ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:162/220)

Ryby smażone w zalewie octowej. 177

stole wigilijnym to właśnie te ryby. Zazwyczaj kupuję mintaja amerykańskiego- jest mało oblodzony , dość gruby i bardzo smaczny. SKŁADNIKI: 1kg. mintaja amerykańskiego 3 jajka 3- 4 łyżki mąki bułka tarta przyprawa do ryb sól, pieprz ZALEWA: 1 szklanka octu 10 proc.  4 szklanki wody 3 średnie cebule pokrojone w piórka, 5 liści laurowych  1/2 łyżeczki soli(...)ziarenek ziela angielskiego  6 ziarenek pieprzu  3 łyżki cukru WYKONANIE: rybę kroimy na kawałki osuszamy papierowym ręcznikiem, jajka, mąkę, przyprawy łączymy i dokładnie mieszamy (powstaje lekkie ciasto) rybę maczamy w cieście, następnie obtaczamy w bułce i smażymy na klarowanym maśle zalewę zagotować, przestudzić, letnią zalać ryby SMACZNEGO

Kuchnia Beaty
Tęczowe babeczki dla dzieci 390

bułką tartą. Wypełniamy foremki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy

Ciastkozercy
Babeczki z gruszką i grapefruitem 136

bułką tartą. Wypełniamy formki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Gotowe babeczki

Ciastkozercy
Czekoladowe babeczki z kremem i truskawkami 148

Truskawki w środku zimy? Wy też miewacie takie zachcianki? Przy odrobinie szczęścia można je znaleźć w Tesco (ważne jednak, żeby dobrze sprawdzić czy nie są zepsute

Ciastkozercy
Babeczki egzotyczne 183

bułką tartą.Wypełniamy formki do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły.Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Po wyciągnięciu z pieca można upewnić się czy babeczki na pewno są upieczone za pomocą drewnianego patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas, kiedy

Ciastkozercy
Babeczki stracciatella baranki 200

 Babeczki stracciatella to prosty do przygotowania deser, który pasuje do popołudniowej kawy czy na drugie śniadanie, jeśli chcemy jednak sprawić trochę radości najmłodszym smakoszom warto

Ciastkozercy
Czekoladowe babeczki z kremem i granatem 152

Czekoladowe babeczki z kremem i granatem - prezentują się równie dobrze, co smakują. Gorzka czekolada świetnie komponuje się z delikatnym kremem z twarożku, lekko cierpki granat dopełnia

Ciastkozercy
Suflet z kaszy kuskus z owocami. 186

bułką tartą. Kuskus zalać wrzącym mlekiem. Odstawić na 5 min, aby napęczniał. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym i wymieszać z kuskusem. Dodać owoce, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą kuskus. Masę przełożyć do formy .Piec w temp.180stop.25 minut. Suflet jest wyśmienity na gorąco, podobnie zimny. Zimny w 100% zastąpi ciasto, można kroić

Kulinarny karnet Christophera
Pizza z ziemniakami i rozmarynem 185

łyżki bułki tartej 2 łyżki świeżego rozmarynu 4 małe ziemniaki -pokrojone w plasterki 2-3 ząbki czosnku rozgniecionego i zmieszanego z 3 łyżkami oliwy do posmarowania pizzy Przygotowanie: Drożdże wymieszaj z letnią wodą, dodaj cukier, odstaw w ciepłe miejsce na około 10 min. Do dużej miski przesiej mąkę i sól, wymieszaj z dożdżami i oliwą, wyrabiaj ciasto rękami, jeśli

Proste Potrawy
Chlebek pszenny z orzechami i nutką pomarańczy 156

cukru, 50g tartych orzechów włoskich BackMit , 25g kandyzowanej skórki pomarańczowej Gold Pack, żółtko do posmarowania, 60g masła lub margaryny. PrzygotowanieMleko lekko podgrzać, dodać łyżkę mąki oraz roztarte w palcach drożdże. Przykryć i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiać. Dodać jajka utarte z cukrem i solą. Wsypać orzechy i rozczyn z drożdży. Wyrobić ciasto. Na koniec

Z miłości do słodkości
Babka piaskowa waniliowa 363

baby, człek by je łyżkami jadł… Baby, ach! te baby, czym by bez nich był ten świat… „ Oczywiście o innych babach śpiewał Andrzej Zaucha, ale do ciasta ten tekst też pasuje idealnie. Babki to temat baaaaardzo szeroki. Ich niezliczona ilość fascynuje łasuchów, a ja ciągle szukam tych najlepszych. Moje poszukiwania doprowadziły mnie do Lucy . Proporcje poniższe podaję(...)łyżeczki cukru waniliowego - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1 laska wanilii - szczypta soli (do białek)     Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą (ja użyłam tortownicy 26cm z wymienną wkładką z kominkiem). Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy mikserem z cukrami na gładką i puszystą masę, do chwili aż nie będzie wyczuwalnych

mojewypiekiinietylko
Orkiszowy chleb z otrębami pszennymi i płatkami jęczmiennymi 153

bułką tartą, też domowej roboty :) Smalec powoduje, że nie trzeba nożem podważać chleba. Wystarczy keksówkę przekręcić do góry nogami i chleb sam wypadnie Przełożyć masę do keksówki i ułożyć ją równo maczając łyżkę w wodzie Przykryć zwykłą torebką foliową tak, aby od góry pozostawało dużo miejsca - gdy robię ten chleb ze zwykłej mąki pszennej wówczas bardzo ciasto bardzo

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Krokiety z mięsem 260

Zapraszam :) Składniki na ciasto naleśnikowe :200 g mąki 1/4 l mleka1/4 l wody2 jajka1 łyżeczka płaska soli1 łyżka oliwyFarsz :około 0,5 kg mięsa mielonego z indykaokoło 0,5 mięsa mielonego wieprzowego1 cebula1 łyżeczka przyprawy do gyrosa SkworcuPieprz zielony Skworcu Bazylia Skworcu1 łyżeczka czosnku granulowanego SkworcuPanierka :Bułka tartaJajka Oliwa do smażeniaWykonanie :Do mleka dodać wodę , sól(...)dodać mięso  startą cebulę i przyprawy do smaku.Usmażyć.Mięso przełożyć do malaksera i troszkę zmiksować  jeśli będzie za gęste dodać odrobinę oliw, jeśli za rzadkie odrobinę tartej bułki.Na każdy naleśnik nakładać po 1lub 2 łyżek farszu. Boki naleśnika składamy do środka i zwijamy jak roladę.Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej.Smażymy

Sama słodycz i szczypta chili
Czarno-biały tort z kremem waniliowym 103

ciast np. waniliowego 2 łyżki cukru 1 kieliszek wódki 1 opak. kremu waniliowego w proszku owoce, kolorowe posypki itp. do dekoracji Sposób przygotowania: 1. Biszkopt I:  Jajka utrzeć z cukrem na bardzo jasną masę. Dodać wodę i mąkę oraz proszek do pieczenia. Szybko wymieszać i przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej kaszą manną lub bułką tartą

A Ty Smakuj Mnie
NIEBO W GĘBIE CZYLI DROŻDŻÓWKI Z OWOCAMI I KRUSZONKĄ 165

ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻÓWKI Z JAGODAMI 131

ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą

Walijskie Pichcenie
DROŻDŻÓWKI Z BUDYNIEM, MANDARYNKAMI I ANANASEM 240

ciasto rozwałkowujemy ale niezbyt cienko (ok 8mm) i wycinamy kubkiem trochę większe kółka niż obwód szklanki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Kiedy nasze "kółeczka" podwoją swoją objętość, dnem szklanki (lub innego naczynia mniejszego niż nasz kubek) wyciskamy dołek w naszych drożdżówkach. Każdy dołek posypujemy lekko bułką tartą, nakładamy

Walijskie Pichcenie
Świąteczny piernik z marcepanem 212

lubię:  wilgotny, ale nie za bardzo, pulchny , slodki  i pysznie  korzenny... Przepis trochę zmodifikowany z blogu Kwestia Smaku. Świąteczny piernik z marcepanem Składniki: keksówka (12x25cm)Ciasto:125 g masła250 g (1 szklanka) brązowego lub białego cukru 2 łyżki miodu2 łyżki powideł śliwkowych4 łyżeczki przyprawy piernikowej1 łyżeczka cynamonu2 łyżeczki sody oczyszczonej250 ml (1 szklanka) mleka2 jajka300 g mąki(...)energicznie mieszamy. Masa od sody może się lekko spienić. Mieszając, dodajemy bezpośrednio przesianą przez sitko makę. Uważamy na grudki. Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/bulką tartą foremki (12x25cm) i wstawiamy do nagrzanego do 170 ° piekarnika. Pieczemy przez około 45 - 50 minut, do tzw suchego patyczka. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.Po całkowitym ostudzeniu piernik kroimy

Mia Cucina Sofieta
Zielony torcik naleśnikowy :) Co Wy na to ? 113

ciasta dodajcie 1/4 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego, który wcześniej odparowujemy na suchej patelni. Składniki farsz: 1 warstwa : 8 średnich pieczarek, 1 duża cebula, pieprz, sos sojowy 2 warstwa : 1/2 serka bałkańskiego, 1/2 cukinii, czosnek niedźwiedzi, pieprz 3 warstwa : 4-5 łodyg selera naciowego, tymianek, pieprz, sos sojowy 4 warstwa : 2 czerwone papryki, 1 papryka żółta lub biała, tarty

vegetanie
Ziemniaczano- kaszane pierogi z farszem mięsnym 164

ciepłej wody Wykonanie: Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przestudzone przeciśnij przez praskę. Dodaj kaszę mannę, proszek do pieczenia, sól, masło, jajka, mąkę oraz wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie gładkie i elastyczne, odstawiamy na około 30 minut.  Składniki farsz: 2 cebule 2 ząbki czosnku pół brokuła pół kalafiora 1 marchew 1 pietruszka opakowanie sera(...)feta 2 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta kuminu szczypta białego pieprzu  20 dag sera żółtego 60 dag mięsa wieprzowego 40 dag mięsa drobiowego bulion  4 łyżki bułki tartej Wykonanie: Ser żółty i fetę pokroić w drobną kostkę, wymieszać z 2 łyżkami przecieru pomidorowego. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć (uważać, żeby czosnek się nie przypalił

Krakowskie smaki Ani
Dziury 179

ciasto Dziury. Przepis znaleziony na stronie Wielkie Żarcie ;) Zaczynamy ! Biszkopty :8 jajek 1,5 szkl. mąki2/4 szkl. mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniakakao4 jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.Dodajemy 3/4 szklanki mąki, 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i dokładnie wszystko mieszamy.Dużą blachę smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą i wlewamy

charlotte gotuje
Babeczki z granatem 194

Składniki:2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia0,5 szklanki cukru2 łyżeczki cukru waniliowego1 jajko0,5 szklanki oleju1 szklanka mleka1 świeży granatSkładniki na kruszonkę:50 g

Ciastkozercy