ciasto naleśnikowe - 2318 przepisów (strona:64/155)

Bezglutenowe naleśniki kukurydziane z pomarańczą 140

pomarańczowy, dżem z pomarańczy lub mój ulubiony dodatek, czyli karmelizowane pomarańcze 💗 Uwielbiam zapach pomarańczy, wi ę c często j ą  wykorzystuje w przygotowaniu deserów i ciast. Polecam 😊 Składniki: ciasto naleśnikowe: m ą ka kukurydziana bezglutenowa 1,5 szklanki, mleko ok 1,5 szklanki, proszek do pieczenia bezglutenowy 1/4 łyżeczki, m ą ka ziemniaczana ok 2,5 łyżki(...)łyżki, starta skorka pomarańczy 1 łyżeczka, cukier brązowy 2 łyżki, sol szczypta, dodatkowo: tłuszcz kokosowy do smażenia, Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wkładamy do miski i miksujemy na gładkie ciasto. Jeśli będzie za rzadkie to należy dodać odrobinę więcej m ą ki. Ciasto odstawiamy na 10 min. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni. Ciasto wlewamy delikatnie na patelnie tak aby cienka warstwa ciasta

kulinarne odsłony pati
NALEŚNIKI Z PŁASKURKI I ORKISZU, BEZ DODATKU MLEKA 258

samym końcu dolewam płynny olej kokosowy, mieszam i odstawiam masę na co najmniej 30 minut, najlepiej na 1h. Na rozgrzaną patelnię dodaję małą ilość oleju kokosowego, wlewam łyżkę wazową ciasta naleśnikowego (równo rozlewam poruszając patelnią, by masa rozlała się na całej powierzchni) i smażę do ścięcia się górnej warstwy naleśnika, dopiero wówczas odwracam (łopatką) naleśnik na drugą stronę i przysmażam(...)lekkiego przyrumienia na niewielkim palniku. Jeszcze raz odwracam naleśnik i dopiero gdy jest dobrze wypieczony (lekko chrupki) zdejmuję go z patelni. W ten sam sposób postępuję z pozostałym ciastem, aż do całkowitego jego zużycia. Przeważnie wychodzi mi z tego przepisu ok.11-12 cieniutkich, delikatnych jak chmurka naleśników. Podaję je z różnymi dodatkami, przeważnie z domowymi konfiturami, posypane samym ksylitolem lub sezonowymi

Smaczne Zdrowe
Naleśniki z twarożkiem owocami i miodkiem z mniszka 110

lubi! Teraz mamy wiosnę więc muszą być owoce, najlepiej miseczka swoich ulubionych, dodatek aksamitnego kremowego twarożku , miodek z mniszka i mamy wspaniałe danie! Polecam są przepyszne! Składniki: Ciasto naleśnikowe: 20 dag mąki tortowej 2 łyżki mąki kokosowej 2 szklanki mleka 3 duże jajka 1 łyżeczka cukru 3 łyżki stopionego masła Szczypta soli Nadzienie: 35 dag kremowego twarożku ze śmietanką(...)łyżka cukru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią Dodatkowo: Miseczka ulubionych owoców: arbuz, borówka, winogron, truskawki Miód z mniszka do polania Listki melisy cytrynowej do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto: Do miski wbić jajka, wsypać cukier i zmiksować na gładką puszystą masę, wlać mleko, dodać przesiane przez sitko mąki oraz szczyptę soli, rozpuszczone masło i zmiksować ciasto. Odstawić na godzinę

Wanilia i Kardamon
NALEŚNIKI DUO 99

powstały naleśniki w wersji duo. Twarożek z orzechami, dżem figowy, a do tego delikatne naleśniki. Mówię wam pyszności, nie tylko na deser. Doskonale sprawdzą się jako danie obiadowe. SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe 200 g mąki 1 jajko 1 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej szczypta soli 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cukru waniliowego farsz 200g twarogu 1/2 łyżeczki cynamonu(...)cukru trzcinowego 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego posiekane orzechy (włoskie lub migdały) dżem figowy (lub inny ulubiony) świeże figi  olej A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto, przy pomocy miksera lub trzepaczki połączyć ze sobą na gładką masę. Na rozgrzanym oleju usmażyć cienkie naleśniki. Twarożek połączyć cynamonem, cukrem i orzechami i dokładnie wymieszać. Dodać tyle śmietany

Kuchnia w opałach
Naleśniki kokosowe bezglutenowe 72

fill: #343434; } Course Ciastka Cuisine Polska Keyword mleczko kokosowe Prep Time 10 minutes Cook Time 30 minutes Total Time 40 minutes Servings 4 Author Anna Ingredients Składniki na ciasto naleśnikowe 300 g mąki ryżowej 2 średnie jajka 400 ml mleka kokosowego 120 ml wody lub mleka krowiego 4 łyżki wiórków kokosowych Składniki na dżem - sos skórka z jednej pomarańczy pomarańcza(...)maleńkie kawałki 5 łyżek cukru trzcinowego 2 łyżki miodu Instructions W misce wymieszać mleko kokosowe z wodą i jajkami. Następnie stopniowo dodawać mąkę ryżową i wiórki kokosowe, wymieszać, ciasto powinno być gładkie bez grudek, odstawić na chwilę. Do rondelka włożyć pokrojoną pomarańczę oraz skórkę pomarańczową, dodać cukier i miód, gotować przez 10 - 15 minut mieszając od czasu do czasu. Naleśniki

SprawdzonaKuchnia.pl
CZEKOLADOWE NALEŚNIKI Z SEREM I TRUSKAWKAMI 122

czekoladowe z mąki pełnoziarnistej z nadzieniem z sera białego z dodatkiem truskawek, a do tego mus truskawkowy. Po prostu niebo w gębie! Idealne na słodkie śniadanko lub podwieczorek 😉 Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 jajka 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 100 g czekolady gorzkiej 2-3 łyżki cukru pudru 1 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej(...)oleju szczypta soli Nadzienie: 200 g białego sera 1 łyżeczka cukru z wanilią 50 ml śmietany 30% 10- 12 szt. truskawek Mus: 500 g truskawek 1 łyżka miodu Wykonane: Ciasto:   Czekoladę gorzką topimy w kąpiel wodnej i studzimy. Do miski wbijamy jajka i rozbełtujemy je. Mieszamy z mlekiem, wodą mineralną i rozpuszczoną czekoladą. W drugiej misce łączymy składniki suche

Kuchnia MagdaLeny
Naleśniki z serem i truskawkami 141

Pyszne naleśniki z waniliowym serkiem i truskawkami, polane pysznym sosem czekoladowym od firmy Fanex. Idealne danie na letni podwieczorek lub kolację. Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2,5 szklanki mleka 0,5 szklanki oleju 2 jajka Szczypta soli Masa serowa: 0,5 kilogram białego sera 0,5 szklanki śmietany 18 % 2 łyżki cukru 1 cukier waniliowy Dodatkowo(...)kilograma truskawek Sos czekoladowy Fanex Listki mięty Sposób przygotowania: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko i wodę, lekko solimy i miksujemy, ciasto odstawiamy na pół godziny żeby napęczniało. Na rozgrzanej i posmarowanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Do miski przekładamy biały ser, dodajemy śmietanę, cukier oraz cukier waniliowy, wszystko razem mieszamy. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki. Na naleśniki nakładamy

Bajeczna Kuchnia
Frankfurterki w płaszczyku z buraka naciowego 132

sera feta lub sałatkowego 1 łyżka śmietany 1 jajko 1 łyżeczka suszonych pomidorów szczypta bazylii szczypta chili sól pieprz liście buraka naciowego (po 2 na każdą kiełbaskę) ciasto naleśnikowe 1 jajko pół szl mleka mąka sól pieprz Liście buraka naciowego opłukać, zagotować w garnku wodę i partiami po 2-3 szt sparzyć po 10 sek. Wyjąć na durszlak. Ser wymieszać(...)jakiem śmietaną i przyprawami. Układać sparzone liście (nerwem w jedną stronę, najgrubszy odciąć)  ułożyć w poprzek pasek serowej masy Na tym ułożyć kiełbaskę i zwinąć w rulonik. Przygotować ciasto z jajka mleka i mąki (gęściejsze nieco niż na naleśniki) Rozgrzać głęboki olej , maczać ruloniki w cieście i smażyć na słoty kolor. Ja podałam z młodymi ziemniakami z koperkiem Równie

Gotowanie jest łatwe
Naleśniki z białym serem i pomarańczami czyli tanie danie! 372

talerze. Dziś słoneczne, smaczne i tanie danie - naleśniki z białym serem i pomarańczami. Mogą stanowić zarówno drugie danie jak i smaczny deser. Naleśniki z białym serem i pomarańczami Składniki ciasto naleśnikowe 300 gram mąki 2 szklanki mleka 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta soli nadzienie 30 dkg białego sera półtłustego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki cukru cukier(...)pomarańcze syrop klonowy (można zastąpić miodem) kora cynamonu 1 łyżka masła Przygotowanie Mąkę, mleko, jajka, olej i sól miksuję na gładką masę i odstawiam na około 20 minut. Powstałe ciasto powinno mieś konsystencję niezbyt gęstej śmietetany. Kiedy ciasto sobie odpoczywa przygotowuję nadzienie. Pomarańcze sparzam i szoruję. Z jednej pomarańczy ocieram skórkę a następnie ją filetuję na drobne kawałki. Z drugiej

Magiczna kuchnia Darii
Chrupiące nuggetsy z kurczaka w kukurydzianej panierce 160

nuggetsy przygotowuje się naprawdę szybko. Wystarczy pokroić mięso na mniejsze kawałki. Do przygotowania potrzebujemy około 600 g piersi z kurczaka. Kroimy je ostrym nożem. Następnie maczamy w przygotowanym cieście, obtaczamy w panierce i smażymy na rozgrzanym oleju. Ja zawsze smażę na dobrej dużej patelni. Świetnie sprawdzają się tu patelnia zwieger . Uwielbiam nieprzywierające patelnie tytanowe. Kupujemy raz, a służą nam przez(...)lekko pikantna) Na ciasto: 1 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mleka 2 jajka M 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól i świeżo mielony pieprz do smaku odrobina wody Dodatkowo: płatki kukurydziane, bułka tarta, mąka, olej do smażenia Przygotowanie: W misce mieszamy składniki na ciasto. Ciasto powinno być ciut gęstsze niż ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby

Słodkie okruszki
JABŁKA W CIEŚCIE NALEŚNIKOWYM 93

Ekspresowa i przepyszna propozycja na podwieczorek, słodkie śniadanie albo... nadchodzący Tłusty Czwartek... 😋 Soczyste jabłka w cieście naleśnikowym, oprószone cynamonem i podane z ulubionymi dodatkami - u mnie z miodem i jogurtem naturalnym. Możecie je również posypać cukrem pudrem, posmarować ulubionym dżemem lub podać z bita śmietaną. Są bardzo szybkie w przygotowaniu i obok pączków w Tłusty Czwartek znikną ze stołu jako(...)pierwsze! 😉   P.s. Na pewno wielu z Was je pamięta z dzieciństwa, kiedyś robiła je każda mama ❤ SKŁADNIKI NA CIASTO (na około 15 krążków): 1 i 1/4 szklanki mąki 1 szklanka mleka 2 jajka 2 łyżki oleju 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli DODATKOWO: 4 jabłka cynamon

Słodko-Słony Świat Ilony
Uniwersalne ciasto naleśnikowe i Naleśniki po królewsku 150

Naleśniki to przysmak chyba każdego dziecka. To szybkie i proste danie. Dzisiaj przepis na uniwersalnie ciasto naleśnikowe, które zawsze wychodzi i jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Lekkie,a zarazem puszyste, delikatne i odpowiednio elastyczne. U mnie dzisiaj w wersji na bogato. Sos truskawkowy, kajmak, bita śmietana i świeże owoce prosto z ogrodu. Czysta rozpusta, nawet nie wiecie jak tak banalne(...)danie może szybko przywołać męża do domu i oderwać go od pracy. Jak szaleć to szaleć...  Składniki :  Na ciasto uniwersalne :  1 jajko (L) 375 ml źródlanej wody gazowanej  260 g mąki pszennej typ 500 lub 650  375 ml mleka 3,2% 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia  szczypta soli  Dodatkowo:  2 łyżki ekstraktu

vaniliowoczekoladowa
Boczniaki w cieście naleśnikowym 188

Boczniaki przez lata dla nas nie istniały. Nie wiem dlaczego. Teraz nadrabiam zaległości i przyrządzam je na wszelkie sposoby. Tym razem w cieście naleśnikowym. Wyszły pyszne, jak zwykle konsystencja grzybów rewelacyjna. Podałam je z sałatą. Bardzo smaczne danie obiadowe. Polecam! składniki (2 porcje) 2 jajka 100 ml mleka 90 g mąki szczypta soli ok 200 g boczniaków przygotowanie Jajka, mleko(...)mąkę, sól wymieszać przy pomocy trzepaczki (miksuję blenderem z końcówka do ubijania), tak aby nie było grudek. Odstawić na 30 minut. Po tym czasie sprawdzić gęstość ciasta. Powinno dobrze  oblepiać grzyby i być nieco bardziej gęste niż ciasto na zwykłe naleśniki . Jeżeli ciasto jest za rzadkie - dodać nieco mąki. Jeżeli za gęste  - mleka. Boczniaki szybko opłukać, dokładnie

Stare Gary
Szpinakowe placuszki z kurczakiem, pomidorami i papryką 153

dodajemy szczyptę soli. Następnie dodajemy naprzemiennie mąkę i mleko, do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Doprawiamy pieprzem i kurkumą oraz wrzucamy szpinak. Całość miksujemy i tym sposobem otrzymujemy mocno zieloną naleśnikową masę szpinakową. Paprykę kroimy w kostkę i dusimy na jednej łyżce oleju kokosowego. Kiedy będzie już miękka, dodajemy pokrojone w drobną kostkę pomidory. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu oraz(...)słodkiej papryki. Kurczaka kroimy w kostkę (dość drobną) i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut - mięso wrzucamy do wrzątku, po czym zmniejszamy moc palnika.  Do przygotowanego zielonego ciasta naleśnikowego dodajemy paprykę z pomidorami oraz kurczaka. Całość mieszamy i smażymy małe placuszki na patelni używając 2-3 łyżek masy. Jeśli patelnia na to pozwala smażymy bez tłuszczu :) Gotowe! :) Smacznego

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Naleśniki ze szpinakiem i ricottą 107

Naleśniki ze szpinakiem na stałe weszły do naszego menu. Tutaj zamiast polskiego twarogu użyłam włoskiej ricotty. Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 duże jajka sól, szczypta cukru pudru, szczypta sody olej do smarowania patelni Farsz: 450 g mrożonego siekanego szpinaku 3 ząbki czosnku 500 g ricotty(...)sól i pieprz do smaku Szpinak odparować z płynu, gotując go z posiekanym czosnkiem. Dodać odsączoną ricottę. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego. Na środek każdego naleśnika nałożyć

Czerwień i błękit
Zakwas żytni. Zakwas dla początkujących. 105

mniej wody.  Dopóki na zakwasie nie zrobiła się pleśń, ani woda na powierzchni nie zabarwiła się na czerwono to spokojnie możemy używać go do wypieków. Zakwas ma konsystencję ciasta naleśnikowego. Zakwas możemy przechowywać w lodówce, celem jego uśpienia, kiedy nie pieczemy przez dłuższy czas chleba. Najlepiej jeśli w słoiku wtedy zostanie około 1/4 pojemności, słoika nie zakręcamy szczelnie(...)ogrzewając słoik, czyli wyjmując go na około 3 h z lodówki, aby uzyskał temperaturę pokojową. Musimy zakwas dokarmiać, nawet ten w lodówce, aby nie zginął śmiercią naturalną. ;) Przed zarabianiem ciasta na chleb, zakwas dokarmiamy nie dłużej niż na 4 h przed procesem wyrabiania, gdyż może to się skończyć kwaśnym bochenkiem chleba. Jeśli macie jakieś pytania, piszcie w komentarzach. :) Skomentuj

MamaOskarka
Bezglutenowy zakwas chlebowy 94

mąki ryżowej ok. szklanki przefiltrowanej wody Do mąki dodawać stopniowo wodę. Mieszać, by nie było grudek. Wyrabiać i dolewać wodę, aż uzyskamy konsystencję ciekłej śmietany (trochę bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe). Zakwas chlebowy bezglutenowy zaraz po przygotowaniu Odstawić zakwas pod przykryciem (wilgotną ściereczką) w ciepłe miejsce. Mieszać rano i wieczorem . Masa powinna stać się coraz bardziej gęsta. W pewnym momencie(...)powierzchni pojawiać się będzie coraz więcej pęcherzyków powietrza. Pilnujemy, by ściereczka była stale wilgotna. Po ok. 5 dniach zakwas nadaje się do użytku . Zanim dodamy go do ciasta chlebowego, warto go wzmocnić, dosypując do niego czubatą łyżkę jakiejś mąki bezglutenowej (ja dałam ciecierzycową) i dolewając odrobinę wody. Zakwas powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. Mieszamy dokładnie. Odstawiamy w ciepłe miejsce

Weekendy w domu i ogrodzie