dżemem z czarnej porzeczki oraz białkową pianką z orzechami, przełożone masą orzechową. Czyż to nie brzmi wspaniale? A zapewniam, że smakuje jeszcze lepiej! Orzechowa Pychotka to, jak łatwo się domyśleć, orzechowa wersja znanego ciasta Pychotka/Pani Walewska . Na blogu znajdziecie też tę klasyczną wersję, na której bazowałam zmieniając jedynie masę na orzechową. Ciasto jest wysokie, podzielne, dobrze się kroi. Najlepiej smakuje
Smaki Na TalerzuMoja własna, autorska i niesamowicie udana propozycja na pyszne ciasto. Wzorem była znana wszem i wobec, i lubiana pychotka vel pani walewska. Moja pysznotka wygląda bardzo podobnie, jednakże w smaku mocno się różni, zaryzykowałabym stwierdzenie, że jest jeszcze lepsza:) A jaka jest? Dwie warstwy kruchego ciasta ze śliwkami i chrupiącą, orzechową bezą, przełożone delikatnym kremem na bazie serka mascarpone! Ciasto
6nieboPróbowaliście już moje najlepsze ciasto na pierogi ? A pierogi ruskie? Moje ulubione. Już zawsze będą kojarzyć mi się z moją babcią, która robi najpiękniejsze i najsmaczniejsze
Cukiernia PychotkiWypróbowałam wiele przepisów na ciasto na pierogi, bo a to wychodziło mi za twarde, a to nie chciało się zlepić. Ten przepis jest idealny. A pierogi
Cukiernia Pychotkiktoś się skusi na kawałeczek pysznego biszkoptowego ciasta , z masą budyniową na soku kiwi , z dodatkiem masy śmietanowo galaretkowej , delicjami i galaretką , niektórzy to ciasto nazywają Szrek , ja nazwałam je zieloną pychotką(...)galaretki rozpuścić w 0,5 l przegotowanej wody i odstawić do lekkiego stężenia. Masę śmietanową wyłożyć na zimny budyń. Na masie ułożyć delicje i zalać tężejącą galaretką agrestową. Ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin aby dobrze stężało . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliWitajcie :) Sezon śliwkowy w pełni, więc ostatnio były knedle, a dzisiaj proponujemy klasyczny placek ze śliwkami i kruszonką :) Pychotka i wspomnienia rodem z wizyt u babci :) kiedy ciasta pieczone były w piecach. Zupełnie inny smak niż z dzisiejszych elektrycznych piekarników. Placek ze śliwkami Składniki : 1 kg śliwek (węgierki) 1 kostka margaryny 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jaja
vegetaniesklepu, i chłopak w kasie już trochę dziwnie na mnie patrzył... Mimo wszystko - udała się znakomicie. Już dawno nie jadłam tak dobrego drożdżowego. Polecam!Drożdżowa pychotka z rabarbaremSkładniki:(na keksówkę 10x40 cm)ciasto:500 g mąki pszennej11 g suszonych drożdży150 ml letniego mleka125 g masła50 g cukru1 jajkowarstwa rabarbarowa:500 g rabarbaru50 g cukru1 łyżka mąki pszennejmasa budyniowa
Pożeraczka, czyli raz adobrzemoim rodzinnym domu nie było tradycji wypiekania mazurków. Może dlatego, że zawsze były jakieś babki, babeczki z zaparzaną pianą, rurki z kremem, rolady, serniki, wuzetki, pychotki i wiele innych. 5-6 pełnowymiarowych ciast to było minimum, do tej pory zresztą u Mamy na każde święta stoły uginają się od słodkości. Ja zrobiłam mazurka trochę oszukanego, nie tradycyjnego na kruchym cieście
To co kochamcałą zawartość. Pieczemy 15 minut w 160 stopniach- dolna grzałka, a potem podkręcamy temperaturę do 180 i włączamy także górną grzałkę- w ten sposób dopiekamy, aż ciasto ładnie się przyrumieni, około 7 minut. Pychotki
Pichceniomaniabyło tradycji wypiekania mazurków. Może dlatego, że zawsze były jakieś babki, babeczki z zaparzaną pianą, rurki z kremem, rolady, serniki, wuzetki, pychotki i wiele innych. 5-6 pełnowymiarowych ciast to było minimum, do tej pory zresztą u Mamy na każde święta stoły uginają się od słodkości. Ja zrobiłam mazurka trochę oszukanego
To co kochamProste i szybkie ciasto w przygotowaniu, jest to ciasto wilgotne i nie za słodkie, po prostu pychotka Cynamonowiec z dżemem SKŁADNIKI:cynamon- 1 łyżkasoda - 1 łyżeczkakakao - 1 łyżkajajka -2 sztoleju 0,5 szklmleko -1 szkldżem wiśniowy - 1 słoikcukier - 0,5 szklcukier waniliowy - 1 opakmąka -500 gcukier puder do posypaniaPRZYGOTOWANIE:Do miski wybić jajka, ubić do białości. Następnie dodać cukier, dobrze
Kuchnia Danusiznalazłam przepis na wspaniałą czekoladowa babkę, nie wymagającą pracy. Miesza się tylko łyżką i naprawdę babka wychodzi przepyszna, zresztą trafnie ją nazwała autorka „Czekoladową pychotką” . Z podanego przepisu wychodzi jedna mała blacha ciasta. Składniki: 2 szklanki mąki 2 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki kakao ½ szklanki mleka 125 g masła lub margaryny 150 g mlecznej
Na słodko lub wytrawniePyszne ciasto z rabarbarem, lekkie, mało słodkie (bo takie lubimy), a zarazem kwaskowe od rabarbaru... Po prostu pychotka :) przynajmniej dla mnie i mojego Męża, który początkowo się krzywił "rabarbar do ciasta?zepsujesz ciasto" :D a potem zajadał się aż miło patrzeć :))) Składniki: Spód: 3,5 szkl. mąki 8 żółtek 5 łyżek cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Kolorowy PrzepisownikWitajcie :) miałam dzisiaj ochotę na jakieś ciasto, z tego co miałam w domu stworzyłam taką oto pychotkę z truskawkami. Biszkopt kakaowy przekładany masą z mleka skondensowanego, galaretki brzoskwiniowej i likieru jajecznego. Do dekoracji użyłam kulek i posypki waflowej Cukieteria . Zapraszam do wypróbowania, ciasto jest pyszne i szybko się je przygotowuje :) Składniki na biszkopt kakaowy : 1 szklanka mąki
Sama słodycz i szczypta chiliSernik na zimno z brzoskwiniami- pychotka :)Składniki:paczka herbatników1/2 kostki masła1 kg sera do sernikówśmietana 30% 350 ml4 łyżki cukru pudru4 łyżeczki żelatynygalaretka brzoskwiniowa (lub jak kto lubi )ok. 200 g brzoskwinieŚmietanę chłodzimy w lodówce przez kilka godzin. Dno okrągłą formę do ciast (średnica 26 cm) wykładamy papierem do pieczenia.Masło rozpuszczamy i zostawiamy do przestygnięcia
Smaki Edyty