ciasto naleśnikowe - 2318 przepisów (strona:72/155)

Ciasteczka słonecznikowe 60

nowego.. oby nie). Nareszcie kwitnie wszystko, na co z utęsknieniem czekałam. Mam dwa przepisy do przetestowania, na ciasta z syropem bzu dzikiego i konfiturą z akacji. Znów zrywam kiście, znów zapach pozwala wrócić do kuchni babcinej, która w cieście naleśnikowym krokodyle z akacji smażyła. Nie mam skali by ten smak ocenić, nie jestem go w stanie przecenić. Dziś wykorzystałam(...)mniej, czy bardziej słodkie ciasteczka - dwie garście żurawiny suszonej ( posiekałam na drobniejsze cząsteczki) - 3 żółtka - cukier waniliowy - szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce, zagniatamy dość lepkie ciasto. Odrywamy kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i  kulamy w dłoniach kuleczki. Rozpłaszczamy delikatnie, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach około 13 - 15 minut. Po tym czasie

Kronika Piekarnika
Wegańskie naleśniki z ciecierzycy z kawiorem buraczanym (Vege & Guten free) 171

między innym do tego by stworzyć coś na kształt kawioru właśnie. Będzie wam potrzebny zimny olej, strzykawka i odrobina cierpliwości. Ciekawi... to zapraszam do zapoznania się z przepisem . Na ciasto naleśnikowe :  450 g mąki z ciecierzycy  150 g mąki ziemniaczanej  450 ml mleka sojowego / ryżowego  500 ml mocno gazowanej wody mineralnej  50 ml oleju sezamowego(...)Wykonanie :  1. Oba rodzaje mąki przesiewamy starannie do miski. Wlewamy mleko oraz wodę a także olej. Starannie mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach bu otrzymać jednolite  gładkie ciasto. Dodajemy przyprawy i odstawiamy na 40 minut by ciasto odpoczęło. 2 Po tym czasie siekamy zieleninę i dodajemy do ciasta a także wsypujemy czarny sezam. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością

vaniliowoczekoladowa
Naleśniki kukurydzine z mięsem 149

pierwszy użyłam kukurydzy konserwowej do ciasta naleśnikowego. Miałam obawy, ale ryzyko opłaciło. Pachnące, mięciutkie, idealnie pasowały do pikantnego farszu, a zapieczone z pieczarkami i serem stanowiły syty posiłek. Jeden naleśnik spokojnie zaspokoi głód jednej osoby. Składniki (4 sztuki): 1 puszka kukurydzy 200g wołowego mięsa mielonego 8 pieczarek średniej wielkości 150g sera żółtego typu gouda  1 jajko 75ml mleka 75ml(...)tłuszcz do wysmarowania formy  Sposób przygotowania: 1. Kukurydzę odcedzamy. 2/3 puszki miksujemy na gładki krem. Dodajemy jajko, mąkę, 1/3 łyżeczki soli, mleko, olej oraz wodę i przygotowujemy mikserem ciasto. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki- u mnie wyszło 4.  2. Mięso mielone łączymy z pozostałą kukurydzą, ketchupem, majonezem, przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz przyprawami: pieprzem, solą i oregano. Farsz dzielimy

Kuchnia w czekoladzie
Krokiety z kapustą i grzybami 382

Krokiety z kapustą i grzybami przyrządzam często na kolację wigilijną, najlepiej smakują z podane z barszczem czerwonym, polecam również na piątkowy obiad lub kolację. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 0,5 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli Farsz: 1 kilogram kapusty kiszonej 1 cebula garść suszonych grzybów sól, pieprz Dodatkowo(...)sitku o dużych oczkach, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko, wodę gazowaną, olej i miksujemy mikserem, lekko solimy do smaku. Ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło, na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zwijamy składając boki do środka. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej

Bajeczna Kuchnia
Naleśniki czekoladowe z serkiem waniliowym 176

Naleśniki warte grzechu! Idealne naleśniki powinny być cienkie, sprężyste, ale nie gumowate ani suche. Ciasto naleśnikowe powinno być na tyle płynne, aby łatwo rozprowadzało się po dnie patelni, a po przygotowaniu należy pozwolić mu trochę odpocząć (moje spędziło pół godziny w lodówce). Składniki na 10-12 naleśników:100g mąki pszennej25g kakao1/4 łyżeczki soli1 łyżka cukru2 jajka, lekko utrzepane1 łyżka(...)miski mąkę, kakao, sól i mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. W środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie jajka, roztopione masło i mleko. Ubijamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.Smażenie naleśników zaczynamy od roztopienia na patelni odrobiny masła. Wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni, by pokryło ją cienką warstwą. Smażymy

Smakowity Blog Kulinarny
Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym 63

Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym , póki sezon na nie trwa :) Można je jeść na śniadanie, przystawkę do obiadu i na kolację, a nawet po kolacji. Kwiaty cukinii , raczej niedostępne w sklepach ponieważ są bardzo nietrwałe. Aby mieć stały dostęp do nich najlepiej mieć cukinie w ogródku :) Wówczas wystarczy wybrać odpowiednie kwiatki, jeżeli wybierzemy męskie kwiaty (te z łodyżką(...)sól, szczypta gałki muszkatołowej, masło klarowane do smażenia, Kwiatom skrócić łodyżki, nie odcinać ich zupełnie. Jajka wbić do miski, lekko ubijając dodawać mąkę, mleko, szczyptę soli i gałkę muszkatołową. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dolać trochę mleka lub dosypać mąki. Odstawić na minimum 15 minut. Kwiaty cukinii maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym maśle. Zamiast

królestwo garów
Kwiaty czarnego bzu w cieście naleśnikowym 134

owoców, ani kwiatów nie spożywać na surowo. Lekka obróbka termiczna sprawia, że substancje, które mogłyby nam zaszkodzić są unicestwiane.  Do przepysznych słodkich i aromatycznych kwiatów w chrupiącym cieście naleśnikowym posypanym obficie cukrem pudrem idealnie pasuje dla zdrowotności kieliszek Pravdy Caramel . Jest to wódka o przepysznym deserowym smaku. Wyczuwa się w nim doskonale przygotowany karmel. Dlatego postanowiłam skomponować jej smak(...)czarnego bzu Ponadto: olej roślinny do smażenia cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki oprócz baldachów dokładnie mieszamy.  Na patelni rozgrzewamy olej.  Kwiatów nie myjemy, wkładamy je do ciasta, następnie na patelnię.  Smażymy do zezłocenia. Podajemy gorące, obsypane cukrem pudrem.  Ogonki należy odciąć, na przykład nożyczkami, ponieważ są gorzkie. Wioleta Gargula

MamaOskarka
Kwiaty cukinii w cieście naleśnikowym oraz "Fatum i furia" 166

meteopatami - przy zbyt niskich lub za wysokich temperaturach kwitną wyłącznie kwiaty męskie, więc owoce się nie zawiązują. Ale gdy mamy nadmiar tych kwiatów, można usmażyć je w tempurze lub cieście naleśnikowym. To idealna sezonowa przekąska lub obiad w upalne dni, gdy ma się ochotę na coś lekkiego. Oczywiście na wygranej pozycji są ci, którzy cieszą się cukiniami z własnego ogródka(...)pszenna (ok. 3 łyżek) jajko woda lub mleko odrobina soli sól morska olej do smażenia W misce mąkę wymieszać z jajkiem i solą. Dolać tyle wody lub mleka, by ciasto miało odpowiednią konsystencję (niezbyt gęstą i niezbyt lejącą; najlepiej to sprawdzić wkładając małą cukinię - ciasto jest dobre, jeśli oblepia owoc). Z męskich kwiatów (te na cienkich łodyżkach; nie tworzą się

Weekendy w domu i ogrodzie
Akacjowe karpiki 116

nazwać. W sieci widziałem nazwy - racuchy. Problem w tym, że racuchy, czy nazywane w innych częściach kraju ruchałki czy inne ruchańce, odnoszą się do ciasta drożdżowego. Nazywanie racuchami owoców w cieście naleśnikowym to spore nadużycie, nawet jeśli są z dodatkiem sody oczyszczonej. Zastanawiałem się co mi to przypomina. Trochę granaty, trochę szyszki, ale postanowiłem poprosić o pomoc google. Wkleiłem zdjęcie(...)koło kwitnącej akacji, sobie o nim przypomniałem. Kolejny wpis z cyklu: smutne jedzenie w pracy Składniki: - kwiaty akacji - piwo karmelowe - mąka Wykonanie: Z mąki i piwa robimy lejące się ciasto, w którym moczymy kwiatostany akacji. Układamy je na blaszce piekarnika, a następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut

Kryzysowa Książka Kucharska
Tort naleśnikowy przekładany serowym oraz rabarbarowo-truskawkowym nadzieniem 86

śniadanie, słodki obiad, podwieczorek, na kolację czy nawet na deser. Taki tort naleśnikowy możecie przygotować i zjeść o dowolnej porze i każda będzie odpowiednia. To mój debiut jeśli chodzi o tort naleśnikowy. Patrząc jednak na poniższe zdjęcia myślę sobie, że nazwa „tort” brzmi w moim wykonaniu zbyt dumnie i lepiej by pasowała „sterta naleśników przekładana serem(...)łyżki cukru (lub do smaku) Masa serowa: 600-700 g twarogu sernikowego 1 op. cukru wanilinowego 2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku) 2 żółtka Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w garnku. Mieszamy rózgą kuchenną lub miksujemy do połączenia. Odstawiamy na około 30 minut, po czym na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki (co jakiś czas można na patelnię

Smaki Na Talerzu
bezglutenowe naleśniki jaglane 221

nadają się na śniadania, obiady lub desery. Jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Do momentu wyeliminowania glutenu z mojej diety nawet nie byłem świadomy jak różnorodne mogą być sposoby wyrabiania ciasta naleśnikowego i kurczowo trzymałem się białej mąki pszennej. Jak często bywa „potrzeba jest matką wynalazku”, dlatego z konieczności zostałem zmuszony do poszukiwania sposobu do włączenia z powrotem nalesników(...)jaglanej do naszej mieszanki mąk dodać częściowo lub zamienić całkowicie na np. mąkę ryżową. Jednak proso jest niesamowicie wartościowym produktem spożywczym, dlatego szukamy dalej. Nasza druga opcja to dosłodzić ciasto, ale w moim przekonaniu nie jest to dobre wyjście: niepotrzebne dodatkowe kalorie. A szczególnie nie powinniśmy dosładzać białym cukrem (trucizna!). Trzecie i najlepsze wyjście to samemu zrobić mąkę: przed mieleniem

Gar Zdrowia
Minikotleciki alias placuszki z niespodzianką 178

progi. A tak na marginesie: znacie może osoby, które zazdrośnie strzegą przepisów? W mojej rodzinie jest kilka kuzynek, za nic nie chcą zdradzać receptur podawanych u nich dań i ciast. Twierdzą, że po ich przekazaniu dalej, przestaną im wychodzić, czy ktoś z Was miał do czynienia z takimi przesądami? Czy to tylko im właściwe dziwactwo? Wracając do obiadu z mini(...)mieszam. Przy użyciu sosu sojowego, nawet wersji jasnej, uzyskacie zdecydowanie intensywniejszy kolor i przed i po smażeniu. Smak zbliżony. Dodaję jajka i mąkę, mieszam do uzyskania postaci jakby naleśnikowego ciasta otaczającego mięso. Trzeba dobrze patrzeć, by nie pozostawić grudek mąki, jak w kisielu, mąka ziemniaczana lubi, żeby ją porządnie rozetrzeć, najlepiej grzbietem odwróconej łyżki o ściankę naczynia. Gotowe odkładam

I tu będę miała takie te
Fuczki - kuchnia regionalna 1589

Fuczki to potrawa ukraińska, która w Bieszczadach jest dobrze znana, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty jest przygotowana. Dobrze są doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane w tłuszczu są smażone. Najlepsza do nich jest kapusta w domu ukiszona, bo jest w sam raz, nie przekwaszona.  Ja do Fuczków, mojej mamy kapusty dodałam i dzięki niej super smak uzyskałam(...)szczypty suszonego cząbru, ponadto: śmietana. Przygotowanie: Odciśniętą kapustę drobno siekamy, kminek kroimy na mniejsze kawałeczki, można rozgnieść go w moździerzu. Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki). Doprawiamy solą, dużą ilością pieprzu (powinno być ostre, wyraziste w smaku), dodajemy kminek, cząber i mieszamy. Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten. Ciasto

Moniki Smakołyki
Naleśniki z farszem fasolowo-ciecierzycowo-pomidorowym 184

kapustą przygotowałam bardzo pożywne krokiety z pastą z białej fasoli, ciecierzycy i suszonych pomidorów. To kolejna propozycja do kulinarnej akcji Małgosi - Przepis miesiąca - dania z roślin strączkowych. Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 duże jajka sól, szczypta cukru pudru, szczypta sody olej do smarowania patelni(...)oliwy. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę. Doprawić dobrze solą, pieprzem i ziołami i dodać nieco oliwy dla konsystencji umożliwiającej rozsmarowanie farszu na naleśnikach. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej

Czerwień i błękit
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie, polane sosem malinowym 5249

Składniki na ciasto naleśnikowe:750 ml mleka3 jajka300 g mąki pszennejolej do smażeniaSkładniki na masę serową:250 g twarogu półtłustego400 g waniliowego serka homogenizowanego 1 łyżka cukru1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku)Składniki na masę śmietanową:150 ml śmietanki kremówki 30 %1 jajko1 łyżka cukru1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku)Składniki na sos malinowy(...)Rewelacja. Polecam naprawdę każdemu.W oryginalny przepis wcisnęłam jedynie swój przepis na naleśniki, który mnie nie zawodzi od lat.Zaczynamy od smażenia naleśników. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło

Świat Domowej Kuchni