ciasto naleśnikowe - 2318 przepisów (strona:90/155)

Krokiety w grahamkowych naleśnikach 138

będzie sucha. Po wystudzeniu dodajemy jajko i mieszamy. Do wysokiego kubka wbijamy jajka , dodajemy mleko i wodę, rozmącamy lekko, następnie dodajemy mąkę stopniowo, sól i cukier i mieszamy ciasto naleśnikowe niezbyt gęste. Smażymy tradycyjne naleśniki. Naleśniki nadziewamy kapustą i zwijamy w zgrabne krokiety. Panierujemy w jajku i tartej bułce, obsmażamy na złoty kolor. Podajemy z barszczykiem

Gotowanie jest łatwe
Okonomiyaki i podsumowanie konkursu 90

faktu, iż mieszkamy w Polsce i nie narazimy się na gniew Japończyków :) Składniki:  - mąka  - woda  - kapusta Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Z mąki i wody wyrabiamy gęste naleśnikowe ciasto i mieszamy z kapustą. Formujemy placki i smażymy

Kryzysowa Książka Kucharska
Kolorowa tarta warzywna bez spodu 122

cała jest kolorowa. Jeśli robimy wersję kryzysową, z obierek, to nie zwracamy uwagi na takie rzeczy, bo materiał, który uzyskamy będzie już w różnych kolorach. Wszystko moczymy w rzadkim naleśnikowym cieście z wody i mąki. Wykładamy kawałkami warzyw okrągłą formę poczynając od ścianek, aż zakończymy rulonikiem z marchewki na samym środku. Wsadzamy na pół godziny do nagrzanego do poziomu

Kryzysowa Książka Kucharska
Tikil gomen i trendy kulinarne 2016 138

środku i jest ocet :) Składniki: - mąka (ewentualnie mąka razowa żytnia, wtedy rezygnujemy z octu) - soda - woda - ocet - kapusta - marchewka - cebula - ziemniaki - kminek - kurkuma Wykonanie: Mąkę mieszamy z wodą tworząc ciasto naleśnikowe, dodajemy trochę sody oraz octu i smażymy naleśniki na patelni. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do rondla z olejem i dusimy razem z pokrojoną cebulą marchewką i ziemniakami. Radzę zacząć

Kryzysowa Książka Kucharska
Mesir Wot 125

kardamonu - 1 część imbiru - 1 część kolendry - 1 część czerwonej papryki - 1 część pieprzu - 1 część gałki muszkatołowej - opcjonalnie trochę cynamonu Wykonanie: Do mąki dodajemy wody, aby powstało nam naleśnikowe ciasto. Dodajemy sody oczyszczonej i cytryny. Cytryna da nam specyficzny kwaśny smak typowy dla placków injera (oryginalnie w wyniku fermentacji), a poza tym, w połączeniu z sodą spowoduje, że placki

Kryzysowa Książka Kucharska
Fasolia 134

już placku injera. Składniki: - mąka - sok z cytryny lub ocet - soda oczyszczona - fasola szparagowa - marchewka - cebula - czosnek granulowany - imbir  - cukier Wykonanie: Do mąki dodajemy wody, aby powstało nam naleśnikowe ciasto. Dodajemy sody oczyszczonej i cytryny. Cytryna da nam specyficzny kwaśny smak typowy dla placków injera (oryginalnie w wyniku fermentacji), a poza tym, w połączeniu z sodą spowoduje, że placki

Kryzysowa Książka Kucharska
Testaroli z pesto rzodkiewkowo-botwinowym 114

romby. Sama jego nazwa pochodzi od płaskiego naczynia testo , za pomocą którego był przyrządzany. Składniki: - liście botwiny - liście rzodkiewki - olej - mąka - woda Wykonanie: Z mąki i wody robimy ciasto naleśnikowe, z którego smażymy ... naleśniki. Liście miksujemy na papkę razem z małą ilością oleju. Tak powstałe pesto radzę dosolić :) Naleśniki kroimy w kwadraty (lub romby) i mieszamy ze zmiksowanym pesto

Kryzysowa Książka Kucharska
Naleśniki z farszem 156

Ciasto naleśnikowe: 3 szklanki mleka ok. 2,5 szklanki mąki 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżka oleju farsz: 1 kg mięsa mielonego 3 duże marchewki 1/4 selera … Czytaj dalej Naleśniki z farszem

czarrna od kuchni
Krokiety z kapustą i pieczarkami 673

podsmażamy na tłuszczu do czasu aż się zeszkli. Dodajemy pieczarki i marchew. Dusimy do czasu aż warzywa zmiękną. Łączymy z kapustą. Doprawiamy solą i pieprzem. Na nagrzaną patelnię wylewamy ciasto naleśnikowe (delikatnie smaruję patelnię ręcznikiem papierowym posmarowanym olejem) i smażymy naleśniki. Na każdy naleśnik wykładamy po dwie łyżki farszu. Rozsmarowujemy na całym naleśniku. Zwijamy w rulonik (dość ciasno). Odkrawamy brzegi

Pobite gary Barbary
Naleśniki z farszem pieczarkowo- szpinakowym 188

farszem pieczarkowo - szpinakowym. Rano dziecko jadło je z dżemem truskawkowym i zostały mi 4 sztuki suchych naleśników. Postanowiłam więc przygotować ten farsz i kolacja na ciepło gotowa. Składniki na ciasto naleśnikowe: 1/2 litra mleka 1 jajko mąka pszenna (ponad szklankę) szczypta soli olej Farsz 10 średniej wielkości pieczarek 1 szklanka mrożonego szpinaku 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz

tojestpyszne.blogspot.com
Naleśniki ziemniaczane z farszem ruskim 129

mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie dodajcie jeszcze trochę mąki, jeśli zbyt gęste - mleka lub wody. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, gdy się rozgrzeje równomiernie rozlewamy na niej chochelkę ciasta naleśnikowego. Smażymy do momentu aż brzegi się nie zarumienią, następnie ostrożnie przekładamy na drugą stronę. Smażymy do zarumienienia, a następnie naleśnika delikatnie przekładamy na talerz, jest gotowy do faszerowania

Cooking Monster
Naleśniki z dżemem i owocami 115

wanilią i białą czekoladą był, więc nic prostszego. Dodałam tylko na wierzch jogurt naturalny i położyłam na nim truskawki oraz żurawinę. Nic nie trzeba już dosładzać :) Przepis na ciasto naleśnikowe: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2015/06/nalesniki-z-truskawkami.html Przepis na dżem truskawkowy z wanilią i białą czekoladą: http://karolakulinarnie.blogspot.com/2015/06/dzem-truskawkowy-z-biaa-czekolada-i.html

Karola gotuje
Kotlety schabowe w cieście czosnkowym 191

cienko ubić i obficie posypać solą i pieprzem. Wlać mleko do garnka, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, jajko, czosnek granulowany, sól i pieprz. Zmiksować na masę gęstszą od ciasta naleśnikowego. Rozgrzać olej na patelni, zamaczać kotlety i smażyć do zarumienienia

Karola gotuje