kozich serów i obowiązkowa sałatka z pomidorów, ogórków i cebuli. Zachwyciło mnie Badrid żani , zrolowane plastry bakłażana z farszem orzechowym. Potem na stole pojawiły się dania na ciepło: Mcwadi w chlebku lawasz, czyli szaszłyk wieprzowy w cienkim cieście. Szkmeruli, delikatne kawałki kurczaka w czosnkowym sosie. Nie zabrakło także idealnie przyrządzonego okonia morskiego i oczywiście tradycyjnego Chaczapuri nadziewanego lokalnym serem
kuron.com.plMazurek to polska tradycja na wielkanocnym stole. Dzisiejszy orzechowy dołączam do blogowej kolekcji mazurkowej, na pewno zadowoli wszystkich wielbicieli wypieków z orzechami. Idealnie kruchy spód wypełnia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Batoniki daktylowo-orzechowe to idealna przekąska dla wszystkich poszukujących zdrowych słodyczy. Proste składniki, niewiele pracy, bo przygotowanie batonów ogranicza się jedynie do wymieszania. Dobór składników możesz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wstępie, deser można serwować również na ciepło od razu po przygotowaniu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam pozostałe moje przepisy na ciasta, torty i desery kawowe. Oto niektóre z nich: deser mocca (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/deser-mocca.html), tort orzechowo - kawowy (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/tort-orzechowo-kawowy.html), ciastka cappuccino (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/02/ciastka-cappuccino.html), cappuccino cytrynowe na zimno (link: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2017/11/cappuccino-cytrynowe-na-zimno.html), cappuccino kawowe
Waniliowe ImprowizacjeWitam Was po dość długiej przerwie! Mam nadzieje, że tym razem uda mi się pozostać z Wami na dłużej :). Spora ilość obowiązków w dużym stopniu ogranicza
Be Fit Be Strongrazem mam dla Was przepis nie na ciasto, nie na deser, ale na coś, co może stanowić smakowity dodatek do jednego i drugiego :). Powidła śliwkowo - orzechowe to propozycja dla prawdziwych łasuchów ;). Pyszne połączenie soczystych, słodziutkich śliwek, moich ulubionych orzechów laskowych i aromatycznego kakao. To wszystko sprawia, że powidła przypominają smakiem Nutellę, więc myślę, że trafią w kubki smakowe także
Opowieści z piekarnikaczekoladę swoim smakiem – połączenie bardzo udane :) Brownie nie zawiera glutenu a jedno jajko z przepisu zastąpiłam trzema łyżkami 100% masła orzechowego, które dodałam razem z masą czekoladową (jajka akurat miałam tylko trzy ;)) ale nie było go czuć w cieście. Przepis pochodzi z książki „Jeść zdrowiej”. Składniki potrzebne do przygotowania bezglutenowego brownie z malinami: 175g masła, 250g gorzkiej czekolady, szczypta
Gotuj Się Kto Możebanana z dodatkiem niewielkiej ilości wody na gładki mus i połączyć ze składnikami suchymi. Dodać roztopiony olej kokosowy i masło orzechowe, podsypać mąką i uformować w kulkę. Wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyjąć ciasto, a następnie wylepić nim foremki na muffinki. Ja je najpierw delikatnie natłuściłam, oprószyłam mąką, na spodzie ułożyłam mały kawałek papieru
Kuchnia EllieDynia piżmowa charakteryzuje się słodkim smakiem o orzechowej nucie i zapachem piżma. Jak każda dynia idealnie nadaje się do kremowych zup, chlebów i jako składnik ciast i deserów. Dynia piżmowa jest smaczna także pieczona. Oto prosty przepis na niebanalne danie, czyli pieczoną dynię piżmową w marynacie z suszonych ziół i miodu. Składniki 1 dynia piżmowa 2 łyżki oliwy z oliwek
My Chcemy Jeśćcałkiem gładki, ale są też odmiany zielone, białe i pomarańczowe. Niewiele nasion zebranych w komorze u dołu. Słodka i lekko orzechowa w smaku. Najlepsza do pieczenia i nadziewania, duszenia, na zupę. Będzie dobra i do marynowania, i na ciasto, i na to puree. Idealna do risotto – nie wymaga długiej obróbki cieplnej. DYNIA UCHIKI KURI HOKKAIDO (Japanase Red Kuri, Uchiki Kurima
Karo in the Kitchenlaskowych 3 garście wypestkowanych czereśni 6 łyżek ekspandowanej quinoy olej kokosowy do smażenia Wykonanie: Z jajek, wody i mąki robimy ciasto naleśnikowe, doprawiamy je cukrem kokosowym i solą. Naleśniki smażymy na oleju kokosowym, a następnie smarujemy je masłem orzechowym i zwijamy w ruloniki, które kroimy na kawałki i wrzucamy do miseczki razem z czereśniami. Całość posypujemy ekspandowaną quinoą i gotowe
Quinoa Raz!Tort z dwukolorowym biszkoptem i kremem maślanym Składniki biszkopt kawowo-orzechowy: jajka 5 szt mąka pszenna 125 g cukier kryształ 150 g proszek do pieczenia 2
czarrna od kuchnilodówce przez całą noc, a nawet przez cały kolejny dzień. Dopiero następnego wieczora zabrałam się za wycinanie foremkami różnych kształtów. Ciasto przez tak długi czas leżakowania było niezwykle plastyczne! A pierniczki wyszły rewelacyjne! Miękkie w środku, z delikatnym, orzechowym posmakiem. Polecam! :-) SMACZNEGO
Wielopokoleniowolodówce przez całą noc, a nawet przez cały kolejny dzień. Dopiero następnego wieczora zabrałam się za wycinanie foremkami różnych kształtów. Ciasto przez tak długi czas leżakowania było niezwykle plastyczne! A pierniczki wyszły rewelacyjne! Miękkie w środku, z delikatnym, orzechowym posmakiem. Polecam! :-) SMACZNEGO
WielopokoleniowoPyszne, proste w wykonaniu ciasteczka grysikowe z masą migdałowo- orzechową:) Składniki: 25 dag masła 25 dag grysiku 1/5 litra wody 1 aromat pomarańczowy 15 dag płatków
Tradycyjna Kuchnia