ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:139/220)

Krokiety z kurczakiem, serem i pieczarkami / Chicken, mushroom and cheese stuffed crepes 1648

pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 cebula, pokrojona w kostkę 150 g sera gouda, startego na tarce sól, pieprz bułka tarta 1 duże jajko rozbełtane z 2 łyżkami wody Przygotowanie: Zmiksuj wszystkie składniki na naleśniki, do powstania jednolitego ciasta i usmaż 6 cienkich naleśników. Na dużej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć piersi z kurczaka. Dopraw solą i pieprzem

karmelowy
Biscotto di Pasta Frolla, czyli przepyszne owocowe ciasto sypane. 145

dodajemy kakao i wszystkie w ostatnim etapie zagniatamy jak na kruszonkę. W trakcie zagniatania dodajemy ziarenka wanilii. Naczynie do tarty smarujemy masłem i posypujemy manną. Można ewentualnie użyć tortownicy i wyłożyć ją papierem. Wykładamy pierwszą warstwę kruszonego ciasta, układamy na tym truskawki, dodajemy drugą, kakaową warstwę i nanosimy na nią pozostałe owoce; na koniec przykładamy ostatnią częścią. Pieczemy

BaRepas
Babka cytrynowa z lukrem limonkowym 131

oraz ekstrakt waniliowy. Miksujemy do połączenia składników. Żurawinę oprószamy łyżeczką mąki, dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy łyżką. Formę do ciasta (ja piekłam z podwójnej porcji w dwóch foremkach o dł. ok. 30cm) smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 50-60 minut. Gotową babkę studzimy i polewamy lukrem limonkowym

mojewypiekiinietylko
Pyzy z mięsem 176

polowe ziemniakow zetrzec na drobnych oczkach tarki,odcisnac.Zlac sok,pozostawic by sie ustal.Sok wylac,skrobie pozostawic .wymieszac odcisniete tarte ziemniaki z przepuszczonymi przez praske .Dodac obie maki jajko i skrobie pozostala po odlaniu soku.Wyrobic na jednolite ciasto.nabierac lyzka porcje ciasta,rozplaszczyc w wilgotnych dloniach placuszek,ukladac po 1 lyzeczce farszu miesnego ,zlepic brzegi i formowac okragla pyze.Postepowac podobnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Moje urodzinowe prezenty. I orkiszowe bułeczki na weekendowe śniadanie 103

idealne!), prostokątną formę do tary z wyjmowanym dnem, cztery urocze maleńkie miseczki i bardzo elegancką paterę do ciasta. Ochom i achom nie było końca - bardzo, bardzo dziękuję! Jestem w siódmym niebie. A na blogu niedługo z pewnością pojawi się tarta. Prostokątna. Z czekoladą.Tymczasem dzisiaj mam dla Was zwykłe, proste bułeczki. Ich sekret tkwi w mące orkiszowej, która(...)orkiszowejMąki przesiać, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać 100 ml wody.Odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać resztę wody, zagnieść gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, z każdej uformować bułeczkę, delikatnie obtoczyć w mące. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tartaletki z pitają (smoczym owocem) 158

Dzisiaj tartaletki z pitają (smoczym owocem), o której pisałam w poprzednim wpisie. Jak już wspomniałam, owoc w smaku nie zachwyca, ale łącząc go z innymi składnikami

Oryginalny smak
sernik ze śliwkami w galaretce... 167

mąką sparzone rodzynki i delikatnie łyżką wymieszać tortownica 24cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem i tartą bułką na dno tortownicy wsypać zmiksowane herbatniki z masłem i lekko je ubić do dna formy wlać ciasto i piec w 200C około 45 minut i po upieczeniu w formie dobrze wystudzić na zimny już sernik wokół rantu

W Mojej Kuchni Lubię
w połowie oszukany sernik z rodzynkami.... 154

masy dodać ubitą pianę na sztywno i delikatnie łyżką wymieszać wszystko tortownica 20 cm - wysmarowana masłem i posypana tartą bułką - na dnie rozłożyć biszkopty i wylać na nie masę piec w 200C około 40-45 minut, ciasto wyjąć z blaszki całkiem zimne, polukrować gęstym lukrem: cukier puder utrzeć z gęstą śmietaną polecam smaczny w połowie oszukany sernik...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kwiaty cukinii nadziewane mozzarellą 116

kolację jak znalazł. Dzisiaj proponuję te z mozzarellą w środku. Wszystkie wersje smakują mi bardzo. Tutaj znajdziecie w cieście naleśnikowym, a tutaj z kurczakiem. Składniki :* kilka kwiatów cukinii * kulka mozzarelli * sól, pieprz* jajko, mąka i bułka tarta do panierowania  Przygotowanie :Mozzarellę pokroić w drobną kostkę. Kwiaty cukinii opłukać delikatnie, osuszyć. Nadziać serem. Przyprawić solą

Magiczne Życie Marty
Morelowe ciasteczka z lukrem amaretto 160

się składników. Wbić jajko. Na koniec wsypać przesianą mąkę, chwilę ucierać. Dodać pokrojone w paseczki morele, migdały w słupkach oraz tarte orzechy. Dokładnie wymieszać. Uformować wałek, owinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto pociąć na cienki okrągłe plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec ok. 15 minut

Z miłości do słodkości
Chleb z cebulą 207

podsmażyć na oleju. Do miski przesiać  mąki, dodać wodę, drożdże, cukier, sól oraz podsmażoną cebulę. Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę [ do podwojenia objętości]. Blaszkę posmarować olejem i posypać bułką tartą,a następnie wyłożyć wyrośnięte ciasto.Piec w temperaturze 180 st. przez 40-45 minut

Moje domowe kucharzenie
Szarlotka w kratkę 147

udusić pod przykrywką do miękkości. Odstawić do przestudzenia.Piekarnik nagrzać do temp. 200 C. Formę do tarty o średnicy 26 cm natłuścić. Około połowę cista wyjętego z lodówki rozłożyć równomiernie na dnie formy. Ponakłuwać widelcem (fot.2) podpiec przez około 10-15 minut. Ciasto wyjąć, uformować cienkie brzegi na wysokość 3-4 cm. Mus jabłkowy rozprowadzić równomiernie na cieście (fot.3

Świat Ciasta
Wytrawne tartaletki ze szpinakiem i łososiem 305

Tartaletki na słono z ciasta kruchego wypełnionego szpinakiem i wędzonym łososiem oraz masą jajeczno- śmietanową. Smaczne na ciepło i na zimno.Składniki na 6 sztuk:na ciasto: 250 g mąki pszennej tortowej              150 g masła schłodzonego               1 żółtko(...)jajka             4 łyżki tartego parmezanu             sól, pieprzMąkę i sól przesiać na stolnicę. Zrobić wgłębienie i dodać masło pokrojone w kostkę. Posiekać je z mąką, następnie dodać żółtko, sól i wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować je w kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki

wyzwania kuchenne
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką 133

szklanki letniego mleka 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 2 całe jajka 2 żółtka 120 gram roztopionego masła 700 dag truuskawek Do posmarowania drożdżówek:     8 łyżeczek bułki tartej   1 roztrzepane jajko Kruszonka: szklanka maki tortowej  120 gram roztopionego masła  8 łyżek cukru kryształu 2 łyżki cukru waniliowego domowego bądź 2 opakowania cukru kupnego Wykonanie(...)także sól. Dodać mąkę i rozczyn i wyrobić gładkie ciasto (będzie się trochę kleiło ale nie należy podsypywać mąki, ja wyrobiłam ciasto robotem), przykryć i pozostawić do podwojenia objętości. Po tym czasie ponownie ciasto lekko wyrobić (tym razem wyrobiłam je rękami) i podzielić na 16 równych części, uformować okręgi. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy będzie już odpowiednio napuszone za pomocą

Krakowskie smaki Ani
Tarta alzacka z czerwonymi owocami i wanilią czyli poWeekendowe Łakocie odc.20 150

Mówiąc szczerze nie przepadam za ciastami z owocami. Tzn są takie, które uwielbiam ale muszą być naprawdę wyjątkowe. Jabłeczniki i drożdżowe z owocem kocham, ucierane robię tylko Małżonowi bo sama raczej nie przepadam, za sernikami na zimno również, i biszkoptem z galaretką także. A tart nie wykonałam zbyt wielu gdyż jem je właściwie tylko ja i też nie każda mnie

Dzieje kuchennej Wiewióry
"Słodkie środy" - drożdżówki z nadzieniem serowo - jabłkowym 143

cukru i zaczyn drożdżowy. Do tego wbić jajko i wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodać roztopione masło i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na około godzinę w misce przykryte ściereczką. Ser biały rozdrobnić widelcem i wymieszać z dżemem jabłkowym. Po upływie godziny ciasto ponownie zagnieść i podzielić na mniejsze kawałki, u mnie było(...)Każdy kawałek rozwałkować lub uformować na dłoni, nałożyć łyżkę masy serowo - jabłkowej i zlepić zamykając farsz w środku. Układać luźno w tortownicy uprzednio wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą.  Gotowe odkładamy na ok pół godziny. Po tym czasie z wierzchu smarujemy roztrzepanym żółtkiem z odrobiną mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok pół godziny

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Ucierane ciasto z truskawkami 210

roku szaleję i robię wszystko z truskawek! Jem je codziennie! Ostatniego wieczora naszła mnie ochota na cieplutkie ciasto z truskawkami. Robi się je szybciutko, nie wymaga wiele, stopień trudności oceniam na bardzo łatwy! Podaję składniki na okrągłą blachę do tarty. Składniki na standardową blachę prostokątną trzeba dodać x2: Składniki: 1/2 kostki margaryny 1/2 szkl cukru 1 op. cukru(...)Składniki na kruszonkę zagniatamy. (masło musi być twarde, pokrojone na kawałki) Nagrzewamy piekarnik - 180 st.C. Ja, truskawki kroiłam w krążki i posypałam cukrem (były dość kwaśne). Na blachę wykładamy ciasto. Układamy truskawki i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 30-40 min. Często takie ucierane ciasto robię w Thermomixie, gdzie wkładam wszystkie składniki i gotowe! Ciasto można zrobić z innymi owocami

Olikowa kuchnia
Knedle z suszonymi śliwkami 134

Pyszne ,rozpływajace sie w ustach  knedelki  z suszonymi śliwkami , obtoczone grubą  warstwą maślanej   bułki tartej z cynamonem. Knedle ze  śliwkami o tej porze roku ? …czemu nie…te  suszone również świetnie  się spisują.... Składniki: ok. 200 g suszonych , miękkich śliwek bez pestek 1 kg ugotowanych ziemniaków/ 1 szklanka mąki/ w tym 2 łyżki(...)półmisek . -Na patelni rozgrzać masło, dodać bułkę tartą. -Podsmażyć kilkanaście sekund do przyrumienienia / nie przypalić/  połączyć z cynamonem  i cukrem.  -Gorące knedle przekładać partiami na patenę i dokładnie obtoczyć w  cynamonowo-maślanej bułce. -Podawać posypane  prażonymi migdałami.  -Jeśli  zostanie nam trochę ciasta możemy  wykorzystać je paluszki/ kopytka/ -Zrobiłam niewielka

Zakamarki mojej kuchni
Ciasto ucierane z jabłkiem 161

Ciasto marmurkowe, puszyste i smakowicie jabłkowe. Nic dodać nic ująć :)Składniki:Ciasto:2 szklanki mąki3/4 szklanki cukrupół kostki margaryny4 jajkaczubata łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowyłyżka kakaoNadzienie:2 jabłkasok z połowy cytryny szczypta cynamonuDodatkowo:puder do posypaniamigdały w płatkach do posypaniapółka tarta i trochę masła do wysmarowania blachyWykonanie:Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem.Mąkę przesiać i wymieszać(...)proszkiem i cukrem waniliowy. Dodać do masła i wymieszać.Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas mieszając. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję.Jabłka obrać usunąć gniazda i pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem, zmieszać z cynamonem.Piekarnik nastawić na 180 stopni.Formę wysmarować masłem i obsypać bułką.Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. (Na tą górną).Pierwszą wyłożyć

Moje pyszne gotowanie
Szarlotka sypana 3893

ciasta i ciasteczka".  A później podam "przepis" na przecier z jabłek dla maluszka. Szarlotka sypana.Składniki:1 szkl. mąki;1 szkl. kaszy manny;1 szkl. cukru - następnym razem dam 3/4 szkl. bo wyszła dość słodka;2 łyżeczki cukru waniliowego;1 łyżeczka proszku do pieczenia;1,5 kg jabłek;1 kostka masła lub margaryny;margaryna i bułka tarta(...)trzemy na tarce. Formę nacieramy margaryną i wysypujemy bułką tartą. Na tak przygotowaną formę wysypujemy połowę mieszanki mącznej. Następnie wykładamy jabłka i przykrywamy je pozostałą mieszanką. Na wierzch ścieramy na tarce masło/margarynę i posypujemy równomiernie ciasto.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 200 stopni i pieczemy 45 minut.Jeszcze gorące ciasto posypujemy cukrem pudrem.Smacznego

Miksturownik
AROMATYCZNE, WYTRAWNE BABECZKI 114

smakołyków zabiorę ze sobą do pracy. SKŁADNIKI: na 12 babeczek 1 płat ciasta francuskiego 1/2 średniej cukinii 1/2 bakłażana 1/2 cebuli 1/2 strąka czerwonej papryki 5 suszonych pomidorów 4 ząbki czosnku oliwa (pesto) sól, pieprz  gałązki świeżego oregano 6 listków świeżej bazylii 2 łyżki tartego żółtego sera A jak to zrobić: Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać(...)pokrojone warzywa i całość lekko podsmażyć, aby warzywa lekko zmiękły. Wycisnąć czosnek, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Na końcu dodać świeże zioła, listki oregano i poszarpane listki bazylii. Z ciasta francuskiego wyciąć (najlepiej szklanką) 12 krążków i wyłożyć nimi foremki do babeczek. Ciasto nakłuć widelcem na dnie foremek. Tak przygotowane babeczki wypełnić farszem i posypać niewielką ilością startego żółtego sera

Kuchnia w opałach
Babka cytrynowa z polewą czekoladową 277

temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę dokładnie smarujemy tłuszczem i wysypujemy tartą bułką. Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Małymi porcjami dosypujemy mąki i proszek do pieczenia cały czas delikatnie mieszając ciasto. Na koniec dodajemy sok i skórkę cytrynową. Ciasto delikatnie przelewamy do formy

Kulinarne przygody Gatity
Makowiec zawijany 184

Składniki na ciasto:30 g drożdży120 ml mleka4 łyżki cukru2 szklanki mąki pszennej4 żółtka100 g masłaSzczypta soliOlej do posmarowania papieruSkładniki na masę:900 g gotowej masy makowej z bakaliami4 łyżki tartych orzechów laskowych BackMit4 łyżki rodzynek3 białkaLukier:1/2 szklanki cukru pudru2 łyżki wrzątkuDo ozdoby:2 łyżki tartych orzechów włoskich BackMitPrzepis:Drożdże rozdrabniamy, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem(...)Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą i odstawiamy pod ściereczką na 15 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie zaczyn dodajemy do pozostałych składników i zagniatamy ciasto, na koniec dodając ostudzone, roztopione masło. Ciasto odstawiamy na ok. 1,5 godziny pod ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.W tym czasie przygotowujemy masę. Można użyć samej gotowej masy makowej

Emcia Pichci