Znudziły Wam się zwykłe naleśniki ? Macie ochotę na szybkie danie na słodko ? To dobrze, bo mam dla Was przepis na pyszne naleśnikowe placuszki z jabłkami. Placuszki przygotowałam na mące pełnoziarnistej i napoju sojowym. Z racji, że placuszki zażyczyła sobie moja 6-ścioletnia córa, użyłam napoju sojowego specjalnie przeznaczonego dla dzieci powyżej pierwszego roku życia. Alpro wprowadziło już jakiś czas temu(...)ciasto. Odstawić ciasto na 10 minut. Po tym czasie dodać jabłka i ewentualnie trochę cynamonu do smaku. Patelnię posmarować olejem i postawić na ogniu. Na rozgrzaną patelnię wlewać porcję ciasta naleśnikowego, formują cienki placuszek. Smażyć na małym ogniu z obu stron na rumiano( około 3 minuty z jednej strony ). Usmażone placuszki podawać z cukrem pudrem. Smacznego
kolorowotorcikowoSkładniki na ciasto naleśnikowe: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka pół szklanki świeżych listków bazylii i szpinaku 1 duże jajko sól, pieprz do smaku cukinia pokrojona w cienkie plastry ( u mnie wyszło 11-12 plastrów) Przygotowanie; Do mleka dodać pokrojony drobno szpinak i bazylię zmiksować Dodać mąkę, sól, pieprz i żółtko -zmiksować Białko ubić na pianę i delikatnie połączyć(...)składnikami - ciasto powinno być dość gęste Pokrojoną cukinię maczać w cieście naleśnikowym i smażyć na oleju z obu stron na rumiano. Nie jest to sezon na naszą świeżą cukinię, ale w oczekiwaniu na nią można spróbować zrobić z tej jaka jest dostępna obecnie. A do przepisu jeszcze wrócić w sezonie :) Tak przyrządzona cukinia była u mnie samodzielnym daniem, ale można
Proste Potrawynowego.. oby nie). Nareszcie kwitnie wszystko, na co z utęsknieniem czekałam. Mam dwa przepisy do przetestowania, na ciasta z syropem bzu dzikiego i konfiturą z akacji. Znów zrywam kiście, znów zapach pozwala wrócić do kuchni babcinej, która w cieście naleśnikowym krokodyle z akacji smażyła. Nie mam skali by ten smak ocenić, nie jestem go w stanie przecenić. Dziś wykorzystałam(...)mniej, czy bardziej słodkie ciasteczka - dwie garście żurawiny suszonej ( posiekałam na drobniejsze cząsteczki) - 3 żółtka - cukier waniliowy - szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce, zagniatamy dość lepkie ciasto. Odrywamy kawałeczki wielkości orzecha włoskiego i kulamy w dłoniach kuleczki. Rozpłaszczamy delikatnie, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach około 13 - 15 minut. Po tym czasie
Kronika Piekarnikamiędzy innym do tego by stworzyć coś na kształt kawioru właśnie. Będzie wam potrzebny zimny olej, strzykawka i odrobina cierpliwości. Ciekawi... to zapraszam do zapoznania się z przepisem . Na ciasto naleśnikowe : 450 g mąki z ciecierzycy 150 g mąki ziemniaczanej 450 ml mleka sojowego / ryżowego 500 ml mocno gazowanej wody mineralnej 50 ml oleju sezamowego(...)Wykonanie : 1. Oba rodzaje mąki przesiewamy starannie do miski. Wlewamy mleko oraz wodę a także olej. Starannie mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach bu otrzymać jednolite gładkie ciasto. Dodajemy przyprawy i odstawiamy na 40 minut by ciasto odpoczęło. 2 Po tym czasie siekamy zieleninę i dodajemy do ciasta a także wsypujemy czarny sezam. Rozgrzewamy patelnię z niewielką ilością
vaniliowoczekoladowapierwszy użyłam kukurydzy konserwowej do ciasta naleśnikowego. Miałam obawy, ale ryzyko opłaciło. Pachnące, mięciutkie, idealnie pasowały do pikantnego farszu, a zapieczone z pieczarkami i serem stanowiły syty posiłek. Jeden naleśnik spokojnie zaspokoi głód jednej osoby. Składniki (4 sztuki): 1 puszka kukurydzy 200g wołowego mięsa mielonego 8 pieczarek średniej wielkości 150g sera żółtego typu gouda 1 jajko 75ml mleka 75ml(...)tłuszcz do wysmarowania formy Sposób przygotowania: 1. Kukurydzę odcedzamy. 2/3 puszki miksujemy na gładki krem. Dodajemy jajko, mąkę, 1/3 łyżeczki soli, mleko, olej oraz wodę i przygotowujemy mikserem ciasto. Na rozgrzanej patelni smażymy naleśniki- u mnie wyszło 4. 2. Mięso mielone łączymy z pozostałą kukurydzą, ketchupem, majonezem, przeciśniętymi ząbkami czosnku oraz przyprawami: pieprzem, solą i oregano. Farsz dzielimy
Kuchnia w czekoladzieKrokiety z kapustą i grzybami przyrządzam często na kolację wigilijną, najlepiej smakują z podane z barszczem czerwonym, polecam również na piątkowy obiad lub kolację. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej 0,5 szklanki oleju 2 jajka szczypta soli Farsz: 1 kilogram kapusty kiszonej 1 cebula garść suszonych grzybów sól, pieprz Dodatkowo(...)sitku o dużych oczkach, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko, wodę gazowaną, olej i miksujemy mikserem, lekko solimy do smaku. Ciasto odstawiamy na pół godziny żeby odpoczęło, na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Na każdy naleśnik nakładamy porcję farszu, zwijamy składając boki do środka. Panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej
Bajeczna KuchniaNaleśniki warte grzechu! Idealne naleśniki powinny być cienkie, sprężyste, ale nie gumowate ani suche. Ciasto naleśnikowe powinno być na tyle płynne, aby łatwo rozprowadzało się po dnie patelni, a po przygotowaniu należy pozwolić mu trochę odpocząć (moje spędziło pół godziny w lodówce). Składniki na 10-12 naleśników:100g mąki pszennej25g kakao1/4 łyżeczki soli1 łyżka cukru2 jajka, lekko utrzepane1 łyżka(...)miski mąkę, kakao, sól i mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. W środku robimy wgłębienie i wlewamy w nie jajka, roztopione masło i mleko. Ubijamy do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 30 minut.Smażenie naleśników zaczynamy od roztopienia na patelni odrobiny masła. Wlewamy porcję ciasta i rozprowadzamy po dnie patelni, by pokryło ją cienką warstwą. Smażymy
Smakowity Blog KulinarnyKwiaty cukinii w cieście naleśnikowym , póki sezon na nie trwa :) Można je jeść na śniadanie, przystawkę do obiadu i na kolację, a nawet po kolacji. Kwiaty cukinii , raczej niedostępne w sklepach ponieważ są bardzo nietrwałe. Aby mieć stały dostęp do nich najlepiej mieć cukinie w ogródku :) Wówczas wystarczy wybrać odpowiednie kwiatki, jeżeli wybierzemy męskie kwiaty (te z łodyżką(...)sól, szczypta gałki muszkatołowej, masło klarowane do smażenia, Kwiatom skrócić łodyżki, nie odcinać ich zupełnie. Jajka wbić do miski, lekko ubijając dodawać mąkę, mleko, szczyptę soli i gałkę muszkatołową. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. W razie potrzeby dolać trochę mleka lub dosypać mąki. Odstawić na minimum 15 minut. Kwiaty cukinii maczać w cieście i smażyć na rozgrzanym maśle. Zamiast
królestwo garówowoców, ani kwiatów nie spożywać na surowo. Lekka obróbka termiczna sprawia, że substancje, które mogłyby nam zaszkodzić są unicestwiane. Do przepysznych słodkich i aromatycznych kwiatów w chrupiącym cieście naleśnikowym posypanym obficie cukrem pudrem idealnie pasuje dla zdrowotności kieliszek Pravdy Caramel . Jest to wódka o przepysznym deserowym smaku. Wyczuwa się w nim doskonale przygotowany karmel. Dlatego postanowiłam skomponować jej smak(...)czarnego bzu Ponadto: olej roślinny do smażenia cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki oprócz baldachów dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej. Kwiatów nie myjemy, wkładamy je do ciasta, następnie na patelnię. Smażymy do zezłocenia. Podajemy gorące, obsypane cukrem pudrem. Ogonki należy odciąć, na przykład nożyczkami, ponieważ są gorzkie. Wioleta Gargula
MamaOskarkameteopatami - przy zbyt niskich lub za wysokich temperaturach kwitną wyłącznie kwiaty męskie, więc owoce się nie zawiązują. Ale gdy mamy nadmiar tych kwiatów, można usmażyć je w tempurze lub cieście naleśnikowym. To idealna sezonowa przekąska lub obiad w upalne dni, gdy ma się ochotę na coś lekkiego. Oczywiście na wygranej pozycji są ci, którzy cieszą się cukiniami z własnego ogródka(...)pszenna (ok. 3 łyżek) jajko woda lub mleko odrobina soli sól morska olej do smażenia W misce mąkę wymieszać z jajkiem i solą. Dolać tyle wody lub mleka, by ciasto miało odpowiednią konsystencję (niezbyt gęstą i niezbyt lejącą; najlepiej to sprawdzić wkładając małą cukinię - ciasto jest dobre, jeśli oblepia owoc). Z męskich kwiatów (te na cienkich łodyżkach; nie tworzą się
Weekendy w domu i ogrodzienazwać. W sieci widziałem nazwy - racuchy. Problem w tym, że racuchy, czy nazywane w innych częściach kraju ruchałki czy inne ruchańce, odnoszą się do ciasta drożdżowego. Nazywanie racuchami owoców w cieście naleśnikowym to spore nadużycie, nawet jeśli są z dodatkiem sody oczyszczonej. Zastanawiałem się co mi to przypomina. Trochę granaty, trochę szyszki, ale postanowiłem poprosić o pomoc google. Wkleiłem zdjęcie(...)koło kwitnącej akacji, sobie o nim przypomniałem. Kolejny wpis z cyklu: smutne jedzenie w pracy Składniki: - kwiaty akacji - piwo karmelowe - mąka Wykonanie: Z mąki i piwa robimy lejące się ciasto, w którym moczymy kwiatostany akacji. Układamy je na blaszce piekarnika, a następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut
Kryzysowa Książka Kucharskaśniadanie, słodki obiad, podwieczorek, na kolację czy nawet na deser. Taki tort naleśnikowy możecie przygotować i zjeść o dowolnej porze i każda będzie odpowiednia. To mój debiut jeśli chodzi o tort naleśnikowy. Patrząc jednak na poniższe zdjęcia myślę sobie, że nazwa „tort” brzmi w moim wykonaniu zbyt dumnie i lepiej by pasowała „sterta naleśników przekładana serem(...)łyżki cukru (lub do smaku) Masa serowa: 600-700 g twarogu sernikowego 1 op. cukru wanilinowego 2-3 łyżki cukru pudru (lub do smaku) 2 żółtka Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe umieszczamy w garnku. Mieszamy rózgą kuchenną lub miksujemy do połączenia. Odstawiamy na około 30 minut, po czym na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki (co jakiś czas można na patelnię
Smaki Na Talerzunadają się na śniadania, obiady lub desery. Jedynym ograniczeniem jest nasza wyobraźnia. Do momentu wyeliminowania glutenu z mojej diety nawet nie byłem świadomy jak różnorodne mogą być sposoby wyrabiania ciasta naleśnikowego i kurczowo trzymałem się białej mąki pszennej. Jak często bywa „potrzeba jest matką wynalazku”, dlatego z konieczności zostałem zmuszony do poszukiwania sposobu do włączenia z powrotem nalesników(...)jaglanej do naszej mieszanki mąk dodać częściowo lub zamienić całkowicie na np. mąkę ryżową. Jednak proso jest niesamowicie wartościowym produktem spożywczym, dlatego szukamy dalej. Nasza druga opcja to dosłodzić ciasto, ale w moim przekonaniu nie jest to dobre wyjście: niepotrzebne dodatkowe kalorie. A szczególnie nie powinniśmy dosładzać białym cukrem (trucizna!). Trzecie i najlepsze wyjście to samemu zrobić mąkę: przed mieleniem
Gar Zdrowiaprogi. A tak na marginesie: znacie może osoby, które zazdrośnie strzegą przepisów? W mojej rodzinie jest kilka kuzynek, za nic nie chcą zdradzać receptur podawanych u nich dań i ciast. Twierdzą, że po ich przekazaniu dalej, przestaną im wychodzić, czy ktoś z Was miał do czynienia z takimi przesądami? Czy to tylko im właściwe dziwactwo? Wracając do obiadu z mini(...)mieszam. Przy użyciu sosu sojowego, nawet wersji jasnej, uzyskacie zdecydowanie intensywniejszy kolor i przed i po smażeniu. Smak zbliżony. Dodaję jajka i mąkę, mieszam do uzyskania postaci jakby naleśnikowego ciasta otaczającego mięso. Trzeba dobrze patrzeć, by nie pozostawić grudek mąki, jak w kisielu, mąka ziemniaczana lubi, żeby ją porządnie rozetrzeć, najlepiej grzbietem odwróconej łyżki o ściankę naczynia. Gotowe odkładam
I tu będę miała takie te