naleśniki nigdy mnie nie zawiodły, są smaczne i elastyczne, nie pękają, dzięki czemu sprawdzają się nie tylko w przypadku składania w kopertę, ale także przy robieniu krokietów. Podstawowe ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki 2 jajka 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki mleka sól do smaku ok. 1 łyżka oleju Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka, wlewamy mleko oraz(...)czasie rozgrzewamy patelnię, nie dodajemy tłuszczu. Ja smażę naleśniki zawsze na 2 patelniach, by zaoszczędzić czas, ale wy możecie robić to tylko na jednej. Wylewamy cienką warstwę ciasta na patelnię, rozprowadzamy ją delikatnie obracając patelnię w dłoni. Do odmierzenia idealnej porcji ciasta przyda się niewielka chochelka. Nie obawiajcie się tego, że naleśniki przywrą do dna, nie przywrą. Musicie jedynie uzbroić
Cooking Monsterdomu jakie mieliśmy to pięć gorzkich czekoladek z wiśnią. Wciągnęłam je w minutę i wtedy właśnie wpadłam na ten pomysł, który już od dawna siedział mi w głowie. Ciasto naleśnikowe, upieczone ze słodkimi czereśniami, wyglądające jak zakalec.. ale to celowy zakalec. Takie ma być. Pyszne, pożywne i niezbyt słodkie. Oczywiście w wersji zdrowszej. Polecam, bardzo polecam. Inspiracją był(...)łyżki cukru skórka z 1/2 cytryny szczypta soli 400 gram wydrylowanych czereśni Wszystkie składniki prócz czereśni mieszamy na gładką masę. Na dnie formy do pieczenia układamy czereśnie, zalewamy ciastem i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na godzinę. Wyciągamy, studzimy lub nie i wcinamy. Możemy udekorować świeżymi czereśniami i cukrem pudrem. Smacznego, Klaudia
Mango Papajacytryny lub 1 lyzka octu balsamicznegoPolewa:150 g malin (u mnie mrozone)-na polewe owocowa1 lyzka cukru lub miodu 2 lyzki oleju do smazenia nalesnikowwiorki kokosowe-opcjonalnieWykonanie:Skladniki na ciasto nalesnikowe wymieszac trzepaczka balonowa i odstawic przynajmniej na pol godziny.Dopiero po tym czasie ustalamy ostateczna gestosc ciasta.Gdy maka napecznieje moze sie okazac ,ze musimy je jednak rozrzedzic.Ciasto musi sie swobodnie(...)cytryny i rozgotowac.Przetrzec przez sitko.Tym sosem polac gotowe nalesniki.Olej do smazenia wlac do kubeczka i przygotowac pedzel silikonowy.Rozgrzac patelnie posmarowac olejem przy pomocy pedzla,wylewac chochla porcje ciasta i usmazyc 8-10 nalesnikow.Nalesniki przekladac serem ,dodajac porcje owocow z marynaty.Zwijac w rulon lub skladac w koperte,polac sosem malinowym.Zycze smacznego!UWAGI :Dla podbicia kokosowego smaku posypac gotowe nalesniki lekko podprazonymi
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!podane z musem jabłkowym oraz jogutrem greckim.Można dodatkowo wypełnić je białym serem,by danie było bardziej syte,a w wersji deserowej podać z bitą śmietaną.Składniki na ciasto naleśnikowe:1,5 szklanki mąki orkiszowej 6302 jajka 1 szklanka mleka1 niecała szklanka wody mineralnej1 łyżeczka cukru1 łyżka masła lub oleju1/3 łyżeczka soliSkładniki na mus jabłkowy:3 jabłka100 ml soku jabłkowegoDodatkowo(...)stopniowo dodawać mleko z wodą,po czym przykryć i pozwolić mu przez co najmniej godzinę odpocząć.Pęczniejąca mąka sprawi,że staje się ono gęstsze,dlatego przed smażeniem dobrze jest ciasto jeszcze raz dokładnie wymieszać i ewentualnie skorygować ilość płynuprzed smażeniem patelnię silnie rozgrzać,przetrzeć skórką słoniny lub pędzelkiem zanurzonym w płynnym maśle.Wylać porcję ciasta,rozprowadzić kolistym ruchem po całej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Clafoutis to pieczony deser, który pochodzi z Francji. Aby nieco udziwnić dania na moim blogu postanowiłam przygotować to danie w wersji wytrawnej. Jest to nic innego jak zapiekane ciasto naleśnikowe. U mnie z kwiatami cukinii nadzianymi pleśniowym serem i orzechami włoskimi. Jest z pewnością inaczej niż można to sobie wyobrazić i bardzo, bardzo smacznie! Składniki (na 2 porcje): 10 kwiatów(...)pokrój w kostkę a orzechy posiekaj. Wymieszaj składniki i nadziej nimi kwiaty. Tak przygotowane kwiaty ułóż w naczyniu żaroodpornym. Mąkę, mleko i jaja oraz przyprawy wymieszaj i zalej ciastem kwiaty. Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 25 minut. Podaj od razu. Smacznego, Klaudia
Mango Papajasurówką. Zapraszam!!!! Składniki: 60 dag skrzydełek, 60 dag piersi z kurczaka, 2 łyżeczki pieprzu Cayenne, 1,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka ostrej papryki, Ciasto naleśnikowe: 2 jajka, 0,5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu Cayenne, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, 1 szkl. mąki, 0,5 szkl. mleka Panierka: mąka(...)każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawach. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, paprykę, mleko i mąkę. Mieszamy za pomocą blendera lub miksera do momentu aż ciasto będzie jednolite. Następnie przelewamy ciasto do miski z mięsem i dokładnie mieszamy tak aby każdy kawałek mięsa był oblany ciastem. Odstawiamy na ok. 1 godzinę do lodówki. Do pojemnika lub miski
Passion of Cookingkońca wspomnianą mąkę. Będę robić na raty. Gdybym wiedziała, że mój malakser tak kiepsko poradzi sobie z mieleniem, zabrałabym się za to wcześniej. Składniki na ok 12 sztuk: Ciasto naleśnikowe: 3 jajka 2 szklanki mąki jaglanej lub pół na pół z pszenną ok 125 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego (ok 80 g po rozmrożeniu i odciśnięciu na sitku) 1 szklanka(...)truskawkowo-rabarbarowy 300 g truskawek suszona żurawina i wiórki kokosowe do dekoracji Przygotowanie: Szpinak rozmróź wcześniej na sitku, aby odcisnąć nadmiar wody po rozmrożeniu. Możesz też użyć świeżego, ciasto będzie mieć ładniejszy kolor. Ciasto możesz zrobić na dwa sposoby: zmiksować mikserem lub blenderem. W pierwszej opcji konieczne jest zmiksowanie szpinaku blenderem, aby był jak najbardziej gładki. W misie
Anioszek w kuchniefektownie wyglądające, polecam. Składniki ciasta naleśnikowego : 2 szklanki mleka 2-3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki soku z buraczka 2 jajka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli olej do smażenia(...)rozdrabniamy, dodajemy fetę pokrojoną w drobną kostkę, pieprz i przeciśnięty czosnek przez praskę. Farsz delikatnie mieszamy. Mleko mieszamy z sokiem z buraczka, dodajemy jajka i resztę składników. Dokładnie mieszamy ciasto. Pieczemy na odrobinie oleju owalne naleśniki. Odkładamy na talerz i studzimy. Na każdy naleśnik nakładamy porcje farszu, zwijamy brzegi ciasta do środka i zwijamy krokiety. Panierujemy i smażymy na oleju
Kulinarne Fantazje Mariolidarów natury skomponowałam pyszne, lekkie serowo-owocowe nadzienie. Tak podane naleśniki będą częściej u mnie gościć. Spróbujcie, zapraszam. ... naleśniki - smaczny i szybki obiad dla małych i dużych Składniki: Ciasto naleśnikowe - najprostsze: Można również wykorzystać przepis na: kokosowe naleśniki , sojowe naleśniki waniliowe . 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka schłodzonego mleka 1 szklanka wody gazowanej! (to ważne, aby woda była gazowana(...)cukier * wiśniowy smak jogurtu stosuję dla przełamania słodyczy Przygotowanie: Naleśniki: Do miski wsypujemy mąkę i sól, dodajemy mleko, wodę gazowaną i jajka, miksujemy. Ja często używam zwykłej ręcznej trzepaczki. Ciasto wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, np. oleju. Poruszamy patelnią, aby rozlać ciasto (cienki, w miarę okrągły placek). Smażymy z obu stron. Nadzienie: Do misy blendera przekładamy
Słodkie okruszkiSkładniki na ok. 10 krokietów Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 szklanki mleka 0,5 szklanki wody gazowanej Szczypta soli Olej do smażenia Składniki na farsz: 0,5 kg pieczarek 250 g sera żółtego Sól, pieprz Panierka: 1 jajko 100 g bułki(...)tartej Przepis: Mąkę przesiewamy, dodajemy resztę składników na ciasto naleśnikowe i miksujemy do uzyskania średnio gęstej, jednolitej masy. Naleśniki smażymy na patelni wysmarowanej tłuszczem. Pieczarki ścieramy na tarce na grubych oczkach i podsmażamy na 2 łyżkach oleju do momentu aż woda z pieczarek całkowicie wyparuje. Doprawiamy je do smaku solą i pieprzem. Po ich wystygnięciu dodajemy
Emcia PichciFuczki to danie kuchni podkarpackiej. Po raz pierwszy spotkałam się z nimi, śledząc kartę jednej z sanockich restauracji. Przeglądnęłam przepisy w necie i skomponowałam swój przepis na placuszki z ciasta naleśnikowego z kiszoną kapustą. Kapustę można przed użyciem ugotować lub dodać surową. Wypróbowałam pierwszą opcję. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 szklanka mleka 1 szklanka gazowanej wody mineralnej(...)sól i pieprz do smaku W dużej misce rozmieszać lub zmiksować jajka, wodę i mleko. Dodać mąkę, proszek, kminek, sól i pieprz. Dokładnie połączyć składniki, by nie było grudek. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na racuchy. Dodać odciśniętą kapustę i dokładnie wymieszać. Na rozgrzany olej kłaść po 2-3 łyżki ciasta, formując okrągłe placuszki i smażyć na rumiano
Czerwień i błękitByły naleśniki na słodko. Zostały zjedzone. Zostało kilka naleśnikowych placków, więc śmiało można było zmienić obiadowy wariant na wytrawny. Nadzienie to mięso wieprzowo-wołowe, kolorowe papryki i wspaniała cukinia, która zawsze świetnie się komponuje w wielu daniach. Szybkie, proste i dobre! Składniki na 7-8sztuk naleśniki 1 szklanka mąki pszennej 250ml mleka 2 jajka szczypta soli 3/4 szklanki(...)mielonego mięsa wieprzowo-wołowego oregano suszone bazylia sól, pieprz 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub 1 duży pomidor świeży oliwa do smażenia 3-4 łyżki majonezu Wykonanie: naleśniki: składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować na gładką masę. Na patelni rozpuścić tłuszcz, smażyć cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron. nadzienie : na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić drobno posiekaną cebulę, zeszklić, następnie dodać
Raj dla PodniebieniaSkładniki: Ciasto naleśnikowe 2 jajka 2 szklanki mleka 2 szklanki wody gazowanej 200 g mąki pszennej 200 g mąki gryczanej 2 łyżki oleju szczypta soli tłuszcz do smażenia Nadzienie 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów suszonych lub 300 gram pieczarek 2 średnie cebule 3 łyżki oleju 3 listki laurowe 4 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu czarnego szczypta rozmaryny(...)mleka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Do miski wlewam mleko oraz wodę, wbijam jajka, wsypuję przesianą mąkę z solą, oraz olej. Dokładnie roztrzepujemy, aby powstało jednolite ciasto bez grudek. Miksuję do połączenia się składników. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron na lekko rumiany kolor. Pozostawiam do ostudzenia. Nadzienie Suszone grzyby
kgwjanczewoCiasto naleśnikowe: 200 g mąki, 2 jajka, 30 g masła, 300 – 350 ml mleka, nadzienie: 500 g szpinaku świeżego, sól, gałka muszkatołowa, 2 ząbki czosnku, kulka (125 g) mozzarelli na 3 naleśniki, 3 średniej wielkości pomidory na 6 naleśników, olej słonecznikowy lub rzepakowy, Szpinak przebrać, dokładnie umyć. Na głębokiej patelni (może być w garnku) rozgrzać masło, dodać rozgnieciony czosnek(...)listki „złapały” masło. Lekko posolić i dokładnie wymieszać. Jajka ubijać dodając mąkę i mleko, szczyptę soli i rozpuszczone masło. W razie potrzeby dolać trochę wody gazowanej lub dosypać mąki. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany. Odstawić na minimum 15 minut. Pomidory obrać ze skórki, przekroić na ćwiartki. Wyjąć pestki. Pomidory pokroić w drobną kostkę. Ułożyć na sicie, aby pozbyć się
królestwo garównależą m.in.: kwiatostany robinii białej (Robinia pseudoacacia)- smaczne kwiatostany o aromatycznym zapachu, znane ze swoich właściwości leczniczych, szczególnie ze swojego dobroczynnego działania na układ moczowy, znakomicie smakują m.in. w cieście naleśnikowym; macierzanka cytrynowa (Thymus citrinodorus)- czerwone kwiatki smakują jak oregano z domieszką mięty; najczęściej wykorzystywane do dań owocowych i do zielonych sałatek; mniszek lekarski (Taraxacum officinale) – kwiaty powinno się jeść(...)także ma działanie moczopędne i antystresowe; bratki, fiołki (Viola sp.) - łagodny smak tych kwiatów stanowi odświeżające uzupełnienie sałatek i miękkich serów, stanowią wdzięczny materiał do dekoracji tortów i ciast. Popularny bratek, zarówno ten łąkowy (fiołek trójbarwny), jak i te hodowane w ogrodzie, to doskonały dodatek do sałatek i deserów. Świetnie nadają się do zamrażania w kostkach lodu. Zawierają witaminę
KUCHNIA POLSKApokojwej. Piekarnik rozgrzej do 220°C. Jajko zmiksuj z mąką, mlekiem, solą i wanilią. Małą patelnię (najlepiej żeliwną) rozgrzej mocno na palniku a następnie rozpuść 1 łyżeczkę masła.Wlej ciasto naleśnikowe i wstaw patelnię do rozgrzanego piekarnika. Piecz przez 15 minut. W międzyczasie w rondelku rozpuść masło i wymieszaj z miodem. Wrzuć owoce i delikatnie wymieszaj. Wyjmij dutch baby(...)jogurtem i miodem. Podawaj na świeżej chałce. Ozdób świeżymi malinami i miętą. Rożki francuskie z cynamonem Składniki: (15 szt.) 2 łyżki miodu z cynamonem Pasieki Rodziny Sadowskich płat ciasta francuskiego o wym. 25x50 cm. 1 łyżeczka masła cukier puder do posypania Piekarnik rozgrzej do 220°C. Ciasto podziel na 15 kwadratów. Brzegi posmaruj odrobina wody. Na środek każdego kwadratu
Delicious PlacePyszna propozycja na obiad dla tych którym znudziły się tradycyjne kotlety z kurczaka.Soczyste sznycelki z kurczaka otulone pysznym ciastem naleśnikowym z dodatkiem szpinaku. 5 sztuk 300 gramów fileta z kurczaka 150 gramów szpinaku mrożonego rozdrobnionego (waga przed rozmrożeniem) 2 jajka M 1 i pół szklanki mąki pszennej tortowej 1 szklanka mleka 3 łyżki oleju sól czosnek granulowany(...)mniejsze części moje miały tak każdy ok 60 gramów. Każdy lekko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać większą ilość oleju . Każdy sznycelek zanurzyć w gęstym cieście szpinakowym i przełożyć na gorący tłuszcz. Smażymy z każdej strony na złoty kolor. Smacznego
Andzia Pichci