stało się ......urlop się skończył i trzeba wrócic do obowiązków ;) na poprawienie humoru upiekłam ciasto drożdżowe z jagodami i pyszną chrupiącą kruszonką. Ciasto jest puszyste , idealne do kawy. Nie ma potrzeba długiego wyrabiania. Bardzo polecam do wypróbowania. Blaszka wymiary : 37 x 25 cmCzas pieczenia: ok. 55 minutTemp. pieczenia : 185 CSkładniki: pół kg jagód 1 szkl. mleka 1 kostka masła(...)proszku do pieczenia 1 torebka cukru waniliowego tłuszcz i bułka tarta Sposób przygotowania: Mleko i 1/2 kostki masła podgrzewaj , aż masło sie rozpuści, przestudż. Do miseczki wsyp 3 szkl. mąki, drożdże oraz 1/2 szkl. cukru. Wbij 2 jajka. Powoli dolewaj mleko z masłem, zagniec ciasto. Kiedy zacznie odstawac od ścianek miseczki, przykryj je ściereczką i odstaw
Słodkości i nie tylkomnie w domu rabarbar, i cały koszyk kiwi. Sądzę, że przygotuję jakieś tarty, może koktajle, ciasteczka? Jej, tyle pomysłów, a tak mało czasu. A pro po małej ilości czasu, dzisiejszy przepis jest idealny dla tych którzy nie mają go zbyt wiele. Samo przygotowanie ciasta nie powinno Wam zająć więcej niż 10 minut - w przypadku ręcznego robota
Słodkie Przyjemnościjego upieczenia najlepiej nadają się mocno dojrzałe banany, więc należy wykazać się cierpliwością, odkładając kupione owoce na kilka dni, lub szukać w sklepach bananów z czerniejącą skórką. Jest to ciasto, które posmakuje osobom lubiącym banany, gdyż dominują one w smaku wypieku. Wielbicielom tych żółtych owoców ciężko będzie poprzestać na jednym kawałku upieczonego chlebka. Po przepis sięgnęłam do źródeł, czyli(...)wymieszać widelcem - formę wyłożyć papierem do pieczenia albo wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką lub bułką tartą - gotową masę przełożyć do formy, wyrównać - piec w 170-175 stopniach przez około 60 minut do tzw. suchego patyczka - jeśli po tym czasie patyczek włożony do ciasta jest nadal mokry, wydłużyć czas pieczenia o kolejne 10 minut - po upieczeniu chlebek wyjąć
Smakołyki Berenikikostek cukruDodatkowo:- 2 łyżki bułki tartej- 3 łyżki drobno posiekanych orzechów laskowych- ok. 12g masła- osolony wrzątek do gotowania- do posypania cukier, cynamon (jak kto lubi) Ziemniaki obieramy, myjemy, gotujemy w osolonej wodzie. Ugotowane odcedzamy i dokładnie odparowujemy. Po przestygnięciu – mielimy lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajka, gałkę muszkatołową oraz mąkę. Zagniatamy ciasto. Ilość użytej mąki zależy(...)ziemniaków. Jeżeli jest taka potrzeba (ciasto za luźne) dosypujemy mąki. Umyte i osuszone śliwki nacinamy z jednej strony (jeżeli to są węgierki, bo duże przekrajamy na połówki – tak, jak u mnie) i wyjmujemy pestki. Wkładamy po kostce cukru i zamykamy śliwkę. Urywamy małe porcje ciasta, rozpłaszczamy na placuszek, kładziemy śliwkę (lub połówkę), otulamy ją ciastem i formujemy kulę. Odkładamy
mojewypiekiinietylkominut. Po tym czasie usunąć obciążenie oraz folię/papier, ułożyć bezy, lekko wciskając je w ciasto o piec jeszcze 5minut.Pure z dyni, połączyć ze śmietanką, cukrem, jajkami oraz cynamonem. Całość zmiksować na jednolitą masę.Na podpieczony kruchy spód wylać masę dyniową.Tartę ponownie wstawić do piekarnika i piec 50 minut.* Żeby przygotować pure z dyni, upieczcie kawałki dyni w piekarniku
kolorowotorcikowoPrzepis na ciasto jabłkowe, który chciałabym Wam dzisiaj zaproponować dostałam kiedyś od naszej sąsiadki. W niczym nie przypomina tradycyjnej szarlotki, jest bardziej jak piernik - aromatyczny i pachnący, z nutą korzennych przypraw. Pasuje nie tylko do kawy czy na podwieczorek, świetnie nadaje się na smaczne i zdrowe śniadanie.Składniki:600 g jabłek300 g cukrucynamonrodzynkiorzechy1 szklanka oleju2 łyżeczki sody2 jajka400 g mąki(...)może być krupczatka)Jabłka kroimy na ćwiartki, wykrawamy szypułki i trzemy na grubych oczkach tarki. Dodajemy cukier, cynamon, bakalie, mieszamy i odstawiamy na 20 min.Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180°.Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem.Pieczemy około 1 godziny.Ciasto podajemy posypane cukrem pudrem.Ciasto jabłkoweCukrowy wzorek na cieście uzyskamy przez ułożenie na wierzchu ażurowej papierowej serwetki (często wykorzystywane
Ciastkozercyczekolady i ciast takich jak. np. murzynek będą wręcz zachwyceni!PS. Ciasto z pepsi znika w błyskawicznym tempie! SKŁADNIKI:( na tortownicę o średnicy 16 cm )Na większą podwajamy składniki!CIASTO:* jajko – 2 szt* mąka pszenna – 130 g* masło ( bardzo miękkie ) – 125 g* cukier – 150 g* pepsi – 120 ml* mleko – 25 ml* proszek do pieczenia(...)długo , żeby bąbelki z pepsi nie uleciały!Przelewamy do wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tartą ( lekko! ) tortownicy.Pieczemy w 180C ok. 45 – 50 minut ( sprawdzamy patyczkiem ).Zostawiamy w uchylonym piekarniku do CAŁKOWITEGO ostudzenia!Ostudzone polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub polewą. UWAGA!Ciasto po upieczeniu jest jeszcze mokre.MUSI wystygnąć , wtedy konsystencja zrobi się zwarta
Ostra na Słodkozrobić:) Tym razem, zamiast je zamrozić, przygotowałam smaczne i bardzo łatwe ciasto, a raczej nawet po prostu deser na ciepło:) na dnie blaszki ułożyłam banana oraz bakalie, zalałam ciastem i upiekłam:)) Prawda, że proste? Składniki: 3 białka, szczypta soli, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki soku z cytryny, 2/3 szklanki mąki pszennej, 3/4 łyżeczki proszku(...)plasterki. Ułożyć na dnie natłuszczonej i wysypanej bułką tartą małej foremki - keksówki. Skropić łyżką soku z cytryny. Posypać rodzynkami oraz skórką pomarańczową. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Powoli dodawać cukier oraz sok z cytryny. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz olej, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać na banana. Piec około 30 minut
Z miłości do słodkościwspominałam w przedostatnim poście, podczas grzybobrania nazbierałam także trochę jagód. Nie było ich wystarczająco dużo na jakieś większe ciastko czy tartę, ale na muffinki w sam raz. Ostatnie wspomnienie lata - tak powinny się nazywać. Inspiracja: TU. Składniki: 1 szklanka mąki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy 200 ml jogurtu naturalnego 1/3 szklanki oleju 1 jajko jagody(...)drugiej mokre: jajko, olej i jogurt. Mokre składniki wlać do suchych i połączyć, mieszając do uzyskania jednolitej masy. W formie do muffinek ułożyć silikonowe foremki lub papierowe papilotki. Ciasto wlewać do 3/4 wysokości każdej z nich. Na wierzchu układać po kilka jagód. Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C
Pasja SmakuTarta z warzywnymi dodatkami zaskoczy Was pięknymi kolorami. Zabawa przy jej przygotowaniu była znakomita, a uczta wyśmienita. Chociaż moje dzieci po kilka lat mają to w kuchni mi pomagają. Kroją, obierają, wałkują, układają. Mieszają, smakują, doprawiają. Pomysły kulinarne mi podrzucają, bo bujną wyobraźnię mają. Składniki: na kruche ciasto(...)termoobiegu. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm, podsypując mąką. Ciastem wykładamy dno i boki formy ceramicznej. Widelcem nakłuwamy ciasto, aby nam się nie podniosło. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15-20 min. Do wysokiego naczynia wlewamy śmietanę, dodajemy jajka, ser żółty, ser topiony, koperek i dokładnie mieszamy. Na podpieczone, lekko wystudzone ciasto układamy przekrojone na połowę jajka
Moniki SmakołykiAksamitny budyniowy krem waniliowy z owocami na kruchym miodowym cieście. Składniki ciasta: mąka ryżowa 1/2 szklanki mąka jaglana 1/2 szklanki mąka kukurydziana 1/2 szklanki karob
głodny alergikoliwki, trzemy ser. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość.Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto.Na koniec dodajemy pokrojone dodatki i ponownie zagniatamy.Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość.Papierowe foremki do muffinek smarujemy rozpuszczoną margaryną, umieszczamy w formie muffinkowej i wypełniamy je ciastem. Pozostawiamy
Mia Cucina Sofietawierzchu chrupiący, z cieniutką warstwą mięciutkiego i sprężystego miąższu. Ideał. Dodatki zmieniają się w zależności od pory roku i naszych zachcianek. Tym razem pizza była taka: SKŁADNIKI: Ciasto (na 3 średnie pizze) 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 250 g mąki pszennej 1 pełna łyże(...)oliwy z oliwek s ól, pieprz, 1 łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku 40 g tartego s era mozzarella 1/2 pęczka świeżej bazylii opakowanie rukoli 2 świeże pomidory kilka plastrów szynki parmeńskiej czarne oliwki tarty parmezan Drożdże wymieszać w kubku z 60 ml ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić
KUCHARNIAmasła lub margaryny360 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa100 g cukru pudru2 żółtka60 g tartego maku Back MitNa stolnicę wysypać mąkę. Dodać cukier i mak, dokładnie wymieszać. Następnie dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieśc ciasto. Gotowe ciasto chłodzić w lodówce ok 1 godziny. Następnie podsypać mąką i rozwałkować na grubość
Monia miesza i gotujeSerniki są lubiane przez wszystkich. Ten jest idealny do niedzielnej kawy - sernik z brzoskwiniami. Składniki: 1 kg tłustego zmielonego sera 8 jaj kostka masła ekstra
Salonik smaków