Pamiętacie jeszcze naszą dawną recenzję wafli zbożowych Siejeje ? Recenzja cieszyła się dużym zainteresowaniem, więc dziś wracamy wspomnieniami do przeszłości i przedstawiamy nową a nawet lepszą wersję
Candy Pandasszybko znika z chlebaka. Poniżej przepis na dwie sztuki weki pszennej. Weka pszenna Składniki na dwie weki: 150ml mleko 200ml woda 650g mąki pszennej 20g drożdży 30ml oleju słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo do posmarowania weki przed pieczeniem roztwór 50ml wody z jedną łyżeczką cukru Weka pszenna Przygotowanie: Przygotowujemy rozczyn drożdżowy, do miski rozkruszamy(...)czym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować. Do rozczynu wlewamy resztę mleka, wodę oraz odmierzoną ilość oleju, wsypujemy również mąkę i sól po czym zaczynamy wyrabiać ciasto na wekę. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto formujemy w kulkę i przykryte bawełnianą ściereczką pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie
Księga-SmakuPamiętacie pierwszą recenzję chałwy lnianej z sezamem ? Jeśli nie to koniecznie musicie to nadrobić i oczywiście przeczytać podwójną naszą opinie dla kolejnych smaków tej cudownej słodkości
Candy Pandaskruszy się podczas krojenia. Składniki: mąka tortowa 550 g woda ciepła 1.1/2 szklanki drożdże świeże 35 g cukier 1 łyżeczka sól jedna łyżeczka olej słonecznikowy 2 łyżki słonecznik jedna szklanka Wykonanie: Odmierzamy mąkę i przesiewamy.Wsypujemy do misy i robimy w niej dołek. Do szklanki wlewamy (1/3 szklanki) ciepła wodę i wkruszamy drożdże, wsypujemy cukier i mieszamy(...)wyrośnięcia na 15 minut. Kiedy drożdże nam pięknie pracują dodajemy resztę ciepłej wody, olej,sól i słonecznik. Wyrabiamy i zostawiamy pod przykryciem na 45 minut by nam wyrosło ciasto. Formę sylikonową obsypujemy mąką i przekładamy wyrośnięte i odgazowane ciasto. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Nacinamy nożem na skos,a kiedy ciasto wyrośnie spryskujemy wodą. Pieczemy w 200 stopniach na dolnym poziomie
Różowa kuchniaKochani karnawał się rozpoczął, a Wy na pewno szykujecie nie jedną imprezę. Jak wiecie na Włoskich przyjęciach jest głośno i rodzinnie, do tego dużo wina i
Niezły Młynekpatelni o średnicy 29 cm - ja robię 4 grubsze :)) : 115 g mąki pszennej szczypta soli 2 duże jajka 0,3 l mleka 30 g masła roztopionego i ostudzonego olej słonecznikowy (ja używam oleju z pestek winogron) 1-2 łyżki cukru Farsz twarożkowo-malinowy : 250 g twarogu półtłustego jogurt naturalny lub owocowy - użyłam malinowej jogobelli - należy go dodać tyle żeby(...)środku zrobić wgłębienie, w które wlewamy jajka i nieco mleka. Powoli ucierać wrabiając coraz więcej mąki. Dolać masło, następnie resztę mleka i ubijać aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Przykryć miskę i odstawić na co najmniej 30 minut. Ciasto może być przechowywane do 24 godzin w lodówce, ale należy je wyjąć 15 minut przed rozpoczęciem smażenia
cucinareSmaki* ) Mąkę, jajka, miód, mleko oraz proszek do pieczenia zmiksować i odstawić na ok 10 minut, aż masa zgęstnieje. Po tym czasie konsystencja powinna być taka jak ciasto na naleśniki, jeśli będzie za gęsta dolać jeszcze trochę mleka. Formować łyżką placuszki i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. * Olejowe Smaki to pochodząca(...)produkty są w 100% naturalne, z pierwszego tłoczenia oraz nierafinowane. W ofercie Olejowych Smaków znajdują się m.in. takie oleje jak: użyty przeze mnie olej rzepakowy, ale także lniany, kokosowy, słonecznikowy, sezamowy, konopny, z pestek dyni, z wiesiołka, czy też z czarnuszki oraz mąki: kokosowa, lniana. Z całą ofertą Olejowych Smaków można się zapoznać na stronie: olejowesmaki.pl
Simply Foodstopni Celsjusza przez 15 minut. Po upieczeniu roladę lekko wystudzić. W trakcie zwijania ma być nadal letnia. Na wierzch rolady położyć ścierkę. Zaczynając od prawego boku bardzo delikatnie zwijać ciasto. Odstawić do całkowitego wystygnięcia. Nadzienie z tuńczyka . Do blendera przełożyć odciśniętego z wody bądź z oleju tuńczyka. Pomidory pokroić w mała kostkę. 3/4 pomidorów dodać do tuńczyka, zostawić(...)czym ponownie zawinąć. Schłodzić w lodówce przed podaniem. Rolada szpinakowa z nadzieniem z tuńczyka i suszonych pomidorów O czym warto pamiętać przygotowując roladę. Użyłam tuńczyka w zalewie z oleju słonecznikowego. Można użyć także tuńczyka w zalewie z wody, czy w sosie własnym. Przed podaniem roladę warto włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Będzie nam dużo łatwiej wtedy całość pokroić. Lubisz
mecooksJakiś czas temu prezentowałam beztłuszczowe bułeczki z białego sera - dziś nieco zmieniona wersja, choć równie pyszna z fantastyczną, chrupiącą skórką. SKŁADNIKI: - 200 gram twarogu półtłustego
Wielopokoleniowotutaj nie brakuje może pominąć ostatni etap maczania w maśle i obtaczania w mieszance cukru i cynamonu. Zapraszam! Donuts- Muffins Składniki: 2 jajka 370 g cukru 50 ml oleju słonecznikowego (ok 3,5 łyżki) 200g śmietany 30% 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 200g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1 łyżeczka cynamonu tłuszcz do wysmarowania formy Przygotowanie: Jajka(...)cały czas miksując. Kolejno dodać startą gałkę muszkatołową i ponownie zamieszać. Zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i powoli partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlewać ciasto po 2 płaskie łyżki do natłuszczonej foremki do muffinek. Wkładamy do nagrzanego piekarnika termoobieg- 150'C na 25 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy babeczki są gotowe. Studzimy
Tagebuch po polskupatelni o średnicy 29 cm - ja robię 4 grubsze :)) : 115 g mąki pszennej szczypta soli 2 duże jajka 0,3 l mleka 30 g masła roztopionego i ostudzonego olej słonecznikowy (ja używam oleju z pestek winogron) 1-2 łyżki cukru Farsz twarożkowo-malinowy : 250 g twarogu półtłustego jogurt naturalny lub owocowy - użyłam malinowej jogobelli - należy go dodać tyle żeby(...)środku zrobić wgłębienie, w które wlewamy jajka i nieco mleka. Powoli ucierać wrabiając coraz więcej mąki. Dolać masło, następnie resztę mleka i ubijać aż powstanie gładkie ciasto bez grudek. Przykryć miskę i odstawić na co najmniej 30 minut. Ciasto może być przechowywane do 24 godzin w lodówce, ale należy je wyjąć 15 minut przed rozpoczęciem smażenia
cucinarezalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy na kilkanaście minut aż drożdże zaczną pracować. Po tym czasie wsypujemy sól, wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto, następnie wlewamy przestudzone masło. Nadal zagniatamy ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt. Całą jego powierzchnię smarujemy pesto. Prostokąt składamy na pół, zaczynamy od dłuższego boku. Możemy przewałkować wałkiem aby warstwy(...)świetna przekąska na piknik czy dodatek do zupy. Pomidorowe pesto ma łagodniejszy smak od tradycyjnego. * Użyte pesto pomidorowe to nic innego jak zmiksowane suszone pomidory, olej słonecznikowy, przecier pomidorowy, orzechy nerkowca i odrobina bazylii. Nigdy wcześniej nie jadłam pomidorowego pesto, ale naprawdę jak dla mnie jest dużo lepsze niż to tradycyjne bazyliowe. To typowo włoska pasta, oczywiście została wyprodukowana
Radość kipiąca uśmiechem.Składniki: 1 szklanka płatków owsianych 'górskich' 1 szklanka otrąb, dowolnych 1/3 szklanki mąki kokosowej ( lub 1 szklanka mąki pszennej ) 1 jajko 1 szklanka soku jabłkowego 1/4 szklanki oleju rzepakowego, słonecznikowego lub kokosowego 100 g rodzynków 100 g ulubionych orzechów, z grubsza posiekanych 2 płaskie łyżeczki cynamonu opcjonalnie - 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego opcjonalnie - 1 płaska łyżeczka kardamonu mielonego 1 łyżeczka(...)Jajko roztrzepać, dodać do suchych składników wraz z sokiem jabłkowym i olejem, wymieszać wszystko do połączenia. Płaską blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Łyżką stołową nabierać porcje ciasta: 1 czubata łyżka ciasta - 1 ciastko, układać na blasze, w niezbyt dużych odstępach, formując w miarę okrągłe placuszki i lekko je spłaszczając. Piec w temperaturze 180° C przez około
Opowieści z piekarnikaskładzie znajdziecie takie składniki jak: - cukier kokosowy - mleko kokosowe w proszku - pasta z orzechów kokosowych 12% - olej słonecznikowy - błonnik z akacji - olej kokosowy - proszek kakaowy o obniżonej zawartości tłuszczu 5% Z czystym sumieniem polecam wszystkim kremy Super Krówka(...)jajka * ok. 150 g kremu orzechowo- kakaowego Super Krówka Wykonanie: Do miski wsypać mąkę, cukier, proszek do pieczenia, wbić całe jajka i dodać miękkie kawałki masła. Rękami zagnieść ciasto ( w razie potrzeby dosypać mąki). Na stolnicę podsypaną mąką wyłożyć ciasto. Rozwałkować na grubość 6-7 mm. Szklanką wycinać koła. Na połowie wyciętych kół umieścić niedużą ilość kremu, zakryć
Zrób to smacznieupieczenia nie muszę :) Ilość porcji: 16-18 babeczek Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 250g mąki pszennej 200g puree z dyni (domowe lub kupione) 190ml oleju słonecznikowego 100g drobnego cukru 4 jajka 3 łyżeczki cynamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jabłko Szczypta soli W misce miksera mieszamy składniki suche: przesiewamy mąkę(...)oraz jabłko starte na tarce o grubych oczkach. Zawartość miski mieszamy. Dodajemy składniki mokre do suchych i mieszamy szpatułką do połączenia składników. Blachę do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy ciasto do ¾ wysokości. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym na 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest „suche”. W razie konieczności zostawiamy jeszcze na 5 minut. Wyjmujemy
Kolizje Smaków