cotta i tiramisu. Przygotowaliśmy także pyszne tarty z owocami na lekkich, waniliowych kremach z dodatkiem skórki cytrynowej oraz mocno nasączone, pyszne drożdżowe baby. Do ponczowego ciasta przygotowaliśmy dwa syropy, jeden rumowy, a drugi pomarańczowy, pychotka :). Na koniec było wręczanie dyplomów i degustacja. Kurs był świetny i polecam go każdemu, kto kocha przygotowywać słodkości. Szkoła robi wrażenie i ma wspaniale wyposażone
Mała CukierenkaMój pierwszy wpis na blogu i zaczynam od ciasta, które pewnie większość z Was już zna. Rafaello to ciasto bez pieczenia. Krakersy lub herbatniki przekładane pyszną
Cukiernia Pychotkipychotka,nie ma u mnie sezonu truskawkowego bez tego ciasta w lodówce-uwielbiam je i cała moja rodzina,puszysty biszkopt,kremowa bita śmietana i galaretka z truskawkami-czy może być coś lepszego???? SKŁADNIKI: na biszkopt: 4 jajek 1 szkl.cukru 1 szkl. maki pszennej 1,5 łyż.mąki ziemniaczanej szczypta amoniaku 2 kieliszki wrzątku dodatkowo: 500 l śmietany 30 % 2 śmietan
Swojskie jedzonkoCiasto Hukzulka to pyszne ciasto z dżemem owocowym na kruchym cieście z bezą i kremem kajmakowym. Smakołyk ten najbardziej przypomina Panią Walewską (pychotka).Różni się tym ,że do kremu zamiast budyniu dodaje się masę kajmakową. Różnica jest również w bezie ,która ma niepowtarzalny smak poprzez dodanie kisielu. Polecam na rożnego rodzaju imprezki jak i na święta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Olcia gotuje!Kawy. Więc świętujemy:) Jako fanka wszystkiego co kawowe co raz znajduję okazję na wypróbowanie nowego przepisu na ciasto o tym smaku. To ciasto jest wprost rewelacyjne, nietrudne a smak nieziemski. Polecam zrobić od razu z podwójnej porcji. Pychotka Składniki: 2 opakowania okrągłych biszkoptów 200g masła 3 żółtka 4 łyżki cukru pudru 2 szklanki mleka w proszku 500g sera białego
Cukiernia PychotkiKolejny mój wymysł i kolejny sukces :) Chodziła za mną tradycyjna Pychotka (Pani Walewska) ale jakoś nie było czasu na pieczenie kruchych blatów więc zrobiłam coś podobnego, tyle że na herbatnikach. Ciasto bardzo nam smakowało, robi się szybko a najbardziej skomplikowane jest zrobienie masy budyniowej :) Całość wychodzi miękka, słodycz masy budyniowej równoważona jest powidłami śliwkowymi, a do tego dochodzą pysznie chrupiące
Kto ugości moich gości?ciasto wałkowałam "na oko" i rozwałkowałam aż za bardzo. Nie mogły się zmarnować, więc przyrządziłam z nich mini babeczki - małą pychotkę :) Składniki podaję więc w większej ilości, bo u mnie z tych resztek było tylko 3 sztuki :) Składniki: Ciasto: 2 szkl. mąki pszennej 3/8 kostki margaryny 1/3 szkl. cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 cukru wanilinowego 1 jajko
Kolorowy Przepisownikniej, popiszę jak tę moją Panią Walewską zrobiłam. Ciasto jest prawie identyczne jak z pianką i malinami, o którym kiedyś pisałam. Ciasto: * 3 szklanki mąki * 5 żółtek * 25 dkg masła * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * śmietana 18% – jeśli ciasto nie będzie mogło się skleić Wszystko zagniotłam aż ciasto stało się jednolite. Podzieliłam na dwie równe części i włożyłam(...)kawałków ciasta. Jak już ciasto upiekło się i przestudziło zrobiłam masę budyniową. * 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego * 1 kostka masła Masło utarłam na puszystą masę i dodawałam po łyżce ugotowany budyń. Budyń ugotowałam wedle przepisu na opakowaniu. Na koniec przełożyłam ciasto….i włala! Fajnie jak poleżakuje trochę w lodówce i najdzie smakiem. U mnie pychotka znika
Pieprzyć z Fantazjąsłodko, do kawy :) Pani Walewska. Pychotka. Jak zwał tak zwał :D Pamiętam kiedyś miałam problem z bezą. Niestety nie mam ręki do jej zrobienia bez pomocy mąki ziemniaczanej. Tu ukłony dla osób, którym beza wychodzi właśnie bez mąki :) W moim przypadku to chyba cierpliwość a właściwie jej brak powoduje gąbkowate coś na cieście. Na ratunek używam skrobi ziemniaczanej. No dobrze(...)kostka masła Masło utarłam na puszystą masę i dodawałam po łyżce ugotowany budyń. Budyń ugotowałam wedle przepisu na opakowaniu. Na koniec przełożyłam ciasto....i włala! Fajnie jak poleżakuje trochę w lodówce i najdzie smakiem. U mnie pychotka znika dość szybko. Niby takie proste ciacho a takie smaczne :D Uwielbiam, jak smakuje komuś moje jedzenie. Jest to największe pochlebstwo i podziękowanie
Pieprzyć z Fantazjąpochodzi nazwa tego ciasta Isaura (chociaż właśnie pod taką nazwą to ciasto widniało w naszym zeszycie z przepisami). Ciasto również nazywane jest Cielaczkiem (w tym wypadku nie trudno zgadnąć skąd pochodzi nazwa). Jak by go nie nazywać jest to istna pychotka! :) Isaura (Cielaczek) PRZEPIS (forma: 25 x 30 cm.)Temperatura pieczenia: 180oC | Czas: ok. 50 min.Ciasto kakaowe(...)jajka 2 łyżki budyniu śmietankowego/waniliowego (w proszku) 125 g masła roślinnego (pól pudełka) 0,5 szkl. cukru 2 łyżki drobnych wiórek kokosowych cukier waniliowy PRZYGOTOWANIE Ciasto kakaowe. Margarynę, cukier, kakao i mleko rozpuścić na małym ogniu w rondelku. Gdy wszystkie składniki połączą się, zestawić z ognia i wystudzić. Do zimnej masy dodawać kolejno po 1 żółtku, następnie mąkę
coolinarnastrefa.blogspot.comSiostra, jak jej postura wskazuje, lubi sobie dobrze zjeść więc jej ciasta, z reguły, są bardzo smaczne i kaloryczne. Jak jest z innymi potrawami - nie wiem. Książkę pt. ciasta siostry Leonilli, można kupić chyba w każdym przykościelnym sklepie, ma ona już nawet swoją naśladowczynię - niejaką siostrę Anastazję - równie pulchną :-D. Przepisy są u naszej siostrzyczki nawet ciekawe, ale opis(...)więc w sobotę powstała tzw Pychotka, którą troszkę zmodyfikowałam tzn zamiast owoców leśnych dałam truskawki i polałam galaretką. A oto przepis! Pychotka (wg s. Leonilli) troszkę trudne ok 2h duża blacha 23/33 Składniki ciasto: * 4 jajka * szklanka mąki * szklanka cukru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 2 łyżki wody Masa: * 4 żółtka * 2 i pół szklanki mleka * 3 czubate łyżki mąki
sierotka maRysia w kuchniPyszne ciasto, które zawiera w sobie różne smaki. Idealne dla smakoszów kawy prawdziwej, bo ciasto pięknie nią pachnie, do tego masa czekoladowa i na wierzch orzeźwiająca galaretka. Po prostu pychotka. Świąteczne potrawy to ważny element naszej tradycji, z którego nie musimy rezygnować. Abyście mogli w pełni cieszyć się chwilami z bliskimi, czuć komfortowo, nawet po sytym posiłku, albo po takich
Kuchnia u Bietkiwiele. Udało się jednak. Ciasto ma mokrą, wilgotną konsystencję i tutaj główną przyczyną jest puree śliwkowe, które nadaje ciastu takiej wilgotności. Poza tym ciasto charakteryzuje się kawałkami czekolady oraz pysznymi, laskowymi orzechami w środku. Pychotka! Składniki (na formę keksową o długości 30 cm): 1 szklanka mąki orkiszowej typ 2000 3/4 szklanki mąki żytniej chlebowej (lub razowej) 400 gram śliwek(...)się składników. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 55-60 minut (pieczemy do suchego patyczka). Po tym czasie ciasto wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Opcjonalnie dekorujemy polewą. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaBlok czekoladowy czyli kakaowa pychotka z herbatnikami i bakaliami. To przysmak z mojej młodości idealny na deser dla najmłodszych. Bloku czekoladowego nie da się zjeść dużo
Smakowite Daniatruskawkowym (przepis TUTAJ ). Delikatny jagodowy sernik z pysznym i chrupiącym czekoladowym spodem oraz rozpływającym się w ustach musem truskawkowym- czego chcieć więcej- pychotka :)) 8. Tarta z kremem z mascarpone i malinami (przepis TUTAJ ). Polecam to wspaniałe ciasto jako deser do popołudniowej kawki. Jest pyszne, nie za słodka (chociaż jeśli lubimy słodsze możemy dodać troszkę więcej cukru), lekko kwaskowata
Blog z Apetytem