ciasto orzechowe - 7759 przepisów (strona:263/518)

Ciasto pietruszkowe 200

przecież nie może się nie udać skoro marchewkowe się zawsze udaje. Ciekawa tylko byłam jego smaku. To ciasto może być świetną alternatywą dla piernika czy keksu. Jeśli chcecie zaskoczyć bliskich upieczcie je koniecznie. Jest wilgotne z wyczuwalnym smakiem pietruszki i orzechową posypką, po prostu pyszne :) Składniki:  2 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki rodzynek 1 szklanka gorącego(...)mleka 5 łyżek miodu 100 g miękkiego masła 3 jajka 200 g. korzenia pietruszki 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli Polewa orzechowa 80 g masła 100 g miodu 60 ml mleka 120 g posiekanych orzechów włoskich  Płatki mieszamy z rodzynkami i zalewamy gorącym mlekiem wymieszanym z miodem. Masło ucieramy na puch

Cynamonowe szczęście
Rogaliki orzechowe 154

takiej silikonowej foremki to można je przygotować ręcznie podobnie jak rogaliki waniliowe. Rogaliki są boskie, zewnątrz kruche, mięciutkie w środku, nie są za słodkie. Jak zrobić rogaliki orzechowe ? Składniki na 32 rogaliki: 1 szklanka* mielonych orzechów laskowych, 2 łyżki mąki pełnoziarnistej, 65 g masła, 2 łyżki cukru , szczypta soli, 1/2 szkl.* jogurtu naturalnego, cukier puder do posypania, *szklanka(...)robota. Można zagnieść ciasto ręcznie. Ciasto nie wymaga chłodzenia w lodówce. Ciasto wkładamy do foremki. Pieczemy ok. 12-15 minut w temp. 160 stopni z termoobiegiem lub 180 stopni bez termoobiegu, aż rogaliki będą rumiane. Rogaliki wyciągamy z piekarnika i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.   The post Rogaliki orzechowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik z palonym masłem 155

Uwielbiam serniki, o czym pewnie już nie raz pisałam. Dlatego, jeśli mam przygotować ciasto na jakąś wyjątkową okazję, z dużym prawdopodobieństwem, graniczącym z pewnością będzie to właśnie sernik. Inspiracją do powstania tego sernika był przepis Ani Włodarczyk z bloga strawberiesfrompoland.pl, który dostosowałam do moich potrzeb (zawartości lodówki). Głównym bohaterem sernika, poza serem oczywiście (u Ani jest to ser Philadelphia(...)rondelka, gdzie nadal są podgrzewane. W ten sposób palone masło zyskuje karmelową barwę i wspaniały słodki, orzechowy aromat. Tak przygotowane masło to jeden z podstawowych składników kuchni francuskiej. Często używa się go do deserów jako bazy kremów, lodów lub ciast, ale genialnie komponuje się także z warzywami, doskonale podbija też smak mięsa i ryb. Wracając do mojego sernika, dzięki palonemu

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto Cappuccino bez pieczenia 180

wyśmienicie jako deser do popołudniowej kawy. https://youtu.be/FV-vT34HGmI Składniki na ciasto Cappuccino bez pieczenia (blaszka o wym. 24×24 cm) Krem cappuccino: 700 ml śmietany 30% 500 g mascarpone 2 łyżeczki żelatyny 100 ml gorącej wody 5 łyżek (50 g) cappuccino w proszku o ulubionym smaku (dałam orzechowe) 100 g cukru pudru Bita śmietana: 350 ml śmietany 30% łyżeczka

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto Kiner Bueno z kremem wafelkowym 1102

drugi dzień jest jeszcze pyszniejsze. Serdecznie polecam! Ja zamierzam powtórzyć je na Święta. (ciasto zrobiłam w formie 30x12cm, jeśli przygotujemy je w większej będzie po prostu niższe) Biszkopt: 5 jajek 1/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Krem: 150g wafelków orzechowych bez polewy 300g serka homogenizowanego waniliowego 10 łyżek mleka w proszku 3/4 szklanki mleka(...)łyżka cukru pudru 100g wafelków orzechowych bez polewy  30g mlecznej czekolady 1. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia, boki natłuszczamy. 2. Białka ubijamy na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodajemy kolejno: cukier i żółtka. Przerywamy ubijanie, wsypujemy proszek do pieczenia, kakao, mąkę i mieszamy do połączenia składników na najniższych obrotach miksera. Ciasto przelewamy na blaszkę, pieczemy około 40 minut

Szefowa kuchni
Torcik a'la Malakoff 136

Przepis pochodzi z moich starych zapisków.  Kiedyś każde popularne ciasto musiało zagościć na moim stole.  Tu przedstawiam moją zmodyfikowaną wersję, która jest niezwykle smaczna i godna do wypróbowania. Uwielbiam ten torcik! Jest po prostu rewelacyjny w smaku i ciężko poprzestać na jednym (hmmm, dwóch?) kawałku! 1 duże opakowanie okrągłych biszkoptów (180g) 200g dżemu z czarnej porzeczki (około(...)rozrobionego dżemu. W szczeliny między ciastkami powtykać owoce z dżemu, a całość skropić odrobiną likieru orzechowego. Następnie wyłożyć połowę kremu i kolejno nasączone biszkopty skropione likierem oraz resztę masy. Orzechy posiekać na mniejsze kawałki, uprażyć podlewając pozostałym likierem i wysypać na wierzch ciasta.   Torcik schłodzić w lodówce. (Najlepiej zostawić na całą noc, choć po kilku godzinach ciasto również jest

Di gotuje
Urodzinowy tort z masłem orzechowym. 169

kopiastych łyżek masła orzechowego Dodatkowo: 5 dag mlecznej czekolady 20 dag okrągłych ciasteczek w czekoladzie Wykonanie: 1. Biszkopty: Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około(...)Budyń dokładnie studzimy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy cukier puder i chwilę ucieramy, następnie stopniowo dodajemy zimny budyń i ucieramy aż krem będzie puszysty, na koniec dodajemy masło orzechowe i dokładnie ucieramy. 3. Przekładanie:  Kilka łyżek kremu odkładamy i przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Pozostałym kremem przekładamy wystudzone krążki biszkoptowe, smarujemy również wierzch i boki tortu

Izabelawkuchni
Tort orzechowo- kajmakowy bez pieczenia 213

smaruję masą orzechową. Przykrywam następnym waflem. I znów wafel smaruję masą kajmakową. Tak posypuję, aż do wyczerpania składników. Naprzemiennie smaruję wafle raz masą kajmakową, a raz orzechową. Pozostałą masą orzechową smaruję boki oraz wierzch tortu. 4. Biszkopty przekrawam na pół. Biszkoptami obkładam boki tortu lekko dociskając. Tort można dookoła obwiązać wstążką, aby biszkopty ściślej przylegały do tortu.  5. Wierzch(...)masy do tortu wykorzystałam orzechy włoskie, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Orzechy włoskie to składnik niezbędny w każdej kuchni. Możemy je wykorzystywać absolutnie do wszystkiego. Zarówno do ciast, ciastek, deserów, jak i wytrawnych farszy, sosów czy panierki. Orzechy włoskie MAKAR mają wyjątkowy, lekko słodki smak. Są idealnie wysuszone i pozbawione goryczki. Produkt jest wart polecenia i zakupu. Serdecznie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Keks mojej mamy 138

Keks to jeno z tych ciast, które moja mama często robi w weekend gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Pamiętam jego smak z dzieciństwa – czekoladowo-waniliowy, słodki i orzechowy. Najbardziej smakuje mi warstwa kakaowa. Spróbujcie koniecznie, przepis jest bardzo prosty. Keks mojej mamy Składniki 2 szklanki mąki 3 jajka 2/3 szklanki cukru cukier waniliowy ½ kostki masła 2/3 szklanki mleka(...)mojej mamy Wykonanie W misce ucieramy masło z cukrem na jednolitą masę. Dodajmy jajka, mleko, mąkę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki mieszamy mikserem aż połączą się dokładnie. Powstałe ciasto dzielimy na 2 części. Do jednej dodajemy cukier waniliowy i orzechy, do drugiej kakao. Do wyłożonej papierem podłużnej blaszki wykładamy najpierw warstwę białą, a na nią ciemną- kakaową. Keks mojej

Pyza i Surówka
Orzechowiec z jabłkami (duża blacha) 166

patelni :) Ale uwierzcie, że mi to sprawia wcale nie mniejszą satysfakcję niż leniuchowanie wśród wydm.. Orzechowe blaty przełożone kwaskowatymi jabłkami ze słodkim karmelowym wierzchem - to jest to co złagodzi każdy smutek.... Proporcja na dużą blachę 24 x 45 cm: ciasto: - 2 szklanki mąk - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 25 dag masła / margaryny - 5 żółtek - 1 szklanka cukru

kawawszklance
Amarantusowa tarta z malinową galaretką i panna cottą FIT 156

W warzywniakach i na straganach jeszcze pełno malin, skorzystajcie z nich! Ja nie mogłam się oprzeć, dlatego przygotowałam tę tartę, którą serdecznie Wam wszystkim polecam. Jest

Be Fit Be Strong