angielski, więc Małżonka Ma Aleksandra nie powinna mieć kłopotów z nowymi przepisami :) Zresztą już jeden wypróbowała - przepis poniżej Składniki 3 szklanki mąki pszennej 3 całe jajka 1 szklanka oleju słonecznikowego 1 szklanka drobnego białego lub brązowego cukru (można nieco mniej) 1 łyżka proszku do pieczenia 3 łyżeczki mielonego kardamonu 1 szklanka lekko uprażonego sezamu lub 1 szklanka grubo(...)cały czas mieszać lub potrząsać patelnią) J ajka , olej , cukier i kardamon zmiksować razem przez około 5 - 7 minut Dodać mąkę i proszek do pieczenia i ręcznie zagnieść ciasto Z ciasta uformować około 40-50 paluszków , obtoczyć je w sezamie lub pistacjach i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia. P iec w piekarniku nagrzanym do temperatury
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepis wzięłam od Doroty Składniki na 12 dużych bułeczek : 500 g mąki pszennej chlebowej 1/2 szklanki letniej wody 1/2 szklanki letniego mleka 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 jajko 1 łyżeczka soli 12 g drożdży suchych (3 łyżeczki) lub 25 g drożdży świeżych Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania Nadzienie: 700 g pieczarek 3 średnie(...)minut aż drożdże ruszą. W przypadku suchych drożdży mąkę wymieszać z drożdżami . Dodać resztę składników bez tłuszczu i wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać tłuszcz. Ciasto wyrabiać do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z ciasta kulę, włożyć najlepiej do miski i przykryć ściereczką. Pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu ok. 1 godziny . W międzyczasie przygotować
Na słodko lub wytrawniesztuk) 250 g ricotty 70 g m ą ki pszennej 60 g skrobi kukurydzianej 60 g wiórków kokosowych 50 g cukru 2 łyżki oleju słonecznikowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia **** INGREDIENTI (per ca. 20 pezzi) 250 g di ricotta 70 g di farina 60 g di amido di mais 60 g di farina(...)mąkę, skrobię kukurydzianą, wiórki kokosowe, cukier i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy ricottę (wcześniej odsączamy ją z nadmiaru płynu) i 2 łyżki oleju. Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy formujemy kuleczki. Masa jest dość klejąca, dlatego w czasie formowania ciasteczek radziłabym od czasu do czasu moczyć dłonie
La grande e la piccola cuocamocno rozgrzaną patelnię. Odwracamy je, gdy na powierzchni zaczną pojawiać się dziurki po pęcherzykach uciekającego powietrza i dosmażamy z drugiej strony. Pancakes lubią niski płomień i stałą temperaturę – ciasto lepiej wtedy rośnie. Lepiej robić je dłużej, będę wtedy wyższe niż te smażone na dużym ogniu, które potrafią się przypalić. Z tej porcji wyjdzie Wam około 25-30 naprawdę małych placków(...)gustus. SKŁADNIKI 1,5 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 pełna łyżka stołowa cukru, ja używam brązowego 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 2 jajka rozmiaru M ¾ szklanki naturalnego jogurtu, może być grecki ¾ szklanki mleka
Karo in the KitchenNa blogu zdecydowana większość recenzji odżywek białkowych to białka roślinne. Wynika to z faktu, że przeważnie to białka wegańskie mają bardzo dobry skład, który warto Wam
Candy Pandasjest bardzo dobra) łyżeczka soli opakowanie suchych drożdży lub 15 g świeżych 60 ml ciepłego sojowego mleka (do drożdżowych polecam to z biedry słodzone) łyżka oleju roślinnego słonecznikowego/rzepakowego/kokosowego 30 g czubata łyżka gęstego mleka kokosowego z puszki lub wegańskiego jogurtu naturalnego dodałam gałązkę świeżego rozmarynu/ale to tylko opcja Przygotowanie: Niezależnie od czego czy używasz świeżych czy suszonych drożdży(...)obudzą”, jeżeli suszone to nie musisz (ja i tak czekam, no wiecie: ufaj i sprawdzaj). Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól, jogurt/mleko kokosowe i zaczyn drożdżowy. Zagnieć ciasto (trwać to powinno z 10 minut, im dłużej wyrabiasz tym lepiej ciasto wyrośnie i będzie bardziej puszyste), pod sam koniec możesz „wrobić w ciasto rozmaryn/tymianek/oregano/suszone pomidory itp. Przykryj miskę
greenscarfwychodzi ok 12 szt, ja robiłam z 1/3 bo tylko dla siebie i córci) 3 jajka 500 ml mleka 1 łyżka miodu 2 łyżki roztopionego masła 60 ml oleju (słonecznikowy, rzepakowy) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka soku z cytryny 160 g maki pszennej pełnoziarnistej 180 g maki pszennej białej 1 łyżka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)lepiej) na złoty kolor. U mnie były na kolację więc podałam je z konfiturą jagodową. Uwaga: Żeby gofry były chrupiące, nie należy lać zbyt dużo ciasta żeby nie wyszły za grube, a po upieczeniu najlepiej jest zostawić je na chwilę w pionie żeby odparowały (ja opieram dwa o siebie tworząc "piramidkę" i zostawiam je tak na ok 30 sekund
Kto ugości moich gości?mąki pszennej tortowej 120 g cukru opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 2 duże jajka 250 ml jogurtu greckiego lub naturalnego ( 1 szklanka ) pół szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 350 g malin opcjonalnie: płatki migdałów do posypania; cukier puder do oprószenia Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do naczynia(...)olej oraz jogurt i wymieszać do połączenia. Wsypać przesiane suche składniki i krótko wymieszać, tylko do połączenia składników. Dodać maliny i delikatnie wymieszać. Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Nałożyć ciasto do każdej papilotki prawie do pełna. Wierzch muffinek posypać płatkami migdałowymi ( jeśli używacie ). Piec w temperaturze 175°C przez około 20 minut, do suchego patyczka. Upieczone muffiny wystudzić na kratce
Opowieści z piekarnikaChleb pszenno - żytni ze słonecznikiem... Chrupiąca, złocista skórka, oprószona słonecznikiem. Miękkie wnętrze, również pełne ziaren słonecznika. Unoszący się aromat świeżo upieczonego chleba. Słonecznikowa pychota! Składniki: 500 g mąki pszennej; 1 szklanka mąki żytniej razowej; 3/4 szklanki ziaren łuskanego słonecznika + odrobina do posypania po wierzchu; 3/4 łyżki soli; 50 g świeżych drożdży; 500 ml ciepłej wody; 1 jajo. Sposób przygotowania(...)mnie od robota kuchennego) wsypać obie mąki, sól i słonecznik. Wymieszać (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła). Dodać drożdże rozpuszczone w wodzie (zaczyn nie musi wyrastać) i wyrobić ciasto (u mnie mikserem, przy pomocy mieszadła). Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej
Gospodyni MiejskaCzy ktoś nie zna produktów Super Krówka ? Jeśli jest taka osoba to przypominamy, że są to najpyszniejsze wegańskie słodycze a szczególnie cukierki krówki, które podbijają serca
Candy PandasRed Velvet Cake jest deserem dość ciężkim i z dużą ilością cukru. Mimo, że słodkości uwielbiam, to nie byłam w stanie zjeść na raz więcej niż
Kulinarne PrzebojeDzisiaj prezentowane batoniki dostałyśmy już jakiś czas temu w prezencie od Asi (blog: Co tak pachnie? ), jak się potem okazało są one dostępne w Almie także
Candy Pandaskilku minutach w piekarniku. Składniki -ok. 450-500 g mąki -1 jajko -1 łyżeczka soli -ok. 100 g suszonych pomidorów w oliwie (użyłam pomidorów suszonych na słońcu w oleju słonecznikowym od formy PONTI) -15 g świeżych drożdży -łyżka miodu -1 szkl. ciepłej wody -garść posiekanej świeżej bazylii -3 łyżki oliwy po pomidorach -70g oliwek -mleko do posmarowania Przygotowanie Drożdże(...)jajko. Miksować ok. 10 minut aż wszystkie składniki się połączą. Dodać pokrojone drobno pomidory, oliwki i bazylię. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 części. Formować bułki i układać na wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej tłuszczem) blasze. Pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia. Posmarować mlekiem. Piec w temp. 200st przez około
Zielona KuchniaDieta oczyszczająca , oprócz oczywistej korzyści jaką jest oczyszczenie naszego organizmu z toksyn i poprawę jego funkcjonowania , posiada skutki uboczne do których zaliczamy: -
IzaGotujeJakie śniadanie preferujecie? Coś na słodko czy na wytrawnie? My jesteśmy team śniadanie (zawsze) na słodko. Najczęściej jest to u nas owsianka lub omlet ale co
Candy Pandas