wymieszać: masło, mleko, jajka, cukier, tartą marchewkę i ekstrakt z wanilii (jeżeli wyjdzie zbyt wodniste to odlewamy trochę wody)3. Następnie dodać masę do mąki i wymieszać łyżką.Jak przestygnie ciasto/babeczki posmarować cytrynowym lukrem (lukier: cukier puder (na całe ciasto starczą jakieś 3 i 1/2 łyżki - 40g), sok z cytryny - ucierać
Malowane smakiem180C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do formy do pieczenia. Widelcem nakłuwamy powierzchnię ciasta, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch groch ceramiczny (lub cokolwiek innego co obciąży ciasto). Pieczemy przez 15 minut, po czym zdejmujemy papier i groch i pieczemy kolejne 5 minut.W międzyczasie masę robimy miksując ze sobą sok i skórkę z cytryny oraz cukier. Cukier musi się(...)lejąca, ale tak ma właśnie być. Wylewamy masę do podpieczonego spodu i pieczemy 15 minut.Bezę robimy ubijając białka z cukrem na sztywną pianę. Pianę rozprowadzamy na wierzchu tarty i pieczemy ok 10 minut.Smacznego
Kulinarna rozmowaWykonanie: Mąkę przesiać dodać jajko, mleko, sól, oliwę i wodę gazowaną, dokładnie wymieszać ciasto tak aby nie pozostały grudki. Smażyć na rozgrzanej patelni. Wykonanie krokietów: Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz, składamy w kwadracik, obtaczamy w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej i smażymy na zloty kolor z obu stron
Krakowskie smaki Aniprzepyszne, że zniknęły nie wiadomo kiedy. Jeśli wolicie jednak nieco więcej ciasta w cieście to przygotujcie je z półtorej porcji do podanej ilości masy makowej. Do takiego domowego makowca trzeba zrobić pyszne makowe nadzienie. Te z puszki mają w sobie więcej bułki tartej i zagęstników niż maku i bakalii....Oczywiście jeśli ktoś nie czuje się na siłach niech upiecze
Smaczna PyzaPapryczki pimientos de padronEmpanadas z dynią i chorizoBruschetta z pieczoną paprykąJesienna sangriaPizza z szynką, rukolą i parmezanemSałatka z figami i boczkiemProwansalskie pieczone pomidoryPlacki z pomidorów z
Chilli Czosnek i Oliwaszk.cukru 50 g rodzynków Kresto 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich BackMit Okruchy ciast pokruszyć , dodać cukier i wymieszać.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Dodać cukier, rodzynki , posiekane orzechy i wymieszać.Układać w tortownicy natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy na przemian okruchy i jabłka [sumie ma być 7 warstw -4 okruchów
Moje domowe kucharzeniedość gęste ciasto .Odstawić do wyrośnięcia.Rozpuścić margarynę, Cukier wymieszać z cynamonem. . Z ciasta formować małe kuleczki , nie muszą być równe , ani idealnie foremne. Moczyć je w chłodnej margarynie i otaczać w mieszance cynamonowej Kulki wrzucać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy babkowej z kominem. Nie ugniatać , ani nie układać ich specjalnie równo. Kulki mają
Malinowa Kawiarenkaszklanki mąki tortowej * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem : * 4 śmietany kremówki * 5 śmietanfixów * 3 łyżki cukru * pół szklanki siekanych orzechów włoskich i laskowych * słoiczek konfitury wiśniowej * tarta czekolada mleczna oraz gorzka * sok z połowy cytryny * szklanka wrzątku * 2 łyżeczki cukru Przygotowanie : Jajka ubijamy na puszystą masę , dodajemy po trochę cukru i mieszamy około(...)ciasto jest upieczone . Odstawiamy do wystygnięcia. Kremówkę ubijamy z cukrem i fixami na sztywno. Duży blat biszkoptowy przekroić na 3 części a mały na dwie. Każdy blat nasączyć syropem z wrzątku , cukru i cytryny. Na pierwszej warstwie rozsmarować bitą śmietanę a na to posypać orzechy. Na drugi wyłożyć dżem wiśniowy i na górę bitą śmietanę. Posypać tartą
Magiczne Życie Martypuder do dekoracji Wykonanie: Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Masło roztapiamy. (np. w mikrofalówce przez minutę). Jajka ubijamy z cukrem. Dodajemy mąki i proszek do pieczenia i mieszamy. Nadal mieszając stopniowo dodajemy masło i cukier waniliowy. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni. Część ciasta wlewamy do formy. Resztę mieszamy z kakaem. Nakładamy drugą
W kuchni bez szafekcynamon Przygotowanie: formę smarujemy odrobiną masła i wysypujemy bułka tartą lub okruszkami z ciastek 2 jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, margarynę rozpuszczamy na małym ogniu i stopniowo dolewamy do masy jajecznej mąkę przesiewamy, dosypujemy zmielone orzechy włoskie oraz cynamon, dolewamy wodę jeśli ciasto będzie zbyt twarde masę przekładamy do formy, pieczemy przez około
Luźna Kuchniawcale nie ujęło tarcie :) bardzo ciekawy i pyszny eksperyment :)Polecam przepis!SKŁADNIKI:Spód;400 g ciastek HIT czekoladowych80 g masłaBudyń;1/3 szklanki mąki ziemniaczanej1/3 szklanki cukru5 żółtek0,5 litra mleka75 g masłaWypełnienie;4 banany1 duża cytryna500 g śmietanki 36%1 łyżka cukru1,5 łyżeczki żelatyny50 g gorzkiej czekolady + 1 łyżka mleka65 ml wodyWYKONANIE:Spód: Ciasta pokruszyć drobno.Roztopi(...)spód ciasta i wkładamy do lodówki.Wypełnienie:Kroimy banany w kostkę i wyciskamy do nich cytrynę, aby banany zachowały swój naturalny kolor i miały lekko kwaśny smak. Banany układamy na budyniu i wkładamy do lodówki.Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie i pozostawiamy do wystygnięcia.Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy cukier i żelatynę. Ubitą śmietankę dajemy na tartę i wkładamy
Serce zamknięte w formie pysznościletniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. 5. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem sosem do pizzy,nakładamy pozostałe składniki: cebulę, ogórka kiszonego, salami, paprykę, pomidory i oliwki, całość posypujemy najpierw przyprawą do pizzy, a potem tartym żółtym serem.6. Pizzę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i pieczemy
Kuchnia domowa Animiędzy okruszkami wypełniona jest powietrzem. Składniki: filety z kurczaka mąka jajka woda bułka tarta typu japońskiego Panko Filety z kurczaka umyć, osuszyć i lekko robić (najlepiej przez folię, aby nie porozrywać). Każdy kotlet obtoczyć w mące. Wymieszać mąkę z jajkiem i wodą (konsystencja ciasta naleśnikowego). Mięso zanurzyć w przygotowanym cieście naleśnikowym. Na zakończenie dokładnie obtoczyć w panierce Panko
Salonik smakównaszych tradycyjnych pierogów. Danie jest czasochłonne i wymaga sporo pracy ale naprawdę warto. Moim zdaniem przebiły nawet pierogi z kapustą i grzybami. Włoskie Pierożki Agnolotti Składniki: Ciasto: 300 g mąki 4 żółtka 1 jajko 4-5 łyżki wody (opcjonalnie) sól Farsz: 200 g wieprzowiny lub wołowiny (użyłam karczku) 3 ząbki czosnku około 6-7 suszonych pomidorów 1 liść(...)Worhestershire Dodatkowo: 50 g tartego parmezanu Przygotowanie: Mięso wkładamy do gotującej się wody. Dodajemy liść laurowy, 2 ząbki czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy mięso około 25 minut. Wszystko zależy od rodzaju mięsa jaki używacie. Kurczak ugotuje się oczywiście najszybciej. Mój karczek był gotowy po właśnie po około 25 minutach. Przygotowujemy ciasto na pierożki. Mąkę przesiewamy
Mania Gotowania