Dobry kawał mięsa, to must have na święta. U Nas w domu nigdy nie obchodzi się bez boczku. Pomyślałem, że muszę przyszykować jakiś przepis mięsny
Kuchnia Łukaszanapisem „fit” oraz zbożowe) margaryna gotowe sosy, zupy ( w słoiczkach) mrożone warzywa z dodatkami np śmietaną, sosem fast foody gotowe ciasta ( w pudełkach, zapakowane w folie oraz ciasta mrożone), dodatkowo oprócz oleju palmowego utwardzonego posiadają spulchniacze i ulepszacze mąk, a już taka kompozycja jest absolutnie dla nas, a zwłaszcza dla dzieci niewskazana! desery bez gotowania (budynie, śmietanki(...)palmowy tłuszcz palmowy utwardzony tłuszcz palmowy częściowo utwardzony olej palmowy utwardzony tłuszcz roślinny tłuszcz roślinny utwardzony tłuszcz roślinny częściowo utwardzony PIEKŁO DLA LASÓW I ZWIERZĄT Olej palmowy wyparł olej słonecznikowy i rzepakowy produkowany w wielu krajach. Dlaczego tak się stało? Powód jest banalny i oczywisty – pieniądze! Olej palmowy jest tańszy, a z 1 hektara plantacji palmy oleistej można uzyskać
W Kawiarencenapisem „fit” oraz zbożowe) margaryna gotowe sosy, zupy ( w słoiczkach) mrożone warzywa z dodatkami np śmietaną, sosem fast foody gotowe ciasta ( w pudełkach, zapakowane w folie oraz ciasta mrożone), dodatkowo oprócz oleju palmowego utwardzonego posiadają spulchniacze i ulepszacze mąk, a już taka kompozycja jest absolutnie dla nas, a zwłaszcza dla dzieci niewskazana! desery bez gotowania (budynie, śmietanki(...)palmowy tłuszcz palmowy utwardzony tłuszcz palmowy częściowo utwardzony olej palmowy utwardzony tłuszcz roślinny tłuszcz roślinny utwardzony tłuszcz roślinny częściowo utwardzony PIEKŁO DLA LASÓW I ZWIERZĄT Olej palmowy wyparł olej słonecznikowy i rzepakowy produkowany w wielu krajach. Dlaczego tak się stało? Powód jest banalny i oczywisty – pieniądze! Olej palmowy jest tańszy, a z 1 hektara plantacji palmy oleistej można uzyskać
W Kawiarencereszty. Niemal wszyscy znają uczucie dojmującego ssania w żołądku, które każe natychmiast kupić batonik w kiosku i pochłonąć go w trzy sekundy. Nie wyobrażamy sobie popołudniowej kawy bez kawałka ciasta, a na sklepowych półkach ciężko znaleźć produkty bez dodatku sacharozy, glukozy, fruktozy, syropu glukozowo-fruktozowego. A nadmiar cukru w diecie powoduje nie tylko problemy z wagą, ale i huśtawki nastroju(...)swojej diety odstawiłam leki na nadciśnienie - lekarze wróżyli, że będę musiała je brać do końca życia... Zachęcam do przygotowania zdrowej chałwy. Spokojnie można pominąć polewę czekoladową. Na chałwie słonecznikowej napewno nie poprzestanę. Składniki: - 3 szklanki słonecznika łuskanego - 2 łyżki płynnego miodu - lub miodu rozpuszczonego w kąpieli wodnej - jak najniższej temperaturze (max 40 stopni) by nie stracił swych drogocennych właściwości
Szkrab Je Samdobrze, że w końcu zrobiłam tę pastę. Moje oczekiwania co do jej smaku sprawdziły się w 100%. Pomysł na pastę słonecznikową zrodził się jeszcze w zeszłym roku (zdecydowanie za długo się ociągałam), a zmobilizował z końcu do jej zrobienia przepis Edyty , który ukazał się w wiosennym Aromacie. Zastanawiałam się nad smakiem i dodatkami do słonecznika i ostatecznie wybrałam suszone pomidory(...)rzepakowego. W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest niezastąpiony. Można na nim smażyć i dusić warzywa i mięsa. Nadaje się do pieczenia ciast, a babki na oleju są wilgotne i długo zachowują świeżość. Jest podstawą majonezów, dressingów i sosów do sałatek i jajek
Obiad gotowyCzas na konkrety czyli pyszną pastę, w której skład wejdą: makaron z pszenicy durum, marchew, newella, cukinia, czerwona cebula, olej z orzecha włoskiego, prażony słonecznik, olej
Kuchnia PROzdrowotnaglutenu lub dobrowolnie z niego zrezygnowali. Już kiedyś Wam pisałam o moich problemach zdrowotnych i wyeliminowania gluten na pewien czas. Wtedy bardzo przeżywałam, że nie będę mogła spożywać naleśników, ciast, ciasteczek, makaronu, czyli wszystkiego co lubię najbardziej! Dziś zalecenie dotyczące rezygnacji z żywności zawierającej gluten nie wywarłoby na mnie jakiegokolwiek wrażenia, ponieważ moja wiedza na ten temat jest już(...)produkty, które sprawdzą się w przypadku osób nielubiących samodzielnego wypieku pieczywa. Rodzaje: - chleb bezglutenowy "Biały" - chleb bezglutenowy "3 ziarna" - chleb bezglutenowy "Z Dynią" - chleb bezglutenowy "Słonecznikowy" Bułki Bułki Sano Gluten Free kształtem, kolorem i zapachem nie odróżniają się od klasycznych bułeczek glutenowych. Są mięciutkie oraz bezpieczne dla osób zmagających się z celiakią
Di gotujedelikatny krem idealny do pieczenia, gotowania oraz do wzbogacania własnych, zarówno pikantnych jak i słodkich potraw, np. koktajli truskawkowych lub czekoladowych lodów. Składniki: nasiona słonecznika*(28%), woda, olej słonecznikowy*, sok z cytryny*, sól morska *składniki pochodzenia organicznego Pasta z jagody czarnej leśnej wytwarzana jest w opatentowanym procesie produkcji opartym na nowoczesnej technologii, umożliwiającej przetarcie owoców wraz z pestkami(...)płatków i mieszamy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Można ostawić masę jeszcze na ok. 5-10 minut aby zgęstniała bardziej. Rozgrzewamy patelnie i lekko ją natłuszczamy. Wylewamy ciasto na patelnie i smazymy na małym ogniu kilka minut pod przykryciem, następnie odwracamy placek na drugą stroną i smażymy kolejne kilka minut, już bez przykrycia. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego
breakfast of dreamsWitajcie!, dziś będzie obiadowo, choć udka to często dodatek na ciepło na bankietach czy przyjęciach gdzie można spokojnie sobie je zjeść z chlebkiem. Kaczka to mięso
Kuchnia PROzdrowotnapieczarek 800 ml wody 2 zielone cebule 1 i 1/4 łyżeczka soli 1/2 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu 3 jajka 2 łyżki oleju 6 pełnych łyżek mąki Dodatkowo: olej słonecznikowy do smażenia kwaśna śmietana do podania Jak zrobić placki z pieczarek i polenty. Do garnka wlać wodę, zagotować. Kiedy woda w garnku zaczyna się gotować, małą strużką wsypać polentę, cały czas(...)pieprzem. Placki Warto wiedzieć robiąc placki z pieczarek i polenty. Placki z pieczarek i polenty należy smażyć podobnie jak placki ziemniaczane. Należy pamiętać, aby olej na który wykładane jest ciasto nie był ani zbyt zimny ani zbyt gorący. Zimny olej sprawi, iż placki nim nasiąkną a na zbyt dużym ogniu placki się spalą. Olej powinien być dobrze rozgrzany w momencie
MeCooksDanie to idealnie wpasowuje się w jesienny klimat, dynia, masło orzechowe, trochę ostrości i świeża makrela. Dlaczego makrela? Zainspirowały mnie ostatnio warsztaty kulinarne pod hasłem #dobramakrela
Niezły MłynekCzas czytania: 2 min Dania takie jak curry z krewetkami szczególnie lubię, kiedy na zewnątrz są już typowo letnie temperatury. Zupełnie nie mam wtedy ochoty na
SprawdzonaKuchnia.plDeserki to pyszna rzecz. Słodzą, ale tak mocno figurze nie szkodzą. A jeszcze jak przemycimy trochę dobroci, to już w ogóle! Oto moja propozycja z wykorzystaniem
Latosiowydomzastępuje kakao i czekoladę. Melasę możemy traktować jako naturalny słodzik do ciast, sosu czekoladowego, pieczywa (zarówno słodkiego jak i wytrawnego) oraz napojów. Proszek natomiast to możemy wykorzystać do wypieku ciast i przygotowywania polewy (np. do piernika). Karob nadaje potrawom i napojom ciemniejszą barwę. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu oraz witamin B1, B2, B3 i E. Można(...)sezamowy, ale możemy bez większych problemów przygotować jego subsytut, który doskonale posłuży do aromatyzowania sałatek i pieczonych mięs. Składniki 1 szklanka nasion sezamu 3/4 litra oleju rzepakowego lub słonecznikowego lub innego oleju o neutralnym smaku Przygotowanie Sezam uprażyć na suchej patelni do czasu aż nasiona zaczną przybierać jasnozłoty kolor i wydzielać orzechowy aromat. Dodać olej i podgrzewać na małym
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata