ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:147/220)

Wytrawne muffinki 228

oliwki, trzemy ser. Do mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukier. Mieszamy i pozostawiamy aby zaczyn podwoił swoją objętość.Pozostałe składniki wsypujemy do miski, dodajemy zaczyn, zagniatamy ciasto.Na koniec dodajemy pokrojone dodatki i ponownie zagniatamy.Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu aby podwoiło objętość.Papierowe foremki do muffinek smarujemy rozpuszczoną  margaryną, umieszczamy w formie muffinkowej i wypełniamy je ciastem. Pozostawiamy

Mia Cucina Sofieta
O nieudanym początku. Z bardzo smacznym finałem. 167

wierzchu chrupiący, z cieniutką warstwą mięciutkiego i sprężystego miąższu. Ideał. Dodatki zmieniają się w zależności od pory roku i naszych zachcianek. Tym razem pizza była taka:  SKŁADNIKI: Ciasto (na 3 średnie pizze)  15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych   150 ml ciepłej wody   1/2 łyżeczki cukru   250 g mąki pszennej   1 pełna łyże(...)oliwy z oliwek   s ól, pieprz,  1 łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku   40 g tartego s era mozzarella   1/2 pęczka świeżej bazylii opakowanie rukoli 2 świeże pomidory kilka plastrów szynki parmeńskiej   czarne oliwki  tarty parmezan Drożdże wymieszać w kubku z 60 ml ciepłej wody, cukrem i 1 łyżką mąki. Odstawić

KUCHARNIA
Kruche ciasteczka z makiem 184

masła lub margaryny360 g mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa100 g cukru pudru2 żółtka60 g tartego maku Back MitNa stolnicę wysypać mąkę. Dodać cukier i mak, dokładnie wymieszać. Następnie dodać masło i posiekać nożem. Dodać żółtka i zagnieśc ciasto. Gotowe ciasto chłodzić w lodówce ok 1 godziny. Następnie podsypać mąką i rozwałkować na grubość

Monia miesza i gotuje
Sernik z brzoskwiniami 144

Serniki są lubiane przez wszystkich. Ten jest idealny do niedzielnej kawy - sernik z brzoskwiniami.  Składniki: 1 kg tłustego zmielonego sera 8 jaj kostka masła ekstra

Salonik smaków
Spaghetti z pulpecikami 144

Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego ( ja używam wołowiny)1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano suszonego1 jajko bułka tartapieprz i

Niezły Młynek
Długo robiona tarta, bardzo szybko zżarta. Niedziela na Sommarøy 170

zżarło nas od środka. Zdobywcom szczytów też należy się feta. A jeszcze lepiej ze szpinakiem. Taka tarta! Na plaży... 1 szklanka mąki 125g masła 1 łyżka wody suszona bazylia, szczypta soli masło, mąka do przygotowania formy Z powyższych składników zagniotłam ciasto. Odłożyłam do lodówki na 30min. Formę wysmarowałam masłem, oprószyłam mąką i wyłożyłam ciastem. Nakłułam widelcem i zapiekłam

bastalena
Tarta z boczkiem i szparagami 146

Zainspirowała mnie: Dusia. Cudowne połączenie, szybkie do wykonania. Polecam :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego pół pęczka zielonych szparagów pół kubeczka śmietany 18% 150 g wędzonego boczku jajko

Pasja Smaku
Prawdziwe knedle ze śliwkami 143

Knedle robię kilka razy w roku. Nadziewam je śliwkami, morelami, jabłkiem i nie zawsze zagniatam ciasto z ziemniaków bo knedle serowe też są pyszne. Ale dzisiaj będą takie najprawdziwsze - ziemniaczane a w środku dojrzałe śliwki no i oczywiście bułka tarta z masłem do polania. To wcale nie jest trudne, zobaczcie sami ! Przepis jest prosty i starałam się opisać

Smaczna Pyza
Krajanka z suszonymi morelami i orzechami 199

Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj..ja migdały zamieniłam na orzechy..ciasto było pyszne...taką krajanka możemy dowolnie udekorować i może nawet zastąpić mazurka... Składniki (na prostokątne ciasto o wym. 20 x 30 cm)Na spód: 160 g mąki pszennej  40 g cukru  10 g cukru z prawdziwą wanilią  70 g masła  1 jajko(...)orzechową]: 3 jajka  90 g mielonych migdałów [ orzechy laskowe tarte Back Mit]  50 g cukru  Morele pokroić na mniejsze kawałki i zalać gorącą wodą. Dolać cointreau. Odstawić na 30 minut. Dodać cukier i skórkę pomarańczową, po czym zmiksować blenderem. Odstawić na bok.Z podanych składników zagnieść ciasto (można ręcznie lub w malakserze).Rozbić jajka, oddzielając żółtka

Moje domowe kucharzenie
Mini tarty z musem z dyni i warsztaty kulinarne 179

jedną z przygotowanych przez nas potraw, czyli MINI TARTY Z MUSEM Z DYNI oraz kilka dodatkowych zdjęć z tego wspaniałego spotkania kulinarnych wariatów :) Smacznego oglądania! MINI TARTY Z MUSEM Z DYNI I SEREM RICOTTA Składniki na spód: 300 g mąki pszennej 100 g masła 3 łyżki cukru 4 łyżki mleka kokosowego 4 łyżki śmietany(...)zagniatamy na jednolite ciasto. Z tak przygotowanego ciasta formujemy placuszki mniej więcej wielkości wnętrza dłoni i wygniatamy nim żaroodporne foremki do połowy wysokości(nam starczyło ciasta na 10 foremek). Spód nakłuwamy widelcem, żeby nam nie wyrósł za bardzo podczas pieczenia i wkładamy do zamrażarki na 6 minut lub do lodówki na pół godziny. 3. Mini tarty wyciągamy

My Culinary Art
MAKOWIEC / MOHNKUCHEN. 260

równieżtraktuję gorącą wodą. Odstawiam na chwilę. Masę makową umieszczamw misce, dodaję odcedzone bakalie i bułkę tartą. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Nasępniebardzo delikatnie łączę je z masą makową, mieszając dokładnie drewnianą łyżką.Formę ok. 21x21 wylepiam połową ciasta. Wykładam masę makową,po czym na wierzchu posypuję kruszonką z pozostałego ciasta. Wstawiamdo nagrzanego piekarnika

W kuchni Karmel-itki
Marmurkowiec z węgierką 141

mija, ale postanowiłam odgrzebać przepis, który piekłam dość niedawno. Tak więc przed wami mój sposób na śliwkę węgierkę, którą uwielbiam. Mogła bym ją jeść tonami, jak zresztą większość owoców :). Ciasto wyszło wilgotne i pulchniutkie, wyrosło, że aż zaparło mi dech, i domownikom również. Nie zdążyło dobrze ostygnąć, a połowa po prostu znikła w mgnieniu oka. No dobra to tyle(...)wlezie (wedle uznania)*dwie łyżeczki kakaopuder do posypaniabułka tarta i trochę masła do  wysmarowania blachyWykonanie:Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem i cukrem waniliowy. Dodać do masła i dokładnie wszystko razem wymieszać.Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas mieszając. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję.Węgierki pokroić i wyjąć pestki (kawałki według

Moje pyszne gotowanie
Marmolada z pigwy 101

przerobilam na marmolade,ktora ma sluzyc jako dodatek do ciast i innych wypiekow.Skladniki:2 kg pigwy70 dkg cukrusok z 1 cytryny2 jablka125 ml wody lub soku jablkowego lub pomaranczowegoWykonanie:Pigwe umyc,by pozbawic kutnerowej,wlochatej otoczki.Obrac,pokroic w cwiartki powykrawac gniazda nasienne z komorkami kamiennymi.zetrzec na tarce jarzynowej na grubych oczkach.Podczas tarcia skrapiac pigwe cytryna,by nie zbrazowiala.Starta pigwe umiescic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KOTLECIKI ZIEMNIACZANE 158

Dużo zależy od gatunków naszych ziemniaków. Musimy obserwować jakie jest ciasto, i jeśli będzie zbyt rzadkie, dokładamy mąkę. Ja nie dokładałam jej dużo, chciałam, żeby kotleciki miały wyraźnie ziemniaczany a nie mączny smak. Możemy ułatwić sobie nieco ich formowania, zwilżając obie dłonie w wodzie a następnie w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na zloty kolor.i

Walijskie Pichcenie
2w1 czyli pizza pieróg 283

mnie użycie drożdży instant. Zawsze używałam świeżych, jednak tym razem zapomniałam o nich na zakupach i gdy już myślałam, że nici z planowanego obiadu, znalazłam w szufladzie te sproszkowane. Ciasto wyrosło na nich, a później upiekło się bardzo ładnie, zupełnie tak samo, jak to na świeżych. Jedyną różnicą, którą zauważyłam był brak intensywnego drożdżowego zapachu. Gotowa pizza nie ma również(...)pierogów 8 g drożdży instant Dodatkowo: 200 g koncentratu pomidorowego ok. 150-200 g tartego żółtego sera mały pęczek natki pietruszki 1 niewielką paprykę garść oliwek 2 garści krojonego ananasa z puszki sporą laskę kiełbasy przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczkę cukru Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w sporej misce, mieszamy drewnianą łyżką, a po chwili wyciągamy masę na blat/stolnic

Ratunku obiad