ciasto naleśnikowe - 2318 przepisów (strona:64/155)

Zakwas żytni. Zakwas dla początkujących. 123

mniej wody.  Dopóki na zakwasie nie zrobiła się pleśń, ani woda na powierzchni nie zabarwiła się na czerwono to spokojnie możemy używać go do wypieków. Zakwas ma konsystencję ciasta naleśnikowego. Zakwas możemy przechowywać w lodówce, celem jego uśpienia, kiedy nie pieczemy przez dłuższy czas chleba. Najlepiej jeśli w słoiku wtedy zostanie około 1/4 pojemności, słoika nie zakręcamy szczelnie(...)ogrzewając słoik, czyli wyjmując go na około 3 h z lodówki, aby uzyskał temperaturę pokojową. Musimy zakwas dokarmiać, nawet ten w lodówce, aby nie zginął śmiercią naturalną. ;) Przed zarabianiem ciasta na chleb, zakwas dokarmiamy nie dłużej niż na 4 h przed procesem wyrabiania, gdyż może to się skończyć kwaśnym bochenkiem chleba. Jeśli macie jakieś pytania, piszcie w komentarzach. :) Skomentuj

MamaOskarka
Bezglutenowy zakwas chlebowy 115

mąki ryżowej ok. szklanki przefiltrowanej wody Do mąki dodawać stopniowo wodę. Mieszać, by nie było grudek. Wyrabiać i dolewać wodę, aż uzyskamy konsystencję ciekłej śmietany (trochę bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe). Zakwas chlebowy bezglutenowy zaraz po przygotowaniu Odstawić zakwas pod przykryciem (wilgotną ściereczką) w ciepłe miejsce. Mieszać rano i wieczorem . Masa powinna stać się coraz bardziej gęsta. W pewnym momencie(...)powierzchni pojawiać się będzie coraz więcej pęcherzyków powietrza. Pilnujemy, by ściereczka była stale wilgotna. Po ok. 5 dniach zakwas nadaje się do użytku . Zanim dodamy go do ciasta chlebowego, warto go wzmocnić, dosypując do niego czubatą łyżkę jakiejś mąki bezglutenowej (ja dałam ciecierzycową) i dolewając odrobinę wody. Zakwas powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy w ciepłe miejsce

Weekendy w domu i ogrodzie
Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej 109

Dobrze smakują z pieczywem lub do kanapek. Im dłużej stoją w zalewie, tym są smaczniejsze. Pieczarki można panierować na dwa sposoby – w jajku i bułce tartej lub w cieście naleśnikowym i bułce. Najlepiej przygotować je minimum dzień przed planowanym podaniem, by wszystkie składniki dobrze przeszły wzajemnym smakiem. Polecam również rybę , którą przygotowuję w podobny sposób ( przepis ) – doskonała(...)pieczarki: ** Jajka faszerowane pieczarkami ** Zupa pieczarkowa krem ** Duszone pieczarki ** Jajka faszerowane pieczarkami i rzeżuchą   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 500 g świeżych pieczarek 1 jajko 1 szklanka wody do ciasta 1 szklanka mąki olej do smażenia 1 litr wody do zalewy 6 łyżek octu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 30% 2 łyżki cukru 1 łyżka soli 1 cebula 3 liście laurowe

Kulinarny S.O.S.
Smażona Miruna w Cieście Naleśnikowym 198

Piątek , Piątunio :) w Wielu Polskich domach dzisiejszego dnia jemy Ryby. Tym razem proponuję Wam rybę smażoną w cieście Naleśnikowym:) Polecam #OlejKonwenanse i #OlejWielkopolski oraz l www.olejkonwenanse.pl SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 4 Filety dowolnej ryby  sól i pieprz do smaku  Olej Wielkopolski do smażenia 1 Szklanka Mąki  1 Szklanka Mleka 2 Jajka PRZYGOTOWANIA: Rybę dokładnie odmrażamy(...)papierowego ściągamy nadmiar wody.  Z obu stron doprawiamy solą i pieprzem.  Za pomocą miksera łączymy pozostałe składniki.  Na patelni rozgrzewam olej wielkopolski.  Rybę panieruję w cieście a następnie smażę na oleju aż będzie rumiana ok3 min z każdej strony

Gotowanie Patki
Zielone naleśniki z kokosowym serkiem 137

smaczny:) Jeżeli chodzi o sam przepis, to zmieniłam w nim jedynie skład nadzienia (stąd nazwa troszkę inna:)). Przepis polecam, zwłaszcza jeżeli chcesz zaskoczyć kogoś swoim pomysłem kulinarnym:) Składniki na ciasto naleśnikowe: 2 jajka; 1 szklanka mąki pszennej; 0,5 szklanki mleka kokosowego; 1 szklanka mleka; 2 łyżki oleju; 1 op. cukru waniliowego; szczypta soli; 1 łyżeczka pasty pandanowej; Składniki(...)najlepiej mielony); 1 op. cukru waniliowego; 1 czubata łyżka cukru pudru; 50 g wiórków kokosowych (drobnych); 1 mały jogurt naturalny; owoce (truskawki, maliny, brzoskwinie,itp.); Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto razem miksujemy, a następnie odstawiamy je do napęcznienia na 15 minut. Po tym czasie smażymy na posmarowanej lekko masłem patelni cienkie naleśniki, nie dopuszczając do ich zrumienienia. Wszystkie składniki

In my kitchen
Naleśniki z nutellą i karmelizowanymi bananami 141

Uwielbiamy naleśniki, nie ma tygodnia, żeby na naszym stole nie pojawiła się jakaś naleśnikowa wariacja. Moja ostatnia patelnia bardzo to odczuła i była już mocno nadgryziona zębem czasu. Na szczęście zanim zdecydowałam się ją zastąpić kolejną teflonową, w moje ręce trafiła żeliwna patelnia do naleśników z metalowym uchwytem marki Staub . Technika smażenia na patelni żeliwnej znacznie różni się(...)cukru trzcinowego 2 łyżki masła Dodatkowo: nutella Przygotowanie: 1) Do miski dodać wodę, mleko oraz jajko i dokładnie wymieszać mikserem. 2) Cały czas mieszając, dodać mąkę oraz olej. Gotowe ciasto naleśnikowe odstawić na 10 min. 3) Po tym czasie, naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej, płaskiej patelni naleśnikowej z obu stron na rumiany kolor (można patelnię natrzeć olejem za pomocą ręcznika

Fitsweet.me
Naleśniki z nutellą i karmelizowanymi bananami 126

Uwielbiamy naleśniki, nie ma tygodnia, żeby na naszym stole nie pojawiła się jakaś naleśnikowa wariacja. Moja ostatnia patelnia bardzo to odczuła i była już mocno nadgryziona zębem czasu. Na szczęście zanim zdecydowałam się ją zastąpić kolejną teflonową, w moje ręce trafiła żeliwna patelnia do naleśników z metalowym uchwytem marki Staub . Technika smażenia na patelni żeliwnej znacznie różni się(...)cukru trzcinowego 2 łyżki masła Dodatkowo: nutella Przygotowanie: 1) Do miski dodać wodę, mleko oraz jajko i dokładnie wymieszać mikserem. 2) Cały czas mieszając, dodać mąkę oraz olej. Gotowe ciasto naleśnikowe odstawić na 10 min. 3) Po tym czasie, naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej, płaskiej patelni naleśnikowej z obu stron na rumiany kolor (można patelnię natrzeć olejem za pomocą ręcznika

Fitsweet.me
Yorkshire pudding z sosem owocowym słodzonym melasą. 169

jest o wiele zdrowsza od cukru. Upieczony pudding wykładamy na kratkę aby odparował.  Podajemy jeszcze z ciepłym sosem i cząstkami owoców (  druga  pomarańcza i kiwi). Zwykłe ciasto naleśnikowe, bez proszku i ubijania piany a wyrasta jak na drożdżach. W czym tkwi jego sekret? Na pewno w proporcjach i wysokiej temperaturze. To jest słodka wersja, może zrobić słoną(...)Jeszcze jedna uwaga, ten olej musi być mocno nagrzany, a nawet bardzo. Ja gdy widzę, że się kopci z piekarnika tzn już czas  i jak się wleje kroplę ciasta powinno się ono zacząć gotować

Dieta moja pasja
37. Bardzo kakaowe naleśniki jaglane z kremem cytrynowym 191

łyżeczki oleju kokosowego - szczypta soli Składniki na krem: - 1 Apetina Naturalna lub inny serek - 3 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka/łyżka miodu (zależy jak słodki chcecie) Składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy na jednolitą masę i odstawiamy na 15-20 minut. W tym czasie zabieramy się do przygotowania kremu. Wszystkie składniki również umieszczamy w misce i miksujemy do otrzymania zwartej(...)ogniu, gdyż mogą przywierać. Dla mniej wprawionych warto musnąć patelnię oliwą z oliwek, bądź olejem kokosowym, by mieć 100% pewności, że naleśniczki wyjdą takie jakie chcemy. Do ułatwienia wylewania ciasta na patelnię można posłużyć się chochlą.  Do dekoracji posłużyły mi płatki jaglane i kakao :). Smacznego

Be Fit Be Strong
naleśniki na maślance szpinakowo-twarogowe... 117

klarowane 1 łyżka, ząbki czosnku 4 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, śmietana gęsta 18% 200 gram, twaróg tłusty 30 dag, papryka ostra 1/2 łyżeczki śmietana gęsta 18% - ile potrzeba Ciasto naleśnikowe: mąka tortowa 2,5 szklanki, cukier 2 łyżeczki, sól 1 łyżeczka, mleko 1/2 litra, maślanka 1 szklanka, olej rzepakowy 2 łyżki, woda - ile potrzeba Szpinak odmrozić na sitku(...)ząbki czosnku, dodać kostkę rosołową i szpinak, podsmażać z 3 minuty mieszając, wystudzić.  Twaróg, śmietanę w misce rozetrzeć łyżką na gładką masę, wymieszać ze szpinakiem, papryką ostrą.  Ciasto z olejem na naleśniki zmiksować mikserem, można dolać zimnej wody gdy jest za gęste, zostawić na 30 minut, patelnia naleśnikarka 22 cm posmarowana raz olejem, na gorącej patelni smażyć złociste

W Mojej Kuchni Lubię
Smażone ogórki z frytkami 129

pewien jegomość otworzył mały bar dla kierowców w Atkins, które było w całym Arkansas znane jako stolica pikli. 3 lata później postanowił wykorzystać lokalny produkt i usmażył go w cieście na głębokim oleju. Tak powstały pierwsze smażone ogórki. Szło mu tak dobrze, że otworzył nowy bar. I całe szczęście, bo w ten pierwotny wjechała wielka ciężarówka.  W każdym razie(...)maju swoje święto. Możemy eksperymentować z różnymi ogórkami, ale ja jednak polecam kiszone. Składniki: - ogórki kiszone - mąka - mąka kukurydziana (opcjonalnie) - ziemniaki - olej Wykonanie: Do mąki dodajemy wody i robimy naleśnikowe ciasto. Ogórki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Moczymy je w cieście i smażymy na głębokim oleju.  Ziemniaki obieramy, kroimy na kształt frytek, czyli taki jak na obrazku i również smażymy

Kryzysowa Książka Kucharska
Naleśniki śmietanowe (na kwaśnej śmietanie) 129

razem pomysł na ciasto naleśnikowe wraz z dodatkiem kwaśnej śmietany. Naleśniki z poniższego przepisu są miękkie i puszyste. Idealnie smakują ze słodkim nadzieniem. Uwaga: naleśników nie należy smażyć na dużym ogniu, ponieważ szybko się rumienią.  Składniki na 8 naleśników: 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 1/2 szklanki śmietany 18% (100 g) 1,5 szklanki mleka 3 łyżki oleju(...)jajka 1 łyżka cukru wanilinowego szczypta soli Do miski przełożyć wszystkie składniki na ciasto. Za pomocą trzepaczki wszystko ze sobą wymieszać. Ciasto odstawić na kilkanaście minut. Po upływie czasu, wszystko jeszcze raz przemieszać. Ciasto powinno być lekko gęste w konsystencji. Rozgrzać suchą patelnię i usmażyć naleśniki (najlepiej na średnim ogniu, ponieważ szybko się rumienią!) . Smażyć z obu stron

Ugotować
Pełnoziarniste naleśniki orkiszowe z twarogiem i sosem malinowym 168

trzcinowy, olej rzepakowy, jogurt naturalny, mleko i śmietanę, po czym zmiksować. W osobnej misce wymieszać oba rodzaje mąki orkiszowej. Składniki sypkie wsypać do mokrych, ponownie zmiksować i odstawić masę naleśnikową na 30 minut.  Masa twarogowa: Twaróg przełożyć do miski, dodać cukier trzcinowy, jogurt naturalny i zagnieść widelcem, po czym wymieszać. Polewa malinowa: Na niewielką patelnię lub do rondelka przełożyć(...)podgrzewać mieszając od czasu do czasu. Gdy całość już lekko zgęstnieje, to wyłączyć palnik, dodać pozostałe maliny i wymieszać. Rozgrzać dużą patelnię teflonową i wlewać na nią po chochli ciasta naleśnikowego rozlewając je na całość patelni kolistym ruchem ręki. Smażyć krótko z obu stron do lekkiego zarumienienia. Gotowe naleśniki posmarować masą twarogową, zawinąć w rulon i podawać polane sosem malinowym

Passions hobbies life
Naleśniki z masłem orzechowym i czekoladą 155

dnia po zakończeniu pracy wakacyjnej. Słońce, leniwy poranek i pyszne śniadanie - wakacje czas zacząć! Nie ma nic lepszego niż połączenie masła orzechowego i czekolady, a wszystko to zatopione w cieście naleśnikowym, podane na ciepło, rozpływające się w ustach... zdecydowanie śniadanie miesiąca! Z poniższego przepisu wyszły mi trzy duże, pożywne naleśniki dla jednej osoby :)   Składniki: 3 łyżki mąki żytniej(...)pieczenia 4-6 kostek czekolady masło orzechowe   Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 i 1/2 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Na placuszek kładziemy 1-2 kostki czekolady i 1/2 łyżeczki masła orzechowego

Chocolate Muffin Blog
KOTLETY PIZZOWE Z SALAMI, SEREM I KUKURYDZĄ 186

Dziś mam fantastyczny pomysł dla wszystkich smakoszy pizzy! Delikatne ciasto naleśnikowe wypełnione po brzegi pizzowym nadzieniem. Jest pyszne salami …. jest słodka kukurydza i jest ciągnący się ser – zarówno mozzarella, jak i cheddar. Przepis powstał zupełnie spontanicznie, można powiedzieć z braku laku … i braku pomysłu na kolację. Jak widać – opłacało się kombinować! Kotlety pizzowe smakują fenomenalnie(...)świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło. Podane z gorącym czerwonym barszczykiem zachwycą na kuchennym stole! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 1 szkl * jajko – 2 szt * mleko – ok.2 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta DODATKOWO: * salami – ok. 150 g * kukurydza – ok. 100 g * cebula

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania