oliwki, trzemy ser. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość.Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto.Na koniec dodajemy pokrojone dodatki i ponownie zagniatamy.Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość.Papierowe foremki do muffinek smarujemy rozpuszczoną margaryną, umieszczamy w formie muffinkowej i wypełniamy je ciastem. Pozostawiamy
Mia Cucina Sofietawierzchu chrupiący, z cieniutką warstwą mięciutkiego i sprężystego miąższu. Ideał. Dodatki zmieniają się w zależności od pory roku i naszych zachcianek. Tym razem pizza była taka: SKŁADNIKI: Ciasto (na 3 średnie pizze) 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych 150 ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 250 g mąki pszennej 1 pełna łyże(...)oliwy z oliwek s ól, pieprz, 1 łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku 40 g tartego s era mozzarella 1/2 pęczka świeżej bazylii opakowanie rukoli 2 świeże pomidory kilka plastrów szynki parmeńskiej czarne oliwki tarty parmezan Drożdże wymieszać w kubku z 60 ml ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić
KUCHARNIAmasła lub margaryny360 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa100 g cukru pudru2 żółtka60 g tartego maku Back MitNa stolnicę wysypać mąkę. Dodać cukier i mak, dokładnie wymieszać. Następnie dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieśc ciasto. Gotowe ciasto chłodzić w lodówce ok 1 godziny. Następnie podsypać mąką i rozwałkować na grubość
Monia miesza i gotujeSerniki są lubiane przez wszystkich. Ten jest idealny do niedzielnej kawy - sernik z brzoskwiniami. Składniki: 1 kg tłustego zmielonego sera 8 jaj kostka masła ekstra
Salonik smakówSkładniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego ( ja używam wołowiny)1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano suszonego1 jajko bułka tartapieprz i
Niezły Młynekzżarło nas od środka. Zdobywcom szczytów też należy się feta. A jeszcze lepiej ze szpinakiem. Taka tarta! Na plaży... 1 szklanka mąki 125g masła 1 łyżka wody suszona bazylia, szczypta soli masło, mąka do przygotowania formy Z powyższych składników zagniotłam ciasto. Odłożyłam do lodówki na 30min. Formę wysmarowałam masłem, oprószyłam mąką i wyłożyłam ciastem. Nakłułam widelcem i zapiekłam
bastalenaZainspirowała mnie: Dusia. Cudowne połączenie, szybkie do wykonania. Polecam :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pół pęczka zielonych szparagów pół kubeczka śmietany 18% 150 g wędzonego boczku jajko
Pasja SmakuKnedle robię kilka razy w roku. Nadziewam je śliwkami, morelami, jabłkiem i nie zawsze zagniatam ciasto z ziemniaków bo knedle serowe też są pyszne. Ale dzisiaj będą takie najprawdziwsze - ziemniaczane a w środku dojrzałe śliwki no i oczywiście bułka tarta z masłem do polania. To wcale nie jest trudne, zobaczcie sami ! Przepis jest prosty i starałam się opisać
Smaczna PyzaPomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj..ja migdały zamieniłam na orzechy..ciasto było pyszne...taką krajanka możemy dowolnie udekorować i może nawet zastąpić mazurka... Składniki (na prostokątne ciasto o wym. 20 x 30 cm)Na spód: 160 g mąki pszennej 40 g cukru 10 g cukru z prawdziwą wanilią 70 g masła 1 jajko(...)orzechową]: 3 jajka 90 g mielonych migdałów [ orzechy laskowe tarte Back Mit] 50 g cukru Morele pokroić na mniejsze kawałki i zalać gorącą wodą. Dolać cointreau. Odstawić na 30 minut. Dodać cukier i skórkę pomarańczową, po czym zmiksować blenderem. Odstawić na bok.Z podanych składników zagnieść ciasto (można ręcznie lub w malakserze).Rozbić jajka, oddzielając żółtka
Moje domowe kucharzeniejedną z przygotowanych przez nas potraw, czyli MINI TARTY Z MUSEM Z DYNI oraz kilka dodatkowych zdjęć z tego wspaniałego spotkania kulinarnych wariatów :) Smacznego oglądania! MINI TARTY Z MUSEM Z DYNI I SEREM RICOTTA Składniki na spód: 300 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru 4 łyżki mleka kokosowego 4 łyżki śmietany(...)zagniatamy na jednolite ciasto. Z tak przygotowanego ciasta formujemy placuszki mniej więcej wielkości wnętrza dłoni i wygniatamy nim żaroodporne foremki do połowy wysokości(nam starczyło ciasta na 10 foremek). Spód nakłuwamy widelcem, żeby nam nie wyrósł za bardzo podczas pieczenia i wkładamy do zamrażarki na 6 minut lub do lodówki na pół godziny. 3. Mini tarty wyciągamy
My Culinary Artrównieżtraktuję gorącą wodą. Odstawiam na chwilę. Masę makową umieszczamw misce, dodaję odcedzone bakalie i bułkę tartą. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nasępniebardzo delikatnie łączę je z masą makową, mieszając dokładnie drewnianą łyżką.Formę ok. 21x21 wylepiam połową ciasta. Wykładam masę makową,po czym na wierzchu posypuję kruszonką z pozostałego ciasta. Wstawiamdo nagrzanego piekarnika
W kuchni Karmel-itkimija, ale postanowiłam odgrzebać przepis, który piekłam dość niedawno. Tak więc przed wami mój sposób na śliwkę węgierkę, którą uwielbiam. Mogła bym ją jeść tonami, jak zresztą większość owoców :). Ciasto wyszło wilgotne i pulchniutkie, wyrosło, że aż zaparło mi dech, i domownikom również. Nie zdążyło dobrze ostygnąć, a połowa po prostu znikła w mgnieniu oka. No dobra to tyle(...)wlezie (wedle uznania)*dwie łyżeczki kakaopuder do posypaniabułka tarta i trochę masła do wysmarowania blachyWykonanie:Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i cukrem waniliowy. Dodać do masła i dokładnie wszystko razem wymieszać.Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas mieszając. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję.Węgierki pokroić i wyjąć pestki (kawałki według
Moje pyszne gotowanieprzerobilam na marmolade,ktora ma sluzyc jako dodatek do ciast i innych wypiekow.Skladniki:2 kg pigwy70 dkg cukrusok z 1 cytryny2 jablka125 ml wody lub soku jablkowego lub pomaranczowegoWykonanie:Pigwe umyc,by pozbawic kutnerowej,wlochatej otoczki.Obrac,pokroic w cwiartki powykrawac gniazda nasienne z komorkami kamiennymi.zetrzec na tarce jarzynowej na grubych oczkach.Podczas tarcia skrapiac pigwe cytryna,by nie zbrazowiala.Starta pigwe umiescic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dużo zależy od gatunków naszych ziemniaków. Musimy obserwować jakie jest ciasto, i jeśli będzie zbyt rzadkie, dokładamy mąkę. Ja nie dokładałam jej dużo, chciałam, żeby kotleciki miały wyraźnie ziemniaczany a nie mączny smak. Możemy ułatwić sobie nieco ich formowania, zwilżając obie dłonie w wodzie a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na zloty kolor.i
Walijskie Pichceniemnie użycie drożdży instant. Zawsze używałam świeżych, jednak tym razem zapomniałam o nich na zakupach i gdy już myślałam, że nici z planowanego obiadu, znalazłam w szufladzie te sproszkowane. Ciasto wyrosło na nich, a później upiekło się bardzo ładnie, zupełnie tak samo, jak to na świeżych. Jedyną różnicą, którą zauważyłam był brak intensywnego drożdżowego zapachu. Gotowa pizza nie ma również(...)pierogów 8 g drożdży instant Dodatkowo: 200 g koncentratu pomidorowego ok. 150-200 g tartego żółtego sera mały pęczek natki pietruszki 1 niewielką paprykę garść oliwek 2 garści krojonego ananasa z puszki sporą laskę kiełbasy przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczkę cukru Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w sporej misce, mieszamy drewnianą łyżką, a po chwili wyciągamy masę na blat/stolnic
Ratunku obiad