ciasto tarta - 3287 przepisów (strona:143/220)

Ciasto z dyni 182

znalezione u Pauli na www.justmydelicious.com. Dla mnie to ciasto to połączenie piernika z babką… Można podawać z dżemem lub śmietaną ale mi odpowiadała taka wersja bez dodatków…Ciasto z dyni – składniki:4 jajka2 szklanki cukru (użyłam ciemnego)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody2 łyżeczki cynamonu2 szklanki startej dyni2 szklanki mąki pszennejPosypka:4 łyżki drobnego cukru1 łyżeczka(...)startą dynię.W miseczce mieszam składniki na posypkę.Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą tortownicy o średnicy 25 cm przekładam masę.Piekę w temperaturze 180 stopni ok 40-50 min., ale sprawdzam patyczkiem przed wyjęciem czy jest upieczone.W orginalnym przepisie Paula posypała ciasto przed włożeniem do piekarnika aleja trochę się bałam, żeby płatki migdałowe się za bardzo

UgotujmyTo.pl
Knedle ze śliwkami 153

zagniotłam ciasto. Zrobiłam wałek, pokroiłam na porcje. Rozpłaszczałam ciasto na dłoni, kładłam całą śliwkę (mogą być połówki), otulałam ją ciastem i formowałam okrągłe knedle. Kładłam na wrzącą wodę i gotowałam ok. 3 minut, od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Wyjmowałam łyżką cedzakową. Podajemy gorące – ze śmietaną lub jogurtem, posypane cukrem i cynamonem, albo z masełkiem i bułką tartą

mojewypiekiinietylko
Tort piernikowy 367

wolnych obrotach. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać do masy i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do silikonowej tortownicy o średnicy 25 cm.Piec około 1 h w 160 st. Najlepiej sprawdzić patyczkiem. Jeśli zwykła tortownica to wysmarować i wysypać bułką tartą. Krem z kaszy manny: Z mleka odlać 1/3 szk i wymieszać w nim kasze mannę. Resztę(...)minimum dodać margarynę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Zdjąć z ognia, mieszać. Gdy polewa zacznie tężeć i będzie letnia polać ciasto. Ciasto przekroić 3 razy, uzyskując 4 placki. Warstwy ciasta: placek, połowa kremu, placek, powidła śliwkowe, placek, druga połowa kremu, placek, cienko posmarować powidłami, polać polewą czekoladową i udekorować

Ala piecze i gotuje
Jajka przepiórcze w cieście francuskim 210

obieramy cebule i kroimy w bardzo drobną kostkę. Pieczarki myjemy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy nieco tłuszczu i smażymy cebulę. Kiedy cebula się zarumieni dodajemy pieczarki. Całość solimy i smażymy do momentu odparowania całej wody. Ugotowane jajka delikatnie obieramy ze skorupek. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i wałkujemy. Kroimy na piętnaście kwadratów tej samej wielkości. Nakładamy

Kolizje Smaków
Marcepanowe ciasto z śliwkami 230

upieczenia ciasta. Ja jeszcze powtórzę to ciasto w tym sezonie. Składniki: 250 g margaryny 200 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego sól szczypta 5 jajek (małych lub 4 duże) 200 g masy marcepanowe 250 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki migdałów tartych 4 łyżki cukru śliwki migdały słupki Przygotowanie:Margarynę(...)cały czas ucierać. Dodać startą na tarce masę marcepanową, tarte migdały i ponownie utrzeć. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy i zmiksować na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 25*38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić ciasto. Na górze gęsto ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu

Ala piecze i gotuje
Szarlotka z budyniem 125

budynie waniliowe bez cukru4 łyżki cukru750 ml mlekaWykonanie:Z podanych składników zanieść kruche ciasto. Podzielić je na dwie części i wstawić do lodówki minimum na 30 min.Następnie jedną cześć wyjąć z lodówki i dokładnie wygnieść nim spód brytfanki, posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Nakłuć widelcem i podpiec ok.20 min w 200 stopniach.Jabłka obrać, zetrzeć(...)nałożyć na podpieczony spód.Budyń ugotować jak na odwrocie opakowania, z tym, że używając 750 ml mleka (na oba budynie). Budyń nałożyć na jabłka.Następnie wyjąć drugą część ciasta z lodówki i zetrzeć je na budyń.Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec 50 min.Przestudzić.Smacznego :) *do jabłek można dodać rodzynki*najlepiej dobrze przestudzić ciasto

Moje pyszne gotowanie
Tarta z sosem a'la bolognese 232

pierwsza tarta jaką zrobiłam jakieś 14 lat temu dla swojej córki. I pierwsza, którą spróbowała i którą uwielbia do dzisiaj. Proste, kruche ciasto i nadzienie jak do bolognese. Łatwa, pyszna i syta, na obiad, na kolację, dla znajomych. Zapraszam. A tę pierwszy raz wykonała ona sama. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Podsumowanie współpracy z redccon.pl 143

pieczenia składający się z tortownicy z kominem o średnicy 28 cm, keksówki oraz formy do tarty o średnicy 30 cm jest również przydatny w mojej kuchni...najczęściej chyba używana jest keksówka..piekę w niej nie tylko ciasta , ale także i chleby..jest idealna..zresztą reszta foremek też.Pojemniki do mikrofalówki najczęściej są wykorzystywane

Moje domowe kucharzenie
Fiński chleb błyskawiczny - wersja z migdałami 168

lepiej rośnie. Zagnieść na elastyczne, dość luźne ciasto - leniwiec kuchenny może tu użyć miksera z mieszadłami hakowymi (nie trzepakami). Na końcu dołożyć posiekane słupki migdałowe i wgnieść je w ciasto.Tortownicę o średnicy 22cm wysmarować resztą oleju z saszetki i obsypać kaszą manną - kasza manna jest tu lepsza niż bułka tarta, zrobi się z niej chrupiąca skórka

Grunt to przepis!
Tarta szpinakowo - serowa. 139

lubi tarty? Chyba nie znam takiej osoby. To co najfajniejsze jest w tarcie to fakt, że możemy zrobić ją tysiąc razy i za każdym razem zupełnie inaczej, wszystko zależy od naszej kreatywności. Składniki: ciasto: 250g mąki 125g masła 1 zółtko trochę soli 50 ml wody farsz: szpinak (najlepiej świeży ale może też być mrożony) ser pleśniowy

Brzuszki Łakomczuszki
Placki ziemniaczane z żółtym serem 1737

moje smakowe klimaty. Zdecydowanie lubię je na wytrawnie. Tym razem Piotrek wpadł na pomysł by do startego ciasta dodać trochę startego sera, placki ziemniaczane zdecydowanie zyskały. Ja podsunęłam myśl, aby po odwróceniu na patelni dodatkowo posypać placki ziemniaczane tartym serem, który delikatnie rozpływał się na ich powierzchni, no i dla ozdoby pokroiłam jeszcze pomidorki koktajlowe. Placki ziemniaczane z żółtym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sylwestrowe menu 185

moim menu nie zabraknie też  z pewnością nowości. Mam nadzieję, że poniżej zamieszczone przepisy będą pomocne:)Tarta z kurczakiem, porem i pieczarkami Francuska plecionka Tortilla z kurczakiem Francuskie mini szarlotki Waniliowe muffinki z kawałkami czekolady Parówki w cieście francuskim Quesadilla z kurczakiem Ciasteczka sezamowe Domowa pizza Marchewkowe muffiny Marsowe muffinki Ślimaczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z kurczakiem

Fabryka pomysłów
Pałeczki z wołowiną z ciasta filo (finger food) 162

lubicie na pewno sprawdzi się zwykły sos czosnkowy na jogurcie.Pałeczki z wołowiną z ciasta filo:1 opakowanie ciasta filo (7 płatów)500 g mielonej wołowiny2 ząbki czosnku1 cebula1 łyżka mielonych ziaren kolendry1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu)1-2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru125 g tartej mozzarelli125 g ricotty1 jajko + 1 rozmącone do posmarowaniapęczek pietruszkiok. 100 g masła(...)tarce mozzarellę, posiekaną pietruszkę, jajko oraz roztarte w moździerzu (lub młynku) ziarna kolendry i kuminu. Solimy i pieprzymy. Wyrabiamy masę ręką, aż wszystkie składniki się wymieszają.Pracując z ciastem filo pamiętajmy, aby płaty z których nie korzystamy w danym momencie, były nakryte zwilżoną ściereczką (ciasto po otwarciu opakowania szybko wysycha). Każdy płat kroimy na dwie części aby uzyskać dwa prostokąty

Poezja smaku
Tort kajmakowy 150

czereśnieSposób przygotowania:1. Robimy biszkopt. Białka ubić na sztywno, dodać porcjami cukier, potem po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodawać partiami obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec w 180 st. C przez 35-40 minut. Dobrze ostudzić, przekroić na 3 blaty.2. Ser mascarpone wymieszać dokładnie z masą krówkową. Ubić śmietanę i delikatnie(...)blat, nasączyć, posmarować dżemem i znów wyłożyć krem. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć herbatą.4. Pozostałym kremem udekorować tort. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przed podaniem posypać tartą gorzką czekoladą i wyłożyć kandyzowane czereśnie.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Placek z śliwką 182

łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowywęgierek ile wlezie (wedle uznania)puder do posypaniabułka tarta i trochę masła do wysmarowania blachyWykonanie:Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem.Mąkę przesiać wraz z proszkiem i cukrem waniliowy. Dodać do masła i wymieszać.Następnie dodawać kolejno jajka, cały czas mieszając. Ciasto będzie miało gęstą konsystencję.Węgierki pokroić i wyjąć pestki. (Kawałki według uznania

Moje pyszne gotowanie