ciasto naleśnikowe - 2318 przepisów (strona:89/155)

Jadalne kwiaty – miejskie ogrodnictwo 121

nagietek lekarski, pachnotki i chabry. Jeszcze nie mają kwiatów, ale na szczęście wiosną pełno jest jadalnych kwiatów w naturze. Jakie kwiaty można zjeść? bez czarny – można go usmażyć w cieście naleśnikowym jak racuchy i zrobić z niego lemoniadę fiołek – zobacz przepis na cukier fiołkowy, który podobnie jak waniliowy aromatyzuje nasze wypieki i na ocet fiołkowy do sałatek jaśmin – uwielbiam herbatę

Ugotowane pozamiatane
Torcik naleśnikowy z serem i rukolą 156

Torcik naleśnikowy z serem i rukolą. Kremowe serki Arla Apetina mają rozmaite smaki, ale na moją wyobraźnię kulinarną szczególnie podziałał ten, który ma w składzie rukolę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki ze szpinakiem i fetą 99

Wspaniały pomysł na obiad. Składniki na ciasto naleśnikowe: mleko mąka soda oczyszczona 1 jajko 2 łyżki oleju sól, cukier Trudno mi jest podać Wam składniki na naleśniki, bo ja robię je na oko. Wsypuję do miski trochę mąki, wbijam jajko, dodaję trochę mleka, szczyptę soli i cukru, pół łyżeczki sody, 2 łyżki oleju. Mieszam a później dolewam mleko

MojaQchnia.pl
Naleśniki/krokiety z parówką i warzywami 85

parówką i warzywami - kukurydzą, ogórkiem, papryką żółtą i mozzarellą. Są przepyszne i syte! Nadają się nie tylko na śniadanie, ale i także na obiad, bądź wczesną kolację.  Ciasto naleśnikowe: 750ml mleka 2 jajka szczypta soli 3 i 1/2 szklanki mąki  Lubella - Wrocławska do naleśników   Składniki mieszany do uzyskania jednolitej masy. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Farsz: ogórek

My World by Dagmara Rek
Naleśniki z prażonymi cynamonowymi jabłkami 127

Jabłko umyć, obrać, wykroić gniazdo nasienne. Pokroić w większą kostkę. Przełożyć na patelnię wraz z brązowym cukrem i cynamonem, przesmażyć krótko na średnim ogniu. Dodać masło, wymieszać i wlać ciasto naleśnikowe. Kiedy naleśnik zacznie się delikatnie rumienić, wtedy zmniejszyć ogień, przykryć patelnię pokrywką, aby również góra dobrze się dopiekła. Nie przewracać naleśnika na drugą stronę. Usmażony przełożyć na talerz, obsypać

Codzienna kuchnia niecodzienna
ZAPIEKANE ŚLIMACZKI 155

Farsz: *********************  25 dag.pieczarek 2 jajka Duża cebula 10 dag.startego żółtego sera 2 łyżki posiekanego drobno koperku Sól pieprz Duża szczypta pieprzu cayenne ******************************** Z podanych składników na ciasto zrobić ciasto naleśnikowe, usmażyć naleśniki na złoty kolor.Przygotować farsz-pieczarki oczyścić,pokroić drobno,jajka ugotować na twardo, obrać i posiekać, podsmażyć na oleju wraz z pieczarkami i cebulką drobno posiekaną.Doprawić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ziemniaczane krokiety z batatem i groszkiem 131

zmielone ziemniaki ale od czasu do czasu rozgniecione. Jest to prosty przepis, a co najważniejsze krokiety wszystkim smakują. Obtoczone w panko i usmażone na złoty kolor przypominają krokiety z ciasta naleśnikowego. Ziemniaczane krokiety Składniki: ½ kg ugotowanych ziemniaków 1 batat, pieczony 100 g zielonego groszku 50 g szpinaku 1 jajko + 1 jajko do obtoczenia 60 g mąki 1 czerwona cebula

codojedzenia
"ruskie" naleśniki zapiekane w sosie jogurtowym 165

wędzonego boczku duża cebula ew. oliwa sos: 1 szkl jogurtu greckiego 3/4 szkl mleka szczypta suszonego lubczyku 2 jajka sól, pieprz do smaku Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe, odstawić na 15 minut. (uwaga! każda mąka jest inna, dlatego należy w razie potrzeby dosypać jej odrobinę albo dolać więcej wody) Boczek i cebulę pokroić w kostkę. Na suchej patelni wytopić

6niebo
PLACUSZKI GRYCZANE (BEZ GLUTENU, WEGAŃSKIE ) 117

gryczaną przepłukać na sitku , następnie zalać wodą i namoczyć całą noc. Odsączamy namoczoną kaszę na sitku , następnie miksujemy z bananem,  i przyprawami na gładką masę o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.(jeśli jest za gęste dolewamy wody ). Patelnie smarujemy olejem kokosowym i smażymy z obu stron do zarumienienia . Możemy podać je ze świeżymi owocami / waniliowym jogurtem sojowym / dżemem

Marcepanowa kuchnia
Skorzonera, wężymord, czarny korzeń 171

dobrym źródłem witamin z grupy B i witaminy C. Można przyrządzić z niej wiele dań: ugotować, polać masłem i bułką tartą lub sosem, np. beszamelowym. Można skorzonerę usmażyć w cieście naleśnikowym lub podać na słodko z miodem. Wykorzystuje się też ją w surówkach i sałatkach. Jak przygotować czarny korzeń? Najpierw trzeba go obrać ze skórki (najlepiej w rękawiczkach, może barwić

Qlinarnie i Qlinarnie
Francuskie naleśniki Crepes Suzette 159

cukru trzcinowego 50-80 ml likieru pomarańczowego (ja nie dałam) 1. Smażymy naleśniki 2.Pomarańcze wyparzamy, skórkę ścieramy, wyciskamy sok. Z połowy jednej pomarańczy skórkę dodajemy do ciasta naleśnikowego. Resztę odkładamy.  3. Na suchej patelni karmelizujemy cukier z masłem - na suchej patelni roztapiamy cukier, a gdy się rozpuści dodajemy masło, mieszamy.  4. Na patelnię z rozpuszczonym karmelem kładziemy

kruche babeczki
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie 232

cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku) Sos malinowy: 400 g malin (mogą być mrożone) 1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej + 2 łyżki wody cukier do smaku Składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie ze sobą łączymy. Odstawiamy na co najmniej 20 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki. Twaróg przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę lub miksujemy na gładko. Dodajemy serek homogenizowany

Smaki Na Talerzu
Krokiety staropolskie 159

coś nowego:) Jestem fanką pierogów ruskich i stąd pomysł aby farsz z pierogów użyć do przygotowania krokietów. Jak to wyszło? Może ocenicie sami?:) 8 krokietów 2,5 h składniki: Ciasto naleśnikowe jak w tym przepisie: TUTAJ farsz: 400 g ziemniaków 300 g białego sera 1 duża cebula sól, pieprz dodatkowo: 2 jajka bułka tarta wykonanie: Usmażyć naleśniki Ziemniaki ugotować

Ania i Marcin gotują
Cebulowe babeczki 90

olejem, majonezem i jogurtem. Dodajemy mąkę uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. W razie konieczności podlewamy mlekiem- ciasto powinno być konsystencji nieco bardziej gęstej od ciasta naleśnikowego.  Zagęszczamy je serem, przyprawami, szczypiorkiem i podsmażoną cebulą. Wykładamy do babeczkowych foremek,do 2/3 ich wysokości. Pieczemy w 180 stopniach w piekarniku nagrzanym w trybie góra-dół przez

Pichceniomania
Krokiety z pasztetem i jajkiem 203

nadmiar domowego pasztetu, wystarczy tylko do pasztetu dodać ugotowane jajka oraz natkę pietruszki oraz usmażyć naleśniki. Mają wspaniały smak i w dodatku są szybkie do przyrządzenia, polecam. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej luksusowej Szymanowskiej 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju Polskiego Rzepakowego 2 jajka Farsz: 400 gram pasztetu najlepiej domowego 4 jajka ugotowane na twardo Pół

Bajeczna Kuchnia