ciasto orzechowe - 7759 przepisów (strona:261/518)

Aromatyczne ciasteczka z orzechowym nadzieniem 190

Dzisiaj proponuję takie oto kruche ciasteczka o korzennym aromacie z  orzechowym nadzieniem. W sam raz  do kawy lub kubka herbaty na długie jesienne lub zimowe wieczory. Składniki na ciasto: 30 dkg mąki pszennej krupczatki 20 dkg masła 2 żółtka 10 dkg cukru pudru łyżeczka  kakao łyżeczka przyprawy do piernika ( można

Maślane ciasteczko
Babeczki black & white 112

My Blueberry Corner by "jagodzianka" Jestem fanką masła orzechowego i lubię go dodawać do różnych słodkości i nie tylko. Babeczki black & white są delikatne …

My Blueberry Corner
Tarta z porem i wędzonym twarogiem 235

Tarta z porem i wędzonym twarogiem na kruchym orzechowym spodzie. Ja dodałam gotowane mięso kurczaka, ale nie jest on potrzebny. Wegetarianie spokojnie mogą ten składnik pominąć. ciasto : 1 szkl ( 140 g ) maki pszennej 1/2 szkl ( 65 g ) mielonych orzechów laskowych 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli nadzienie

Polska Zupa
776. Makaron w sosie orzechowo-dyniowym. 208

Makaron w sosie orzechowo-dyniowym*; z miodem i malinami  *masło orzechowe, pure z dyni, cynamon, słodzik, woda/mleko Nic dodać, nic ująć. A po szkole będę piec Halloween'owe ciasto do szkoły, bo po co uczyć się na sprawdziany

More food, love and dreams
Ma'amoul - z kuchni emigranta... 198

mężczyzn . Faceci z żonami lub z dziećmi mogli napić się kawy i zjeść smakowicie wyglądające słodkości, a ja biedny, będąc tam sam mogłem się jedynie oblizywać na widok ciast i ciasteczek wszelakich. To się dopiero nazywa dyskryminacja ! Nie pozostało więc nic innego, jak zrobić sobie deser samemu. Sałatki owocowe mi się już przejadły, więc padło na kleichę - rodzaj niewielkich ciasteczek(...)słodycze w zależności od kraju mają wiele wariantów. Mogą być z nadzieniem daktylowym (najczęściej spotykane), pistacjowym lub orzechowym, mogą być z rodzynkami lub z owocami. Podobno doskonałe są z nadzieniem śliwkowym, ale jeszcze takich nie jadłem. Można je przygotować na zwykłym cieście, albo na cieście drożdżowym.  Do nadzienia można nawet dodać odrobinę rumu lub amaretto

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tort Snickers 387

utrwalacz do bitej śmietany (opcjonalnie) Dodatkowo: masło orzechowe orzeszki ziemne kajmak kawa na poncz słodycze do dekoracji, u mnie batoniki Snickers, krówki i batoniki Twix Biszkopt pieczemy według przepisu . Moje piekłam w 2 foremkach o średnicy 18 cm. W zależności od tego czy pieczecie biszkopt w 1 czy 2 foremkach ciasta będzie mniej lub więcej więc będzie potrzebowało mniej(...)więcej czasu do całkowitego upieczenia – zawsze można sprawdzić drewanianym patyczkiem czy jest już gotowe – wkłuwając go w środek i patrząc czy nie ma na nim surowego ciasta. Można zrobić to dzień wcześniej, żeby biszkopty miały dużo czasu na ostygnięcie. Przekrawamy biszkopty na 4 spody i układamy na kawałkach papieru do pieczenia – w ten sposób będzie je łatwiej przenosić podczas składania

Ciastkozercy
Ciastka z masła orzechowego i płatków jaglanych (bez glutenu, mąki i cukru) 146

ksylitolu (lub innego słodzidła) 1 jajko 100g płatków jaglanych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masło orzechowe z ksylitolem należy utrzeć na puszystą masę, a następnie połączyć z jajkiem. Dodać płatki oraz proszek do pieczenia i całość wymieszać (najlepiej dłońmi) na jednolitą masę. Z ciasta uformować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem

Di gotuje
DROŻDŻOWE ROGALIKI Z ORZECHOWYM NADZIENIEM 201

makowa z puszki (wersja dla zapracowanych), nutella lub np. kostki białej czekolady.  Wszystko zależy od naszej inwencji i naszego smaku. U mnie tym razem wybór padł na masę orzechową. Słodziutkie, aromatyczne nadzienie było strzałem w dziesiątkę, i pysznie komponowało się z mięciutkimi rogalami. Składniki:  (na 12 średnich rogali) 1/2 kg maki 1/2 szkl. cukru 2 jaja + 2 żółtka(...)wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aż ciasto podwoi swoją objętość.  Następnie ciasto wyłożyć na blat (stolnicę) rozwałkować na w miarę okrągły. Placek podzielić na 8 lub 12 trójkątów (w zależności jakiej wielkości chcemy uzyskać rogale). Na każdy trójkąt nakładać łyżeczkę masy orzechowej i zwijać formując rogaliki. Odstawić w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Następnie wierzch posmarować

Walijskie Pichcenie
Pomysły na ciasta bez jajek – AŻ 20 PRZEPISÓW 123

nich coś dla siebie – są tu ciasta z kremem, ciasta z owocami, ciasta bez pieczenia i wiele innych. Poniżej znajdziesz 20 przepisów na ciasta bez jajek, a wśród nich: sernik z kaszy jaglanej z kokosem, cytrynowa tarta, szarlotka w wersji bez pieczenia, ciasto z owocami i kruszonką, ciasto Delicja bez jajek, drożdżowe ciasto z bakaliami. Zobacz również przepisy na szybkie(...)czyli tarta z kremem lemon curd! Kruche ciasto z orzeźwiającym kremem, a całość w wersji wegańskiej, czyli bez… ZOBACZ PRZEPIS Ciasto Delicja w wersji bez jajek! Wegańskie ciasto z galaretką i polewą czekoladową Ciasto Delicja to przepis na proste ciasto bez jajek z galaretką na bazie dżemu oraz z polewą czekoladową. Ciasto smakuje… ZOBACZ PRZEPIS Szarlotka bez pieczenia

Via Gusto
Fit ciasteczka jeżyki 175

łyżki oleju kokosowego jajko 6 dużych daktyli 2 łyżki jogurtu greckiego lub kokosowego łyżka masła orzechowego 50 g orzeszków ziemnych 50 dowolnej czekolady (u mnie wersja wegańska) Do miski przesiej mąkę orkiszową i ryżową, dodaj miód, olej kokosowy, jogurt grecki oraz jajko. Zagnieć. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto wyłóż na stolnicy, rozwałkuj

365 dni dookoła kuchni
Błyskawiczne kruche ciasteczka 199

słodkim kremem orzechowym. 300 g mąki pszennej 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 110 g masła lub margaryny 120 g cukru pudru Na stolnicę przesiewamy mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Dodajemy posiekane masło i wbijamy jajka. Na końcu dosypujemy cukier. Całość dość szybko zagniatamy na gładkie jednolite ciasto. Gotowa masę rozwałkowujemy na duży(...)Wycinamy dowolne kształty, u mnie były to serca. Wierzch ciastek możemy rozwałkować dekoracyjnym wałkiem. Gotowe ciasta układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170-180*C przez 8-9 minut. Po upieczeniu możemy je połączyć dowolnym kremem np. kajmakiem lub orzechowym

VioletoweKucharzenie
3 Bit - ZDROWSZA WERSJA 155

masłem orzechowym. 4. Wyłóż blachę herbatnikami, wyłóż masę ciemną, przykryj herbatnikami. 5. Wyłóż masę jasną i przykryj ponownie herbatnikami. 6. Przygotuj polewę: Olej kokosowy, miód i kakao wyłóż do garnuszka, rozpuść razem na najmniejszym ogniu, cały czas mieszając. (Nie doprowadzaj do wrzenia). W przypadku kiedy polewa nie wyjdzie jednolita, odstaw ją do przestygnięcia i zblenduj. 7. Polej ciasto polewą (wyjdzie

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Mazurki orzechowo-czekoladowe z żurawiną 277

łyżeczka wody sok z cytryny do smaku 100 g gorzkiej czekolady 4-6 łyżek masła orzechowego naturalnego - przepis tu 1 łyżka miodu do dekoracji: migdały w płatkach żurawina suszona  Wykonanie: Żurawinę drobno siekamy. Wszystkie składniki na spód zagniatamy ze sobą. Gotowym ciastem wykładamy foremki do tart, które najpierw należy wysmarować masłem. Foremki wyklejamy na dnie i po bokach, robimy(...)palcami bez wałkowania ciasta. Do każdej foremki kładziemy na ciasto kawałek papieru do pieczenia, a następnie obciążamy np. suchym grochem. Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu ściągamy papier z obciążeniem, a spody mazurków pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy wypełnienie mazurków. Żurawinę miksujemy z łyżeczka wody. Do smaku dodajemy sok z cytryny. Ma powstać konsystencja dżemu. Taką miksturą

Przysmaki Karolki
miodownik z orzechami i grysikiem 227

upiec w standardowej dużej blaszce, wtedy placki będą cieńsze ale ilość kremu i powideł należy podwoić) Składniki: na ciasto: 600 g mąki 2 jajka 3 łyżki miodu 70 g masła szklanka cukru 1,5 łyżeczki sody łyżka mleka na masę orzechową: 250 g orzechów włoskich 100 g masła łyżka miodu 1/2 szklanki cukru na krem: 500 ml mleka 4 łyżki(...)blaszki do pieczenia.  Orzechy posiekać. Masło, miód i cukier rozpuścić w rondelku, dodać orzechy i smażyć kilka minut, zdjąć z ognia i przestudzić. Wyłożyć na jeden z blatów ciasta. Wszystkie trzy piec w 200*C przez około 15-20 minut. Przygotować krem: Mleko zagotować, wsypać kaszę mannę i powoli na małym ogniu gotować aż zgęstnieje, na końcu wsypać cukier

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Tarta orzechowo-budyniowo-jagodowa 224

wzięłam słoiczek 250 ml jagód - domowej roboty) Dodatkowo: forma do tarty (ja użyłam silikonowej o śr. 30 cm.) Wykonanie: Orzechowy spód: mąkę, cukier, orzechy i jajko razem wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę masło (150 g!), po czym wyrobić na gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce 30 min. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć dno formy

IMPRESJA SMAKU

Proponowane wyszukiwania