ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:173/220)

Pełnoziarnisty chleb w 5 minut! 158

jakąś prostą recepturę, a ja podjęłam się tego wyzwania.Gdy już się zebrałam, przez chwilę zaczęłam się nawet zastanawiać czy wszystko wyjdzie pomyślnie, gdyż to dość nietypowy sposób na ciasto drożdżowe. Warto jednak było zaryzykować!  Muszę Wam powiedzieć, że chleb wyszedł wyśmienity – w środku jest wilgotny, a na zewnątrz ma chrupką skórkę. Możecie do niego też dodać swoje ulubione ziarna(...)suche składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy olej. Dolewamy wodę i dokładnie mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do silikonowej keksówki (metalową należy uprzednio wysmarować margaryną i posypać bułką tartą). Pieczemy w 190 stopniach około 1 godzinę 20 minut (ja piekłam godzinę) Studzimy. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Bania, harbuzem zwana i pranie blondyn 144

zamiast jaj biorąc pół kwarty tej massy do garnca mąki, co odpowiada 15 żółtkom. Smak ma bardzo przyjemny, jednak do bab używać bani nie należy, gdyż jest ciężka i ciasto delikatne może się nie udać, dla tego i do bułek brać trzeba więcej drożdży i tak: Garniec mąki rozrobić 3 kwaterkami mleka i 6 łutami drożdży, postawić w cieple żeby(...)początkowo skorzystać z przepisu KUCHARZA , jednak nie do końca odpowiadał temu na co miałam ochotę. A miałam ochotę na połączenie dyni z czekoladą, na inną niż znane mi dotąd tarty, bardziej wyrazistą i z charakterem. I znalazłam taki przepis, który po dokonaniu drobnych zmian idealnie się sprawdził. Zapraszam na dyniowe tartaletki z rumem i czekoladą , do których dodałam

KUCHARNIA
5 filmów o jedzeniu, które uprzyjemnią grudniowe wieczory 148

Nominuję więc za gorzki smak, ale również za uśmiech przez łzy. No i jeszcze za te ciasta o naprawdę wyśmienitych nazwach.Z czym serwować?Polecam szarlotkę lub inny placek. Kruche ciasto i wymyślne masy obowiązkowe. 3. Julie i Julia (2009)Jednym zdaniemNigdy nie jest za późno, by podążać za swoimi marzeniami.Uzasadnienie nominacjiUwielbiam ten film za wszystko. Za historię Julii Child(...)wszystkim. No i za szukanie smaku i uśmiechu w każdym dniu.Z czym serwować?Ja polecam miskę boeuf bourguignon z wiejską bagietką, ale może być francuska tarta tatin, albo inny wyborny przysmak.4. Chef (2013)Jednym zdaniemNajważniejsze w życiu to być w zgodzie ze sobą i robić to co się kocha, reszta przyjdzie sama.Uzasadnienie nominacjiKiedy tylko zobaczyłam zwiastun

W kuchni wieczorem
Ciasteczka zbożowe 147

ciemno, licząc na wiedzę z poprzednich lat. Co będzie to będzie. Poza egzaminem, cały dzień spędzę na uczelni, więc pozostaje mi zaopatrzenie się w bardzo bogate drugie i trzecie śniadanie :) Choć zazwyczaj wygląda to raczej na bogate przekąski. Z tych słodkich, przyszykowałam sobie ciasteczka zbożowe. W smaku przypominają te sklepowe, ale ich dodatkowym plusem jest to, że wiem(...)zarumienienia. Odstawiamy do przestygnięcia.Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, przyprawy korzenne i mieszamy. Następnie dodajemy ostudzone płatki owsiane i mieszamy. Do suchych składników wbijamy jajka i ugniatamy zwarte ciasto. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie ciasto cienko rozwałkowujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia, wycinamy ciasteczka. Układamy na blaszce ( nie potrzebują zbyt dużych odstępów).Pieczemy w piekarniku

Słodkie Przyjemności
Baranek orzechowy 145

Wielkanocnym stole nie może zabraknąć baranka.Ja piekę z ciasta orzechowego ,baranek jest w pierwszy dzień świąt ozdobą na stole a na  drugi dzień jest  do popołudniowej kawki.Ciasto jest bardzo smaczne i lekko wilgotne. Składniki: jajka 3 szt masło 120 g cukier 140 g mąka pszenna 90 g maka ziemniaczana 70 g orzechy włoskie drobno mielone 120 g proszek(...)pszenną , ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia, zmielone orzechy,sól i esencję waniliową. Całość dokładnie wymieszać łyżką.Napełnić do 3/4 wysokości formę na baranka wysmarowaną margaryną i wysypaną bułką tartą.Włożyć  do nagrzanego piekarnika do 160 st na około 30 min.Wyjąć i po 10 min baranka wyciągną z formy i studzić na kratce.Zimnego udekorować wg własnych upodobań

Ala piecze i gotuje
PIEROGI Z JAGODAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 167

więcej, bo będzie za cienkie)przez maszynkę do robienia makaronu ( z nasadką do wałkowania) mam wtedy mniej pracy przy ręcznym wałkowaniu i pierogi równej grubości. Następnie z rozwałkowanego ciasta wykrawamy kółka, można to robić szklanką, ja używam wykrawaczki do pierogów - super wynalazek, kosztuje kilka złotych a bardzo ułatwia pracę. Na każde kółko nałożyć ok.łyżeczki jagód i dokładnie zlepić. Można(...)serwować z dowolnymi dodatkami.Można polać je kwaśną śmietaną i posypać ksylitolem; polać stopionym masłem i posypać czymś słodkim; Nam najbardziej smakują polane stopionym masłem z bułką tartą z ksylitolem i cukrem waniliowym (na bazie ksylitolu). Smacznego

Smaczne Zdrowe
Pomarańczowe naleśniki z sokiem Tymbark 928

energii i zapewni dobre samopoczucie na cały dzień. Gdybyśmy pokusili się aby z tych naleśniki przygotować crêpes Suzette to byśmy mieli potrójnie pomarańczowe naleśniki, gdyż sok pomarańczowy byłby w cieście, w masie do karmelizowania naleśników i w szklance, nie licząc cząstek pomarańczy w nadzieniu. Składniki na 2 duże naleśniki:  1/2 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/3 szklanki soku(...)duże naleśniki. Obraną z błon pomarańczę kroimy w drobną kostkę. Mieszamy serek z pokrojonymi cząstkami pomarańczy. Masą smarujemy przestudzone naleśniki. Zwijamy naleśniki i kroimy na skos. Posypujemy tartą czekoladą. Dekorujemy świeżymi listkami melisy aby uspokoić nerwy po tak ekscytującym posiłku Podajemy do popicia 2/3 szklanki soku pomarańczowego. A Ty zawsze pamiętasz o 1 z 5 porcji warzyw, owoców

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka z imbirem i grejpfrutem 332

Chrupka i niskokaloryczna, odświeżająca a zarazem rozgrzewa. O to sałatka którą musisz spróbować! Pekińska, marchew, świeżo poszatkowany imbir, soczysty grejpfrut oraz kostki kokosa z melisą. To

Kuchnia PROzdrowotna
Bułeczki z makiem 168

Piekłam już jedne, piekę i drugie, i trzecie, i czwarte. Czasami mam po prostu ochotę na zrobienie pachnących, aromatycznych - domowych bułeczek. Aromat drożdżowych bułeczek z makiem to najprzyjemniejszy zapach dla domu, który wypełniony jest od rana do wieczora rodzinnym ciepełkiem. Podzielę się z Wami przepisem na moje niedzielne bułeczki.Bułeczki z makiemZaczyn:200 g mąki pszennej tortowej200 ml ciepłej wody2(...)minut. Te 15 minut poświęć na wypicie gorącego napoju :D.Ciasto właściwe:425 g mąki pszennej tortowej2 łyżeczki soliwyrośnięty zaczynPrzygotowanie:Do wyrośniętego zaczynu dodaj resztę mąki oraz sól. Wyrób odpowiednio ciasto - zaznaczam, że minimalnie będzie się kleić i nie odchodzić od rąk - i takie ma być. Zostaw na jedną godzinę przykryte ponownie ściereczką. Po tym czasie jeszcze raz krótko wyrabiaj ciasto

Eat Shrimps
Knedle ze śliwkami i masełkiem makowym- Zwetschgenknödel mit Mohnbutter 129

rodzinka je uwielbia.Ja lubie je i jesc i robic. Zrobilam je z maki orkiszowej 630,ale ten sam efekt uzyskacie uzywajac zwyklej maki pszennej.Tym razem mala odmiana ,zamiast bulki tartej z maslem do polania proponuje maselko makowe.Chrupiacy slodki mak z nuta cynamonu To jest pyszne!Koniecznie sprobujcie!Skladniki na 18 knedli:1 kg ziemniakow30 dkg maki1 lyzka maki ziemniaczanej1(...)ziemniakow i wynosi tu 1:3.Przecisniete ziemniaki w misce dziele na 3 czesci.Jedna czesc odjac i to miejsce wypelnicmaka.Dodatkowo dodac1 lyzka maki ziemniaczanej i 1 lyzka oleju.Sprawi to,iz ciasto jest gladkie i plastyczne.Z ciasta uformowac walek,odcinac rowne kawalki,rozplaszczac.Wkladac po sliwce, pol lyzeczki cukru i ciut cynamonu.Zlepiac i formowac kulki.Zamiast cukru z cynamonem miejsce po pestce mozecie wypelnic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Cytrynowiec 143

podaję przepis na pyszne, delikatne ciasto cytrynowe :) Jak dla mnie takie słodkości  są świetne ! Mimo tego, że mamy wrażenie wielu etapów przygotowań, to wcale tak nie jest. Ciasto jest wręcz  banalne w wykonaniu :)A więc do dzieła kochani ! Składniki na biszkopt :3 jajka3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki mąki ziemniaczanej0,5 łyżeczki proszku do pieczeniaSkładniki(...)jednolitą masę.Gdy jajka będą już dokładnie utarte, dodajemy resztę składników : mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie miksujemy. Blachę smarujemy margaryną, posypujemy bułką tartą i wylewamy masę. Biszkopt pieczemy w temp. 180st. C przez ok 20 min - w zależności od piekarnika.Masa cytrynowa:Budynie rozpuścić w 1 szklance wody. Drugą wlać do garnuszka

charlotte gotuje
Spaghetti 234

Składniki: 30 dkg mięsa z szynki 2 łyżki oleju rzepakowego 1 słoiczek pomidorów krojonych 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łodyga selera naciowego 3 łyżki wina czerwonego

kgwjanczewo
Przyprawy. Co, jak i do czego ! 137

przyprawa korzenna o właściwościach  rozgrzewających . Posiada ostry smak z wyczuwalna słodyczą, dlatego idealnie komponuje  się  z jabłkami oraz gruszkami.  Chętnie  dodawany do  deserów , ciast, owsianek a także kaw, czekolad oraz grzanego wina.        Zbawienny dla osób z cukrzycą, ponieważ reguluje poziom cukru we krw i oraz zmniejsza  łaknienie(...)lekko pikantnym smaku z właściwościami rozgrzewającymi. W kuchni dodawana najczęściej do pasztetów, szpinaku, białych  sosów  oraz dań mlecznych aby nadać wyrazistości. Najlepiej kupować całe gałki i samemu trzeć na tarce pod koniec gotowania.                Uwaga !!  Należy  dodawać ją z umiarem, ponieważ ma właściwości zbliżone do marihuany, może wywoływać stany

Życie na widelcu
Szarlotka z bitą śmietaną 695

tutaj nie uczcimy , ale mam dla Was za to przepyszne ciacho!Delikatny spód … orzeźwiający środek … i słodka góra … przenikające się smakami , zachwycą nawet najbardziej wybrednych smakoszy!Ciasto robi się ekspresowo … nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych …Taka szarlotka to prawdziwa uczta dla podniebienia!SKŁADNIKI:BISZKOPT:- jajka – 5 szt- sól – 1 szczypta- mąka pszenna(...)ubijamy.Dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując.Dodajemy wymieszane i przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.Wylewamy do formy, posypanej tłuszczem i opruszonej bułką tartą.Pieczemy 30 minut w 180C.MASA JABŁKOWA:Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Opruszamy cukrem i smażymy ok. 15 minut.Dodajemy galaretki w proszku i mieszamy.Gorące wykładamy

Ostra na Słodko
Batoniki-dopalacze (nie tylko dla dzieci!) 241

doda Wam energii na podbicie kolejnych ważnych zadań z uśmiechem na ustach!  Pamiętajcie, by po podzieleniu na batoniki trzymać je w lodówce, inaczej się roztopią. Na zastygnięcie postawcie ciasto w zimnym miejscu. Najlepiej zastyga i nabiera smaku przez noc. Dacie radę! ZDROWE BATONIKI-DOPALACZE Składniki:2 szklanki posiekanych ( niekoniecznie super dokładnie) orzechów włoskich150 g masła1/2 szklanki miodu4 łyżki(...)Krój na batoniki, wstaw do lodówki.Smacznego!PaulinaPopularne posty :Przed śniadaniemMuffinki marchewkowe na troskiZupa krem marchewkowa-lovaSuper prosta pizza na miękkim spodzie - uzależniająca!Cuksy, cuksy i tarta czekoladowo-limonkowa NigelliPodobał Ci się post? Coś Cię zainspirowało? Masz pytania? Podziel się swoją opinią!Spraw, że mój dzień będzie piękniejszy

Gotowanie to kochanie
Cytryniaczki 181

robić kilka razy, nigdy nie wyszedł idealnie taki jak jej. Postanowiłam więc nie gonić niedoścignionego wzoru i zrobić go po swojemu. Z połowy składników potrzebnych na dużą blachę ciasta zrobiłam babeczki, a na górę zamiast cytrynowego lukru przygotowałam cytrynową wersję kremu budyniowego.Składniki na babeczki:0,5 szklanki mąki0,5 szklanki cukru0,5 kostki margaryny1 duża cytryna1,5 łyżeczki proszku(...)dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę.Delikatnie łączymy pianę z białek z masą, najlepiej za pomocą trzepaczki.Gotową masę przekładamy do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą. Pieczemy około 30 min w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać na przygotowanie kremu i dekoracji.Krem przekładamy do szprycy lub worka cukierniczego

Ciastkozercy
Placki z cukinii 121

pracy (gotowanie stresuje) (na fotce nie ma czosnku, bo natchnęło mnie w trakcie)Na początek z umytych cukinii odcinamy dupki (nie wiem, czy trzeba, ale wolałam tak zrobić) i trzemy je (cukinie, nie dupki) ze skórką na dużych oczkach tarki. Potarte cukinie musimy tak odrobinę posypać solą, bo muszą oddać z siebie wodę. Zostawiamy je tak na chwil kilka, pijąc(...)razem mieszamy, jeśli będzie zbyt rzadkie to dajemy więcej mąki. Wychodzi nam takie coś: Teraz czas na punkt kulminacyjny - smażenie. Straszne. Grzejemy olej na patelni, łyżką nabieramy po trochę ciasta i formujemy takie jakby placki. Potem pilnujemy, by to cholerstwo się nie przypaliło. Zasadniczo to by było na tyle :) Tylko lekko przypaliłam pierwszą partię, potem poszło już jak z płatka

Kulinarne zapędy Kokosa