ciasto naleśnikowe - 2318 przepisów (strona:72/155)

bezglutenowe naleśniki jaglane 233

nadają się na śniadania, obiady lub desery. Jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Do momentu wyeliminowania glutenu z mojej diety nawet nie byłem świadomy jak różnorodne mogą być sposoby wyrabiania ciasta naleśnikowego i kurczowo trzymałem się białej mąki pszennej. Jak często bywa „potrzeba jest matką wynalazku”, dlatego z konieczności zostałem zmuszony do poszukiwania sposobu do włączenia z powrotem nalesników(...)jaglanej do naszej mieszanki mąk dodać częściowo lub zamienić całkowicie na np. mąkę ryżową. Jednak proso jest niesamowicie wartościowym produktem spożywczym, dlatego szukamy dalej. Nasza druga opcja to dosłodzić ciasto, ale w moim przekonaniu nie jest to dobre wyjście: niepotrzebne dodatkowe kalorie. A szczególnie nie powinniśmy dosładzać białym cukrem (trucizna!). Trzecie i najlepsze wyjście to samemu zrobić mąkę: przed mieleniem

Gar Zdrowia
Minikotleciki alias placuszki z niespodzianką 189

progi. A tak na marginesie: znacie może osoby, które zazdrośnie strzegą przepisów? W mojej rodzinie jest kilka kuzynek, za nic nie chcą zdradzać receptur podawanych u nich dań i ciast. Twierdzą, że po ich przekazaniu dalej, przestaną im wychodzić, czy ktoś z Was miał do czynienia z takimi przesądami? Czy to tylko im właściwe dziwactwo? Wracając do obiadu z mini(...)mieszam. Przy użyciu sosu sojowego, nawet wersji jasnej, uzyskacie zdecydowanie intensywniejszy kolor i przed i po smażeniu. Smak zbliżony. Dodaję jajka i mąkę, mieszam do uzyskania postaci jakby naleśnikowego ciasta otaczającego mięso. Trzeba dobrze patrzeć, by nie pozostawić grudek mąki, jak w kisielu, mąka ziemniaczana lubi, żeby ją porządnie rozetrzeć, najlepiej grzbietem odwróconej łyżki o ściankę naczynia. Gotowe odkładam

I tu będę miała takie te
Fuczki - kuchnia regionalna 1597

Fuczki to potrawa ukraińska, która w Bieszczadach jest dobrze znana, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty jest przygotowana. Dobrze są doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane w tłuszczu są smażone. Najlepsza do nich jest kapusta w domu ukiszona, bo jest w sam raz, nie przekwaszona.  Ja do Fuczków, mojej mamy kapusty dodałam i dzięki niej super smak uzyskałam(...)szczypty suszonego cząbru, ponadto: śmietana. Przygotowanie: Odciśniętą kapustę drobno siekamy, kminek kroimy na mniejsze kawałeczki, można rozgnieść go w moździerzu. Jajko, żółtko, mąkę i mleko miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta (gęstsze niż na naleśniki). Doprawiamy solą, dużą ilością pieprzu (powinno być ostre, wyraziste w smaku), dodajemy kminek, cząber i mieszamy. Ciasto odstawiamy na ok. 15 min, żeby uwolnić gluten. Ciasto

Moniki Smakołyki
Naleśniki z farszem fasolowo-ciecierzycowo-pomidorowym 202

kapustą przygotowałam bardzo pożywne krokiety z pastą z białej fasoli, ciecierzycy i suszonych pomidorów. To kolejna propozycja do kulinarnej akcji Małgosi - Przepis miesiąca - dania z roślin strączkowych. Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 duże jajka sól, szczypta cukru pudru, szczypta sody olej do smarowania patelni(...)oliwy. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować na gładką masę. Doprawić dobrze solą, pieprzem i ziołami i dodać nieco oliwy dla konsystencji umożliwiającej rozsmarowanie farszu na naleśnikach. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej

Czerwień i błękit
Naleśniki z serem zapiekane w śmietanie, polane sosem malinowym 5257

Składniki na ciasto naleśnikowe:750 ml mleka3 jajka300 g mąki pszennejolej do smażeniaSkładniki na masę serową:250 g twarogu półtłustego400 g waniliowego serka homogenizowanego 1 łyżka cukru1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku)Składniki na masę śmietanową:150 ml śmietanki kremówki 30 %1 jajko1 łyżka cukru1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku)Składniki na sos malinowy(...)Rewelacja. Polecam naprawdę każdemu.W oryginalny przepis wcisnęłam jedynie swój przepis na naleśniki, który mnie nie zawodzi od lat.Zaczynamy od smażenia naleśników. Z mleka, jajek i mąki przygotować gładkie ciasto. Rozgrzać patelnie teflonową, wylać na nią odrobinę oleju (tylko pod pierwszy naleśnik!), a następnie smażyć kolejno naleśniki. Należy jedynie zwrócić uwagę, żeby naleśniki były cieniutkie. Z podanych składników wyszło

Świat Domowej Kuchni
Krokiety z wołowiną, salami, soczewicą i pieczarkami 213

Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 jajka sól, szczypta cukru pudru olej do smarowania patelni  Farsz: 500 g mielonej wołowiny 500 g pieczarek 1 duża cebula 1 szklanka czerwonej soczewicy ok. 160 g salami w dużych plastrach 3 ząbki czosnku sól i pieprz, słodka i wędzona(...)soki. Dodać pod koniec zioła prowansalskie lub włoskie oraz obie papryki. Salami pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki farszu wymieszać, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.  Wszystkie składniki na ciasto zmiksować ze sobą. Smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego. Na środek każdego naleśnika nałożyć ok. 3 łyżki farszu. Boki

Czerwień i błękit
NALEŚNIKI Z MUSEM CZEKOLADOWYM I KARMELEM 177

jakiś czas można sobie pozwolić na odrobinę słodyczy.   Przygotowanie: 35 min. Chłodzenie: 2 godz. Dla 4-6 osób (około 12 szt. cienkich naleśników)   Na ciasto naleśnikowe: ● 250 g mąki pszennej* ● 3 jajka ● 50 cl mleka ● 50 g masła ● 25 g cukru + szczypta soli ● olej o neutralnym smaku do smażenia Na mus czekoladowy: ● 100 g gorzkiej czekolady(...)uważaj, żeby się nie przypaliło). Pozostaw do ostudzenia w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, sól, wymieszaj, następnie wbij jajka, i wymieszaj całość. Wlewaj stopniowo mleko do ciasta, mieszając trzepaczką rózgową (lub miksując), aby nie potworzyły się grudki. Ciasto powinno mieć jednolitą, gładką, dość gęstą konsystencję. Domieszaj przestygnięte masło. Przykryj czystą ściereczką lub folią spożywczą, i wstaw

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Sałatka rybna na święta 2260

znają ją może pod nazwą ryba po japońsku. Od razu mówię, że możecie użyć innej ryby, kto jaką lubi taką dają. Sałatka przygotowana na nasz wigilijny stół :) SAŁATKA RYBNA Ciasto "naleśnikowe": 0,5 szkl. wody 1 szkl. mąki 1 jajko vegeta Sos: 1 słoik koncentratu pomidorowego 4 łyżki ketchupu 3 łyżki octu 2 łyżki cukru sól 0,5 szkl. oleju(...)pieczarek (opcjonalnie) Filety solę i  kroję w dość małe kawałki, jak to bywa w sałatkach, ale widziałam wersje z kawałami ryby wielkości małej dłoni. Rozrabiam ciasto "naleśnikowe", kawałki ryby maczam w nim i smażę na złoto. W międzyczasie zagotowuję wszystkie składniki zalewy. Pozostałe składniki sałatki kroję w kosteczkę, pieczarki oczywiście podsmażam. Na koniec w głębokiej misce układam warstwami: ryba

Co w głowie piszczy
Krokiety z kurczakiem i młodą kapustą 175

mała cebula 2 łyżki natki pietruszki, pokrojonej ½ łyżeczki chili płatków ¼ łyżeczki kajeńskiego pieprzu ¼ łyżeczki czarnego pieprzu 1½ łyżeczki soli lub wedle smaku 150 g żółtego sera Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Rozgrzej tłuszcz na patelni i usmaż 10 naleśników. Obierz mięso kurczaka z kości i skóry i pokrój w kostkę. Pokrój cebulę w drobną kostkę, a pora w cienkie paski

codojedzenia
Kryzysowa wigilia - tradycyjna. 144

kasza gryczana niepalona - śliwki suszone Wykonanie: Kaszę zalewamy taką ilością wody, aby tylko ją przykryć. Moczymy przez dobę w ciepłym miejscu. Następnie wszystko miksujemy i zostawiamy na kilka godzin. Ciasto jest dość płynne, dlatego musimy użyć foremek. Jajowate foremki napełniamy do połowy masą, kładziemy śliwkę, albo dwie i przykrywamy tą samą masą. Wkładamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Powinno(...)fakt, że stracił on też swoje walory smakowe. Składniki: - płatki owsiane - mak Wykonanie: Płatki owsiane mielimy na proszek. Dodajemy mak i tyle wody, aby powstało nam gęste, lejące się naleśnikowe ciasto. Nalewamy na patelnie i smażymy małe placki. Kutia Była to tak wypasiona potrawa, że symbolizowała dostatek. Wszystkie najlepsze dary natury w jednym. Co prawda kasza jaglana jest znanym symbolem

Kryzysowa Książka Kucharska
Maleńkie naleśniczki pancakes cereal z mini kiwi 119

Urocze maleńkie placuszki naleśnikowe wielkości płatków śniadaniowych, podane na słodko z mini kiwi i złocistą polewą z syropu klonowego. Rozkoszna i niezmiernie pożądana przekąska królująca na zagranicznych blogach kulinarnych. Rumiane miniaturowe pancakes cereal to kefirowe naleśniczki w wersji mikro. Możesz zaserwować je na mnóstwo sposobów, podobnie jak w poniższym przepisie ze świeżymi owocami i syropem klonowym lub z płynnym masłem(...)proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną) oraz kefir lub maślankę zmiksuj do połączenia. Patelnię przesmaruj silikonowym pędzelkiem zanurzonym w tłuszczu do smażenia i rozgrzej. Na patelnię nakładaj maleńkie kleksy ciasta naleśnikowego, możesz to robić łyżeczką lub bardziej precyzyjną silikonową tubą lub rękawek cukierniczym. Kiedy miniaturowe naleśniczki zaczną się rumienić, przewróć je na drugą stronę. Przełóż do głębokich talerzyków lub misek

ProstePesto.pl
Chleb żytni na własnym zakwasie 171

najlepiej razowej typu 1700 do 2000) i dolewamy 40  ml wody. Mieszamy drewnianą łyżką (zakwas nie może mieć kontaktu z metalem!!). Konsystencja mieszaniny powinna być trochę luźniejsza niż ciasta naleśnikowego. Przykrywamy gazą lub ręcznikiem papierowym, żeby mógł oddychać. Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce. Codziennie dodajemy (dokarmiamy) ok 20-30 g mąki i wody tyle żeby utrzymać pierwotną luźną(...)Konsystencja powinna być spójna ale nie sztywna. Zaczyn odstawiamy na 12 godzin w ciepłe i ciemne miejsce  w misce przykrytej ściereczką. Po tym czasie jak przejedziemy po powierzchni ciasta palcem powinny pokazywać się jakby rozrywane, przypominające gąbkę, struktury.  [Są też inne procesy wielokrotnego dodawania i wyrabiania ciasta już w tym momencie dla uzyskania innych rodzajów chleba, lecz

AZgotuj!
STAROPOLSKIE NALEŚNIKI ZWYKŁE - cała prawda o naleśnikach 510

babki, puddingi bądź kluski do zup, to obsmażamy je z dwóch stron, w przeciwnym razie  tylko z jednej strony. Np. : NALEŚNIKI PRZEKŁADANE MASĄ OWOCOWĄ  Z CUKREM Przygotowujemy ciasto naleśnikowe wg. przepisu poniżej, smażymy tylko z jednej strony. Podsmażoną stronę smarujemy cienko konfiturami bez soku, marmoladą lub dobrze wysmażonymi powidłami i składamy w trójkąty lub w kształcie książki, smarujemy(...)mąki pszennej i 1 łyżką mąki ziemniaczanej i dokładnie wszystko mieszamy, rozcierając powstałe ewentualnie grudki, dodajemy pianę z białek, delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię, smarujemy cieniutką warstwą tłuszczu, nalewamy porcje ciasta i rozprowadzamy po całej patelni. Gdy naleśnik się podsmaży przewracamy na drugą stronę i dosmażamy lub przekładamy go na talerz i gotowe. NALEŚNIKI Z SEREM Przygotowujemy ciasto wg. przepisu powyżej

Moja Książka Kucharska
Maleńkie naleśniczki mini pancakes z truskawką i kiwi 124

Urocze maleńkie placuszki naleśnikowe wielkości płatków śniadaniowych, podane na słodko ze świeżymi truskawkami, mini kiwi i polewą z syropu klonowego. Rozkoszna i niezmiernie pożądana przekąska królująca na zagranicznych blogach kulinarnych. Rumiane miniaturowe pancakes cereal to maślankowe naleśniczki w wersji mikro. Możesz zaserwować je na mnóstwo sposobów, podobnie jak w poniższym przepisie ze świeżymi owocami, syropem klonowym i płynnym masłem. Możesz(...)pozostałych składników i wymieszaj delikatnie szpatułką, dzięki temu masa będzie pulchna i napowietrzona. Patelnię przesmaruj silikonowym pędzelkiem zanurzonym w maśle klarowanym i rozgrzej. Na patelnię nakładaj maleńkie kleksy ciasta naleśnikowego, możesz to robić łyżeczką lub bardziej precyzyjną silikonową tubą lub rękawek cukierniczym. Kiedy miniaturowe naleśniczki zaczną się rumienić, przewróć je na drugą stronę. Przełóż do głębokich talerzyków lub misek, udekoruj

ProstePesto.pl
Smażone banany w cieście (Banane fritte in pastella) 117

słodkie rozpoczęcie tygodnia zapraszam Was na słodką przekąskę, smażone banany w cieście naleśnikowym z nutk ą  cynamonu. Chrupiące na zewnątrz, miękkie w środku, wprost rozp ł ywaj ą ce si ę  w ustach. Uwielbiane zarówno przez młodszych i starszych ;) Zdecydowanie warte spr ó bowania ;) **** Iniziamo la nuova settimana con una ricetta super golosa che conquisterà bambini e adulti(...)mokrymi składnikami stopniowo wsypujemy suche składniki . Masę dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki.  Banany obieramy i kroimy na ok. 2-3 cm kawałki. Kolejno zanurzamy banany w przygotowanym cieście i obtaczamy ze wszystkich stron. W dużym garnku rozgrzewamy olej do temperatury 170-175 stopni. Banany smażymy partiami do uzyskania złotego koloru ok. 2-3 minuty z każdej strony

La grande e la piccola cuoca

Proponowane wyszukiwania