ciasto słonecznikowe - 1285 przepisów (strona:60/86)

Brownie z kaszy jaglanej z migdałami - bez glutenu 131

kogo: dla osób na diecie bezglutenowej dla kochających brownie dla lubiących eksperymentować z kaszą Składniki: pół szklanki kaszy jaglanej  - suchej (ok. 130g) 50 ml oleju (polecam słonecznikowy) 3 jajka pół szklanki mleka pół szklanki brązowego cukru (ok. 100g) pół szklanki ciemnego kakao (ok. 45 g) łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu) lub sody szczypta soli 2/3 szklanki migdałów blanszowanych(...)gładką masę (można to zrobić za pomocą blendera, wtedy cząsteczki kaszy fajnie się zmielą). Wyłożyć do foremki i posypać migdałami. Piec ok. 45 minut w temp. 180 stopni. Ciasto dobrze sprawdzić patyczkiem, by nie było zbyt mokre. Wykonanie w Thermomixie: Kaszę przepłukać zimną wodą -  kilka razy- aż woda stanie się czysta (przejrzysta i bez bąbli). Kaszę ugotować w szklance

Mania Wypiekania
Wegański chlebek bananowy #2... 95

łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki soli 2/3 (110g) szklanki jasno-brązowego cukru 3 średnie banany 1/2 szklanki (125ml) neutralnie smakującego oleju (słonecznikowy, zwykła oliwa, stopiony kokosowy) 1/4 szklanki (60ml) mlekopodobnego napoju roślinnego (najlepszy jest sojowy) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 łyżeczki octu jabłkowego, albo z białego wina   Rozgrzej piekarnik do 180stC(...)wszystkie suche. W osobnej misce widelcem rozgnieć dokładnie banany. Wymieszaj z olejem, mlekiem i ekstraktem. Wlej mokrą mieszankę do suchej, dodaj ocet i szybko wymieszaj na w miarę gładkie ciasto - nie za długo.  Przelej do wybranej foremki i piecz okolice 40-50 minut, lub do suchego patyczka. Przestudź 10 minut w foremce, wyjmij na kratkę i zostaw do ostudzenia

Lejdi of the house
Wegańskie lody peanut butter & cookies - Ben&Jerry’s 108

Na blogu nie mamy zbyt dużo recenzji lodów, bo tylko dwie z czego pierwsza jest z przed 3 lat 😊 Dlatego tego lata postanowiłyśmy przetestować kolejną wegańską

Candy Pandas
QUESADILLA Z KURCZAKIEM, PAPRYKĄ I CZERWONĄ FASOLĄ 529

papryka mielona słodka 1 łyżka • ser gouda 400 g • sól 10 g • olej słonecznikowy 50 g Tortilla • mąka pszenna 300 g •  woda wrząca 150 ml • olej słonecznikowy 50 g • sól 2 szczypty Sposób przygotowania Umyte i wysuszone piersi kroimy w kostkę. Doprawiamy solą, papryką i zalewamy olejem. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin. Wykładamy kurczaka(...)całkowicie usmażony. Kroimy papryki pozbawione gniazd nasiennych w kostkę. Do przesianej mąki w misce dodajemy sól oraz olej. Całość mieszamy. Dodajemy wrzącą wodę i wyrabiamy przez 10 minut aż ciasto będzie zwarte. Odstawiamy na 30 minut przykryte lnianą ściereczką. Dzielimy ciasto na 2 części i wałkujemy na cienkie placki. Smażymy przez 2 minut na stronę na mocno rozgrzanej, suchej patelni

chefintheforest
Ciasteczka z melasą w cukrowej skorupce 117

sztuk 300 g mąki (u mnie pół na pół była pszenna i owsiana) 200 g melasy 1 średni banan 150 ml delikatnego w smaku płynnego oleju roślinnego (słonecznikowy, rzepakowy, kokosowy) czubata łyżeczka mielonego kardamonu czubata łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej gruby cukier do obtoczenia, lub jakikolwiek, bylebyście nie psuli jakimś ksylitolem lub innych dziadostwem Przygotowanie(...)wszystko na idealnie gładką masę. Makę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i sodą, oraz przyprawami. Przesiej suche składniki. Do suchych składników dodaj mokre. Wymieszaj. A pod koniec zagnieć miękkie ciasto. Ciasto nabieraj łyżką odmierzając porcję, formuj w kulki (wielkości orzecha włoskiego). Obtocz w cukrze lekko dociskając. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko je rozpłaszczając.   Piecz w temp

greenscarf
Muffiny imbirowe ze śliwkami 151

mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka imbiru 150 ml kwaśnej śmietany 12% lub 18% 125 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżka miodu 2 jajka 300 g śliwek, wypestkowanych i pokrojonych w niedużą kostkę jasny brązowy cukier do posypania muffinów przed pieczeniem Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej(...)naczyniu wymieszać składniki mokre: olej, roztrzepane jajka, śmietanę, miód. Połączyć ze składnikami suchymi, krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać pokrojone gruszki i wymieszać. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Ciasto podzielić pomiędzy 10-12 foremek. Każdą muffinkę posypać cukrem (około pół łyżeczki na muffinkę). Piec w temperaturze 190ºC przez 25-30 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć

Czerwień i błękit
Muffiny z gruszkami 129

rodzinie nikt nie lubi przesłodzonych potraw. Są pulchne, mięciutkie, lekko kruche, a kawałeczki gruszek dodają muffinom niepowtarzalny smak. Podczas przygotowania muffinów ważne pamiętać, aby zbytnio nie napowietrzyć ciasta. Podczas przygotowania nie wolno używać z miksera, a z resztą nawet tego nie trzeba, wystarczy trzepaczka i łyżka/szpatułka. Radzę użyć bardziej twardych gruszek, bo miękkie rozpadną się podczas pieczenia(...)gruszkami - przepis: Składniki na 12 muffinów: Wszystko odmierzałem szklanką o pojemności 250 ml 3 duże gruszki + 1 łyżka soku z cytryny 3 jajka  1/2 szklanki oleju słonecznikowego lub innego o neutralnym smaku  1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki białego cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2,5 szklanki mąki pszennej (ok. 420 g) 2 łyżeczki

Kuchnia Łukasza
Placek rabarbarowy z trzech misek 163

bezowej ubitej z jednego białka lub rozsypać na wierzchu pianki marshmallow. Ciasto z bezą lub piankami pieczemy jeszcze 5-6 minut pod górną grzałką piekarnika, aż się przyrumienią. Studzimy ciasto po wyjęciu z piekarnika, kroimy dopiero gdy wystygnie. Jeśli za mało dla Was słodkie – posypcie je cukrem pudrem. Ja nie sypę. Jest słodkie i biszkoptowo kruche, rabarbar słodko-cierpki(...)owocami. SKŁADNIKI 500-600g rabarbaru 1,5 szklanki mąki pszennej (np. tortowa) 1 szklanka cukru 3 jajka L lub 4 jajka M garść dużych rodzynek 3 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 5-6 kropli aromatu migdałowego opcjonalnie: beza z 1 białka lub garść pianek marshmallow

Karo in the Kitchen
Wegańskie lody ryżowe – Naturattiva 140

mimo wszystko udana degustacja. bez certyfikatu Nazwa: Lody z ekstraktu z ryżu o smaku waniliowym z kakao BIO Firma: Naturattiva Skład: ekstrakt z ryżu* 59% (woda, ryż* 20%, olej słonecznikowy*), nierafinowany cukier trzcinowy* 12%, maltodekstryna*, olej kokosowy*, syrop glukozowy*, woda, dekstroza*, kakao niskotłuszczowe w proszku* 1,5%, białko z grochu, stabilizator: mączka chleba świętojańskiego*, aromaty naturalne. * z upraw ekologicznych Masa(...)smaku wyraźnie kakaowa z lekką goryczką, prawie w ogóle nie słodka. Same lody natomiast mają swój charakterystyczny słodki smak ryżu, którego bardzo lubimy wykorzystując go do kremów w ciastach. Co prawda jest słodko, ale nie przesładzamy się jak to jest w klasycznych lodach. Dodatkowo deserowa, kakaowa polewa fajnie wyważa smaki, dlatego szkoda, że jest ona tylko na wierzchu

Candy Pandas
Bezglutenowe przekąski - muffinki z jagodami i paluszki ziemniaczane :) 132

smaczne. Nie przedłużając zapraszam zainteresowanych do mojej oceny, która być pozwoli Wam zdecydować czy warto spróbować tychże produktów :) BEZGLUTENOWE MUFFINKI JAGODOWE  kurze jajo * margaryna (olej palmowy, olej słonecznikowy, woda, sól, emulgatory: lecytyna z nasion słonecznika, sok z cytryny) * cukier trzcinowy (15%) * jagody/borówki (15%) * mąka ryżowa * mąka kukurydziana * skrobia kukurydziana * cukier waniliowy (cukier trzcinowy, proszek wanilii boubon) * substancja zagęszczająca(...)faktycznie - są tłuste, bo oleje znajdują się już na drugim miejscu w składzie. Chociaż jedząc je nie wyczuwasz tak bardzo tego, bardziej można je określić jako wilgotne, czymś nasączone. Ciasto jest bardzo smaczne. Puszyste, jakby sypkie, w każdym bądź razie o przyjemnej strukturze. Co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło to to, że muffinki nie są przesłodzone, co często zdarza się

Zdrowie na języku :P
Owsiane ciasteczka z kakao, bez jajek i masła (Biscotti ai fiocchi d'avena con cacao, senza uova e burro) 131

pszennej 100 g cukru trzcinowego 100 g płatków owsianych 20 g kakao 100 ml mleka krowiego lub roślinnego 100 ml oleju np. słonecznikowego lub kukurydzianego  **** INGREDIENTI 150 g di farina integrale 100 g di farina 0 100 g di zucchero di canna 100 g di fiocchi d'avena 20 g di cacao 100 ml di latte o bevanda(...)PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy mąkę razową z mąką pszenną, płatki owsiane, cukier i kakao . Dodajemy olej i mleko; masę dokładnie mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ciasto owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Z ciasta formujemy kuleczki (ok. 40 gram), które wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki delikatnie spłaszczamy formując

La grande e la piccola cuoca
Złoty sernik z dynią pieczoną w cynamonowym oleju 233

Serniki należą do moich ulubionych ciast. Zawsze mam milion pomysłów na ich upieczenie. Tym razem zdecydowałam się na cudownie kremowy sernik w złoto-pomarańczowych barwach jesieni. Dzięki dyni pieczonej w cynamonowym oleju jest niezwykle aromatyczny i kremowy, a skórka z cytrusów dodaje mu niesamowitego orzeźwienia. Ach i prawie zapomniałabym o obłędnej polewie z białej czekolady, której nie oprze się żaden(...)łasuch ;) Polecam! SKŁADNIKI (tortownica 26 cm) puree z dyni 400g obranej dynii 2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki oleju słonecznikowego Wielkopolskiego masa serowa 1 kg twarogu sernikowego 250g serka mascarpone lub śmietankowego kanapkowego puree z dyni 1 szklanka brązowego cukru (można więcej) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 1 łyżeczka cynamonu skórka i sok z 1/2 pomarańczy skórka

DefinicjaSmaku
Muffiny z bananami i czekoladą, bez masła i jajek (Muffin con banane e cioccolato, senza burro e uova) 109

SKŁ ADNIKI (8 sztuk) 3 banany (ok. 300 g miąższu) 250 g m ą ki   120 g kefiru (maślanki lub jogurtu bez laktozy) 70 g oleju np. słonecznikowego 50 g cukru 50 g kropelek czekoladowych 30 g migdałów w płatkach (lub posiekanych migdałów bez sk ó rki) 10 g proszku do pieczenia **** INGREDIENTI  (ca. 8 pezzi(...)lievito per dolci PRZYGOTOWANIE Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Banany rozgniatamy widelcem Do miąższu banana wsypujemy cukier; miksujemy ok. 1-2 minuty. Następnie dodajemy olej oraz kefir; ciasto ponownie miksujemy. Do ciasta stopniowo wmieszamy przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na sam koniec dodajemy kropelki czekoladowe i płatki migdałowe. Ciasto mieszamy do połączenia się składników. Ciasto

La grande e la piccola cuoca
Batony owocowo-orzechowe i mixy bakalii - Bakal 136

Zawsze bardzo się cieszymy, kiedy na rynek wchodzą nowe wersje zdrowych bakaliowych batoników. My jako wielkie fanki tego typu słodkości w ten sposób zawsze mamy co

Candy Pandas
Raw batony pomarańcza i orzechy brazylijskie / jagody i chia - Made Good 146

Złota myśl na dziś: " Szczęście należy brać hurtowo "  😃  Taki właśnie wniosek nasunął się nam podczas recenzowania poniższych batonów! Na takie zapotrzebowanie odpowiada sklep slimsore.pl

Candy Pandas

Proponowane wyszukiwania