Mam dzisiaj propozycję dla prawdziwych fanów orzechów. Rolada orzechowa w kruchym cieście. Prosta, szybka w wykonaniu, nie licząc czasu poświęconego na tłuczenie orzechów. Idealny wypiek na
Cukiernia PychotkiKora orzechowa to jak dla mnie prawdziwie odświętne ciasto. Kosztowne i czasochłonne, ale uwierzcie mi - warte tego. Blaty orzechowego ciasta przełożone kremem budyniowym, delicjami, na wierzchu
Cukiernia PychotkiCzekoladowo-budyniowy wulkan to przepyszne i bardzo proste ciasto które przygotujemy bez użycia miksera!. Bardzo efektowne, idealne do popołudniowej kawy. Podstawowe, łatwo dostępne i tanie składniki. Pychotka! :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na budy ń : 600 ml mleka 50 gram margaryny/masła 1 jajko 120 gram cukru 60 gram mąki ziemniaczanej opcjonalnie parę kropli zapachu wanilinowego Składniki na ciasto: 300 gram
Blog kulinarny S9.PLnutą piernikową. U mnie dodatkowo wersja a'la piernik (przełożony powidłami). Na szybko (zajadaliśmy jeszcze ciepłe) było tylko z polewą czekoladową- szybkie ciasto świąteczne. Potem przełożyłam je dodatkowo powidłami i smakowało dokładnie tak jak piernik... ;-) Pychotka. Za inspirację dziękuję Anecie <3 Piekłam w małej, ciemnej blaszce, o wym.22,5x27,5cm Składniki: - 2 szklanki mąki (dałam 340g mąki tortowej orkiszowej(...)misy miksera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165*C ok.35 minut, na termoobiegu. Wystawiamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Polewa czekoladowa, ganache: - 100g czekolady - 120g kremówki Dodatkowo: - orzechy włoskie lub pekan do dekoracji - powidła do przełożenia ciasta (gdy chcemy uzyskać ciasto
Smaczne ZdroweCiasto z przepisu mojej koleżanki Tereski. Może z drobnymi zmianami w wykonaniu. Upiekłam , wypróbowałam i polecam dalej. Śliwki piękne upiekły się w środku. Pychotka. SKŁADNIKI 3 szklanki mąki tortowej 5 dag drożdży ok. 1 szklanki mleka ok 3/4 szklanki cukru 5 dag margaryny 4 żółtka Owoce do ciasta: 1 kg śliwek ( u mnie duża węgierka) 1 cukier wanilinowy
W kuchennym oknie Ewyprzygotowywałam pizzę z anchois oznaczoną symbolem zegara, byłam zła na siebie, że tak długo mi to zajęło. Dopóki nie sprawdziłam, że zegar nie oznacza że będzie szybko, tylko że ciasto można sobie przygotować wcześniej. Przydałby się też lepszy indeks, bo potrawy można wyszukiwać tylko po najważniejszym składniku, czyli np. makaron z krewetkami będzie można znaleźć pod hasłem “krewetki(...)piniolami i zieleniną). Co bym jeszcze ugotowała z Ottolenghi. Prosto? Na zdjęciu wyżej widać confitowane pomidorki z czosnkiem, które Ottolenghi zapieka z ryżem. Pychotka! Dobrze wyglądają jajka z porem i zatarem, sałatka z awokado i ogórka, ciasto kukurydziane chłodnik ogórkowy z ryżem z kalafiora, pieczone pomidorki z jogurtem, zupa z soczewicy, botwinka ze szpinakiem i pomidorami, okra i sałatka
Ugotowane pozamiataneEkspresowa i prosta Pani Walewska (Pychotka) bez pieczenia. Składniki Herbatniki maślane ok. 250g Powidła śliwkowe ok. 280g Migdały w płatkach, 2 garście Bezy kilka sztuk z
Kulinarne PrzebojeKrewetki w cieście piwnym, delikatnie chrupiące ciasto, a w środku soczysta krewetka. Najlepiej smakują z sosem słodko- ostrym. Pychotka! Składniki: 300 g świeżych krewetek 140 g mąki + kilka łyżek do obtoczenia krewetek 150 ml zimnego piwa Chili, sól, pieprz ½ łyżeczki proszku do pieczenia Olej do smażenia Wykonanie: Do miseczki wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia, chilli, pieprz i mieszamy. Porcjami
Podróż w kulinariaPyszne, wilgotne, pachnące wanilią i cynamonem- pychotka! Do tego bardzo szybkie w przygotowaniu. Idealne do kawki albo herbatki z cytrynką. Przepis znaleziony tutaj (klik), co prawda troszkę niedoczytałam i było już za późno, dałam cały ksylitol do masła, a część miała być do cynamonu i do obsypania (wypróbuję tę wersję następnym razem). Niemniej ciasto baaardzo smaczne i w tej wersji
Smaczne Zdrowepewno to ciasto znacie bardzo dobrze ? Pleśniak - pyszne kruche ciasto przełożone powidłami śliwkowymi i pianką . To wspomnienie lat dzieciństwa , kiedy to całą rodzinką, jako nieco młodsza dziewczyna , raczyliśmy się tą pychotką . Dzisiaj zamiast powidłami przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki , która dodaje kwaskowatości całości :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 min. + 50 minut
Różne smaki w kuchnipewno to ciasto znacie bardzo dobrze ? Pleśniak - pyszne kruche ciasto przełożone powidłami śliwkowymi i pianką . To wspomnienie lat dzieciństwa , kiedy to całą rodzinką, jako nieco młodsza dziewczyna , raczyliśmy się tą pychotką . Dzisiaj zamiast powidłami przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki , która dodaje kwaskowatości całości :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 min. + 50 minut
Słodkości i nie tylkopewno znacie bardzo dobrze to ciasto? Pleśniak - pyszne, kruche ciasto przełożone powidłami śliwkowymi i pianką . To wspomnienie z dziecinnych lat , kiedy to całą rodzinką, jako nieco młodsza dziewczyna , raczyliśmy się tą pychotką . Dzisiaj zamiast powidłami przełożyłam dżemem z czarnej porzeczki , która dodaje kwaskowatości całości :) Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia
Różne smaki w kuchnijest trochę jak nutella, z mocnym akcentem czekoladowym, zza którego wyłania się aromat i smak orzechów. Te ostatnie są też wyczuwalne w strukturze ciasta, gdyż nie są rozdrobnione na pył. Jeśli macie ochotę na czekoladowo-orzechową pychotkę, przygotujcie formę o wymiarach 20x30cm i do dzieła :) Brownie orzechowe Składniki: 200g gorzkiej czekolady 150g orzechów laskowych 140g cukru trzcinowego 100g masła(...)czekolady i masła dodać cukier, jajka, ekstrakt z wanilii, przesiane kakao oraz mąkę ziemniaczaną, a także rozdrobnione orzechy laskowe - składniki wymieszać - formę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do niej ciasto, wyrównać - gotowe ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160-170 stopni, piec przez około 20 minut lub do momentu ścięcia się wierzchu (można sprawdzić patyczkiem, czy po wyjęciu
Smakołyki BerenikiPyszne orzeźwiające ciasto, z masą z zielonego soku, lekką pianką wiśniową, herbatnikami w czekoladzie, zalane galaretką ... pychotka SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 24x 38 cm 5 jajek, 1 szkl. mąki tortowej + 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ½ szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżka oleju Masa zielona: 900 ml soku zielonego Pysio, 3 budynie śmietankowe Masa różowa(...)Ubijamy śmietankę na sztywno, dodajemy serek, a na końcu tężejącą galaretkę. Wykładamy na zieloną masę, na wierzchu układamy ciastka. Całość zalewamy tężejącą galaretką rozrobioną w 700 ml wrzątku. Ciasto przechowujemy w lodówce
słodki bratekPyszne ,delikatne , nie za słodkie ciasto z jabłkową i budyniową masą ,do tego kakaowy biszkopt i czekoladowa polewa... Pychotka... idealne na każdą okazję ,imieniny , święta Lub po prostu do popołudniowej kawy. Polecam gorąco
Swojskie jedzonkokoniec dodać mus jabłkowy, krótko zmiksować. Na schłodzony placek z wkładką jabłkową wyłożyć krem budyniowy, wyrównać i przykryć II blatem ciasta. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce, aż krem nabierze odpowiedniej konsystencji, a blaty zmiękną. Pychotka najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce. Smacznego
Nastoletnie Wypiekanieciasta starłam na tarce. Wstawiłam formę z ciastem do nagrzanego piekarnika. Piekłam 45 minut w temp.180 stopni. Po ostygnięciu, posypałam ciasto cukrem pudrem. Wyszło pyszne! Kruche,lekko słodkie i ten smak śliwki! ...ehh...pychotka! Sami spróbujcie ;-) A zamiast śliwek możecie też użyć innych owoców. Smacznego
potrawyregionalnePYCHOTKA! Gdy mąż był na piwku z kolegą, postanowiłam mu zrobić niespodziankę:) SKŁADNIKI: Ciasto kruche: 2 szklanki mąki tortowej 1 żółtko 100g margaryny 1 łyżeczka soli, szczypta pieprzu zimna woda Farsz: świeży szpinak 150g sera pleśniowego ( blue lub gorgonzola) kostka białego sera chudego jajko 3 łyżki śmietany Czosnek, sól, pieprz Mrożone krewetki (np. TIGER) 50ml białego wina Do dużej
MarciochaKucharzy