naprawdę bardzo dobre. SKŁADNIKI: 6 cienkich parówek 2 jajka bułka tarta, płatki kukurydziane 2-3 łyżki masła klarowanego lub oliwy czosnek, pieprz mąka, vegeta, może kamis- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem?? WYKONANIE: jajka i wszystkie przyprawy wraz z mąką mieszamy, aż do otrzymania lekkiego ciasta parówkę zanużamy w cieście, następnie obtaczamy w bułce wraz ze zmiażdżonymi
Kuchnia Beatyrazem wlewając na patelkę łyżeczkę oleju do smaż enia , a następnie ciasto naleśnikowe. Farsz na łożyć na środek naleśnika i zwinąć. Gotowe krokiety wło żyć do lodówki ( schłodzone łatwiej się panierują ). Obtoczyć w mące, rozbełtanym i przyprawionym solą i pieprzem jajkiem , a na koniec w bułce tartej. Smażyć na złoty kolor , tak aby skórka była chr upka.... Smacznego
Gaździnka warzyzrobić te właśnie kluseczki. Są one uwielbiane przez dzieci. Doskonale smakują z bułką tartą smażoną z masłem, z cukrem czy jeśli ktoś lubi z cynamonem.Składniki:2 szklanki mąki pszennej2 jajka1/2 szklanki mlekaszczypta soliSposób przyrządzenia:Z mąki, jajek, mleka i soli wyrabiamy mieszając łyżką ciasto. Będzie ono dość gęste. Następnie zrzucamy je (jak kto woli) na przykład jedną
upichciczrobiłam masę samodzielnie..Dekoracja ..dowolna..wedle gustu ..itp.. 70 g tartych migdałów BackMit 30 dkg mąki 90 g cukru pudru 20 dkg miękkiej margaryny 2 żółtka szczypta soli masa kajmakowa dodatki do dekoracji Mąkę przesiać ,wymieszać z cukrem, dodać żółtka i margarynę .Szybko zagnieść kruche ciasto, schłodzić w lodówce .Następnie wykleić wysmarowane tłuszczem foremki do tartaletek
Moje domowe kucharzeniekoktajl ale można również podać z roztopionym masłem z bułką tartą. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 żółtko 1 płaska łyżka miękkiego masła 230 ml gorącej wody sól szczypta truskawki Przygotowanie: Mąkę, sól, żółtko, masło rozetrzeć dolewać gorącą wodę i mieszać. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć miseczką i odłożyć na pół godziny żeby ciasto odpoczęło. Blat
Ala piecze i gotujeOglądałam dziś program telewizyjny. O mazurskich jeziorach.O żeglowaniu.Kiedy się skończył, leciał kolejny. Tym razem o morskich wojażach na głębokich wodach. Z czym Wam się kojarzy
W kuchni Karmel-itkimielony- 2 łyżeczki nasion kminku- maggi w płynie (nie używam, ale w tym przypadku, moim zdaniem, ta przyprawa jest niezbędna)- ok. 1/3 szklanki wywaru z gotowanych grzybów- olejSkładniki na ciasto:- 500g mąki pszennej (dałam poznańską)- 2 łyżki oleju- 1 łyżeczka soli- ok. 1,5 szklanki wrzątku Grzyby płuczemy i moczymy na noc w zimnej wodzie. Na drugi dzień gotujemy(...)szatkownicy, marchew trzemy na tarce jarzynowej – całość mieszamy. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i porcjami dokładamy kapustę, cały czas mieszając. Wlewamy 1/3 szklanki wywaru z gotowanych grzybów, dodajemy kminek. Smażymy ok. 10 minut, aż woda odparuje. Dodajemy grzyby, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i maggi w płynie – mieszamy, smażymy jeszcze 5 minut i odstawiamy do ostudzenia. Ciasto szykujemy tak samo
mojewypiekiinietylkonastępnie poddawany rafinacji, czyli oczyszczaniu, dlatego doskonale nadaje się do użycia w wysokich temperaturach.Ciasto wyszło puszyste, delikatne, wilgotne, ze wspaniałym cytrusowym aromatem.Zdecydowanie do powtórki ! Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Składniki: 250 g zmiksowanej pieczonej dyni 200 g oleju rzepakowego, u mnie Olej Beskidzki Bielmar 1 szklanka cukru 2 łyżeczki domowej esencji waniliowej(...)polewy: 1 łyżka cukru pudru 2 łyżki konfitury pomarańczowej z kardamonem Wykonanie: Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W garnuszku delikatnie podgrzewamy olej, wyłączamy ogień, dodajemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia się cukru
Kulinarne przygody Gatityziarenko kardamonu Foremki (puszki) wysmarować olejem i wysypać bułką tartą. Ziarenko rozetrzeć w moździerzu. Białko ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtko, kardamon i dokładnie ubić mikserem. Następnie odłożyć mikser, dodawać naprzemiennie mąkę wraz z proszkiem oraz oliwę i delikatnie mieszać łopatką. Ciasto wylać do 3/4 wysokości foremek i włożyć do nagrzanego piekarnika
Jadło i czytadłopoście;-) A teraz zapraszam do zapoznania się z przepisem na tartę :)) składniki: 2 piersi z kurczaka słoiczek suszonych pomidorów pół kostki sera feta 200 g mrożonego szpinaku lub świeżego pół dużej cebuli 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% 2 jaja 1 łyżka oliwy sól, pieprz ciasto francuskie Cebule podsmażamy na oliwie. Dodajemy wcześniej rozmrożony szpinak
Cukier&PuderCytrynowe babeczki z żurawiną Uwielbiam żurawinę, w herbacie, na kanapkach i oczywiście w babeczkach. Babeczki można nadziewać dżemem żurawinowym, podawać z musem lub najprościej - dodać suszonej żurawiny do ciasta. Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 cytrynagarść żurawinySkładniki na lukier:5 łyżek cukru pudru1 łyżka(...)dodać kilka kropel aromatu cytrynowego.Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni.Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.Wypełniamy formki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się
CiastkozercyKupiłam sobie w końcu formę z kominkiem do babki. Nie była to rzecz taka prosta, bo w UK można kupić tysiące foremek do.... muffinek... do tart.. i innych tradycyjnych angielskich wypieków. Ale udało mi się znaleźć w internecie fajną stronkę ze sprzętem AGD. Trzymałam tylko kciuki, aby forma doszła do świąt. I udało się! Wczoraj kurier przyniósł foremkę, więc(...)masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn z drożdży, ubite jaja i tłuszcz, mieszając energicznie przez ok 10min drewnianą łyżką. Ciasto powinno być lśniące i dokładnie połączone wszystkie składniki. Na powierzchni powinny pokazywać się pęcherzyki ciasta - znak, że ciasto jest dobrze wyrobione. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ja korzystam
Walijskie Pichcenieczekolady i cynamonu, różanego cukru pudru, cassia własnej roboty i szlachetnej czekolady do dekoracji. Puszysty krem różany na bazie serka mascarpone świetnie łączy się z wilgotnym i sprężysty ciastem batatowym z korzennym akcentem. Jeśli nie macie jakiegoś składnika nie przejmujcie się, w przepisie znajdziecie też ogólnodostępne zamienniki, które równie dobrze łączą się z batatami.Czas przygotowania:50 minut(...)miękkiego masła,200 ml mleczka kokosowego,1 łyżeczka proszku do pieczenia,1,5 łyżeczki sody,1 laska wanilii (lub łyżeczka ekstraktu),1/4 łyżeczki mielonego imbiru,1/4 łyżeczki cynamonu,¼ tartej gałki muszkatołowej,Szczypta soli,2 łyżki masła do posmarowania formy,łyżka oleju.KREM100 g miękkiego masła,400 g serka Mascarpone,½ szkl. różanego cukru pudru*(można zastąpić białym cukrem pudrem z dodatkiem
SzczyptaSmaQDziś przedstawiam Wam smakowitą tartę z pomidorkami cherry i szpinakiem :) składniki: 250 g pomidorków cherry 250 g sera ricotta ok 100 g sera cheddar lub inny żółty ser 200 g szpinaku liściastego 2 jajka pół dużej cebuli 2 ząbki czosnku opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażymy do momentu zarumienia
Cukier&PuderTen specjal pochodzacy z kuchni bialostockich Zydow zawedrowal do Nowego Jorku sto lat temu.Jeffrey Hamelman w swej piekarni w poludniowym Vermont wypiekal je kazdej soboty i
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!też dodać majeranek, aby były bardziej aromatyczne. W zależności od grubości ciasta, po wypłynięciu gotujemy 3-5 minut. Farsz grzybowo- szpinakowy: 30 dag świeżych lub mrożonych grzybów, u mnie borowiki i kozaki 20 dag świeżego szpinaku 1 cebula 3 ząbki czosnku oliwa sól pieprz 2-3 łyżki bułki tartej majeranek bazylia Sprawdzone suszone zioła znajdziecie w Owocowym RajuRozgrzać(...)cebulę i czosnek, dodać do grzybów i dalej smażyć. Kiedy cebula i grzyby ładnie się przyrumienią dodać liście szpinaku, dodać sól, pieprz oraz zioła, chwilkę smażyć, odstawić, wsypać bułkę tartą, wymieszać i farsz gotowy. Farszem nadziewać pierogi. Gotowe pierogi można okrasić tłuszczem i cebulą
Apetyczna babeczkasmak i aromat można uzyskać dodając do ciasta przestudzone espresso, jeśli jednak goście są już tuż tuż i nie ma czasu na parzenie i strudzenie kawy wystarczy dosypać do ciasta kilka łyżeczek kawy rozpuszczalnej (ciiiii... nie trzeba się do tego przyznawać).Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego0,5 tabliczki gorzkiej czekolady(...)bułką tartą.Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy
Ciastkozercyposypać ją kaszą manną bądź bułką tartą, chodzi o to żeby po upieczeniu babka nie przywarła do brachy. Czas pieczenia: 20 min w 200C dół, a po 20 min przełączamy na góra-dół i pieczemy 20min. Łączny czas wypieku to 40 min. Na wszelki wypadek sprawdź wykałaczką czy ciasto nie przywiera
Niezły MłynekPamiętacie przepis na quiche z bakłażanem? Jeśli Wam smakuje ta potrawa, dzisiaj przedstawiam wersję ze szpinakiem :) Składniki:Ciasto: http://tasteofmyday.blogspot.com/2013/06/ciasto-na-quiche-wytrawna-tarte.htmlNadzienie: szpinak w liściach (1
Taste Of My DayKochaj mnie całe noce całe dnie, od świtu, aż do zmroku tak zawsze jak co roku..ale słodko się zrobiło… a ciasto nas jeszcze dosłodziło. Składniki: 300 g ugotowanych na miękko buraków, 200 g mąki pszennej, 1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ¼ łyżeczki soli himalajskiej, 4 łyżki kakao, 100 g czekolady gorzkiej, 3 jaja, 300 g cukru trzcinowego, 1 łyżka(...)łyżeczki aromatu waniliowego, 200 ml oleju rzepakowego, ponadto: 100 g gorzkiej czekolady, cukier puder, masło do wysmarowania formy, mąka do oprószenia formy. Przygotowanie: Ugotowane i wystudzone buraki trzemy na najdrobniejszej tarce lub miksujemy. Przygotowujemy wcześniej suche składniki, czyli łączymy mąkę z kakao, sodą i solą. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do przestygnięcia, ale ma być płynna
Moniki Smakołyki