ciasto słonecznikowe - 1285 przepisów (strona:69/86)

Sałatka ziemniaczana 102

Czas czytania: < 1 min Sałatka ziemniaczana będzie świetnym dodatkiem do dań z grill, blinów gryczanych ze śmietaną i łososiem. Sałatka jest treściwa i można podać

SprawdzonaKuchnia.pl
PRO-BIO - żywność ekologiczna :) 163

charakteryzuje się większą zawartością składników odżywczych niż ta z ryżu białego. Idealna do sporządzania zawiesiny do zagęszczania sosów, zup, mieszanek warzywnych. Można ją wykorzystać do pieczenia słodkich wypieków, naleśników, ciast, ciasteczek, a także chlebów, pizzy. MĄKA OWSIANA PŁATKI OWSIANE MUSLI ORZECHOWE Musli orzechowe to mieszanina czterech rodzajów płatków zbożowych - owsa, pszenicy, jęczmienia, żyta oraz orzechów - laskowych, migdałów, nerkowców, rodzynek(...)OLIWEK NAPÓJ JAGLANY  Napój z prosa, czyli właśnie kaszy jaglanej. Świetny zastępnik mleka. Naturalnie bezglutenowy, bez dodatku substancji słodzących. W składzie znajdują się: woda, proso włoskiego pochodzenia, olej słonecznikowy tłoczony na zimno, sól morska.  NAPÓJ SOJOWY  Napój sojowy jest kolejnym świetnym zastępnikiem mleka krowiego. Naturalnie bezglutenowy, bez cholesterolu, laktozy, substancji słodzących. Składniki to jedynie: woda, soja

Zdrowie na języku :P
Serowe mini pączki 468

SEROWE, czyli białko, mikroelementy, biały serek, który jak wiadomo, jest zdrowy. No żreć i nie umierać. Pominę litościwym milczeniem, smażenie w głębokim oleju, ale jakby się uprzeć to olej słonecznikowy jest ze słonecznika, słonecznik to roślinka, więc to tak jakbyśmy smażyli w sałatce. Proste! Skoro ustaliliśmy, że mini pączki serowe to w sumie białko w sałatce i jako takie służy(...)potem nadziać za pomocą szprycy. Serowe mini pączki genialnie komponują się z czekoladą lub konfiturami. Na początek wyjaśnijmy dwie sprawy: Proszku jest dużo, gdyż musimy unieść ciężkie i kleiste ciasto. Nie zamieniam części proszku na sodę, bo nie znoszę sody w ciastach. Tej ilości proszku nie czuć, a ciasto jest lżejsze i ładnie rośnie podczas smażenia. Wódka – dodatek wódki

ladykitchen
Muffiny cytrusowe z makiem ala babki wielkanocne 225

Czym innym jest muffinka jak nie małą wersją babki Może moje muffiny cytrusowe z makiem nie są tak wymagające i czasochłonne jak prawdziwe babki wielkanocne jednak

sierotka maRysia w kuchni
Muffinki Pani Młoda- mocno waniliowe z kremem waniliowym 198

polecam ;)  Muffinki: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru  2 łyżeczki cukru waniliowego (prawdziwego, nie wanilinowego) 1 jajko 0,5 szklanki oleju słonecznikowego  szklanka mleka Krem waniliowy: 3 białka 300 g masła 82% szczypta soli 3/4 szklanki cukru waniliowego aromat waniliowy Wykonanie kremu: Białka oddzielić od żółtek, dodać do nich sól oraz(...)kryształ i cukier waniliowy wymieszać. W drugiej miseczce umieścić składniki mokre tj: jajko, olej i mleko, wymieszać. Połączyć zawartość obu miseczek i wymieszać delikatnie do połączenia się składników. Gotowe ciasto rozdzielić między przygotowane papilotki, pozostawiając około 1 cm wolnego brzegu papilotki. Muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Muffiny ze śliwkami 190

                           

Kuchnia Prezydentowej
Kluski ziemniaczane z mięsem 108

dawna. Prosto, smacznie i syto. Składniki: Kluski: 1 kg ziemniaków 250 g mąki ziemniaczanej 1 jajko Farsz: 400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 cebula 2 łyżki oleju słonecznikowego sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)pieprzem. Studzimy. Kluski: Ziemniaki (0,7 kg) gotujemy (studzimy i robimy puree), pozostałe ścieramy na tarce do ziemniaków. Ziemniaki łączymy z jajkiem (wyrabiamy), dodajemy mąkę (ponownie wyrabiamy). Z ciasta formujemy okrągłe placuszki, na środek kładziemy farsz, formujemy „szczelną” kulkę. Gotujemy 7 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię osolonego wrzątku

R'n'G Kitchen
Muffiny bananowe z chia 156

zbyt skomplikowane w wykonaniu. Muffiny bananowe z chia Nie wiem czy są osoby, którym muffiny nigdy się nie udały Ja osobiście nie miałam takiej sytuacji. Myślę, iż ciasto muffinowe, bez względu na rodzaj muffinów jakie robimy jest naprawdę łatwe do przygotowania. Fajne w tych małych bebeczkach jest także to, iż możemy je zrobić i na słodko i na słono. Lista(...)łyżeczka ekstrantu z wanilii 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 łyżeczki ziarem chia 20 dkg mąki pszennej 2 jajka 1/2 szklanki oleju słonecznikowego szczypta soli Banany jakich będziemy używać powinny być dobrze dojrzałe. Rozgnieść banany widelcem, przełożyć do miski. Do bananów dodać olej oraz wanilię. W osobnej misce wymieszać przesianą mąkę z sodą, proszkiem

mecooks
Grillowana cukinia z puree z batata i jarmużem 200

Hej!, dziś coś na miarę wegetariańskiego Top Chef :] Podpieczona cukinia z serem DZIUGAS i listkiem bazylii  z puree z batata z nerkowcem. Do tego kontrastowa

Kuchnia PROzdrowotna
BEZGLUTENOWE, WEGAŃSKIE CIASTO BURACZANE 170

bordowy, więc nie śmiałam nazwać tego ciasta brownie. W smaku i konsystencji jednak bardzo je przypomina. Jest to mój ostatni hit kulinarny, rodzina się codziennie domaga pieczenia tego ciasta. Z radością to czynię i również na tym korzystam. Takim wypiekiem to nawet anemię można zwalczać, hehe. A to za sprawą buraków w nim zawartych. Polecam!  Składniki na małą formę(...)składników (utworzenia gładkiej masy). Wykładamy do ceramicznej formy. Posypujemy posiekanymi migdalami. Pieczemy 25 minut. Smacznego!   * Rodzaje mąki możemy dowolnie zmieniać. Jeśli nie używamy tłustej mąki, typu migdałowa lub słonecznikowa, to dodajemy więcej oliwy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Pasta ze słonecznika 84

Czas czytania: 2 min Szukacie czegoś pysznego do chleba? Zapraszam na pastę ze słonecznika z dodatkiem suszonych pomidorów, czosnku i kilku aromatycznych przypraw. Pasta ze słonecznika

SprawdzonaKuchnia.pl
Nagietki - kwiaty słońca (suszenie, olejek nagietkowy) 193

pokarmy, podobnie jak szafran na pomarańczowy kolor. Nadaje się do przyprawiania zup i sosów, ryb, pasztetów, dekoracji talerza, a także do wzbogacania smaków: - miękkich serów - jogurtu - masła - omletów - niektórych ciast i deserów. Świeże płatki mają ciekawy, lekko pikantny smak. Można je dodać do oliwy i macerować w słońcu, by później używać do skrapiania sałatek. Ocet aromatyzujemy w podobny sposób. Dodane(...)wyskubane płatki z kwiatów nagietka pozostawiamy na 1 dzień, by przewiędły w celu pozbycia się nadmiaru wody, następnie umieszczamy w wyparzonym słoiku i zalewamy olejem (np. z pestek winogron, słonecznikowym, rzepakowym) tak, by przykryły kwiaty. Słoik z maceratem umieścić w słonecznym miejscu i potrząsać codziennie zawartością. Odczekać, aż kwiaty puszczą kolor. W zależ żności od temperatury trwa to koło

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy majonez 162

 Dziś przepis na majonez, czyli jeden z najpopularniejszych sosów świata. Ludzie używają go co dziennie prawie do wszystkiego. Sałatki z majonezem, kanapki z majonezem, nawet

Kuchnia Łukasza
Wege pączki z dziurką z sosem truskawkowym 176

znalazłam na stronie Proper Tasty . Pączusie najlepiej smakują z sosem truskawkowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 sztuk pączków: 50 g margaryny 120 ml mleka sojowego 2 łyżki oleju słonecznikowego 250 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos (można zastąpić gotowym): 100 g truskawek (mogą być mrożone) 1 łyżka(...)całkowicie się rozpuści. Odstawiamy na bok. 3. W misce mieszamy mąkę, 50 g cukru, proszek do pieczenia i sól. Cienkim strumieniem wlewamy mleczną masę i cały czas mieszamy, aż ciasto będzie jednolite. 4. W patelni z wysokimi ściankami lub garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej (olej wlewamy na wys. 5 cm). Ciasto dzielimy na 12 równych części i formujemy okrągłe

My Culinary Art
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 169

Rano wstajemy, wyjmujemy blachę z lodówki, grzejemy piekarnik do 200, stopni, bułki smarujemy białkiem i posypujemy sezamem, w ciągu 30 minut mamy pyszne śniadaniowe bułeczki. Wczoraj zrobiłam podwójna porcję ciasta i właśnie tak postąpiłam z połową bułek, by dziś cieszyć się ciepłym pieczywem rano. Pieczemy ok. 15 minut pilnując, by ładnie zbrązowiały. Zawsze grzałka górna i dolna, ale bez nawiewów(...)wołowinie) 3 średnie korniszony 1 łyżka musztardy 2-3 łyżki sosu sojowego 2 żółtka 20 cm kawałek selera naciowego łącznie z częścią ulistnioną pieprz, sproszkowana czerwona słodka papryka olej słonecznikowy i masło klarowane do smażenia Kroimy drobniutko seler, korniszony, boczek, łączymy z mięsem, musztardą, sosem, żółtkami i dosmaczamy wg upodobań pieprzem i papryką. Następnie wyrównujemy przygotowane mięso. Aby kotleciki były

I tu będę miała takie te