ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:169/220)

Zebra 549

ciasta polanego czekoladą. Przeciągam się leniwie..  tak..  tak to można poleniuchować.:)  Skąd pochodzi przepis? Naprawdę nie wiem. Miałam go na kartce. Składniki  na ciasto: 3 szkl. mąki pszennej 1 szkl. cukru 1 szkl. oliwy 5 jajek 1 szkl. wody 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka zapachu rumowego lub pomarańczowego Sposób wykonania(...)zapach. Wszystko dokładnie wymieszać. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać 2 łyżki kakao a do drugiej 2 łyżki mąki. Tortownicę z kominem natłuścić i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Wlewać naprzemiennie jasną i ciemną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni C. Składniki na polewę czekoladową: 3 łyżki kakao

Na słodko lub wytrawnie
Muffiny z cukinią, fetą i szynką! 296

Długo myślałam nad moją kombinacją, aż zdecydowałam się na połączenie cukinii, szynki i fety.Składniki:1 + 1/2 cukinii2 plastry szynki1 duża cebula1 łyżka masła1/2 opakowania sera FETA 1 szklanka tartego sera (u mnie Emmentaler)sól, pieprz1  szklanka mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sodydosłownie szczypta soli  2 jajka1/2 szklanki mleka1/3 szklanki oleju (ja dodałam oliwy, również się(...)smażymy, aż będzie miała złoty kolor. Cukinię myjemy, kroimy na pół, a następnie w kostkę. Dodajemy do cebuli i szynki. Gotujemy na średnim ogniu, aż będzie miękka.Studzimy. Ciasto: Nastawiamy piekarnik na 190'C.Łączymy ze sobą suche składniki i mieszamy.W drugiej misce łączymy jajka, mleko, olej i wodę. Dokładnie mieszamy i dodajemy do suchych składników. Mieszamy krótko, niezbyt

Kitchens Alphabet
Sernik Agusi 175

Sernik bez ciasta, bardzo delikatny i smaczny.   Składniki:-1 kg mielonego twarogu, najlepiej zmielić krajankę twarogową-6 jajek-125 g stopionego masła-300 g cukru pudru-budyń w proszku-2 łyżki mąki pszennej-aromat   Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy 3 łyżki cukru pudru i miksujemy.   Pozostały cukier puder(...)Dodajemy budyń w proszku, mąkę i aromat i miksujemy.   Dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy.   Przekładamy do blaszki wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.   Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. Cna 50-60 minut.   Studzimy, dekorujemy i gotowe.Za przepis dziękujemy Agnieszce a Kindze za wyjątkową, ręcznie malowaną

Maminek kulinarny
Pojemniki próżniowe Vacuum marki Dafi - recenzja 162

obaw o przenikanie zapachów - bez powietrza zapachy się nie wymieszają. Próżnia w znacznym stopniu przyspiesza marynowanie mięsa i ryb.Produkty sypkie takie jak mąka, cukier czy bułka tarta umieszczone w pojemnikach próżniowych są bezpieczne w wilgotnym środowisku. Musimy jednak pamiętać, aby do pudełka wkładać taki produkt w opakowaniu, np. mąkę w torebce papierowej.Kawa, herbata czy przyprawy(...)pojemniku.Pokrojone wędliny nie wysychają, ani nie stają się "śliskie" jeśli przechowywane są w próżni.Pieczywo również dłużej jest świeże niż to, które przechowujemy w tradycyjny sposób.Jeśli chcemy, aby ciasto drożdżowe szybciej nam wyrosło przed pieczeniem, wtedy umieszczamy je w pojemniku i odsysamy powietrze.Czym różnią się pojemniki Vacuum od pojemników, których wcześniej używałam?Zastosowanie pojemników jest identyczne

Codzienna kuchnia niecodzienna
Tartinki z figami, ricottą i szynką 166

Piekny mamy wrzesień tej jesieni:  rześkie poranki, jeszcze gorące dni i podogne, aż czerwone zachody słońca. Te ostatnie zawsze wróżą piękny kolejny dzień,  bezchmurne

Mia Cucina Sofieta
S jak... smakowity sylwester! 253

grubości (może też być ciut cieniej). Wykrawamy z niego krążki o ok. 9 cm średnicy, którymi wylepiamy zagłębienia na babeczki (nie trzeba dociskać do samego spodu). Każdą miseczkę z ciasta napełniamy po brzegi ostudzonym farszem.Ready... Steady... Bake!Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25 min. (babeczki powinny być już wtedy ładnie zrumienione). Wyjmujemy i studzimy. Podajemy(...)Wcale im to nie zaszkodziło, ale jeśli Wy macie dwie takie same formy, to na pewno będzie łatwiej i szybciej ;)PPS. Jeśli macie ochotę, przed pieczeniem, babeczki możecie posypać tartym żółtym serem.PPPS. Warta wypróbowania jest także wersja ze zrumienioną kiełbasą jałowcową zamiast mielonego mięsa

Ratunku obiad
Uszka z grzybami do barszczu 336

Składniki na ciasto; 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550 1 jajko sól  woda ok 1/4 szklanki, ale wodę dawkujemy podczas wyrabiania, woda powinna być gorąca   Ciasto wyrobić, rozwałkować, wycinać małe kółeczka, zlepiać jak na pierogi, a następnie złączyć rożkami. Układać na ściereczce. Wrzucać do wrzącej, lekko osolonej wody z dodatkiem 2-3 łyżek oleju. Przemieszać delikatnie(...)pół czerstwej bułki zalanej mlekiem mała cebula 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki kwaśnej śmietany  oliwa sól świeżo mielony pieprz 2-3 łyżki bułki tartej Jeżeli będziemy używać grzybów suszonych trzeba je namoczyć kilka godzin wcześniej, potem obgotować w lekko osolonej wodzie. Grzyby mrożone wrzucamy od razu do wody i gotujemy. Ugotowane grzyby odcedzamy i studzimy. Na rozgrzanej

Apetyczna babeczka
Babka piaskowa 181

Babka piaskowa to tradycyjne ciasto przygotowywane na Wielkanoc. Jest bardzo prosta w wykonaniu: wystarczy zmieszać składniki, włożyć do formy z kominem, wpakować do piekarnika oraz wyjąć po upłynięciu czasu. Czekamy aż ostygnie i gotowe. Ambitni mogą ją polać jeszcze lukrem lub czekoladą i można zajadać. Wychodzi niemalże zawsze, a smak.. hmm mniam! Czas przygotowania: 10 minut + 65 minut pieczenia(...)Szklanka mąki ziemniaczanej Szklanka mąki pszennej Szklanka śmietanki kremówki Szklanka cukru pudru 200g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka Kilka kropki esencji waniliowej Tłuszcz i bułka tarta do posypania formy  Polewa: tabliczka gorzkiej czekolady oraz garść płatków migdałowych (można zastąpić lukrem i dowolnie wybraną posypką) Foremkę nacieramy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik

Kolizje Smaków
Tort makowo-migdałowy 147

D zisiaj ostatni przepis z potraw przygotowanych na tegoroczną Wielkanoc, czyli pyszny wilgotny tort makowo- migdałowy. Nie wiem dokładnie co sprawiło, że biszkopt wyszedł tak wilgotny

Gosia gotuje
Pierogi leniwe 316

soli. Łączymy składniki. Dodajemy przesianą mąkę oraz ubite na sztywno (ze szczyptą soli) białka. Delikatnie zarabiamy ciasto. Posypujemy stolnicę mąką, wykładamy ciasto. Formujemy wałek. Mąki podsypujemy tylko tyle, aby ciasto za bardzo się nie lepiło do rąk. Jeżeli dodamy za dużo leniwe wyjdą twarde i gumowate. Wałek lekko spłaszczamy, możemy zrobić na nim (tępą stroną noża) kratkę. Kroimy ukośnie(...)wzbudza kontrowersje w temacie pierogów leniwych, to sposób ich podania. Moim zdaniem nie można generalizować, że najlepsze są z cukrem i ze śmietaną, albo z cukrem i bułką tartą na masełku. Moje ulubione są przysmażone na masełku z bułką tartą i posypane szczypiorkiem.  I taka jest właśnie propozycja podania. Ale, to tylko propozycja. Każdy poda

mojewypiekiinietylko
Jabłka zapiekane z orzechami i rodzynkami w koglu - moglu 245

Dzisiaj wilki powrót do dzieciństwa! Uwaga ponieważ nie wiecie mam dużo, dużo młodszego brata, a on nie znał smaku koglu - moglu. Strasznie mnie to zdziwiło

Niezły Młynek
RACUSZKI-PLACUSZKI SZPINAKOWE 179

szklanki mąki             1,5 szklanki mleka          4 jajka          4-5 łyżek sera tartego parmezanu                 sól,pieprz            szczypta gałki muszkatołowej(...)Umyty i osączony z wody świeży szpinak rozdrobnić obroty 3 ,czas 50s.  .Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego.i wyrabiać obroty 7 czas 30s.Dodać pokrojony szpinak,..Odstawić  na 15-20 minut lub nawet na 1 godz.Po tym czasie ,ponownie zamieszać i smażyć placuszki -racuszki na rozgrzanej patelni z obydwu stron po 3-4 minuty.Do zarumienienia

w mojej kuchni
Racuchy z jabłkiem i bananem 229

owocami. Ja uwielbiam takie z jabłkiem i bananem, oprószone cukrem pudrem. Do tego kubek mleka i nie muszę mieć puszystych serników, wielowarstwowych tortów czekoladowych czy wspaniale nadzianych kruchych tart - choć też nimi nie pogardzę ;) Składniki:300 g mąki pszennej30g drożdży2 łyżki cukru1 jajko1 szkl. mlekadodatkowo:jabłkobanancukier puderolej rzepakowy do smażeniaWykonanie:Mleko lekko podgrzać. Ma być tylko trochę ciepłe(...)ruszył". Czyli, najzwyczajniej w świecie mleko z drożdżami ma urosnąć ! Potrwa to w zależności od temperatury otoczenia około 15 minut.Do wyrośniętego zaczyny dodać jajko i mąkę - zmiksować.Ma powstać ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany.Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcie - musi podwoić swoją objętość.Jabłka obrać, pokroić w półplasterki, banany obrać, pokroić w plastry.Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzać około

kolorowotorcikowo
Jarskie kotlety, czyli smażona kania z pieczonymi warzywami 169

Ostatnio wrzuciłam przepis na ekspresową tartę z grzybami leśnymi--> TUTAJ , ale dziś pora na mało popularne grzyby i w kompletnie innym wydaniu. Czubajka kania - bo o niej będzie mowa - jest grzybem z rodziny pieczarkowatych, ale smakuje o wiele intensywniej niż pieczarki . Można ją spotkać w całej Polsce, ale wielu ludzi unika kani jak ognia, bo można ją pomylić(...)zbyt twarde.   Przyrządzenie kani jest bajecznie proste. Najlepiej smakuje potraktowana jak kotlet , czyli smażona w panierce lub bez. Bardzo dobrze smakuje również w jajecznicy lub zrobiona w cieście . SKŁADNIKI kilka kapeluszy kani kilka ziemniaków kilka buraków mała cukinia masło (do smażenia kani) olej (do pieczenia warzyw) sól mieszanka przypraw (u mnie gotowa mieszanka do ziemniaków oraz czubryca) miód

Zofiana
BABKA GRYSIKOWA Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ. 211

małopolską;/ babka: 3 jajka szklanka grysiku (kaszy mannej) 1/2 szklanki cukru 1 1/3 szklanki mleka szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 opakowanie cukru waniliowego tłuszcz do wysmarowania formy bułka tarta do wysypania formy konfitura: 500g wydrylowanych dojrzałych wiśni szklanka cukru żelującego 2:1 ewentualnie cynamon Wiśnie zasypuję cukrem i zostawiam na około 30 minut, w ciągu których przygotowuję(...)oraz powiększą nieco swoją objętość. Miskę zdejmuję znad wrzątku i dalej ubijam jajka, do całkowitego wystudzenia, po czym porcjami, wciąż ubijając, dodaję grysik. Na końcu dodaję cynamon oraz sól. Ciasto będzie gęste i klejące. Foremkę do średniej keksówki (ciasto będzie niskie) wysmarowuję tłuszczem i wysypuję bułką. Przekładam masę i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Piekę w 200 stopniach przez

W kuchni Karmel-itki
Pasta fasolowa z makrelą 151

Składniki: 300 g suchej fasoli 100 ml oliwy z rzepaku 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 małe wędzone 

kgwjanczewo
Naleśniki z pieczarkami 203

Jaki pomysł na dzisiejszy obiad?U mnie będą naleśniki z pieczarkami - smaczne i sycące, a robi się je w bardzo prosty sposób ;)Naleśniki z pieczarkamiSkładniki na ciasto:1 szklanka mleka1 szklanka wody 1 1/2 szklanki mąki2 jajkasólSkładniki na nadzienie:30 dag pieczarekcebulanatka pietruszkiser żółtysólpieprzPrzygotowanie:Jajka ubijamy i dodajemy do nich mleko, wodę i mąkę. Wszystko ucieramy na gładką masę(...)krokiety, żeby nadzienie nam nie uciekło ze środka. W miseczce rozkłócamy jajko i dolewamy troszkę mleka. Obtaczamy w nim naszego naleśnika, by potem obtoczyć jeszcze w bułce tartej. Obsmażamy na złoto z dwóch stron. I gotowe ;) Można je jeść z dodatkiem keczupu, sałatki, albo po prostu w wersji samotnej

Lawendowe Niebo
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) 177

będzie kleić się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce (ja ustawiam piekarnik z termoobiegiem na 50 stopni)- objętość ciasta powinna się podwoić. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 12 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy  jedną umytą, bez szypułki truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Składniki na kruszonkę wkładamy do miski(...)termoobiegiem. (bez termoobiegu w 180 stopniach). Bułeczki po upieczeniu trzeba  odrywać, jeśli chcemy, równe okrągłe bułeczki to musimy je ułożyć w większych odstępach na dużej blasze. Tarte bakalie BackMit są dobrze znane na polskim rynku. Bakalie są wysokiej jakości, w dość szerokim asortymencie: tarte migdały , tarte orzechy laskowe i włoskie,  mielony mak, są zawsze  u mnie wykorzystywany

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
KLUSKI LENIWE - KLUSECZKI SEROWE NA MĄCE ORKISZOWEJ 229

prawdziwą wanilią (można pominąć)- 1/4 łyżeczki soliSer przecisnąć przez praskę lub zmielić. Dodać do niego jajka (białka można ubić na pianę i dodać osobno), ksylitol, sól, oraz mąki. Wyrobić ciasto. Będzie dość lepkie. Gdyby nie dało się uformować wałeczków, można dodać jeszcze trochę mąki, ale niezbyt dużo, bowiem kluski staną się twarde. Ja formowałam wałki podsypując tylko blat maką, dzięki(...)pomocnicy. ;-) Gotujemy we wrzącej osolonej wodzie, kilka minut od wypłynięcia na powierzchnię (ok.5). Moje były polane tylko stopionym masłem ale można również podawać ze stopionym masłem z bułką tartą ; z kwaśną śmietaną lub posypane ksylitolem. Smacznego

Smaczne Zdrowe

Proponowane wyszukiwania