się psuje i brzydko pachnie po zakiszeniu) wsypać do miski. Dolać zimnej przefiltrowanej (nieprzegotowanej) wody i wymieszać drewnianą łyżką. Wody powinno być tyle, by masa miała konsystencję gęstszą od ciasta naleśnikowego). Przykryć wilgotną ściereczką. Odstawić w nie za ciepłe miejsce. Zaglądać 2 razy dziennie, by zamieszać. Jeśli masa będzie robiła się zbyt gęsta, dolać wodę. Ściereczka musi być stale wilgotna(...)pierwsze masa zmieni zapach na kwaskowaty, sfermentowany. Po drugie pojawią się bąbelki na wierzchu masy. Powyższy zakwas robi się tylko raz. Potem kolejne chleby piecze się na odłożonej garści ciasta chlebowego i przechowuje w lodówce. Mój zakwas ma ponad trzy lata, czyli są w nim szczepy bakterii, które wtedy powstały. Jest w stanie przetrwać nawet 1,5 miesiąca w nieotwieranej
Weekendy w domu i ogrodzieBanalnie proste w przygotowaniu, wystarczy kilka chwil, aby delektować się nieziemskim deserem. Sekretem tego deseru jest połączenie lekko kwaskowatego serka mascarpone ze słodyczą truskawek. Składniki na ciasto naleśnikowe : 150 dag mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 jajko cukier waniliowy 1 łyżka kakao oliwa do smażenia Składniki na nadzienie : 10 dag serka mascarpone 0,5 szklanki(...)kremówki 1 łyżka miodu 10 dag świeżych truskawek Przygotowanie : Składniki na ciasto naleśnikowe mieszam wszystkie razem do uzyskania jednolitej konsystencji, i smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy. Serek mascarpone mieszam z łyżką miodu, kremówkę ubijam mikserem na sztywną pianę i przekładam do misy z serkiem. Truskawki kroję w kawałeczki i dodaję również do serka. Całość
Mechanik w kuchniPlacki z jabłkami to nic innego jak plasterki jabłek zanurzone w cieście naleśnikowym. Co w nich takiego wyjątkowego? placuszki rozpływają się w ustach i mają pyszny maślany posmaczek. Przepis i wykonanie mój małżonek. Składniki na 15 placków: 3 jabłka 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko szczypta soli i cukru masło do smażenia Mąkę, mleko i jajko wymieszać dokładnie(...)cukier. Jabłka umyć obrać, pokroić w cienkie plasterki (około 3 mm) w szerz, wydrążyć środki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, podgrzać na średniej mocy palnika. Plasterki jabłek maczać w cieście i układać na patelni, piec po 3-5 min z każdej strony na złoty kolor. W razie potrzeby rozpuścić kolejną łyżkę masła podczas smażenia. Podawać oprószone cukrem pudrem
moj przepis naPlacki z jabłkami to nic innego jak plasterki jabłek zanurzone w cieście naleśnikowym. Co w nich takiego wyjątkowego? placuszki rozpływają się w ustach i mają pyszny maślany posmaczek. Przepis i wykonanie mój małżonek. Składniki na 15 placków: 3 jabłka 1/2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 jajko szczypta soli i cukru masło do smażenia Mąkę, mleko i jajko wymieszać dokładnie(...)cukier. Jabłka umyć obrać, pokroić w cienkie plasterki (około 3 mm) w szerz, wydrążyć środki. Na patelni rozpuścić łyżkę masła, podgrzać na średniej mocy palnika. Plasterki jabłek maczać w cieście i układać na patelni, piec po 3-5 min z każdej strony na złoty kolor. W razie potrzeby rozpuścić kolejną łyżkę masła podczas smażenia. Podawać oprószone cukrem pudrem
moj przepis naLEUSZA , pieczone ciasto naleśnikowe pochodzące z Ukrainy.Podajemy je z gęstą kwaśną śmietaną ,posmarowane dżemem lub posypane owocami.Zapraszam. 1 i 1/3 szkl.mąki 3 jajka 1.5 szkl.mleka Cukier Cukier waniliowy kubek śmietany 3 łyżki oleju Dżem lub owoce ******************************** Jajka ubić mikserem na puszystą masę,dodając po troszku mąki i mleka.Wymieszać lekko.Ciasto powinno mieć konsystencję bardziej gęstsze niż na naleśniki(...)Duża blaszkę polać olejem,wylać ciastko i piec 15-20 minut w 170 stopniach.Powinno wyrosnąć takie jak ma karpatkę( czyli nie równe i z górkami )Wyciągnąć ciasto z piekarnika ,polać je śmietaną,posmarować dżemem lub posypać obficie owocami, cukrem ,cukrem waniliowy wedle uznania.Zapiekać jeszcze 10 minut.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiClafoutis jest to francuski deser składający się z wiśni bądź czereśni zalanych ciastem. Ciasto przypomina mi w smaku ciasto naleśnikowe, jednakże jest ono zbite i wilgotne, słowem taki francuski zakalec. Przepis podejrzany TUTAJ . Składniki 200 g masła 4 jaja 0,5 szklanki cukru 4 łyżeczki cukru waniliowego 2 szklanki mąki 300 ml mleka 80 dag świeżych czereśni margaryna(...)sicie. W misce miksujemy jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy masło, mleko, oraz mąkę. Na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą wykładamy owoce, wylewamy ciasto. Całość pieczemy 30 minut w temperaturze 200 stopni. Piękna piosenka o pięknych słowach: Sting "Ciastko dla duszy
Kuchenne aromatypłynie 2 łyżki, cukier 1 łyżeczka, bułka tarta 1/2 szklanki PANIERKA: jajka 3 sztuki, bułka tarta 2 szklanki lub więcej, olej rzepakowy - ile potrzeba oprócz kurkumy wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dać do dzbanka blendera i dobrze z 2 minuty miksować, przelać do innego naczynia, dodać kurkumę i wymieszać, odstawić na 30 minut kapustę kiszoną drobno posiekać na desce, zalać(...)wody kiszoną kapustę i wszystko podsmażać z 5 minut mieszając, dodać przyprawy, tartą bułkę, wymieszać i wystudzić patelnia naleśnikarka 22 cm, przetarta olejem - do dobrze rozgrzanej patelni wlać porcję ciasta i smażyć złociste naleśniki - wyszło 10 naleśników w tym dwa zostawiłam sobie do dżemu na deser a osiem na krokiety na każdy naleśnik nałożyć porcję farszu i zawijając brzegi zwijać
W Mojej Kuchni Lubięzatracą swoje właściwości spulchniające. Jako jedyny zawiera sól. Poolish to mieszanina równych części wody i mąki z niewielką ilością drożdży ( do 1% ). Jego hydracja wynosi 100%, a konsystencja przypomina ciasto naleśnikowe. Charakteryzuje się świeżym orzechowym aromatem z delikatną nutą kwaskową. DOJRZEWANIE: Zaczyn, niezależnie od rodzaju dojrzewa od 6 do ok.16 godzin, a celem jest uzyskanie w pełni dojrzałego zakwasu(...)wyraźnie wyrastają przybierając kształt naczynia w którym rosną. SKŁADNIKI: BIGA: * letnia woda – 1/3 szkl * mąka pszenna -2/3 szkl * świeże drożdże – 6 g * cukier – 1 szczypta CIASTO: * woda – 1 i 3/4 szkl * mąka pszenna – 3 i 1/4 szkl * świeże drożdże – 24 g * sól – 1 łyżeczka DODATKOWO: * ulubione ziarenka np. mak , sezam , słonecznik SPOSÓB
Ostra na Słodkoposypania użyłam ziarenek Migdałowy Przylądek z Ziarenkowa Zapraszam :) Składniki na ciasto naleśnikowe : 2 szklanki mleka 2 szklanki maki ryżowej 1 łyżeczka ksylitolu 2 jajka 1 laska wanilii Masa twarogowa : 250 g sera białego pół tłustego(...)następnie dodać mąkę ryżową , ziarenka wanilii i ksylitol . Wszystkie składniki dobrze wymieszać. Patelnię do naleśników rozgrzać dodać odrobiną oleju kokosowego i rozpuścić , następnie wlewać po małej chochelce ciasta . Smażyć na złoty kolor z obydwu stron . Ser utrzeć z ksylitolem i ziarenkami z wanilii , następnie dodać jogurt i wymieszać . Upieczone naleśniki smarować twarożkiem i zwijać w rulonik Polać syropem
Sama słodycz i szczypta chiliGenialny pomysł na śniadanie, obiad i kolację. Każdy fan naleśników potwierdzi moje słowa. Wspaniałe nadzienie otulone delikatnym ciastem naleśnikowym i płynące żółtko jajka to orgazm. Tak, muszę bez ogródek - tak już mam :) Potrzebujemy: Naleśniki: 250 ml mleka 250 ml wody gazowanej 250 g mąki pszennej 2 jaja 20 g oliwy łyżeczka soli Farsz: 500 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki(...)kulka mozzarelli 1/2 łyżeczki posiekanego rozmarynu szczypta suszonego tymianku sól, pieprz Ponadto: 1 jajko do smarowania 5 jaj do pieczenia świeży koperek Z podanych składników na naleśniki robimy ciasto. Powinno wyjść około 10 cienkich naleśników o średnicy około 20 cm. Naleśniki smażymy na suchej patelni. Przygotowanie farszu: Pieczarki kroimy w mniejsze kawałeczki, cebulę drobno siekamy, a czosnek przeciskamy przez praskę
MamaOskarkaTakie pyszne słodkie śniadanko sobie ostatnio zafundowałam. Miałam ochotę na naleśniki o bananowym smaku, jednak dodatek świeżego banana znacznie obciążył by ciasto naleśnikowe. Postanowiłam więc przetestować puder bananowy marki Sunday Natural. Dzięki niemu naleśniczki wyszły lekkie i mięciutkie, a ja cieszyłam się smakiem bananów, które tak uwielbiam :) Składniki (4 naleśniki): 1 jajko 200 ml. mleka 40 g. Bio Bananen Pulver(...)listków świeżej mięty 1 łyżeczka oleju do smażenia Do miski wlej mleko. Dodaj jajko, cukier, mąkę i puder bananowy. Zmiksuj i odstaw na 10 minut. Po tym czasie przemieszaj ciasto i usmaż na odrobinie oleju 4 naleśniki, rumieniąc je z obu stron. Truskawki podziel na ćwiartki. Wrzuć do garnka, dodaj miód i cynamon. Smaż aż truskawki puszczą sok i się
Delicious PlaceCzasami mam ochotę na coś dobrego i ostrego. Moja propozycja na dziś to naleśniki po meksykańsku. Ciasto naleśnikowe zrobione z mąki kukurydzianej jest delikatne a w połączeniu z pikantnym nadzieniem stanowi idealne danie. Naleśniki po meksykańsku Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego, 1/2 puszki czerwonej fasoli, puszka kukurydzy, puszka pomidorów, 1 ogórek konserwowy, przecier pomidorowy, 1 i 1/2 szklanki(...)łyżeczka ostrej papryki, łyżeczka słodkiej papryki, 10 dag sera żółtego, tłuszcz do smażenia. Wykonanie: Mąkę kukurydzianą i pszenną, jajka, mleko i szczyptę soli miksujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji ciasta. Na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię wylewamy cienką warstwę ciasta i smażymy z obu stron na złoty kolor. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Do cebuli
paapilotkaabowl), jak i wymagające nieco więcej pracy, za to bardziej sycące i efektowne receptury na szpinakowe naleśniki, puszyste placki na maślance oraz pieczoną owsiankę, którą można jeść jak letnie ciasto. Placuszki, naleśniki, koktajle, owsianki – te wszystkie śniadaniowe pyszności nie powstałyby bez dodatku mleka, jogurtu, kefiru, czy napojów roślinnych, które możecie dostać w kartonach do płynnej żywności. Wspólnie z Fundacją ProKarton(...)smaż jeszcze ok. 2 minuty. Powtarzaj, aż skończysz całe ciasto. Gotowe placki podawaj posypane cukrem pudrem lub polane miodem czy syropem klonowym. Ozdób je borówkami amerykańskimi i świeżą miętą. 2. Szpinakowe naleśniki z twarożkiem i świeżymi brzoskwiniami Składniki/ na 4-5 naleśników: na ciasto naleśnikowe: 70 g świeżego szpinaku 250 ml mleka kokosowego w kartonie (rzadkiego
Chilli Czosnek i OliwaUwielbiam naleśniki, dlatego ciągle wymyślam nowe połączenia i dziś połączyłam ciasto naleśnikowe z liśćmi botwinki i wyszło coś pysznego. Spróbujcie Składniki: – 150ml mleka – 100ml gazowanej wody – 150g mąki pszennej (u mnie tortowa) – 1 jajko – 100g liści botwinki – 1/2 łyżeczki soli – 2 łyżki oleju – szczypta cukru Liście botwinki dokładnie umyć, osuszyć i bardzo(...)Następnie dodać jajko, olej, mleko, cukier i mąkę, wszystko dokładnie wymieszać rózgą kuchenną. Dodać wodę i ponownie wymieszać na jednolitą masę. Nieprzywierającą patelnię mocno rozgrzać, posmarować olejem, wylać porcję ciasta, rozprowadzić równomiernie po całej powierzchni patelni. Smażyć na średnim ogniu, z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego *Z podanych składników wyszły 4 naleśniki. Naleśniki botwinkowe Naleśniki botwinkowe
Smaki ArmineSkładniki: Farsz: 500 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz Ciasto naleśnikowe: 250 g mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody (może być gazowana) 2 jaja 2 łyżki oleju sól Panierka: 2 jaja około 1 szklanki bułki tartej olej do smażenia Sposób wykonania: Cebulę szatkujemy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy zmiażdżony czosnek. Pieczarki(...)momentu aż woda z pieczarek odparuje. Pod koniec solimy i pieprzymy farsz. Mąkę przesiewamy do wysokiego naczynia. Dodajemy wodę, mleko, jaja, olej i sól. Miksujemy do uzyskanie jednolitego ciasta. Na dużej patelni smażymy naleśniki. Na naleśniki nakładamy farsz i zawijamy krokiety. Krokiety maczamy w roztrzepanych jajkach a następnie obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron
Qchnia po prostułososiem to wyjątkowo smaczne i proste w przygotowaniu danie idealne dla wielbicieli łososia, to również ciekawy zamiennik tradycyjnych placków ziemniaczanych. Wędzony łosoś połączony z twarogiem, cebulą i koperkiem oraz ciastem naleśnikowym, tworzą aromatyczne, bogate w różnorodne smaki, danie. składniki na około 10 -12 sztuk 125 g wędzonego łososia 250 g twarogu półtłustego 1 czerwona cebula 2 jajka(...)Twaróg przekładamy na płaski talerz i rozgniatamy widelcem. W dużej misce umieszczamy jajka, dodajemy mleko oraz mąkę i proszek do pieczenia, wszystko dokładnie mieszamy do momentu aż powstanie jednolite ciasto. Następnie do ciasta dodajemy twaróg, cebulę, łososia oraz posiekany koperek, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i razem łączymy. Na patelni z dobrze rozgrzanym olejem smażymy niewielkie placki
Smakowite Daniajabłkami – niby proste, a jednak jak każdy przepis – można i tą recepturę odrobinę ulepszyć. Najprostszy przepis na placki z jabłkami to zatopienie plasterków jabłek w gęstym cieście, mono przypominającym ciasto naleśnikowe – zmiksowane z mlekiem, tłuszczem i mąką całe jaja. Jest w tej pozornej łatwości i prostocie pewna pułapka – tak smażone placki z jabłkami zazwyczaj kończą również z konsystencją naleśnika(...)wypieki. Do zrobienia placków z jabłkami zawsze używam jak najlżejszej i zawierającej jak najmniej glutenu mąki – tutaj idealnie sprawdza się mąka tortowa, która odpowiada za miękkość i finalną konsystencję ciasta. Nie bez znaczenia pozostaje też fakt dodania do ciasta alkoholu – wysokoprocentowy trunek użyty do ciasta ma ogromny wpływ na to, że dużo wolniej tworzą się w cieście pasma glutenu
Karo in the Kitchenprostu rozpływają cię w ustach i jak dla mnie są doskonałą lżejszą alternatywą dla tradycyjnego pieczywa. Ciasto jest nietypowe: wyraźnie rzadsze niż drożdżowe nie co przypominające gęste ciasto naleśnikowe. Po parowaniu niezwykle delikatne. Bułeczki są gotowe po 20 minutach gotowania na parze. Oznaką że są gotowe jest pęknięcie na środku. Składniki(...)wody Wykonanie: 1. Mąkę ryżową, kokosową cukier puder oraz sodę i sól wymieszać w misce. 2. Dodać ocet. olej wodę,oraz mleko kokosowe. Wymieszać do połączenia Ciasto będzie dosyć gęste. 3. Nastawić parowar, Ciasto rozdzielić do ceramicznych lub silikonowych foremek ( u mnie kokilka o średnicy 8 cm) 4. Bułeczki parować przez 20 minut na maksymalnej mocy
vaniliowoczekoladowa