fill: #343434; } Course Ciastka Cuisine Polska Keyword mleczko kokosowe Prep Time 10 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 40 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto naleśnikowe 300 g mąki ryżowej 2 średnie jajka 400 ml mleka kokosowego 120 ml wody lub mleka krowiego 4 łyżki wiórków kokosowych Składniki na dżem - sos skórka z jednej pomarańczy pomarańcza(...)maleńkie kawałki 5 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki miodu Instructions W misce wymieszać mleko kokosowe z wodą i jajkami. Następnie stopniowo dodawać mąkę ryżową i wiórki kokosowe, wymieszać, ciasto powinno być gładkie bez grudek, odstawić na chwilę. Do rondelka włożyć pokrojoną pomarańczę oraz skórkę pomarańczową, dodać cukier i miód, gotować przez 10 - 15 minut mieszając od czasu do czasu. Naleśniki
SprawdzonaKuchnia.plczekoladowe z mąki pełnoziarnistej z nadzieniem z sera białego z dodatkiem truskawek, a do tego mus truskawkowy. Po prostu niebo w gębie! Idealne na słodkie śniadanko lub podwieczorek 😉 Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 100 g czekolady gorzkiej 2-3 łyżki cukru pudru 1 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej(...)oleju szczypta soli Nadzienie: 200 g białego sera 1 łyżeczka cukru z wanilią 50 ml śmietany 30% 10- 12 szt. truskawek Mus: 500 g truskawek 1 łyżka miodu Wykonane: Ciasto: Czekoladę gorzką topimy w kąpiel wodnej i studzimy. Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem, wodą mineralną i rozpuszczoną czekoladą. W drugiej misce łączymy składniki suche
Kuchnia MagdaLenyPyszne naleśniki z waniliowym serkiem i truskawkami, polane pysznym sosem czekoladowym od firmy Fanex. Idealne danie na letni podwieczorek lub kolację. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka Szczypta soli Masa serowa: 0,5 kilogram białego sera 0,5 szklanki śmietany 18 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Dodatkowo(...)kilograma truskawek Sos czekoladowy Fanex Listki mięty Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko i wodę, lekko solimy i miksujemy, ciasto odstawiamy na pół godziny żeby napęczniało. Na rozgrzanej i posmarowanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Do miski przekładamy biały ser, dodajemy śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy, wszystko razem mieszamy. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Na naleśniki nakładamy
Bajeczna Kuchniasera feta lub sałatkowego 1 łyżka śmietany 1 jajko 1 łyżeczka suszonych pomidorów szczypta bazylii szczypta chili sól pieprz liście buraka naciowego (po 2 na każdą kiełbaskę) ciasto naleśnikowe 1 jajko pół szl mleka mąka sól pieprz Liście buraka naciowego opłukać, zagotować w garnku wodę i partiami po 2-3 szt sparzyć po 10 sek. Wyjąć na durszlak. Ser wymieszać(...)jakiem śmietaną i przyprawami. Układać sparzone liście (nerwem w jedną stronę, najgrubszy odciąć) ułożyć w poprzek pasek serowej masy Na tym ułożyć kiełbaskę i zwinąć w rulonik. Przygotować ciasto z jajka mleka i mąki (gęściejsze nieco niż na naleśniki) Rozgrzać głęboki olej , maczać ruloniki w cieście i smażyć na słoty kolor. Ja podałam z młodymi ziemniakami z koperkiem Równie
Gotowanie jest łatwetalerze. Dziś słoneczne, smaczne i tanie danie - naleśniki z białym serem i pomarańczami. Mogą stanowić zarówno drugie danie jak i smaczny deser. Naleśniki z białym serem i pomarańczami Składniki ciasto naleśnikowe 300 gram mąki 2 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli nadzienie 30 dkg białego sera półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki cukru cukier(...)pomarańcze syrop klonowy (można zastąpić miodem) kora cynamonu 1 łyżka masła Przygotowanie Mąkę, mleko, jajka, olej i sól miksuję na gładką masę i odstawiam na około 20 minut. Powstałe ciasto powinno mieś konsystencję niezbyt gęstej śmietetany. Kiedy ciasto sobie odpoczywa przygotowuję nadzienie. Pomarańcze sparzam i szoruję. Z jednej pomarańczy ocieram skórkę a następnie ją filetuję na drobne kawałki. Z drugiej
Magiczna kuchnia Dariinuggetsy przygotowuje się naprawdę szybko. Wystarczy pokroić mięso na mniejsze kawałki. Do przygotowania potrzebujemy około 600 g piersi z kurczaka. Kroimy je ostrym nożem. Następnie maczamy w przygotowanym cieście, obtaczamy w panierce i smażymy na rozgrzanym oleju. Ja zawsze smażę na dobrej dużej patelni. Świetnie sprawdzają się tu patelnia zwieger . Uwielbiam nieprzywierające patelnie tytanowe. Kupujemy raz, a służą nam przez(...)lekko pikantna) Na ciasto: 1 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mleka 2 jajka M 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól i świeżo mielony pieprz do smaku odrobina wody Dodatkowo: płatki kukurydziane, bułka tarta, mąka, olej do smażenia Przygotowanie: W misce mieszamy składniki na ciasto. Ciasto powinno być ciut gęstsze niż ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby
Słodkie okruszkiEkspresowa i przepyszna propozycja na podwieczorek, słodkie śniadanie albo... nadchodzący Tłusty Czwartek... 😋 Soczyste jabłka w cieście naleśnikowym, oprószone cynamonem i podane z ulubionymi dodatkami - u mnie z miodem i jogurtem naturalnym. Możecie je również posypać cukrem pudrem, posmarować ulubionym dżemem lub podać z bita śmietaną. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i obok pączków w Tłusty Czwartek znikną ze stołu jako(...)pierwsze! 😉 P.s. Na pewno wielu z Was je pamięta z dzieciństwa, kiedyś robiła je każda mama ❤ SKŁADNIKI NA CIASTO (na około 15 krążków): 1 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli DODATKOWO: 4 jabłka cynamon
Słodko-Słony Świat IlonyNaleśniki to przysmak chyba każdego dziecka. To szybkie i proste danie. Dzisiaj przepis na uniwersalnie ciasto naleśnikowe, które zawsze wychodzi i jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Lekkie,a zarazem puszyste, delikatne i odpowiednio elastyczne. U mnie dzisiaj w wersji na bogato. Sos truskawkowy, kajmak, bita śmietana i świeże owoce prosto z ogrodu. Czysta rozpusta, nawet nie wiecie jak tak banalne(...)danie może szybko przywołać męża do domu i oderwać go od pracy. Jak szaleć to szaleć... Składniki : Na ciasto uniwersalne : 1 jajko (L) 375 ml źródlanej wody gazowanej 260 g mąki pszennej typ 500 lub 650 375 ml mleka 3,2% 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki ekstraktu
vaniliowoczekoladowaBoczniaki przez lata dla nas nie istniały. Nie wiem dlaczego. Teraz nadrabiam zaległości i przyrządzam je na wszelkie sposoby. Tym razem w cieście naleśnikowym. Wyszły pyszne, jak zwykle konsystencja grzybów rewelacyjna. Podałam je z sałatą. Bardzo smaczne danie obiadowe. Polecam! składniki (2 porcje) 2 jajka 100 ml mleka 90 g mąki szczypta soli ok 200 g boczniaków przygotowanie Jajka, mleko(...)mąkę, sól wymieszać przy pomocy trzepaczki (miksuję blenderem z końcówka do ubijania), tak aby nie było grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie sprawdzić gęstość ciasta. Powinno dobrze oblepiać grzyby i być nieco bardziej gęste niż ciasto na zwykłe naleśniki . Jeżeli ciasto jest za rzadkie - dodać nieco mąki. Jeżeli za gęste - mleka. Boczniaki szybko opłukać, dokładnie
Stare Garydodajemy szczyptę soli. Następnie dodajemy naprzemiennie mąkę i mleko, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Doprawiamy pieprzem i kurkumą oraz wrzucamy szpinak. Całość miksujemy i tym sposobem otrzymujemy mocno zieloną naleśnikową masę szpinakową. Paprykę kroimy w kostkę i dusimy na jednej łyżce oleju kokosowego. Kiedy będzie już miękka, dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz(...)słodkiej papryki. Kurczaka kroimy w kostkę (dość drobną) i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut - mięso wrzucamy do wrzątku, po czym zmniejszamy moc palnika. Do przygotowanego zielonego ciasta naleśnikowego dodajemy paprykę z pomidorami oraz kurczaka. Całość mieszamy i smażymy małe placuszki na patelni używając 2-3 łyżek masy. Jeśli patelnia na to pozwala smażymy bez tłuszczu :) Gotowe! :) Smacznego
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Naleśniki ze szpinakiem na stałe weszły do naszego menu. Tutaj zamiast polskiego twarogu użyłam włoskiej ricotty. Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 duże jajka sól, szczypta cukru pudru, szczypta sody olej do smarowania patelni Farsz: 450 g mrożonego siekanego szpinaku 3 ząbki czosnku 500 g ricotty(...)sól i pieprz do smaku Szpinak odparować z płynu, gotując go z posiekanym czosnkiem. Dodać odsączoną ricottę. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego. Na środek każdego naleśnika nałożyć
Czerwień i błękitmniej wody. Dopóki na zakwasie nie zrobiła się pleśń, ani woda na powierzchni nie zabarwiła się na czerwono to spokojnie możemy używać go do wypieków. Zakwas ma konsystencję ciasta naleśnikowego. Zakwas możemy przechowywać w lodówce, celem jego uśpienia, kiedy nie pieczemy przez dłuższy czas chleba. Najlepiej jeśli w słoiku wtedy zostanie około 1/4 pojemności, słoika nie zakręcamy szczelnie(...)ogrzewając słoik, czyli wyjmując go na około 3 h z lodówki, aby uzyskał temperaturę pokojową. Musimy zakwas dokarmiać, nawet ten w lodówce, aby nie zginął śmiercią naturalną. ;) Przed zarabianiem ciasta na chleb, zakwas dokarmiamy nie dłużej niż na 4 h przed procesem wyrabiania, gdyż może to się skończyć kwaśnym bochenkiem chleba. Jeśli macie jakieś pytania, piszcie w komentarzach. :) Skomentuj
MamaOskarkamąki ryżowej ok. szklanki przefiltrowanej wody Do mąki dodawać stopniowo wodę. Mieszać, by nie było grudek. Wyrabiać i dolewać wodę, aż uzyskamy konsystencję ciekłej śmietany (trochę bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe). Zakwas chlebowy bezglutenowy zaraz po przygotowaniu Odstawić zakwas pod przykryciem (wilgotną ściereczką) w ciepłe miejsce. Mieszać rano i wieczorem . Masa powinna stać się coraz bardziej gęsta. W pewnym momencie(...)powierzchni pojawiać się będzie coraz więcej pęcherzyków powietrza. Pilnujemy, by ściereczka była stale wilgotna. Po ok. 5 dniach zakwas nadaje się do użytku . Zanim dodamy go do ciasta chlebowego, warto go wzmocnić, dosypując do niego czubatą łyżkę jakiejś mąki bezglutenowej (ja dałam ciecierzycową) i dolewając odrobinę wody. Zakwas powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy w ciepłe miejsce
Weekendy w domu i ogrodzieDobrze smakują z pieczywem lub do kanapek. Im dłużej stoją w zalewie, tym są smaczniejsze. Pieczarki można panierować na dwa sposoby – w jajku i bułce tartej lub w cieście naleśnikowym i bułce. Najlepiej przygotować je minimum dzień przed planowanym podaniem, by wszystkie składniki dobrze przeszły wzajemnym smakiem. Polecam również rybę , którą przygotowuję w podobny sposób ( przepis ) – doskonała(...)pieczarki: ** Jajka faszerowane pieczarkami ** Zupa pieczarkowa krem ** Duszone pieczarki ** Jajka faszerowane pieczarkami i rzeżuchą (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g świeżych pieczarek 1 jajko 1 szklanka wody do ciasta 1 szklanka mąki olej do smażenia 1 litr wody do zalewy 6 łyżek octu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30% 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 cebula 3 liście laurowe
Kulinarny S.O.S.Piątek , Piątunio :) w Wielu Polskich domach dzisiejszego dnia jemy Ryby. Tym razem proponuję Wam rybę smażoną w cieście Naleśnikowym:) Polecam #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski oraz l www.olejkonwenanse.pl SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 4 Filety dowolnej ryby sól i pieprz do smaku Olej Wielkopolski do smażenia 1 Szklanka Mąki 1 Szklanka Mleka 2 Jajka PRZYGOTOWANIA: Rybę dokładnie odmrażamy(...)papierowego ściągamy nadmiar wody. Z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. Za pomocą miksera łączymy pozostałe składniki. Na patelni rozgrzewam olej wielkopolski. Rybę panieruję w cieście a następnie smażę na oleju aż będzie rumiana ok3 min z każdej strony
Gotowanie Patkismaczny:) Jeżeli chodzi o sam przepis, to zmieniłam w nim jedynie skład nadzienia (stąd nazwa troszkę inna:)). Przepis polecam, zwłaszcza jeżeli chcesz zaskoczyć kogoś swoim pomysłem kulinarnym:) Składniki na ciasto naleśnikowe: 2 jajka; 1 szklanka mąki pszennej; 0,5 szklanki mleka kokosowego; 1 szklanka mleka; 2 łyżki oleju; 1 op. cukru waniliowego; szczypta soli; 1 łyżeczka pasty pandanowej; Składniki(...)najlepiej mielony); 1 op. cukru waniliowego; 1 czubata łyżka cukru pudru; 50 g wiórków kokosowych (drobnych); 1 mały jogurt naturalny; owoce (truskawki, maliny, brzoskwinie,itp.); Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto razem miksujemy, a następnie odstawiamy je do napęcznienia na 15 minut. Po tym czasie smażymy na posmarowanej lekko masłem patelni cienkie naleśniki, nie dopuszczając do ich zrumienienia. Wszystkie składniki
In my kitchen